In de eerste weken van de coronacrisis keken we uitgebreid naar enkele topstukken uit Máxima's kledingkast. Vanwege het succes zet ik de serie door. Met vandaag: een wybertjesjurk van Taminiau. 

Er zijn kledingstukken die je pas écht kunt beoordelen als je ze met eigen ogen hebt gezien. Máxima's wybertjesjurk van Jan Taminiau is er daar één van. Ze droeg hem in Luxemburg (2012) en tijdens het staatsbezoek van België aan Nederland (2016).

Door het opvallende decolleté en de XXL-stola had ik tot april 2018 nooit zo gelet op de materialen en verschillende technieken die gebruikt zijn voor de totstandkoming van de jurk. Een expositie over het werk van Jan Taminiau bracht daar gelukkig verandering in. Toen ik het oorspronkelijke ontwerp van Máxima's jurk van dichtbij kon bekijken, zag ik opeens heel veel moois tevoorschijn komen. Het ontwerp bestaat uit een strapless jurk van bordeauxrode wollen crêpe. De stof zie je terug bij de halslijn en het lijfje. Vervolgens is de jurk vanaf de taille voorzien van een overlaag van tule, en vervolgens is er op het lijfje en het rokgedeelte borduurwerk aangebracht van zilverkleurige glaskralen in wybertjesmotief. Door de doorzichte wybertjes zónder kralen zie je de wollen crêpe terug. Zoals je op onderstaande foto ook wel kunt zien, hebben we het hier over degradé borduurwerk, want dat kenmerkt het werk van Taminiau. De wybertjes beginnen klein bij het lijfje en eindigen groot bij de zoom van de rok. 

~~~~advertentie~~~~

~~~einde advertentie~~~~

 

Bij Máxima's jurk heeft  de ontwerper wel het een en ander naar haar wens aangepast. Zo begint de laag tule bij het oorspronkelijke ontwerp al na één rij wybertjes en bij Máxima pas bij het rokgedeelte. Wellicht heeft deze keuze ook wel te maken met praktische zaken, want naden kunnen vanwege het gewicht van de glaskralen een probleem vormen. 

Benieuwd welke outfits eerder aan bod kwamen? 
Máxima's zachtroze rozenjurk van Valentino 
- Máxima's zachtroze avondjurk van Taminiau
-Máxima's felrode jumpsuit van Valentino
- Máxima's koningsblauwe inhuldigingsjurk van Taminiau 
Máxima's groene volantjurk van Lanvin
- Máxima's leren jurk van Natan
- Máxima's strapless avondjurk van Valentino
Máxima's capejurk van Jan Taminiau 
Máxima's fuchsia showstopper van Gucci
- Máxima's kanten top en avondrok van Claes Iversen
Een gerafeld spijkerjasje van Natan
- Een keurige verlovingsjurk 
Een gala-look met lange handschoenen
- Een robe manteau van Claes Iversen 
Een fuchsia positiejas
Geel-oranje jurk van Natan
Groene empirejurk van Valentino
Een statige avondjurk van Taminiau
- Een bloemenmantel van Barbara Bui 
- Een fuchsia Jackie-look
- Een art deco-jurk van Natan 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Doro

Doro

zaterdag 06 jun 2020 - 22:17

Zou m graag terugzien maar dan moet ie wel beter passen. Een beetje decolleté vind ik mooi maar ‘wolkt’ alles er wat overheen, not charming

afbeelding van Jens

Jens

woensdag 03 jun 2020 - 13:08

Dit is geen japon. Dit is niet eens een creatie. Dit is een sieraad. Práchtig.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

woensdag 03 jun 2020 - 15:44

Absoluut, Jens ! Daarbij komt ook nog dat ze bij beide gelegenheden die stralend-prachtige Mellerio-parure droeg - die past er als gegoten bij (misschien is Taminiau bij zijn jurkconcept daarvan zelfs uitgegaan ?) ! En stel je voor dat ze bovendien nog die lange handschoenen van het staatsbezoek in Brussel 2006 had gedragen (wit dus, of -waarom niet- bloedrood), dan was dit voor mij de 'klap op de vuurpijl' geweest !

afbeelding van Trixedo

Trixedo

woensdag 03 jun 2020 - 23:58

Overigens droeg Koningin Juliana net déze zo rijke parure ook al een paar keren bij uitgerekend een prachtige strapless-jurk - zoals hier, net 60 jaar geleden, in het gezelschap van haar twee oudste, schitterend uitgedoste en getooide dochters, beide eveneens strapless en... met lange handschoenen ! Zie https://www.anp-archief.nl/page/601563/brussel-14-december-1960 !

afbeelding van Jens

Jens

woensdag 03 jun 2020 - 18:26

Die lange handschoenen gun ik jou een keer! Misschien wil onze Koningin je wens eens inwilligen? Maar voorlopig staan alle staatsbezoeken en festiviteiten jammer genoeg even in de ijskast.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

woensdag 03 jun 2020 - 18:48

Dat is heel lief van je, Jens ! Ja, als we bedenken hoe die bij de vorige Koninginnen (en Prinsessen) echt 'standaard' waren en bij grote 'plechtigheden' gewoonweg nooit ontbraken : ze waren veel meer dan zomaar een 'accessoire', ze waren 'essentieel' !

afbeelding van Trixedo

Trixedo

dinsdag 02 jun 2020 - 17:16

De jurk is een echt meesterstuk van Taminiau ! Alleen, bij het huwelijk van Stéphanie trok hij, vooral nog mede door de zwierige bloedrode cape, ongetwijfeld de meeste aandacht naar zich toe, wat wellicht niet de bedoeling kon zijn.
Dat stoorde, vind ik, minder of zelfs helemaal niet op het banket bij het staatsbezoek uit België; toen schitterde ook Mathilde (eind nov. 2016, zie hier foto 2). Op de contraprestatie van dit bezoek eerde Mathilde haar gastvrouw en vriendin met een prachtige jurk, eveneens van...Taminiau - wat attentvol ! En daar dan weer showde Máxima haar fantastische groene strapless Valentino-jurk, met het sublieme tutti-futti-collier : zie http://www.modekoninginmaxima.nl/koninginnenmode-ontwerpers/staatsbezoek... , en foto 6 in https://www.modekoninginmaxima.nl/mode-maxima-mode-algemeen/onder-de-loe... .
De 'elegantieduels' tussen die twee bloedmooie Dames zijn gewoon verrukkelijk, en er zijn er al vele geweest, al in de tijd toen ze nog kroonprinsessen waren, zo bijv. bij dat superprachtige staatsbezoek in Brussel in 2006 - zie http://www.modekoninginmaxima.nl/mode-maxima-mode-algemeen/onder-de-loep... !

afbeelding van Babs74

Babs74

dinsdag 02 jun 2020 - 14:41

Te veel push-up, maar in mijn ogen zeker niet te laag. Die groene Valentino-jurk, die was pas echt laag vind ik.

Wat ik wel bijzonder vind is hoe die glaskralen verschillende kleuren hebben. Op de ene foto is het zilverachtig, op een andere foto is het meer de kleur zoals op de foto's van Josine. En die kleur vind ik beduidend minder mooi. Moet je nagaan hoe vertekenend een foto kan zijn..

afbeelding van Siobhan

Siobhan

dinsdag 02 jun 2020 - 12:26

Een bijzondere jurk. De wybertjes hadden in de rok iets minder dominant mogen zijn zodat meer rood te zien was geweest. De stola was denk ik bedoeld om de aandacht van t decolleté iets af te halen. Is t bij t Belgisch staatsbezoek een jasje ipv de stola? Ik zie de jurk graag nog een keer terug, iets meer ophijsen en minder push-uppen en dan zonder stola. Zo mooi met deze sieraden en opgestoken haar!

afbeelding van Suus

Suus

dinsdag 02 jun 2020 - 10:27

Ik vind het vakmanschap en ook een zeer mooie pasvorm. Een strapless jurk die veel beter zit dan alle andere strapless jurken die ze heeft. Maar (met hoofdletters) ik vind deze jurk echt te bloot om te dragen in een representatieve functie.

afbeelding van Esther6

Esther6

maandag 01 jun 2020 - 23:58

All time Favorite!!!
Vooral decolleté! Voldoet geheel aan de dresscode voor deze avond namelijk white tie. Maxima draagt het fantastisch helemaal zoals je volgens uitnodiging, protocol en gelegenheid mag verwachten. Namelijk als vrouw mag je alles uit de kast halen en shinen. Volledig gelukt. Hopelijk wordt deze jurk dan ook niet vermaakt, dat zou eeuwig zonde zijn van dit prachtige ontwerp en hoe Maxima het draagt. Hopelijk komt er sneller dan we denken een gelegenheid dat ze deze stunning dress inclusief geweldige stola weer kan dragen! Hulde aan het duo Jan en Maxima!

afbeelding van Wiekie2004

Wiekie2004

maandag 01 jun 2020 - 21:33

Ik vind het decolleté idd vaak te laag maar dat vind ik juist hier wel meevallen. En ik vind t al helemaal niet raar ofzo

afbeelding van Anna

Anna

maandag 01 jun 2020 - 18:25

Prachtige japon.Maar zoals eerder gezegd,decolleté te laag.Meen mij te herinneren,dat decolleté al x is verhoogd.Weet jij dat Josine?

afbeelding van Anouk

Anouk

maandag 01 jun 2020 - 21:58

Dat was de Taminiau die ze droeg bij de bruiloft van haar broer en volgens mij bij het staatsbezoek van Argentinië aan Nederland ;-) Met die mega-stola die ze in Wenen bij de bruiloft droeg :-)

afbeelding van Birchwood

Birchwood

maandag 01 jun 2020 - 17:26

Wat een vakwerk, ik vind het een prachtige jurk, maar helaas minder geschikt voor de koningin door het strapless model.

afbeelding van Johanfrederik

Johanfrederik

maandag 01 jun 2020 - 23:34

...helemaal met U eens. Bovendien is het zeer de vraag, of een dergelijke japon prettug draagt, door het
enorme gewicht. De borstlijn is weer veel te laag voor een Koningin in funktie. De malle stola is te volumineus
en is enigszins lachwekkend. Hollywood puur, behalve de prachtige juwelen dan, die het geheel een koninklijk
tintje geven.

afbeelding van Maria04

Maria04

maandag 01 jun 2020 - 16:06

Een schitterende jurk, maar bij de buste te krap.Zo ga je niet naar een feest.....en of een staatsbezoek. Ik vind het een dikke minpunt aan deze jurk

afbeelding van Maria04

Maria04

maandag 01 jun 2020 - 15:57

Een schitterende jurk, maar bij de buste te krap.Zo ga je niet naar een feest.....en of een staatsbezoek. Ik vind het een dikke minpunt aan deze jurk

afbeelding van Hennie64

Hennie64

maandag 01 jun 2020 - 15:13

Prachtige jurk, beetje over de top, maar van de hand van een meester, dat is duidelijk. Hoewel de top veel en veels te laag is moet dit, Taminiau kennende, écht op het verzoek van de draagster zo gemaakt zijn. Jammer want het maakt het het er niet mooier op, het bubbelt er aan alle kanten uit, en krijgt zo een wat ordinair gehalte. Ook jammer voor de maker van deze japon want die wordt er meestal op afgerekend. De stola maakt het niet veel beter als Maxima deze aan heeft zoals op de foto met het Belgische koningspaar, Mathilde en prinses Beatrix en de andere dames zien er wel chique op uit.

afbeelding van gambetta

gambetta

maandag 01 jun 2020 - 15:42

Dat was gelijk mijn gedachte toen ik haar voor het eerst in deze jurk zag; wat ordi.....voor zo'n mooie creatie.
En dat op een Luxemburgs huwelijk volgens mij. Waar de aandacht naar het bruidspaar uit hoort te gaan. Nu ging veel aandacht naar haar uit.
Misschien kan de japon vermaakt worden met een meer passend bovenstukje; dan kan het haar heel mooi staan denk ik. Maar zonder deze stola dan. Er is vast wel iets verfijnders in haar kast te vinden denk ik.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

maandag 01 jun 2020 - 13:47

Wat een plaatje deze jurk!
Super mooi gemaakt, zoals alles van Taminiau. De stola maakt het helemaal af. Heel benieuwd of ze deze bijzondere jurk nog eens gaat herdragen. Te mooi om in het kledingarchief te laten..

afbeelding van oranjefan

oranjefan

maandag 01 jun 2020 - 13:37

Prachtige jurk. Door de glaskralen wel zwaar, een paar kilo zei Jan zaterdagavond in Blauw Bloed waarin deze jurk nog voorbij kwam. Ik vind ook wel dat het zo lijkt dat het bij de boezem wat te strak zit.

afbeelding van elisah.

elisah.

maandag 01 jun 2020 - 13:07

Prachtig, dit is nu echt vakmanschap..
Ik zie deze jurk liever zo als toen Maxima hem droeg, veel te opgepropte boezem..
Dat haalde juist het chique van de jurk weg .

afbeelding van Magda

Magda

maandag 01 jun 2020 - 12:42

Deze japon is een prachtig kunstwerk.
Het enige wat ik niet mooi vond,was de omhoog gedrukte boezem van Maxima.
Dat vond/vind ik niet passend voor een koningin ( mijn mening ). Maar wellicht vinden anderen dat niet, prima.

afbeelding van JokeGram

JokeGram

maandag 01 jun 2020 - 12:32

Dit is zeker weer een schitterde creatie van huize Taminiau. Vakmanschap tot in de puntjes. Maar ik heb een vraag bij deze japon. Waarom zóveel kralen erop geborduurd? Ik heb het gevoel dat als er meer rode stof te zien zou zijn, er meer evenwicht in de creatie te zien is. Het is erg overweldigend al die kralen. Maar misschien moet je hem in het ‘echt’ gezien hebben om te kunnen oordelen hierover. Ik vind hem erg zwaar eruit zien vanaf de heupen. Maar een topcreatie is het zeker met vakman-vrouw gemaakt

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?