Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 31 mrt 0 reacties

Onder de loep: een keurige verlovingsjurk

Nu we masssaal thuis zitten vanwege het Coronavirus, lijkt het me een goed idee om het aantal berichten en de sfeer op deze website nog wat meer op te schroeven. Daarom blik ik de komende drie weken dagelijks terug op de topstukken uit Máxima's garderobe. Met vandaag: een keurige verlovingsjurk. 

Op 30 maart 2001, vandaag precies negentien jaar en één dag geleden, werd Máxima Zorreguieta aan ons voorgesteld in een jurk van steenrode wol. Ik kan me het moment nog goed herinneren, en vooral ook mijn verbazing over haar kledingkeuze. We kenden Máxima immers als dansende dame in een kort, wit jurkje, en nu bleek ze opeens getransformeerd te zijn tot een heuse mevrouw met een keurige knot en een jurk à la Beatrix. Inmiddels begrijp ik haar kledingkeuze veel beter, en realiseer ik me ook dat een levensstijl uit het verleden niet altijd iets hoeft te zeggen over iemands gedrag en leven in het hier en nu. 

Goed, terug naar de jurk. Het kledingstijl is gemaakt van steenrode wol en komt uit het atelier van de New Yorkse maatkleermaker Joseph Ting. Blijkbaar heeft Máxima het kledingstuk al ruim van tevoren besteld, want tussen haar leven in de Big Apple en Den Haag woonde ze ook nog in Brussel. Wat ik heel mooi vind aan het kledingstuk, is het patroon en de verwerking ervan. Niks geen storende coupenaden of iets in die trant. Nee, gewoon een ietwat ruimvallende jurk die op een mooie manier is gemaakt. De ruime pasvorm is anno 2020 wel achterhaald, maar met wat kleine aanpassingen zou ze de jurk zo nog een keer kunnen dragen. Met de nadruk op kúnnen, want ik vind dat een dergelijk kledingstuk historische waarde heeft en een plekje verdient in het Koninklijk Huisarchief. 

Bij de jurk droeg Máxima een broche en oorstekers met donkerbruine edelstenen. Tot 2003 werden ze regelmatig gedragen, nu duiken alleen de oorbellen nog weleens op. 

achter accessoires schuilen nog weleens prachtige verhalen. Zo kocht Máxima de verlovingsdas van Willem-Alexander tijdens een vlucht naar Nederland. De steward die de accessoire destijds aan haar verkocht, herkende de das gelijk en verklapte ook het merk: Hèrmes. Ik vind het leuk dat de prins het geschenk van Máxima droeg op de dag van de verloving, en ik vind het nog veel leuker dat de das vervolgens nog jarenlang gedragen is bij heel belangrijke gebeurtenissen. 

Benieuwd welke outfits eerder aan bod kwamen? 
– Máxima's zachtroze rozenjurk van Valentino 
– Máxima's zachtroze avondjurk van Taminiau
Máxima's felrode jumpsuit van Valentino
– Máxima's koningsblauwe inhuldigingsjurk van Taminiau 
– Máxima's groene volantjurk van Lanvin
– Máxima's leren jurk van Natan
– Máxima's strapless avondjurk van Valentino
– Máxima's capejurk van Jan Taminiau 
– Máxima's fuchsia showstopper van Gucci
 Máxima's kanten top en avondrok van Claes Iversen
Een gerafeld spijkerjasje van Natan

Op de planning: 
– Máxima's avondtoilet met witte rok van Natan
– Groene avondjurk van Valentino 
– Kanten robe manteau van Claes Iversen 
– Zachtroze capejurk van Taminiau
– Roze Prinsjesdagjurk 2003
– Rode prinsjesdagjurk 2002 
– Máxima's bloemenmantel van Barbara Bui
– Koningsdag 2014 
– Koningsdag 2016 
– Máxima's wybertjesjurk van Taminiau (Luxemburgse huwelijk)
– Avondjurk Taminiau staatsbezoek VK
– Koninginnedag 2008
– Prinsjesdag 2017 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments