Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 20 mrt 0 reacties

Onder de loep: Máxima's leren jurk van Natan

Nu we masssaal thuis zitten vanwege het Coronavirus, lijkt het me een goed idee om het aantal berichten en de sfeer op deze website nog wat meer op te schroeven. Daarom blik ik de komende drie weken dagelijks terug op de topstukken uit Máxima's garderobe. Met vandaag: Máxima's leren jurk van Natan. 

Er zijn van die kledingstukken die iedereen kent. Van de bloteborsten-jurk van Trijntje Oosterhuis tot de romantische trouwjurk van prinses Diana. Dat Máxima's leren jurk van Natan ook thuishoort in deze categorie, staat mijns inziens buiten kijf. 

Het kledingstuk kwam in beeld tijdens de uitreiking van een popmuziekprijs op zondag 3 oktober 2010. Ik kan me die dag nog goed herinneren, want mijn oma was op bezoek en vond het werkelijk ongehoord dat een prinses in dit soort kleding op de rode loper verscheen. Ik dacht (en denk) daar anders over, want een feestavond met rockmuzikanten vraagt mijns inziens wel om een pittige look met een rauw randje. Alleen die plateauzolen hadden van mij niet gehoeven, maar ach, een kleinigheidje hou je 😉 

Ik heb het vermoeden dat Máxima zelf behoorlijk verbaasd was over alle commotie. In 2011 was zij aanwezig bij de opening van een expositie over haar kleding, en op het moment dat zij langs haar leren jurk liep, zei ze tegen haar schoonmoeder: "Kijk, hij was maar gedeeltelijk van leer." En eerlijk is eerlijk: dat klopt ook. Alleen het voorpand van het bovenlijfje en het rokgedeelte zijn van leer, de rest van de jurk is van wol. Maar door de vele flitslichten sprongen de leren voorpanden er wel uit, waardoor de jurk in eerste instantie gewaagder leek dan hij was. 

Ik denk dat we anno 2020 niet meer vreemd opkijken van een royal in leer. Hebben we de huidige acceptatie van leer dan aan Máxima te danken? Nee, mijns inziens niet. Niet helemaal althans, want in 2009 zette de leer-trend al voet aan wal in New York, Parijs en Milaan. De leren jurk stond bij diverse confectiezaken ook al lang en breed op de planning voordat Máxima überhaupt haar exemplaar droeg. Maar ik denk wél dat Máxima er wel voor heeft gezorgd dat de leren jurk in Nederland binnen mum van tijd ook werd gezien als een formeel kledingstuk, geschikt voor op kantoor of in de kerk. 

Bij een bijeenkomst in het Tropenmuseum in oktober 2012 dook de leren jurk opnieuw op, en dit keer mopperde er werkelijk niemand over haar kledingkeuze. Wat leert ons dat? Dat we het effect van flitslichten en accessoires niet mogen onderschatten, en de invloed van trends evenmin. 

Benieuwd welke outfits eerder aan bod kwamen? 
– Máxima's zachtroze rozenjurk van Valentino 
– Máxima's zachtroze avondjurk van Taminiau
Máxima's felrode jumpsuit van Valentino
– Máxima's koningsblauwe inhuldigingsjurk van Taminiau 
Máxima's groene volantjurk van Lanvin

Op de planning voor morgen: 
– Máxima's strapless avondjurk van lichtblauw kant 
– Máxima's capejurk van Taminau 
– Suggesties zijn welkom

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments