Avatar foto Door Josine Droogendijk
Amalia 07 apr 1 reacties

Onder de loep: een groene empire-jurk van Valentino

Nu we masssaal thuis zitten vanwege het coronavirus, lijkt het me een goed idee om het aantal berichten en de sfeer op deze website nog wat meer op te schroeven. Daarom blik ik de komende weken dagelijks terug op de topstukken uit Máxima's garderobe. Met vandaag: een groene empire-jurk van Valentino. 

In de blog die vanmorgen online kwam, schreef onze gastblogger Miny over de empire-mode van de negentiende eeuw. Een mooie samenloop van omstandigheden, want in de Onder de Loep van vandaag gaat het ook over een empire-jurk. Door vijf verschillende dames én een heer is Máxima's groene strapless jurk van Valentino namelijk opgegeven voor deze serie. Het kledingstuk kwam voor het eerst in beeld tijdens de première van Wit Licht in 2006. 

De jurk van Máxima is speciaal voor haar vervaardigd, maar het ontwerp gaat al wel wat langer mee. In de herfst/wintercollectie van 1965 (!!) is de strapless jurk met een draperie vanuit de halslijn al te zien. 

Zoals bovenstaande collage wel laat zien, is Máxima's decolleté iets kuiser gemaakt doordat er een strookje stof is aangebracht. Een slimme keuze, maar desondanks vind ik de japon nog steeds niet erg flatteren omdat de strapless halslijn benadrukt dat Máxima een vrij lage boezem heeft. Een collier had het grote vlak tussen de hals en de halslijn kunnen doorbreken, maar daar koos Máxima in 2006 niet voor. En in 2008 ook niet, toen ze de jurk opnieuw droeg tijdens het staatsbezoek van de Braziliaanse president. Maar dames, daar let toch niemand op als je zulke fantastische smokey eyes hebt en een waanzinnig jaren '60 kapsel? Wat moet het heerlijk zijn om met de beste kappers en visagisten te kunnen samenwerken!  

Blijkbaar was Máxima zelf erg blij met haar groene jurk, want tijdens het staatsbezoek aan Duitsland (2011) dook het kledingstuk opnieuw op. Nu met een smaragden collier en een paar diamanten haarspelden. Give me more, give me more, give me everything. 

In 2016 wist Máxima zichzelf te overtreffen door de jurk te dragen met haar Tuti Frutti-collier. Het juweel doet precies wat de jurk nodig heeft, en eindelijk snap ook ik de magie van het kledingstuk. 

Met zulke armen zou ik ook geen mouwen willen tijdens een gala. 

En hoe leuk: de jurk heeft ook een split. Hij zit weliswaar heel goed verstopt, maar de wind gaf hem toch nog prijs bij het vertrek in 2016. 

Benieuwd welke outfits eerder aan bod kwamen? 
– Máxima's zachtroze rozenjurk van Valentino 
– Máxima's zachtroze avondjurk van Taminiau
Máxima's felrode jumpsuit van Valentino
– Máxima's koningsblauwe inhuldigingsjurk van Taminiau 
– Máxima's groene volantjurk van Lanvin
– Máxima's leren jurk van Natan
– Máxima's strapless avondjurk van Valentino
– Máxima's capejurk van Jan Taminiau 
– Máxima's fuchsia showstopper van Gucci
 Máxima's kanten top en avondrok van Claes Iversen
– Een gerafeld spijkerjasje van Natan
– Een keurige verlovingsjurk 
– Een gala-look met lange handschoenen
– Een robe manteau van Claes Iversen 
– Een fuchsia positiejas
Geel-oranje jurk van Natan

Op de planning: 
– Zachtroze capejurk van Taminiau
– Rode prinsjesdagjurk 2002 
– Máxima's bloemenmantel van Barbara Bui
– Koningsdag 2014 
– Koningsdag 2016 
– Máxima's wybertjesjurk van Taminiau (Luxemburgse huwelijk)
– Avondjurk Taminiau staatsbezoek VK
– Koninginnedag 2008
– Prinsjesdag 2017 
– Blauwe mantelpakje Keukenhof 
– Rode mantelpakje Valentino (2001)
– Doop Amalia 
– Doop Alexia 
– Doop Ariane 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
1 Commentaar
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Foto’s 7 en 8 zijn genomen op de ‘contraprestatie’ van het Belgische vorstenpaar bij hun staatsbezoek in november 2016. Máxima, stralender dan ooit, droeg toen bij deze schit-te-rende jurk haar prachtig tutti-frutti-collier (zie foto 7), alsook een fantastische armband (foto 8). – Niet te zien hier : de al even schitterende Taminiau-jurk van haar vriendin Mathilde (een lieve knipoog-attentie !) en haar eigen prachtig collier ! Een avond van ongehoorde, echt koninklijke luxe en pure glamour, zo glansrijk tentoongespreid door twee bloedmooie dames !!