Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 01 jun 4 reacties

Onder de loep: Máxima's wybertjesjurk van Taminiau

In de eerste weken van de coronacrisis keken we uitgebreid naar enkele topstukken uit Máxima's kledingkast. Vanwege het succes zet ik de serie door. Met vandaag: een wybertjesjurk van Taminiau. 

Er zijn kledingstukken die je pas écht kunt beoordelen als je ze met eigen ogen hebt gezien. Máxima's wybertjesjurk van Jan Taminiau is er daar één van. Ze droeg hem in Luxemburg (2012) en tijdens het staatsbezoek van België aan Nederland (2016).

Door het opvallende decolleté en de XXL-stola had ik tot april 2018 nooit zo gelet op de materialen en verschillende technieken die gebruikt zijn voor de totstandkoming van de jurk. Een expositie over het werk van Jan Taminiau bracht daar gelukkig verandering in. Toen ik het oorspronkelijke ontwerp van Máxima's jurk van dichtbij kon bekijken, zag ik opeens heel veel moois tevoorschijn komen. Het ontwerp bestaat uit een strapless jurk van bordeauxrode wollen crêpe. De stof zie je terug bij de halslijn en het lijfje. Vervolgens is de jurk vanaf de taille voorzien van een overlaag van tule, en vervolgens is er op het lijfje en het rokgedeelte borduurwerk aangebracht van zilverkleurige glaskralen in wybertjesmotief. Door de doorzichte wybertjes zónder kralen zie je de wollen crêpe terug. Zoals je op onderstaande foto ook wel kunt zien, hebben we het hier over degradé borduurwerk, want dat kenmerkt het werk van Taminiau. De wybertjes beginnen klein bij het lijfje en eindigen groot bij de zoom van de rok. 

~~~~advertentie~~~~

~~~einde advertentie~~~~

 

Bij Máxima's jurk heeft  de ontwerper wel het een en ander naar haar wens aangepast. Zo begint de laag tule bij het oorspronkelijke ontwerp al na één rij wybertjes en bij Máxima pas bij het rokgedeelte. Wellicht heeft deze keuze ook wel te maken met praktische zaken, want naden kunnen vanwege het gewicht van de glaskralen een probleem vormen. 

Benieuwd welke outfits eerder aan bod kwamen? 
– Máxima's zachtroze rozenjurk van Valentino 
– Máxima's zachtroze avondjurk van Taminiau
Máxima's felrode jumpsuit van Valentino
– Máxima's koningsblauwe inhuldigingsjurk van Taminiau 
– Máxima's groene volantjurk van Lanvin
– Máxima's leren jurk van Natan
– Máxima's strapless avondjurk van Valentino
– Máxima's capejurk van Jan Taminiau 
– Máxima's fuchsia showstopper van Gucci
 Máxima's kanten top en avondrok van Claes Iversen
– Een gerafeld spijkerjasje van Natan
– Een keurige verlovingsjurk 
– Een gala-look met lange handschoenen
– Een robe manteau van Claes Iversen 
– Een fuchsia positiejas
– Geel-oranje jurk van Natan
– Groene empirejurk van Valentino
– Een statige avondjurk van Taminiau
Een bloemenmantel van Barbara Bui 
Een fuchsia Jackie-look
Een art deco-jurk van Natan 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
4 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Nav het blog met een terugblik op de stijl evolutie van maxima kwam ik hier. Niets mis met deze jurk en het decolleté is prima. De jurk is goed om balans en kan dat goed hebben.

Echt?????

Deze japon is kunstig gemaakt maar ik vind het decolleté echt niet kunnen. Te laag én ‘opgepompt’. Zo trekt Máxima vanzelf alle aandacht naar zicht toe, ook al vanwege de zeer opvallende stola. Het is lang geleden dat ze de japon voor het eerst droeg maar ik weet nóg dat ik als eerste dacht: dit kan echt niet. Sorry.

Ik vind het heel jammer dat het decolleté te laag is, juist ook door het omhoog drukkende effect geeft dat een ordinair beeld, dit is geen, randje, geval meer .
De japon op zich is een kunstwerk, ongelooflijk goed vakwerk, kleur mooi, rok valt sierlijk en elegant,
Met een paar centimetertjes extra was het een plaatje geweest