Hoeden verdwijnen aan het hof steeds meer uit beeld. In Nederland mogen we nog niet klagen met Máxima en Beatix, maar in Spanje gaat het er heel anders aan toe.

Staatsbezoeken, kerkdiensten, herdenkingen en openingen zijn voor Letizia van Spanje doorgaans geen aanleiding om een hoofddeksel te dragen, zelfs niet als de gastvrouw wél doet. Alleen het Britse protocol en de dresscodes voor drie historische gebeurtenissen hebben de Spaanse koningin tot nu toe kunnen overhalen om wel een hoed te dragen. Liever kiest Letizia voor prachtig verzorgde kapsels, die haar chique kleding feestelijk omlijsten. Binnenkort hierover meer. In deze blog gaan we kijken naar haar vier hoeden. 

De eerste hoed van Letizia kregen we te zien op de Grote Dag van William en Kate. Voor het huwelijk ging de toenmalige prinses langs bij de Spaanse ontwerper Pablo Y Mayaya. (links)Blijkbaar beviel de samenwerking wel, want ook voor het huwelijk van Guillaume en Stéphanie mocht de hoedenontwerper weer aan de slag. (midden) Voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander werd Pablo Y Mayaya natuurlijk weer goed in de gaten gehouden, maar dat bleek niet nodig te zijn. De keuze van Letizia viel dit keer namelijk op een hoed van Maria Nieto. 

Blijkbaar beviel de samenwerking met Nieto eveneens goed, want voor het staatsbezoek aan Groot-Brittannie bestelde Letizia bij Nieto opnieuw een asymmetrische hoed. Ditmaal een geel exemplaat met bloemen aan de bovenzijde. 
Hoewel de Spaanse koningin geen hoedenhoofd heeft, hoop ik dat ze ons in de toekomst nog veel vaker gaat verrassen met een hoed. De laatste twee modellen staan haar goed en onderstrepen haar koninklijke status op een elegante wijze. Hoewel Letizia geen hoofddeksel nodig heeft om er koninklijk uit te zien, vind ik het wel passen bij het sprookje dat heerst rondom de koningshuizen. De laatste tijd zien we de afstand tussen de monarchieën en het 'volk' steeds kleiner worden. Mijns inziens hoort dat bij deze tijd, maar té informeel contact en een té informeel uiterlijk kunnen in de toekomst ook zomaar een probleem opleveren. De balans tussen afstand en contact is moeilijk en hangt niet alleen af van een hoed, maar mijns inziens is het wel een simpele truc om het theater een beetje meer in stand te houden. 

Natuurlijk speelt ook de maatschappelijke situatie mee bij deze discussie. In Spanje wordt het koningshuis kritisch gevolgd. Te decadente uitspattingen helpen hier niet bij. Ik begrijp daarom wel dat koningin Letizia in eigen land kiest voor vrij ingetogen kleding. Toch zou ik het beter vinden als ze bij een officieel bezoek aan bijvoorbeeld Nederland of België wel een hoed zou dragen. Tijdens het kennismakingsbezoek aan ons land droeg Letizia geen hoed en Máxima als gastvrouw wel. Ik vond het er erg ongemakkelijk uitzien. Volgens de eitquette bepaalt de gastvrouw de dresscode, dus ik vraag mij nog steeds af waarom Letizia zonder hoofddeksel op visite kwam. Andersom droeg Máxima tijdens het kennismakingsbezoek aan Spanje (waar konigin Sofia gastvrouw was) geen hoed, keurig zoals het hoort. Ik ben heel benieuwd hoe jullie tegen deze discussie aankijken. Hoort een hoed bij een leven aan het hof? Hoor je in deze tijd als royal nog een hoed te dragen? En mag een koningin de gebruiken van een gastvrouw aan haar hoed -uh laars- lappen? 

Foto's met dank aan PPE Agency

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van elise1

elise1

woensdag 07 mrt 2018 - 18:11

Letizia heeft gelijk dat ze niet zo vaak een hoed draagt. Ik vind het niet meer van deze tijd. Beperk het tot staatsbezoeken en andere echt officiele gelegenheden. En in zo'n geval zie ik ook graag een echte hoed. Niet van die wonderlijke fascinators. Die horen wat mij betreft in het rariteitenkabinet.

afbeelding van Jantje R

Jantje R

maandag 05 mrt 2018 - 16:54

Ik vind Letizia een erg elegante vrouw. Ze kleed zich erg goed. Haar hoeden vind ik ook mooi. Je kan haar gezicht goed zien, dit is bij Maxima niet altijd het geval.

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

maandag 05 mrt 2018 - 19:33

Dan heb je vast nummer 2 nog niet gezien ;)

afbeelding van Frederike

Frederike

zondag 04 mrt 2018 - 23:52

Bij deze foto’s ga ik gewoon op mijn gevoel af (ik weet niet wanneer je wel of niet een hoedenhoofd hebt) en ik vind de hoeden allemaal mooi en goed staan, op de goedgekozen kapsels. Ook de kleding die je zien kunt, vooral de middelste foto met het colbert/de robe manteau. De tinten geel vind ik erg mooi en de hoed erbij vind ik de mooiste van de vier. Deze foto en hoed doen wat ‘engels’ aan: ze kan er zo mee naar de Ascot Races.

afbeelding van Tina

Tina

zondag 04 mrt 2018 - 20:33

Nou inderdaad, wat een tuttige hoeden. Niet mooi. Ik vind haar mooier zonder hoed. Ik heb sowieso niet veel met hoeden. Ik heb ook niks met etiquette . Het is 2018.

afbeelding van Suus

Suus

zondag 04 mrt 2018 - 20:07

Goh, als ik dit zo zie waardeer ik maxima’s hoedenkeuze ineens nog meer. Ik vind deze hoeden niks toevoegen aan Letizia, ze zijn tuttig en flets. Ik vind haar sowieso geen hoedenhoofd hebben (wat ik niet negatief bedoel: dat heb je nou eenmaal van nature wel of niet). Ik zeg: afknippen die haren en die stoere boblijn weer tevoorschijn toveren. Dan is er geen hoed nodig ;-)

afbeelding van Mieke 47

Mieke 47

zondag 04 mrt 2018 - 19:51

Juist! Dat is nou precies wat ik bedoel, Doro - de gastvrouw die haar gast niet in een ongemakkelijke situatie laat belanden. Maxima was indertijd behoorlijk over the top gekleed met die grote hoed en die ketting en die glimmende stof. Dat had best een tandje minder gekund. Ze trok alle aandacht weer naar zich toe.
Maar om op het topic terug te komen: ik vind die gele hoed Letizia mooi staan - heel passend voor een bezoek aan H.M. the Queen.

afbeelding van Doro

Doro

zondag 04 mrt 2018 - 18:40

Vind het inderdaad zo vreemd staan dat Letizia geen hoed draagt. En sowieso nogal schraal afsteekt qua kleding bij Maxima. Maxima daarentegen had kunnen weten dat Letizia zich nogal ingetogen kleedt en dan was het van haar weer een aardig gebaar geweest als ze zich niet zo opvallend had bekleedt... zoals WIlhelmina die net als haar gast die de etiquette niet begreep ook het water van het vingerbakje dronk: dat is nou perfecte gastvrouwschap!

afbeelding van Mieke 47

Mieke 47

zondag 04 mrt 2018 - 12:59

Josine, ik begrijp niet wat je bedoelt hierboven. Je schrijft dat het er ongemakkelijk uitzag dat Letizia geen hoed op had toen ze in NL op kennismakingsbezoek kwam, maar een regel lager schrijf je dat Maxima geen hoed droeg tijdens het kennismakingsbezoek aan Spanje en dat was volgens jou dan keurig, zoals het hoort. Waarom is het van Letizia ongemakkelijk en van Maxima keurig zoals het hoort???

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zondag 04 mrt 2018 - 13:15

Omdat de etiquette voorschrijft dat je je aanpast aan de kleding van de gastvrouw. Máxima droeg bij het staatsbezoek van Spanje aan NL een hoed, dus daar had Letizia zich op aan moeten passen en ook een hoed dragen

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

zondag 04 mrt 2018 - 16:07

Exact. Toen Letizia in NL was droeg Máxima als gastvrouw (en degene die de dresscode mag bepalen) een hoed en Letizia niet. In Spanje droegen zowel Sofia als Máxima geen hoed omdat het Spaanse protocol dat niet voorschrijft. Omdat beide dames geen hoed droegen, voelde dat niet ongemakkelijk.

http://www.modekoninginmaxima.nl/mode-maxima-mode-algemeen/koningspaar-o...

In België dezelfde situatie: https://www.vorsten.nl/2014/11/12/belgische-koning-ontvangt-spaanse-coll...

afbeelding van zara

zara

zondag 04 mrt 2018 - 10:33

Heel verzorgd allemaal, maar deze stijl met suikerzoete poedertinten doet naar mijn mening maar weinig voor Letizia. Ik zie haar liever in wat pittiger kleding, en daar past wat mij betreft een grote hoed ook heel goed bij.

afbeelding van Carolina

Carolina

zondag 04 mrt 2018 - 10:05

Uiterst verzorgd zoals altijd. Ik vind Letitzia altijd perfect gekleed. De pasvorm is ook altijd geweldig en haar houding en haar zijn ook perfect.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 03 mrt 2018 - 20:09

ik vind haar ook beter staan met zo n fascinator. Daar is genoeg keuze in.
Zou haar graag met wat van die kleine hoedjes (vaker) willen zien.
Ja wat heeft onze Máxima toch een goed hoedenhoofd!

afbeelding van HendrikaB

HendrikaB

zaterdag 03 mrt 2018 - 23:53

Ben ik niet helemaal met je eens. Maxima staat zeker niet alles. Af en toe heeft zij echt zo’n belachelijke groot hoofddeksel op; gewoon bij het hysterische af, staat voor geen meter.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

maandag 05 mrt 2018 - 07:10

... de hoeden kunnen weliswaar over de top zijn... als die grote rode hoed bij een huwelijk.. ..maar stond haar wel

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

zaterdag 03 mrt 2018 - 20:00

Ik ben dol op hoeden, maar ik vind het geen toevoeging voor letizia. Ik vind dat ze bijna verdrinkt in die grote hoeden, alleen de fascinators vind ik haar flatteren.

afbeelding van Doro

Doro

zondag 04 mrt 2018 - 08:46

Met afgesneden haren? Echt? Dat klinkt Barbaars

afbeelding van Magda

Magda

zaterdag 03 mrt 2018 - 17:56

Ik vind dat hoeden Letizia juist mooi staan. Het geeft haar juist dat extra's.
Juist de etiquette maakt het allemaal wat mooier en dáárom graag in ere houden. Een hoed is vaak de slagroom op de taart.
Maar ik vind wel dat je ook naar de aard van een bezoek moet kijken. Een werkbezoek heeft geen hoed nodig. Een staatsbezoek dan weer wel.

afbeelding van HendrikaB

HendrikaB

zaterdag 03 mrt 2018 - 16:57

De hoefen staan Letizia prachtig volgens mij kan zij elk model dragen. Een koningin met een enorme sjieke en zeer beschaafde uitstraling. En wat een prachtige kleur geel op de laatste foto, niet schreeuwerig maar ook weer beschaafd.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zaterdag 03 mrt 2018 - 16:07

Echt jammer dat Letizia niet veel vaker voor een hoed kiest. De eerste tweezijdig prachtig. Hoe mooi ook, ik heb wat minder met de asymmetrische hoeden. Letizia zou echt vaker mogen dragen. Ze kan zo weer een tranen zetten, net als Beatrix de hoed weer helemaal in ere hersteld heeft aan egt hof. Maar in Spanje ligt dat gezien de gescheidens allemaal iets gevoeliger en is het juist een teken van vrijheid dat vrouwen geen hoed meer (moeten) dragen.

afbeelding van Maribrune

Maribrune

zaterdag 03 mrt 2018 - 15:11

Hoeden: moeilijk onderwerp.
zij beschermen bij minder weer, ze verbergen bv bij verdriet, ze drukken eerbied uit bv religieus, ze zijn een statussymbool , zeker in vk en maken uiteindelijk een outfit af, net zoals handschoenen ( al dan niet gedragen).
Zijn ze noodzakelijk ? Indien geen hoed gedragen wordt moeten de haren perfect zitten. Voor de jonge generatie is een hoed niet evident , en dan zijn de fascinators een mooi alternatief. Te grote hoeden creeren een afstand en zijn niet gemakkelijk zeker als er gegroet moet worden.
Dé etiquette rond hoeden maakt het ook niet gemakkelijk want een hoed wordt in principe niet afgedaan bij een lunch .
Letizia staat mi met hoed, en bepaalde modellen maken haar groter. Maar als dresscode een hoed voorziet dan is er geen excuus , voor niemand.

afbeelding van ElisabethLynsan

ElisabethLynsan

zaterdag 03 mrt 2018 - 14:36

Ik vind dat Letizia juist een prachtig hoedenhoofd heeft. Ze is zoveel mooier dan Maxima maar mist de uitstraling die onze Maxima juist weer zo mooi maakt. Jammer dat ze niet vaak een hoed draagt en idd een misser destijds tijdens het staatsbezoek. Dat de Spanjaarden haar er om zouden veroordelen tja je hebt altijd pro en contra, net als hier, die discussie is eindeloos.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?