Avatar foto Door Moderator Petra
Overige royals 09 feb 45 reacties

Zij gaat voor de inhoud – Letizia van Spanje

Het takenpakket van een koningin of prinses omvat zoveel meer dan in een mooie jurk verschijnen en schitteren met juwelen. In de serie ‘zij gaat voor de inhoud’ praat moderator Petra je helemaal bij over de inhoudelijke taken van de dames. Met vandaag: koningin Letizia van Spanje.

De prioriteit van een koningin-gemaal is in de eerste plaats het ondersteunen van de koning, haar echtgenoot Felipe. En, natuurlijk hoort daar ook de zorg voor haar kinderen bij, zoals op de officiële website van het Spaanse koningshuis zo mooi vermeldt staat.

Felipe en Letizia met hun dochter op Mallorca (2016). Foto ©PPE/Nieboer

Letizia vergezelt Felipe naar de jaarlijkse receptie voor het Corps Diplomatique.

Foto ©Casa de SM El Rey

Letizia’s agenda

Gelukkig, zo mogen we wel zeggen, hebben koninginnen tegenwoordig ook hun eigen agenda. Zo ook Letizia. Voor zover dat haalbaar is binnen de huishouding van de koning en in eerste instantie van het secretariaat van de prins van Asturië.

Foto ©PPE/Nieboer

Onderwijs

Op het gebied van onderwijs, zet koningin Letizia zich met name in voor onderwijs aan kinderen van 6 – 16 jaar. Daarnaast zet ze zich ook in voor het bevorderen en ondersteunen van een beroepsopleiding. Net als prinses Laurentien bevordert ze ook graag het lezen, met daarnaast ook specifiek het begrijpend lezen.

Foto ©Casa de SM El Rey
Een onderwijs gerelateerde vergadering. Foto ©Casa de SM El Rey

Gezondheid

Ook houdt ze zich bezig met de lichamelijke en geestelijke gezondheid van kinderen. Gezonde voeding, lichamelijke activiteiten en de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Dit o.a. om verslavingen op kritieke leeftijden te voorkomen. Koningin Letizia zet zich ook voor onderzoek naar zeldzame ziekten. In die hoedanigheid was ze bijvoorbeeld in 2010 aanwezig bij een prijsuitreiking voor onderzoek in Berlijn.

Koningin Letizia bij de Werelddag voor Geestelijke Gezondheid.
Foto ©Casa de SM El Rey

Spaanse Associatie tegen Kanker

In september 2010 werd koningin Letizia erevoorzitter van de Spaanse Associatie tegen Kanker (AECC). Dit was haar eerste permanente erevoorzitterschap op het gebied van volksgezondheid. Letizia nam dit erevoorzitterschap aan, vanwege de impact van de ziekte op de samenleving en vanwege de relevantie van de vereniging in de strijd tegen kanker door middel van onderzoek, informatie, preventiecampagnes en vrijwilligerswerk. Het is een betrokken en actief voorzitterschap en daarom houdt koningin Letizia, naast deelname aan specifieke activiteiten op bovengenoemde terreinen, periodiek werkvergaderingen om op de hoogte te blijven van de activiteiten, programma’s en projecten van de vereniging.

Letizia bij een werkvergadering van de Spaanse vereniging tegen Kanker.
Foto ©Casa de SM El Rey

Begin deze maand, op 2 februari 2014, was Letizia nog als voorzitter aanwezig bij een evenement op Wereldkankerdag. Dit initiatief wordt gepromoot door de Spaanse Associatie tegen Kanker (AECC).

Foto ©Casa de S.M. El Rey

Hesperia Foundation

Felipe en Letizia waren, net als alle 8 kleinkinderen van koning Juan Carlos en koningin Sofia, erfgenaam van Juan Ignacio Balada Llabrés, die overleed op 18 november 2009. Zijn doel was dat van het deel voor Felipe en Letizia een stichting voor algemeen belang zou worden opgericht. De stichting kreeg de naam ‘Hesperia Foundation’. De stichting zet zich in voor opleidingen van jongeren, zodat ze beter toegang krijgen tot de arbeidsmarkt, projecten van sociale aard en het bevorderen van cultuur. Een heel breed gebied dus.

Vanuit de Hesperia Foundation wordt wetenschappelijk onderzoek verricht naar zeldzame ziekten. Daarnaast zet ze zich ook in voor mensen met een handicap, zodat zij goed op arbeidsmarkt terecht kunnen komen (samenwerking met stichting FPDIM). Zo verleent ze onder andere steun aan aan verschillende groepen in de Spaanse samenleving, zoals mensen met een visuele beperking, mensen met doofheid, mensen met autismespectrumstoornissen.

Foto ©Casa de SM El Rey

Een samenwerking met stichting Caritas zorgt er voor dat jongeren die gestopt zijn met school, te helpen om een nieuwe opleiding te starten of een baan te krijgen. Ook wordt er samen met het Spaanse Rode Kruis zorg gedragen voor jongeren met sociale risico’s. Daar is onder ander een speciaal Kinderdagverblijf voor opgericht.

Hulp bij Drugsverslaving

Sinds 2015 heeft koningin Letizia het voorzitterschap van de Stichting Hulp bij Drugsverslaving overgenomen van koningin Sofia.

Letizia bij een vergadering van de organisatie. Foto ©Casa de SM El Rey

Koninklijke Raad voor Gehandicapten

Letizia is erevoorzitter van de Koninklijke Raad voor Gehandicapten. Deze organisatie houdt zich met van alles en nog wat bezig rondom mensen met een handicap. Ze vertegenwoordigen de gehandicapte personen en hun families, ondersteunen wetenschappelijke instellingen die zich bezighouden met diagnoses, verdiepen zich in behandelingen, er zijn contacten met professionals enzovoorts.

Prinses Girona Foundation

Letizia zet zich ook regelmatig in voor de Prinses Girona Foundation. Leonor is de erevoorzitter van deze stichting geworden sinds ze meerderjarig is. Tot die tijd was haar vader dat. Dat neemt niet weg, dat ook Letizia zich actief inzet voor de organisatie. De Girona Foundation zet zich in voor jongeren op nationaal niveau. Jaarlijks worden ook de Prinses Girona Awards uitgereikt.

Letizia bij de openingsceremonie van de TalentTour, een onderdeel van de Prinses Girona Foundation. Foto ©Casa de SM El Rey

Leger

Koningin Letizia is daarnaast, samen met de koning, aanwezig bij militaire activiteiten. Zelf onderhoudt ze contact met de legers door middel van haar aanwezigheid op de Dag van de Strijdkrachten. Daarnaast deelt ze vlaggen uit aan militaire eenheden en is ze voorzitter van de ceremonie van de vlageed van de Koninklijke Garde.

Foto ©Casa de SM El Rey

Unicef

UNICEF Spanje kan ook op haar steun rekenen. Als erevoorzitter van UNICEF Spanje, is ze regelmatig aanwezig bij de uitreiking van de UNICEF Awards, die 1 keer in de 2 jaar plaats vindt.

Foto ©Casa de SM El Rey

Nationale Feestdag

Natuurlijk is de koninklijke familie ook jaarlijks aanwezig bij Nationale Feestdag.

Foto ©PPE/Nieboer

Overige

Natuurlijk is dit niet alles wat Letizia doet. Dit zijn slechts haar officiële verplichtingen en patronages. Ze legt nog veel meer bezoeken af, op de website Casa Real kom ik echt van alles tegen. Zo was Letizia op 6 februari aanwezig bij de opening van Safe Internet Day, een dag met als thema: Veilig Internet.

Foto ©Casa de S.M. El Rey

Letizia op bezoek bij een stichting die zich inzet voor prostituees.

Foto ©Casa de SM El Rey

Op vakantie?

Rustig op vakantie, zonder de pers om je heen? Vergeet het maar als je koningin van Spanje bent. In Spanje is het gebruikelijk dat je naar Mallorca op vakantie gaat. Niks geen lange vakanties in het buitenland. En privacy op Mallorca? Dat kennen ze niet. Om het toch nog een beetje ontspannen te houden, houdt het koninklijk gezin een fotoshoot, als ze op vakantie zijn op Mallorca, in de hoop daarna een beetje rust te krijgen.

Foto ©PPE/Nieboer

Buitenland

Daarnaast vergezelt koningin Letizia de koning op officiële reizen en staatsbezoeken die naar het buitenland gemaakt worden.

Ontvangst van de koning en koningin van Jordanië in Spanje.
Foto ©Casa de SM El Rey
Letizia bij de Intronisatie ceremonie van de keizer van Japan. Foto ©PPE/Nieboer

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
45 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat leuk een blog over koningin Letitia!.

Ik ben altijd al fan geweest van Letizia. In tegenstelling tot velen, vind ik haar een mooie, maar vooral lieve uitstraling hebben. En ze weet zich (bijna) altijd ontzettend stijlvol te kleden. Ze boft natuurlijk ontzettend met haar prachtige haar en (van nature) geprononceerde jukbeenderen. Nu, na deze rapportage, kan ze helemaal niet meer stuk bij mij. Ze lijkt ook echt betrokken. En komt ook bescheiden over, dat vind ik sowieso stijlvol. Al vaker gezegd maar zo waar: bescheidenheid siert de mens. Wat mij betreft kan Maxima een voorbeeld aan haar nemen. Hoewel ik van de spontaniteit van Maxima geniet, vind ik het niet altijd echt overkomen en vaak too much. Ze staat veel te graag zelf in de belangstelling. En ik ben het eens met de opmerkingen over de inhoud van haar werkzaamheden. Bedankt Petra voor weer een prachtige reportage.

Nu ik het teruglees zie ik dat het teveel over uiterlijkheden gaat en de reportage juist gaat over haar takenpakket als koningin. Daar kan ik dan kort aan toevoegen: alle lof voor haar, zoals Nadesha zo treffend omschrijft. Over haar inkomen of dat van andere royals heb ik geen mening.

Alle lof voor Letizia hoe zij zich voor de meest uiteenlopende thema’s inzet. Haar discipline en perfectionisme uiten zich zeker niet alleen in haar uiterlijk, maar ook in haar werk. Volgens mij is zij één van de hardst werkende vrouwelijke royals, en dat ook nog eens voor een beduidend lager inkomen dan de andere dames.

Daar ben ik het mee eens. Ze krijgt beduidend minder geld dan de overige koninginnen (net zoals Koning Felipe trouwens), waarop dan ook nog eens belastingen betaald worden. In sommige landen is dat toch wel anders!

Mss heeft de perceptie van ” hard werken” te maken met de grootte/inwoners van het land.
Heb het even opgezocht want lijkt me wel een criterium :
Vk : 65 miljoen, Spanje : 47 miljoen, nl : 17 miljoen, belgie : 11 miljoen, zweden 10 miljoen, noorwegen en denemarken : elk 5 miljoen, luxemburg : 650.000.

Waarop baseert u ‘één van de hardst werkende vrouwelijke royals’? 🤔

https://www.koninklijkhuis.nl/leden-koninklijk-huis/koningin-maxima/lijst-van-functies
Als ik hier lees welke functies Maxima heeft, dan zijn dat net als bij Laetitzia veel verplichtingen, die afgeleid zijn van / horen bij het koningschap van haar man. Daarnaast zet zij zich in voor 4 nationale thema’s en de scouting.
Of die verhouding anders uitpakt bij de andere koninginnen kan ik niet goed beoordelen.

Máxima zet zich in voor:

  • Financiele bewustwording/slim omgaan met geld. Zitten mensen met schulden te wachten op allerlei adviezen van een mevrouw die avondjurken van 50.000 euro koopt?
  • Muziek in de Klas –> Heeft ze zich met succes voor ingezet. Nu de meeste scholen muziekonderwijs geven, is haar inzet hiervoor minder nodig en dus ook minder groot.
  • Scouting –> 1 werkbezoek per jaar
  • Mind US –> dit heeft haar aandacht, veel werkbezoeken rond dit thema
  • Inclusive Finance –> meerdere buitenlandse reizen, veel conferenties en videovergaderingen. Neemt een groot deel van haar tijd in.
  • Lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap –> Samen met Koning Willem l Prijs is ze hier per jaar 5 a 6 keer op pad
  • Beschermvrouwe Stichting Koninklijk Concertgebouworkest –> 1 a 2 keer per jaar een concert/werkbezoek
  • Oranje Fonds –> hooguit 10 bezoeken per jaar, vroeger was dit aandeel veel groter

Er zitten mooie onderwerpen tussen, maar de focus ligt wel heel sterk op het mentale en financiële. Omdat dit laatste onderwerp steeds minder begrepen en/of gewaardeerd wordt, lijkt het me tijd om de lijst wat bij te werken. Wat meer sociale projecten, wat minder financiële congressen waar ze alleen maar op de voorste rij zit te luisteren en na afloop een koffietje drinkt. Maak eens een mooie ronde langs alle ziekenhuizen, waarbij er niet alleen wordt gericht op de inhoud, maar ook op het contact met de mensen. Knip weer eens wat linten door van zaken waar we als NL trots op mogen zijn. Omarm wat kleinere zaken, zoals ze onlangs ook deed met de egelopvang. Ik vond dat zo’n leuke actie en wat kost het nu voor tijd? Hooguit tien minuten.

…en bezoek gewoon eens wat’ gewone dorpen’ in de provincies, en zoek gewone mensen op. Zou kunnen helpen in de afbrokkelende steun voor het koningshuis. Beetje meer ‘normaal’ doen i.p.v al die aandacht nemen de activiteiten die op zich best goed zijn, maar toch altijd een bepaald soort publiek betreffen..

Oh ik vergeet wat, een maandelijks terugkerend appeltje 🍏 van Oranje 🧡 lijkt me cultureel gezien wenselijk èn nodig en 👍🏼

Een landelijke ronde langs ziekenhuizen in combinatie met kinderopvang, basisonderwijs en politie/veiligheid lijkt me een hele mooie maar ook nationaal gewenste sociaal betekenisvolle aanvulling Josine. 👍🏼

Deze 3 sectoren zijn de afgelopen decennia “kapot” bezuinigd, sinds corona leek er weer wat meer begrip voor deze beroepsgroepen te komen maar inmiddels lijkt NL gezondheid, kinderopvang, basisonderwijs en veiligheid weer “wat” te zijn vergeten. 😕

Ben het met je eens dat het internationale ‘financiële’ aspect een groot aandeel heeft in het takenpakket van Máxima, maar laten we aub niet vergeten dat inclusive finance direct gerelateerd is aan armoede, vrouwenrechten, welzijn van kinderen en gezonde leefgemeenschappen.
👉🏼 ‘It takes a village to raise a child’ 🌱

Nederland 🇳🇱 is een microscopisch kleine speldeprik 📍 op de wereldkaart 🗺️ en ik ben vanuit mijn hoofd en hart trots dat Máxima internationaal zaken ‘aanraakt’ die er toe doen, zij is een actieve positieve wereldburger. 👌🏼

Je hebt gelijk dat haar werk voor de VN heel belangrijk is en veel meer omvat dan geld alleen. Maar die boodschap weet ze op de een of andere manier niet over te brengen. En het valt ook niet mee om in een paar toegankelijke zinnen uit te leggen wat ze precies doet en waarom ze dat als koningin zou kunnen doen. Maar als ze daar wat werkbezoeken tegenover zet die meer bereik hebben en warmte/betrokkenheid bij NL uitstralen, zou dat -denk ik- de boel al een stuk glad trekken.

Zeker Josine!
Dus laat die landelijke ronde’s 🇳🇱 maar doorkomen, met ook echt ( nu spreek ik vanuit mijn professie & passie 💓🌱) waarachtige aandacht en belangstelling voor kinderopvang & onderwijs voor/aan kinderen van 0-12jr
👉🏼 Daar wordt me toch met ziel&zaligheid keihard gewerkt aan toekomstige generaties 👏🏼

Dank voor je aanvulling.
Dat haar werk voor de VN aansluit bij haar professionele interesse en achtergrond snap ik. En je hoeft geen schulden te hebben om aandacht te vragen voor deze problematiek. Maar ik ben het met je eens dat het schuurt.
En jammer dat er door het koningspaar minder aandacht is voor projecten uit het OranjeFonds.

Als ik posts lees op diverse sociale media dan kan het best spannend worden met Koningsdag. Heel veel mensen zijn ook klaar met haar financiële betrokkenheid bij een wereldorganisatie waar heel veel mensen niet gecharmeerd van zijn. En of dat wel bij haar taak als echtgenote van…behoort.

In december zond SBS een Schuldenspecial uit, met daarin een interview met koningin Máxima. Best uitzonderlijk, maar er keek bijna niemand. Op sociale media was de tendens: waarom moet een miljonair de armen gaan vertellen hoe ze hun geld uit moeten geven? En ik vind het persoonlijk mooi dat de koningin oog heeft voor de mensen die het minder hebben, maar blijkbaar slaat het niet zo aan als gehoopt. En als ik haar dan met een bord zie rondlopen met ‘bedwing de bling’ en er prijkt tegelijkertijd een ring om haar vinger met een amehist zo groot als een duivenei. Tja, dan snap ik de aversie ergens ook wel.

Klopt. Ze zal zeker betrokken zijn, anders pak je dit thema niet op. Maar de balans is onvoldoende. En dan accepteren mensen het niet echt.

Vallen dan de meeste werkbezoeken van januari onder Mind Us?

Nou petje af voor Letizia, tjonge wat een brede scope en drive heeft deze koningin. Ze benut haar bevoorrechte positie niet alléén voor uiterlijk vertoon en een jetset leven, maar zet zich heel gedreven in voor de medemens en dus ook voor kwetsbare groepen in de (Spaanse) samenleving. Ben het met Josine eens dat onze koningin haar aandachtsveld ook wel eens onder de loep zou kunnen nemen. Wat mij betreft zou ze haar VN functie zo langzamerhand wel eens wat kunnen gaan afbouwen en in eigen land nieuwe projecten adopteren.

Dit blog geeft voor mij een verhelderende kijk op de activiteiten van Letizia.
Mooi om te lezen, en goed om te weten wat er schuil gaat achter deze meest stijlvol en keurig geklede vrouw.
Eerlijk gezegd had ik wat jaren terug toch veelal de indruk dat zij een wat hooghartige, afstandelijke modekoningin was, maar daar ben ik helemaal op teruggekomen. (Mede dankzij MKM, waarvoor dank! 😏)
Ik reageerde al op Oranjefan over haar prachtige japonnen, en op Tony die over de gelukkige uitstraling van het koningspaar naar elkaar schreef.
En wat vertederend, dat gebaar van haar strelende hand over de wang van haar dochtertje tijdens de Kon. Feestdag.😍

Wat ziet Letizia er altijd verzorgt uit. Dat vind ik altijd al een plus punt. En natuurlijk kan ik niet alles mooi/leuk vinden, maar smaken verschillen. Wat ondersteunt ze mooie projecten in haar land. Echt betrokkenheid, fijn is dat. Maxima haar focus ligt dan toch meer bij de VN en inclusiviteit van de financiën, en dat is toch vaak global.

Letizia ziet er altijd zeer verzorgd uit, ook al heeft ze echt wel eens missers, aandacht wordt er zeker aan besteed.
Ook denk ik dat haar kledingkast veel groter moet zijn dan die van Maxima , volgens mij herdraagt ze niet veel, en is ze heel veel op pad

Op de foto met de stippenjurk heeft ze een vriendelijker uitstraling, dat komt doordat ze meestal haar ogen zo donker opmaakt en op die foto niet. De groene paisleyjurk, de roze/groene bloemenjurk met bijpassende haarband en de blauwe bloemenjurk vind ik prachtig!

Mee eens Oranjefan, de groene paisley jurk staat haar geweldig 💚 Letizia komt in de door u genoemde outfits op mij meer benaderbaar over, niet zo gespannen en ‘vol van perfectie’.

Volkomen mee eens, Oranjefan!
Ik maakte dezelfde keuze.

Mooi om te zien dat ze zich zo inzet voor belangrijke thema’s in Spanje en dat zou best wel wat meer waardering mogen krijgen van haar landgenoten. Maar het mooiste vind ik dat zij en Felipe er altijd zo gelukkig uitzien als ze samen zijn!

Precies, Tony; die liefdevolle blik van verstandhouding naar elkaar!

Heel erg leuk en interessant dat jullie er juist op deze mode- website voor kiezen om meer te laten zien van een kroonprinses (Mary in november) of koningin dan een mooi modeplaatje. Weer een uitgebreid en interessant overzicht. Dank!

Ja, een mooi overzicht, met relevante beelden, Petra !

Wat een leuk blog weer. Wat hebben je dit allemaal weer goed uitgezocht en voor ons op een rijtje gezet, Petra!
Letizia is misschien niet zo geliefd maar ze zet zich wel in voor heel veel relevante onderwerpen. Voor mij is ze 1 van mijn favoriete royals.

Zo zie je maar: ieder land vraagt om een andere koningin. In Spanje is er veel jeugdwerkloosheid en daaraan gekoppelde problemen, dus Letizia’s taken sluiten daar mooi bij aan. Wat mij betreft mag Máxima wat spreiding van onderwerpen betreft wel een voorbeeld nemen aan haar Spaanse evenknie.

Ik ervaar juist dat ons Koninklijk Huis onderwerpen des levens zo mooi (persoonlijk) verdeelt en dat een ieder werkelijk eigen “specialisaties” heeft èn niet “verzuipen” in “van alles en nog wat”.
Ik ben er wel voorstander van dat de prinsessen vanaf hun 18e onderwerpen adopteren èn dat Constantijn en Laurentien in het landelijk leven meer zichtbaar zijn.

Wat betreft je opmerking over de prinsessen en Laurentien en Constantijn ben ik het volkomen met je een PK 020.

Ik denk dat dat ook verstandig zou zijn, las deze week ook in de krant dat niet alle toespraken van Maxima worden gewaardeerd , helaas.!!

📰 Er zijn vele kranten in Nederland met dito verschillende perspectieven en meningen over de echtgenote van onze koning.

Letizia is journaliste, groeide op in een links milieu en heeft antennes voor wat er leeft in de maatschappij !!! Zij is spaanse en spreekt vlot de taal !!
Maxima is economiste wat niet onmiddellijk een venster opent op wat er leeft in de maatschappij. Bovendien spreekt zij nexerlands maar heb ik soms wel de indruk dat zij de nuances niet steeds begrijpt … het is geen verwijt maar het speelt mi mee …
Als ik iemand zou mogen uit nodigen om te dineren ( u weet wel , werd ooit gesuggereerd) dan is letizia daar een van. Denk dat zij een interessante persoon is en ze komt bovendien zeer verzorgd voor de dag !!

Ah ja, welke royals nodigen we uit voor een avondje aan onze dis? 😊 Als ik uw bericht zo lees kan ik me er iets bij voorstellen om Letizia uit te nodigen maar helaas niet geen uitnodiging mijnerzijds, ik zit vol geboekt 😉

Het artikel ging over haar toespraak en het wringen tussen haar rol als Koningin en de VN .

Ok, heb het niet gelezen/gezien. Hebt u een link ?

Heb het nu gevonden/ gelezen.

Ik ben wel benieuwd, waar is het te lezen?

Pk 020, heb gegoogeld en commentaren blijkbaar in diverse kranten nav speech in davos ….

Dank u, ga ik hetzelfde doen.