Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 22 jul 54 reacties

Máxima & dessins: de bloem

Effen stoffen hebben een streepje voor bij koningin Máxima. Door de rust te bewaren qua kleding, kan ze namelijk onbeperkt uitpakken met hoeden, sieraden en andere accessoires. Maar Máxima zou Máxima niet zijn als ze niet af en toe een uitstapje zou maken naar ruiten, strepen, hanenpoten en ga zo maar door. Daarom nu online: een serie over Máxima’s dessins. Met vandaag in de hoofdrol……de bloem!

Modeontwerpers laten zich graag laten inspireren door al het moois wat de natuur ons biedt. Wandel op een vrije dag maar eens door een modemuseum of modewinkel heen, en de kans is groot dat je je omringd voelt door geweven, geprinte en/of geborduurde bloemen. Heel uiteenlopende bloemen welteverstaan, want qua kleur, dosering, techniek en symboliek is er heel veel mogelijk.

Dat blijkt ook wel als we gaan kijken naar de gebloemde outfits van koningin Máxima en haar collega’s. Hoewel ze stuk voor stuk zijn voorzien van een heerlijke touch flowerpower, zijn de verschillen nog altijd groter dan de overeenkomsten. Kijk maar eens naar de foto’s onderaan deze blog. De ene jurk knalt van je scherm af, terwijl de andere jurk juist een heel ingetogen en subtiel totaalplaatje oplevert. En dat brengt ons gelijk bij een interessante vraag, want wat is nou de perfecte bloemenprint voor een royal?


Een eenduidig antwoord op deze vraag blijkt er niet te zijn, maar één ding is wel zeker: een nationale bloem scoort al-tijd. Of je nou in eigen land bent, of juist ver daarbuiten. Door een jurk met een specifieke bloem te dragen, betuig je immers respect en laat je tegelijkertijd zien dat je goed voorbereid bent. Zo droeg Máxima in Polen een jurk met een grote klaproos om haar taille. De nationale bloem van het land is ook een grote klaproos. Hoe mooi wil je het hebben?

Foto: PPE

Oeps, foutje
Naast creaties met een nationale bloem, doen felgekleurde bloemenprints het ook altijd goed aan het hof. Een royal moet immers opvallen in de menigte, en dat lukt natuurlijk beter met een fuchsia bloemenjurk dan met een zwart mantelpak. Een print met romantische rozen of een stoere bloemenzee is daarnaast ook nog eens heel tijdloos.

© PPE/Nieboer

Stelregel
Omdat bloemen heuse blikvangers zijn, moeten de royals last but not least wel goed nadenken over de dosering en plaatsing van een print. Zo valt koningin Letizia door haar tengere postuur compleet weg in een grof dessin, terwijl een bloemenprint bij slim gebruik ook juist in iemands voordeel kan werken. Zo oogde koningin Máxima slanker dan ooit toen zij in Berlijn een witte japon droeg met een kleurrijke bloemenzee rond haar taille.

Foto: © PPE/sipa usa/Emmanuele Contini/NP

En dan gaan we nu de bloemetjes buiten zetten met een Delftsblauwe variant…

Foto: PPE/Nieboer

Jumpsuit met vrolijke, felgekleurde bloemenprint:

Ook altijd goed: romantische rozen.

Foto: PPE/Nieboer

Door haar lengte kan de koningin een wat grotere bloem ook prima hebben.

Wat ik ook mooi vind, is een combinatie tussen effen en print. Deze look van Prinsjesdag 2021 staat hoog op mijn lijstje met favorieten.

Foto: PPE

Een klassiek totaalplaatje behoort ook tot de mogelijkheden.

Foto: PPE

Een compleet overzicht met ál Máxima’s gebloemde looks ga je niet aantreffen. Daarvoor zet ze te vaak de bloemetjes buiten. Maar ben je nog lang niet uitgelezen, dan kun je ook altijd een kijkje nemen bij de eerdere blogs over het thema ‘Máxima en dessins’. Met deze aflevering is de serie afgesloten. Op naar een nieuwe serie!

In deze serie:
Máxima en de streep
Máxima en pied de poule
Máxima en de dierenprint
Máxima en de paisleyprint
Máxima en de polkadot
Máxima en kleurverloop
Máxima en de ruit
Máxima en de bloem

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
54 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Farah Diba/2 👑

Trixedo heeft wat “op haar geweten” 😁, terwijl dit eigenlijk het blog is om te reageren op ‘de bloemetjes van vd koningin🌷’ , hoop ik enorm dat Josine & haar moderators het oké vinden als ik nog 2 links deel over keizerin Farah Diba en haar sprookjesleven in het Iran van toen…

👉🏼 Het duurste en misschien wel meest extravagante èn zwaar bediscussieerde feest “ever” in de bekende wereldgeschiedenis?!

💎
https://www.nouveau.nl/artikel/maxima/royalty/farah-diba-50-jaar-na-het-duurste-feest-ooit?ref=https%3A//www.google.nl/&authId=a84f69c7-2b1b-463a-a023-cfb3adb02a32

👉🏼
– 5 Gekroonde hoofden kwamen niet opdraven, waaronder koningin Juliana. Prins Bernhard nam de honneurs graag waar “omdat hij al veel en alleen over de wereld reisde” 😉

– Vanaf minuut 35 de entree van alle gasten inclusief een diepe reverence van Grace Kelly a.k.a. prinses Gracia voor keizerin Farah Diba. 👑
– Tevens vanaf minuut 35 een overdaad aan flonkerende edelstenen, en dat in een tent middenin de woestijn 🏜

– De docu toont vanuit verschillende perspectieven een blik op het sprookjesleven aan het Iraans Perzische hof van toen, terwijl het volk grotendeels in armoede leefde.

Tevens een indruk van de wereldleiders, dictators èn koninklijke hoogheden die in grote getale aanwezig waren. Van de toen ( door mij gespotte) hooggeplaatste aanwezigen, zijn koning Olaf van Noorwegen en Imelda Marcos van de Filipijnen nog in leven; de zoon van Imelda – de schoenenfanaat – Bong Bong is zelfs president van…. de Filipijnen 🫢

👉🏼 Zeer de moeite waard
om te bekijken! 👈🏼

💎
https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2016/februari/greatest-party-on-earth.html

Vorige week ben ik begonnen in het boek, ; Memoires van een keizerin; van Farah Diba .
Zeer de moeite waard, maar juist daardoor zit ik met gemengde gevoelens de docu te bekijken.
Wat een ongelooflijke en overdadige luxe,
ik begrijp dat Juliana, in al haar eenvoud ,hier niet bij aan wezig was.

Elisah, wat mooi dat je nu vanuit verschillende invalshoeken een beeld krijgt vh leven van deze bijzondere vrouw. Zij maakte onderdeel uit van een context toen, en heeft tevens verdrietige en eenzame tijden moeten ervaren.

Idd. Het verbaasde me ook dat juist nu deze links voorbij kwamen.
Maakt het nog fijner om te lezen én te kijken .

Ik probeer het boek ook te pakken te krijgen. Las deze vmd nav mkm nog een interview op internet. Is heeeel erg dubbel hoor. Denk wel dat farah diba een intelligente, maar bij momenten eenzame vrouw is , die erg vertrouwd was en nog is met de “franse” cultuur. En de luxe en overdaad toen aanwezig : daar zal nog lang over gesproken worden, was letterlijk het begin van het einde voor de pahlavi’s.
De locatie van persepolis is natuurlijk buitengewoon ..

Wat mij ook intrigeert is – dit komt ook naar voren in de docu geloof ik – dat Iraanse jongeren van tegenwoordig zich positief kunnen verbazen – als ze fotoalbums van oudere familieleden bekijken – over het westers aandoende leven in toenmalig Perzië, terwijl hun ouders andere herinneringen kunnen hebben aan het regime vd Sjah. Het regime wat volgde bleek nog vele malen erger uit te pakken tot op de dag van vandaag.

Je moet het echt gaan lezen, en Farah diba is idd eenzaam geweest, en heeft moeilijke tijden gekend

Pk 020, koning olaf is overleden, zijn zoon harald is de huidige vorst.

Ach ja natuurlijk Maribrune, dank U wel!
Ik haal de namen door elkaar, zeker als je Olaf ziet in de docu, sprekend koning Harald.

Dan is de oude, taaie voormalige First Lady vd Filipijnen Imelda Marcos 👠🥿👢( 3000 paar schoenen) de enige overlevende die nog steady aan de macht is, in de persoon van haar zoon Bong Bong, allemaal haar “verdienste”.
👉🏼 Overigens ook een docu 🎥 die zeer de moeite waard is, The Kingmaker:
– trailer https://youtu.be/3AozuQ6ckH4

Quote Imelda: ‘Perception is the real truth and the truth is not’….

👉🏼 https://www.jan-magazine.nl/psyche/a31146927/the-kingmaker-documentaire-extravagantie-corruptie-imelda-marcos/v

Last edited 1 jaar geleden by PK020

Djw voor het plaatsten Josine en/of moderator 👍🏼

De jumpsuit is zo vrolijk naar de riem breekt haar in 2 stukken en hij is veelste kort.
Maar deze met een smalle ceintuur (misshcien wel goud) en gouden schoenen die iets verfijnder zijn dan deze espadrilles zou het mooi kunnen zijn.

De witte jurk met bloemen rond de taille heel fris en eens wat anders. De herrara heb ik altijd mooi gevonden. Hij zal haar nu nog beter staan nu ze blonder is ipv rossig. En graag een knal lipstick

Last edited 1 jaar geleden by Doro

De blauwe Herrera blijf ik fantastisch vinden. En ja, Farah Diba was destijds een verschijning evenals Koningin Noor trouwens. Ik heb wat uurtjes foto’s zitten kijken in Vorsten, waar mijn moeder op geabonneerd was. Bedankt voor de reminder Trixedo, ik ga vanmiddag eens lekker plaatjes van weleer kijken op internet.

👑 Koningin Noor, overigens ook een prachtige en bijzondere vrouw maar levend vanuit een totaal ander perspectief.

Farah Diba/1 👑
M.i. één van de mooiste en meest intrigerende vrouwen uit onze wereldgeschiedenis.
@Trixedo: Ook van mij thanks voor de reminder!
@Jens: Door jou ben ik vanmiddag wat artikelen gaan lezen en 2 docu’s gaan kijken over Farah Diba en het sprookjesleven dat ze leek te leven 👑

👉🏼 Mijn eerste links:
💎 https://blauwbloed.eo.nl/royaltynieuws/vergeten-glamour-farah-diba

💎
https://www.nouveau.nl/artikel/royalty/de-3-mooiste-kroonjuwelen-van-farah-diba?ref=https%3A//www.google.nl/&authId=7dc67dfe-d35a-46d5-b5ef-508c355bf341

Ik lig ziek op bed en stuit geheel toevallig op de docu Drottningen och Jag. Een film gemaakt door een Iraanse vluchteling met en over Farah Diba. Aanrader.

Goede beterschap, Jens ! En dank voor je (Zweedse) Farah-tip !
Zag jij (en PK020, en nog anderen) ook mijn links in mijn reply aan Maribrune (hieronder, “9 uur geleden”). – N.B. : vroeger kon je verwijzen naar een concreet uur, nu (jammer genoeg) niet meer.

Djw voor de tip, ik ga morgen kijken. Beterschap Jens 💐

Hartelijk dank voor je links, PK020 ! Het zal jou (en ook Jens) wel zijn opgevallen, dat Farah ook graag strapless droeg, meestal (eigenlijk wel altijd) in combinatie met schitterend witte lange handschoenen – net als haar vriendinnen Jackie (Kennedy) en… Beatrix : onvoorstelbaar, onvergelijkelijk chic !!

Inderdaad Trixedo, ik moest aan jou denken bij alle pracht en praal en zeker lange chique witte satijnen handschoenen. Ik heb vanmiddag zelfs een foto ergens gezien van Farah Diba die lange soepele lichtbruine handschoenen droeg bij een buiten tenue.

Een wereld van pracht en praal tegenover een volk in armoede, fascinerend om te bekijken en te onderzoeken. Een nog niet eerder vertoond mondiaal feest voor leiders en koninklijke hoogheden vanuit alle continenten van de wereld middenin de woestijn 🌵
Wat een giga project, sprookjesachtige beelden gingen de hele wereld over, wat een overdaad en decadentie, het lijkt wel een miljoenen productie uit Hollywood.🎥

Farah Diba blijft ook op latere leeftijd een prachtige vrouw om te zien; wat een leven 🙌🏼

Last edited 1 jaar geleden by PK020

Ja, dat buitensporige feest was in Persepolis ! Maar zulke schitterende feesten zijn er in die ‘gouden jaren 60’ aan de Europese hoven ook geweest, niet het minst n.a.v. het Zilveren Huwelijk van Koningin Juliana in 1962 : zie maar (bewegend en in ‘stills’) https://www.britishpathe.com/video/queen-juliana-silver-wedding-celebrations : je ziet er o.m. (in het Amstel Hotel te A’dam) de jaargenoten Beatrix (strapless) en Farah (asymmetrisch), beiden met lange handschoenen en de schitterendste juwelen !

Ga ik kijken, dankjewel Trixedo. Ik had je tips inderdaad gemist.

Dank trixedo,, pk 020 voor alle links.
Erg erg interessant. En ook zeer tragisch vooral voor farah diba. Alle roem en glorie behoort tot de geschiedenis,de bedeltocht voor asiel, de dood van haar man en ondertussen 2 van haar kinderen. In “the golden sixties” was “the sky the limit”. Een en ander is ondertussen “geland”.

Graag gedaan !
In A’dam 1962 ging het er weliswaar ook buitengewoon luxueus aan toe, maar toch niet decadent !
Superprachtig was voordien ook het huwelijk van het Belgisch koningspaar Boudewijn x Fabiola op 15.12.60, voorafgegaan door 2 spetterende gala-avonden. Zie de hele index op https://www.angelfire.com/realm/fabiola1960/index2.html. – Telkens verschenen daar ook Koningin Juliana (toen 52 j.) en haar beide oudste dochters, in ongelooflijke schitterende avondtoiletten, met de kostbaarste juwelen (o.a. Stuart en Mellerio) en langgehandschoend, op de tweede vooravond alle drie (!) verrukkelijk strapless : zie de (inzoombare) foto op https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/fotocollectie/adbbf002-d0b4-102d-bcf8-003048976d84

Zag ook jij, PK020, ondertussen al mijn net hierboven staande reactie aan maribrune (“Graag gedaan…”)? (Moeilijk toch, als je niet naar een welbepaalde dag en uur kan verwijzen, zoals vroeger wél het geval was. Je kan natuurlijk je reacties zelf wel dateren; in onderhavig geval : 27.7.22, 13:47).

Last edited 1 jaar geleden by Trixedo

Goedemiddag Trixedo, ik heb jouw links zeker gezien – de erg bekende groepsfoto in het Amstelhotel weer eens even goed bekeken en dan met name Farah D – vh schitterende zilveren huwelijksfeest van Juliana en Bernhard – en had deze bewaard voor het weekend. Ik zit nog even met mijn neus in de docu van Farah Diba ( ik heb een totaal engelstalige versie gevonden vd tip van Jens op Youtube: The Queen and I) èn in een nieuw kookboek. Is het oké voor jou als ik wat later reageer als ik ze echt bekeken heb? Had werkelijk geen idee dat ik eerder had moeten reageren Trixedo maar zal dat op een later moment echt doen, djw!

Uitstekend, PK020, ik ben benieuwd naar je reacties ! – Schitterend waren ook de ontmoetingen, met Farah en de Sjah (op twee diners) in Teheran, van Juliana en Beatrix bij het staatsbezoek aan Iran in 1962 ! – Ook de filmpjes van British Pathé bij het huwelijk van het keizerlijk paar in 1959 laten pure luxe zien, zéér westers overigens, met o.m. rijke Iraanse dames strapless +lange handschoenen.

Djw voor deze wederom rijke historische input Trixedo, inclusief jouw voorliefde voor strapless + lang -> in deze combi is idd van voorgaande tijden.
Wat valt me verder op:
– Juliana op 1 vd foto’s ‘dik in de lippenstift’
– Veel glanzende stoffen, visueel “handig” ivm de toenmalige zwart-wit fotografie.

Sorry trixedo, had uw reactie niet gezien. Heb uw verwijzingen doorgenomen. Heerlijke foto’s en oh zo stijlvol met oa de lange handschoenen , de couturejurken en de mooie juwelen.
Het feest in persepolis was toen gewild buitensporig en hierdoor decadent want de sjah wou ” uitpakken” tav de wereld daar waar het land eigenlijk nog in volle “basis” ontwikkeling was.

Ik hoop al lange tijd dat wij hier een inkomend staatsbezoek gaan krijgen.
Lijkt me leuk om te zien, met hopelijk beelden van een staatbanket e.d.
Koninklijke luxe, maar niet te decadent .

Ja ik ook, keep my fingers crossed 🤞🏼
En dan hopelijk deels inclusief camera’s zoals de koningshuizen in Scandinavië zo mooi en transparant doen. De vorst is er tenslotte omwille vh volk en niet andersom. 😊

Helemaal mee eens.

Wat een mooi overzicht met schitterende bloemrijke outfits, stuk voor stuk juweeltjes behalve nummer 2 en de Prinsjesdag japon die ik qua kleurencombinatie niet geslaagd vind!

Plaatjes 2(hier, bij mij op Staatsbezoek in Indonesie) 3, 7 en 8 vind ik het mooist, die van Koningsdag 2020 in quarantaine op Huis ten Bosch, plaatje 5, vind ik wat te druk

Ik vind alle jurken mooi staan, alleen de zwart-witte en wit-zwarte vind ik qua kleur niks extra’s voor haar doen. De wit-zwarte ook wat ouwelijk. De andere jurken echt prachtig, zowel qua kleuren als modellen. De Prinsjesdag outfit vind ik verrassend mooi, aparte kleurencombinatie die erg feestelijk oogt. De jumpsuit is door de kleine bloemen iets te lieflijk voor Máxima en haalt de aandacht weg bij haar gezicht, dus die vind ik minder geslaagd.

Ja, ik vind Màxima wel een bloemenmeisje. Een grotere bloem vind ik haar beter staan dan van die kleine bloempjes zoals bij de jumpsuit. De Valentino met de roze bloemenprint is een van mijn favorieten maar er zijn de laatste jaren mooie kledingstukken bijgekomen. De witte jurk met de bloemenzee vind ik heel mooi, vooral met de rode accessoires. De Prinsjesdaglook geweldig! Eindelijk eens wat anders een prachtige rok met bijpassende top. Geweldige kleuren, ik hou er van. De lange jurk met blauw/witte bloemen en asymetrische halslijn ook een beauty. De bordeaux rode jurk met de grote rode bloem vind ik ook heel mooi staan en oh wat vind ik die schoenen mooi. Last but not least een van de nieuwere jurken de zwart/witte Natan met bloemmotief. Prachtige jurk, staat Màxima geweldig, zelfs met het sjaaltje en het zwarte vestje. Maar…… deze jurk heeft ze ook eens gedragen met een zwarte panty eronder….. brr… niet meer doen lijkt me. ..
.

De verschijning in Delftsblauw in Denemarken was schitterend !! Een van haar allerprachtigste ! Verrukkelijk asymmetrisch (staat haar altijd goed; dit type vind je al bij de jonge Farah Diba in de jaren ’60). Prachtig(e) diadeem ook !

Een fleurig geheel in deze hoogzomerse periode! Voor mij springen de nummers 2-3-6-8 er uit in positieve zin. Mooie japonnen die Maxima goed staan! Het lijkt net alsof haar altijd opgewekte lach door deze bloemenprint nóg iets vrolijker en stralender uitkomt.

Ik vind alle looks wel mooi eigenlijk, maar vooral die boven en onder de prinsjesdaglook.

Ik ga voor de twee zwart-witte exemplaren, de andere zijn te bekend.
Prachtige modellen en mooie stoffen. Ik begrijp niet dat er mede bezoekers zijn die de kleur zwart niet mooi vinden staan bij Maxima, kijk nou eens hoe prachtig en charmant.

Jurk 1 ~> Zwart-wit: Valt prachtig, mooie schoenen en oorbellen èn een geweldige ceintuur 👌🏼

Jurk 2 ~> Wit-zwart: Deze stof is qua print echt geweldig mooi! Een sporty model jurk, misschien ietsjes korter?
De schoenen in de vuilnisbak en de badmuts in de verkleedkist! 🤭

Verder:
– Jurk 2 idd geschikt voor Texas USA.
– Wie zijn de ontwerpers van beide pracht jurken?
– Ik voel disbalans – en vind het ook niet mooi – als dames gelakte teennagels hebben en ongelakte vingernagels, of andersom. Wie kan mij hierover iets vertellen?
Bent U een heer die tevens nagellak draagt, dan mag U natuurlijk ook reageren 💅🏻😊

Volgens mij is de zwarte witte jurk met de prachtige riem er eentje van Ortiz.

Djw Tantie! Ortiz en Natan.

jurk nr 2. is van Natan

Ik ga voor de laatste in dit overzicht.
Wat mooi dat zwart/wit.
Schitterende jurk. Hoop dat ze m zo met pillbox snel weer draagt!

Ik vraag me af wat ze bij zich draagt in dezelfde stof.?

Dit is wel een jurkje om mee te nemen naar Amerika . !!

Dat is een sjaal met een zwart vestje.

Het oogt te klein voor een bolero, kort passend jasje.

Wat een testen al die mooie kleding die Máximá draagt. Op de Delfts blauwe jurk en de Prinsjesdag jurk na, vind ik alles haar geweldig staan.

Bloemen zijn eigenlijk altijd mooi… ik vind de delftsblauwe echt zo ontzettend mooi… maar ook de bordeauxrode (wat een mooie haals heeft die jurk) en de witte jurk met kleurrijke bloemen vanuit haar middel vind ik persoonlijk erg leuk!

Ik vond deze combinatie voor prinsjesdag het net niet. Ik denk als je de rok korter maakt tot midi rok dat het een heel leuk en draagbaar setje is.
Voor bezoeken in het land , of voor de VN lijkt het me dan heel geschikt.

Ben het wel een beetje eens met jou, Elisah. Hoewel ik de set op deze manier al erg mooi vind, denk ik dat de rok met een midi-lengte ook helemaal leuk is.. en mooi te combineren met allerlei tops en kleuren… mss zouden we deze dan vaker terugzien…

Dit, dus… 😉

Alle bloemenjurken zijn mooi met uitzondering van de 2 de . Deze jurk vind ik vreselijk.

Wat een leuke blog ! Ik hou van Máxima’s bloemjurken, maar dan wel de echte “bloemige” bloemjurken, dus niet de zwart/witte prints. Die vind ik minder mooi. De jurk van foto 2 vind ik al niet geweldig en dan die (op zich wel aardige ) sandaaltjes met overhangende (dit keer wel netjes gelakte) tenen…nee. Mijn favorieten zijn 3, 5 en 6.

Gek, ik ben juist nooit zo’n fan geweest van Maxima’s outfit op Prinsjesdag 2021… En ook niet van een jurk of rok, die asymmetrisch is gesneden. Maar verder vind ik alle plaatjes prachtig!