Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 03 aug 0 reacties

Máxima & dessins: het pied-de-poule motief

Effen stoffen hebben een streepje voor bij onze koningin, maar een uitstapje kan ze zo af en toe heus wel waarderen. Daarom nu online: een kleurrijke blog over het pied-de-poule motief. 

Franse termen doen het goed in de modewereld. Door een tweedelige combinatie te omschrijven als een deux-pièce, of een set als een ensemble, voeg je met weinig moeite een flinke snuf allure en elegantie toe. Wie wil dat nou niet? Toch vind ik de adoratie van de Franse taal soms ook wel een beetje jammer, want het lijkt me best wel leuk om eens te vermelden dat Máxima gespot is in een heuse kippenpotenjurk. Want ja, als je pied-de-poule vertaalt, kom je toch echt uit bij de onderdanen van een kip. 

Het pied-de-poule motief is klein en verfijnd, en heeft inderdaad -met wat fantasie- wel wat weg van een kippenpoot. 

Als het motief iets groter en grover is, spreek je van pied-de-coq (hanenpoten), als het dessin nóg een slagje groter is van pied-de-cygne (zwanenpoten), en de pied-de-elephant bestaat ook nog. Toch wordt de term pied-de-poule vooral gebruikt, als een soort overkoepelende term. Zo omschreef Michael Kors het motief van onderstaande jurk als pied-de-poule, terwijl er eigenlijk sprake is van pied-de-cygne. 

Goed, terug naar Máxima. In 2007 opende zij samen met Mathilde een expositie in het Haagse Gemeentemuseum. Bij toeval bleken de dames allebei een mantel met pied-de-coq te dragen. Ik was erbij en kan me het gelach bij aankomst nog goed herinneren. 

Een broekpak met pied-de-poule kan ook een flinke glimlach opleveren, zeker als je er een paar goede insectenbroches bijdraagt. 

Met rood-witte pied-de-poule weet Máxima ook wel raad. 

En bruin-wit ook. 

Een pied-de-poule-cape van Saint Laurent hangt eveneens in haar kast. 

De zwart-witte mantel van Frans Hoogendoorn mag ik natuurlijk niet vergeten bij dit overzicht. Het kledingstuk kwam voor het eerst in beeld in het najaar van 2001, en zou mijns inziens nog prima dienst kunnen doen. 

En als we het dan toch hebben over koninklijke dierenpoten, dan breng ik deze geel-witte japon van Mathilde graag ook nog even onder de aandacht. 

In deze serie:
Máxima en de streep
Máxima en pied de poule 
Máxima en de dierenprint
Máxima en de paisleyprint 
Máxima en de polkadot 
Máxima en kleurverloop
Máxima en de ruit 
Máxima en bloemdessins 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments