Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 09 dec 3 reacties

Máxima & dessins: de streep

Effen stoffen hebben een streepje voor bij koningin Máxima. Door de rust te bewaren qua kleding, kan ze namelijk onbeperkt experimenteren met hoeden, sieraden en andere accessoires. Maar Máxima zou Máxima niet zijn als ze niet af en toe een uitstapje zou maken naar ruiten, strepen, hanenpoten en dies meer. Daarom nu online: een serie over Máxima's dessins. Met vandaag een hoofdrol voor…. de streep! 

Een dessin met twee gezichten. Zo omschrijf ik de streep graag, want o,o,o wat kan hij verraderlijk zijn. Gemeen verraderlijk zelfs, want waar je de ene keer superslank lijkt met een streepje hier of daar, lijk je de volgende keer juist tien kilo zwaarder. Hoe komt dat toch? Aan de hand van Máxima's kleding praat ik je bij over het effect van de streep. En dan beginnen we natuurlijk met de breedte ervan. 

Stelregel 1: 
Hoe breder de streep, des te breder het totaalplaatje. Als je deze stelregel aanhoudt, ben je al een heel eind op weg. Een brede streep hakt je postuur namelijk in allemaal stukjes, waardoor je breder lijkt dan dat je bent. Kies je juist voor een dunne streep, dan is dat effect veel minder sterk aanwezig omdat het oog de lijn optisch door kan trekken. 

Natuurlijk blijft het niet bij één stelregel, want het effect van de streep is ook nauw verweven met kleuren, contrasten, placering, etc. Bij alle aspecten, hoe uiteenlopend ook, draait het eigenlijk om één vraag: waar leg ik met een streep de focus op? Door te kiezen voor een dunne streep, onderstreep je je lengte. Door brede strepen juist je breedte. Het is dus maar net de vraag wat je doel is, want er zijn ook genoeg vrouwen die slank en lang zijn, en snakken naar wat meer body. Dé tactiek voor gestreepte kleding bestaat dus helemaal niet. Maar voor het gemak gaan we uit van een horizontale streep en de wens om slank over te komen, want volgens mij is de eerste groep nog altijd groter dan de tweede. Goed, genoeg afgedwaald. Tijd voor stelregel 2. 

Stelregel 2:
Naast de breedte, speelt het contrast ook een rol bij gestreepte kleding. De tweede stelregel heeft dan ook alles te maken met kleur: Hoe groter het contrast, des te sterker het effect. In positieve of in negatieve zin. 

Stelregel 3: 
Eigenlijk zou ik de derde stelregel met hoofdletters moeten schrijven: Te strakke strepen gaan hobbelen en werken altijd in je nadeel. 

Stelregel 4: 
Last but not least gaat hier zeker op, want van alle stelregels is de laatste misschien wel het belangrijkste: een goede placering verdoezelt minpunten en benadrukt schoonheid. Heb je hele dikke billen en een slanke taille? Draag dan een effen rok/broek en een gestreepte top. Alle aandacht zal dan uitgaan naar de bovenzijde.

Jan Taminiau heeft dit principe goed in de vingers, en speelt graag graag met de placering van zijn dessins. Zo brengt hij de aandacht bij onderstaande jurk heel slim naar Máxima's gezicht en taille, terwijl hij het gebied rondom haar heup/buik/billen een beetje verstopt.  

Op de foto hieronder vind ik de verdeling van de vlakken en het materiaal juist mis gaan. Door de breedte en het tekenende leer is Máxima's taille compleet verdwenen. Door het contrast tussen het bruin en mosterdgeel gaat alle aandacht daarnaast uit naar het breedste gedeelte van haar heupen. Dag slanke lijn! Ik zou bij dit ontwerp gekozen hebben voor een donkergrijze rok, een donkerblauwe heupstrook, een leren taillestrook (iets hoger) en een mosterdgeel  lijfje. 

Bij onderstaande japon is er ook gekozen voor een accentuering van de taille door middel van stoffen, maar hier gaat het wél goed doordat de strepen smaller zijn, het materiaal minder tekent, en het accent net iets hoger is geplaatst. 

——————-

En dan nu een overzicht van Máxima's gestreepte kleding: 

——Advertentie—–

—–Einde advertentie——

Laatste tip: wees geen streepjescode. 

In deze serie:
Máxima en de streep
Máxima en pied de poule 
Máxima en de dierenprint
Máxima en de paisleyprint 
Máxima en de polkadot 
Máxima en kleurverloop
Máxima en de ruit 
Máxima en bloemdessins 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
3 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Zitten zeker jurkjes bij die ik graag nog eens terug hoop te zien. Inderdaad ligt het accent soms net op de verkeerde plek😉Het gevangenis pak mag van mij in de zak…..

Streepjes; altijd leuk! I love it. Zie hierboven wel jurken die ik echt minder vind, maar ook hele mooie exemplaren.

Yes, ik houd van gestreepte kleding. En o, wat een waar woord Josine, je moet wel uitkijken welk streepdessin je kiest. De beauty’s uit deze serie zijn voor mij de mouwloze zwart-witte jurk met brede streep, de Koningsdagjurk van Taminiau, het zwarte jurkje met geel-gouden streep en veren rand, het zomersetje met roze, oranje, crème strepen en de mouwloze jurk met blauw-paarsachtige streep. De overige jurken, rokken etc. zijn het voor mij net niet. O, behalve de top in marine blauw witte streep, dat is fijn voor op de boot of om in je vrijetijd te dragen. Oef, de zwart witte broek en top in lengte streep vind ik een regelrechte misser. Dit staat Máxima echt niet, sorry majesteit. Heerlijke kleding voor thuis of op vakantie maar dan zou ik de gestreepte broek met een zwarte top, sweater of t shirt combineren en de gestreepte top met een zwierige rok of broek dragen.