Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 09 mrt 2 reacties

Máxima & dessins: de stip

Effen stoffen hebben een streepje voor bij koningin Máxima. Door de rust te bewaren qua kleding, kan ze namelijk onbeperkt experimenteren met hoeden, sieraden en andere accessoires. Maar Máxima zou Máxima niet zijn als ze niet af en toe een uitstapje zou maken naar ruiten, strepen, hanenpoten en dies meer. Daarom nu online: een serie over Máxima's dessins. Met vandaag in de hoofdrol…. de stip! 

We kunnen het ons nu bijna niet meer voorstellen, maar ooit werden gestippelde stoffen met een schuin oog aangekeken. De kleine rondjes deden namelijk denken aan bloedvlekjes, zweren en andere symptomen van enge ziektes, en daar bleef men graag bij uit de buurt. Tot de industriële revolutie rond 1750 op gang kwam. De moderne weefmachines bleken de stip op een wel héél mooie en verfijnde manier te kunnen verwerken, waardoor steeds meer dames overstag gingen.

Klassieker  
Van het woord polkadot had alleen nog niemand gehoord. Dat werd pas anders toen de polka-dans rond 1850 populair werd, en de daarbij behorende kleding met stippen ook. Een nieuwe, moderne naam bleek de ooit zo verfoeide stof meer dan goed te doen, want opeens wilden álle dames wel wat stippen in de kast hebben. Van het dienstmeisje tot Hare Majesteit. Anno 2020 is dat niet anders. Bij hertogin Catherine staat de print zelfs met stip op nummer één. Door te verrassen met laagjes, kraagjes en andere tierelantijnen lukt het de hertogin keer op keer om een eigen(tijdse) draai aan de klassieker te geven. Máxima lukt dat ook, en een groot deel van haar koninklijke collega’s heeft er evenmin moeite mee. De polkadot zal voorlopig dus nog wel even in beeld blijven. Al heeft de print inmiddels zelf wel bewezen dat het soms gek kan lopen.

Classic meets rock & roll dankzij een leren culotte van Zara

Een mix van dessins en een ingekorte rok: deze jurk van Giambatista Valli heeft het allemaal. 

Doorgaans is de polkadot heel gelijkmatig verdeeld, maar Saloni Lodha koop voor een mix van kleuren en afmetingen. 

De klassieke polkadot hangt in het bruin-wit in Máxima's kast. 

In deze serie:
Máxima en de streep
Máxima en pied de poule 
Máxima en de dierenprint
Máxima en de paisleyprint 
Máxima en de polkadot 
Máxima en kleurverloop
Máxima en de ruit 
Máxima en bloemdessins 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
2 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Deze jurk mag zeker nog eens gedragen worden. Mooie lengte, heerlijke soepel vallende stof, ja goeie kanshebber voor herhaling.

Welke jurk dan? de bruin/witte polkadot. Trouwens ik vind de aubergine/witte blouse met strik ook heel mooi.