Avatar foto Door Josine Droogendijk
Amalia 15 jun 0 reacties

Welk diadeem gaat Amalia vrijdag dragen?

Prinses Amalia is vrijdag samen met haar ouders aanwezig bij een groots verjaardagsfeest voor prinses Ingrid Alexandra. Aangezien de Noren wel van een diamantenfeestje houden, is de kans groot dat we onze kroonprinses met een diadeem gaan zien. Maar wat kan ze dan dragen? 

Oneerbiedig gezegd heeft de koninklijke juwelencollectie wel wat weg van een bouwpakket. Een kast van de Ikea is er niets bij. Met haakjes, schroefjes en kleine schroevendraaiertjes kunnen de historische glimmers helemaal naar wens van Hare Majesteit en de prinsessen worden aangepast. Robijnen kunnen vervangen worden door parels, saffieren door diamanten. Het is dan ook lastig om te zeggen hoeveel diademen de Oranjes precies hebben. Máxima's eerste tiara (links) -eveneens gedragen in Noorwegen- ziet er bijvoorbeeld heel anders uit dan de oorspronkelijke versie mét opstaande parels (rechts). 

Prinses Beatrix droeg bij haar tiaradebuut in juni 1956 een diamanten diadeem dat -voor zover wij weten- niet gedemonteerd kan worden. Het juweel kwam in de koninklijke collectie op 31 januari 1956, de dag waarop de prinses 18 jaar werd. Naar verluidt kreeg ze hem van haar ouders. Het juweel is een bandeau in de vorm van de vroegere Griekse lauwerkransen. Vandaar dat het juweel ook wel de Griekse bandeau of het lauwenkransdiadeem wordt genoemd. 

 

Of Amalia op 7 december ook een diadeem heeft ontvangen, net als prinses Juliana en prinses Beatrix op hun achttiende verjaardag, is helaas niet bekend. Moet ze kiezen uit de bestaande juwelencollectie, dan kan ze in ieder geval kiezen uit de volgende diademen. 

1. Stuartdiadeem 
2. Pauwenstaartdiadeem 
3. Robijnen Mellerio-diadeem 
4. Saffieren inhuldigingsdiadeem 

5. Diamanten haarkam van Wilhelmina 
6. Antieke pareltiara (kan ook zonder opstaande parels gedragen worden)
7. Diamanten bandeau 
8. Huwelijksdiadeem (basis is ook gebruikt voor diadeem 16) 

9. Diamanten festoenen-diadeem van Wilhelmina 
10. Diamanten harpdiadeem  (Kan ook met robijnen gedragen worden)
11. Württembergdiadeem van parels en diamant 
12. Kleine saffieren diadeem 

13. Smaragden diadeem (kan ook met parels gedragen worden, zie 14)

14. Kleine pareltiara 
15. Aquamarijnen diadeem 
16. Parelknoop-tiara 
17. Zonnestraaldiadeem 

18. Griekse bandeau 
19. Korenaardiadeem

Aangezien de grote diademen doorgaans alleen gedragen worden door koninginnen en kroonprinsessen dichtbij de troon, vermoed ik dat Amalia zal kiezen voor een bescheiden exemplaar. Nummer 1, 4 en 11 verwacht ik vrijdag dus niet op haar hoofd te zien. Aangezien de dresscode niet formeel is aangekondigd is het sowieso nog maar de vraag óf we diademen gaan zien. Fingers crossed! 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments