En wéér is het koningin Máxima die ons een grote verrassing heeft bezorgd! We wisten al dat onze Koningin de gehele Oranje-Nassau kluis regelmatig uitpluist, maar de meest imposante, grootste en kostbaarste diamant uit de collectie bleef steeds maar weer in de koninklijke kluis liggen. Tot vandaag....

We moesten er meer dan 40 (!) jaar op wachten, maar eindelijk is het zover: de zeegroene en peervormige Stuart-diamant is terug in de openbaarheid! Met gevoel voor timing en ambiance heeft koningin Máxima het staatsbanket met de Queen uitgekozen voor de terugkeer van de meest kostbare steen uit de koninklijke collectie.


Foto: Nieboer/PPE

 

Geschiedenis 
Voor de geschiedenis van de zeldzame diamant die bij het diadeem hoort, moeten we terug naar het jaar 1690. In het archief van het British Museum bevinden zich documenten waaruit blijkt dat na de kroning van de Nederlandse Stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary Stuart II (1689) tot Koning en Koningin van Engeland, een grote en ongeslepen diamant aan de koningin werd aangeboden. Tot in 1690 onderhandelde een goede vriend van het koninklijk paar, Hans Willem Bentinck, 1e graaf van Portland namens de koningin over de aankoop van deze steen, die al eerder voor een bedrag van 30.000 pond was aangeboden aan een buitenlandse prins. Nadat men uiteindelijk overeenkwam dat de bewerking van de diamant het risico van de koper zou worden, deed Lord Portland als tussenpersoon een aanbetaling van vierduizend pond op deze Grote Steen. Uiteindelijk zou de verkoper, Sir William Langhorn van Barre & Company, een bedrag van 12.338 pond voor deze gigantische diamant ontvangen. Volgens de verkoper was de diamant bijzonder geschikt om er een perfect hart van te slijpen en dat deze dan het best tot zijn recht zou komen in een hoofd – of borstsieraad, oftewel een devant de corsage

Uiteindelijk kocht Willem III in 1690 de grote ruwe diamant als cadeau voor zijn vrouw, Mary II van Engeland. De ruwe diamant werd in dat zelfde jaar nog geslepen, hoogst waarschijnlijk in Amsterdam. Het resultaat was een peervormige roos geslepen diamant met een gewicht van 39,75 karaat. Deze Stuart diamant” werd de centrale steen in een grote broche. Na de dood van Queen Mary II in 1694 gingen al haar bezittingen, waaronder haar sieraden, naar haar man Willem III. In 1702 overleed de Nederlands/Engelse koning, waarna de sieraden naar de nieuwe eigenaar in Nederland vertrokken: de nieuwe Prins van Oranje.  De zus van Koningin Mary II, prinses Anna, trachtte nog via een rechtszaak erkend te worden als rechtmatige erfgenaam van deze juwelen. Tevergeefs…. Vanaf 1702 werd de diamant aangeduid als de „Holland“ diamant.

 De „Holland“ diamant en de daarbij behorende huisdiamanten bleven in het bezit van Het Huis van Oranje-Nassau. In 1784 werd tijdens een inventarisatie vastgesteld dat de kostbare diamant inmiddels omringd was met 22 kleinere briljanten. Jaren later, in 1801, werd de „Holland“ opnieuw gezet door de Londense juwelier Rundell & Bridge in opdracht van, de inmiddels naar Engeland gevluchte, Prinses Wilhelmina, echtgenote van Prins Willem V. Ditmaal verwerkt in een imposant collier. In 1815 was het Huis van Oranje weer in staat om hun heerschappij in Nederland te hervatten, ditmaal als Vorsten, en hun juwelencollectie verhuisde met hen mee

Nieuwe parure 
De „Stuart/Holland“, inmiddels weer omgevormd  tot een agrafe (gesphaak), speelde opnieuw een belangrijke rol in 1879. Koning Willem III hertrouwde in dat jaar namelijk met Prinses Emma van Waldeck Pyrmont en daar horen natuurlijk juwelen bij. In overleg met de koning werd er besloten de huisdiamanten (inclusief de Stuart/Holland diamant) een ander uiterlijk te geven. De Fabriek van Gouden en Zilveren Werken van J.M. van Kempen in Voorschoten kreeg de opdracht van deze diamanten een nieuwe parure te creëren. In 1882 liet Koningin Emma zich fotograferen in Londen, waar zij haar nieuwe parure, gemaakt van de kostbare „kroonjuwelen“ droeg. (zie foto Emma linksonder)


Nationaal Archief 

Dat Koningin Emma blijkbaar niet geheel tevreden was over de „van Kempen“ Parure blijkt wel uit het feit dat zij in 1897 hofjuwelier E. Schürmann & Co te Frankfurt de opdracht gaf om de set te demonteren. Voor haar dochter’s troonsbestijging in 1898 achtte zij het belangrijk dat Wilhelmina over een „koninginwaardige“ parure kon beschikken. Schürmann verwerkte de Holland diamant in een nieuw, zeer imposant diadeem, dat was opgebouwd uit onderdelen van de huisjuwelen. Passend bij het diadeem creëerde de hofjuwelier tevens een grote strik-broche (Laca) en een imponerend collier, gemaakt van stukken uit de huisdiamanten collectie. Vaak wordt deze set foutief aangeduid als de Stuart-parure. Schürmann creëerde weliswaar 3 stukken tegelijkertijd, maar qua stijl en ontwerp was het geen passende set. Tevens komen niet alle diamanten van Mary Stuart II. Tijdens de inhuldiging van Koningin Wilhelmina op 6 september 1898, verscheen deze geheel vernieuwde juwelenset voor het eerst in het openbaar, gedragen door de nieuwe, jonge Vorstin.

Hoewel de juwelenset speciaal voor haar werd gemaakt, heeft Koningin Wilhelmina de set maar zelden gedragen. Het diadeem en de devant de corsage kwamen in beeld tijdens haar inhuldiging en haar huwelijk in 1901, en af en toe werden de juwelen ook uit de kluis gehaald voor een staatsieportret. (zie foto Wilhelmina hierboven) Wel was het Wilhelmina die de diamant haar oorspronkelijke naam weer teruggaf: de Stuart. Deze naam was tot dat moment alleen bij de koninklijk familie bekend en werd door Wilhelmina gekozen uit grote bewondering voor het Engels/Nederlandse koningspaar. Tevens zou er zich in het etui van het diadeem een door Wilhelmina geschreven briefje met gegevens over de diamant bevinden.

Het imposante collier bleef tijdens de regering van koningin Wilhelmina helaas buiten beeld, maar gelukkig kwam daar in 1948 verandering in. Op de vooravond van haar inhuldiging droeg Juliana  de volledige Stuart-set. Naar verluidt was ze er dol op en inderdaad droeg ze de juwelen ook met grote regelmaat tot de jaren zeventig. Ze liet zich er tevens graag mee fotograferen voor officiële staatsieportretten. (zie foto Juliana boven) 

Foto: RVD/Nationaal Archief 

Terugkeer
Na Juliana’s abdicatie verdween de Stuart-set lange tijd uit beeld. Koningin Beatrix droeg het diadeem, de devant de corsage en het collier nooit in de openbaarheid. Heel wat juwelenliefhebbers vreesden lange tijd voor het lot van de historische set. Gelukkig werd in april 2013 duidelijk dat er in ieder geval nog delen van de Stuart-set intact waren. Tijdens het afscheidsdiner voor Koningin Beatrix verscheen prinses Laurentien met een vereenvoudigde versie van de diamanten strikbroche op de rode loper. Aan het juweel had de prinses een aquamarijnen hanger later monteren, die perfect aansloot bij de kleur van haar lichtblauwe japon. (foto links)

Voor het staatsbezoek aan Japan (2014) besloot Máxima het voorbeeld van haar schoonzus te volgen (rechts). Op haar gouden japon van Jan Taminiau speldde de koningin de tweevoudige Stuart-broche zónder aquamarijnen hanger. 

Vervolgens duurde het even voor we weer een nieuw onderdeel van de set te zien kregen. 

Na enkele opwarmertjes werd ons geduld vervolgens weer op de proef gesteld. Drie jaar maar liefst. In maart 2017 wist Máxima heel wat ogen naar zich toe te trekken door het collier van de historische Stuart-set te dragen tijdens het staatsbanket voor de Argentijnse president. Arendsogen onder ons konden tevens zeldzame en trigonale geslepen diamanten herkennen, die onze koningin als kleine broche in haar taille droeg. Deze stenen, zie foto hieronder, zijn gedemonteerd uit de grote diamanten devant de corsage van... hoe kan het ook anders... de Stuart-set. 

Diadeem 

Na alle voorproefjes ko het natuurlijk niet lang meer duren voor we het wereldberoemde diadeem van de set te zien kregen. In mei 2018 is het zover tijdens het staatsbezoek aan Lixemburg. Helaas besluit Máxima het hoofdsieraad te vereenvoudigen, waardoor de langverwachte Stuart-diamant alsnog buiten beeld blijft. Een tekening van een vereenvoudigde versie zie je hieronder: 

 

Máxima met een (andere) vereenvoudigde versie van het diadeem: 

Máxima's diamanten oorstekers (zie hierboven) blijken ook van het diadeem te komen. Stukje bij beetje krijgen we dus de hele set te zien ;-) 

Juliana met de uitgebreide versie van het diadeem: 

Nationaal Archief/RVD

Dé diamant 
Gezien de geschiedenis van de Stuart-diamant besluit Máxima de terugkeer van de steen uit te stellen tot het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Een prachtige keuze, die de onderlinge band op een letterlijk schitterende wijze onderstreept. 


Foto: Nieboer/PPE

Noot van de redactie: Dit artikel is geschreven door Edwin Fellner: groot liefhebber van de juwelen van het Huis van Oranje Nassau. Dagelijks zoekt hij op het web naar informatie over de koninklijke juwelen.. Regelmatig schrijft Edwin over de koninklijke juwelen via ModekoninginMáxima.

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Carolina

Carolina

donderdag 25 okt 2018 - 09:39

Dank Merel!

afbeelding van Carolina

Carolina

donderdag 25 okt 2018 - 09:37

Leuke video, dank je wel! Wat knippert Maxima ontzettend vaak met haar ogen?

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

donderdag 25 okt 2018 - 09:00

Dank je wel maria!!

afbeelding van Maria

Maria

woensdag 24 okt 2018 - 13:48

Is er ergens een foto/video van Maxima tijdens de speeches/het banket? Ik zie alleen foto's van 'Camilla, WA, QEII, Charles' op een rij.

afbeelding van Doro

Doro

woensdag 24 okt 2018 - 11:49

Heel zwaar inderdaad, maar zo lang duren die diners volgens mij niet toch? Ik dacht dat het al met al 2 uur is? En zo’n tiara rust natuurlijk aan de zijkant van het hoofd, valt er omheen ipv er boven op zoals bij 2 pakken suiker (haha)

afbeelding van Fina

Fina

woensdag 24 okt 2018 - 11:26

Mooi, Mooi, Mooi, en wat een sprookjesjurk.

afbeelding van WA

WA

woensdag 24 okt 2018 - 08:45

Zij: Zucht, de volgers van Josine willen dat ik de complete Stuart ga dragen...
Hij: .... Tja, ma zag het ook nooit zitten. Dat ding is zó zwaar.
Zij: Zucht, nu staat er op NOS ook nog een bericht. Heel Nederland verwacht nu dat ik met dat diadeem tevoorschijn kom.
Hij: ...... Sorry, ik heb er niet aan gedacht dit te noemen toen ik je ten huwelijk vroeg.
Zij: Ik had het kunnen weten. Weet je, ik slik gewoon wat paracetamol om de hoofdpijn voor te zijn.
Hij: Ik zal zorgen dat ik wat paracetamols in mijn binnenzakje heb. als de hoofdpijn té erg wordt geef je maar een seintje..
Zij: Hoe zwaar zal de Stuart compleet eigenlijk zijn?
Hij: Geen idee.. Misschien weet iemand van de volgers van Josine het....

Edwin?

afbeelding van Edwin

Edwin

woensdag 24 okt 2018 - 10:17

LOL :-) Het diadeem schijnt meer te wegen dan 2 kilo.... 2 Pakken suiker op je hoofd..... ;-)

afbeelding van WA

WA

woensdag 24 okt 2018 - 10:17

Bedankt voor je reactie, Edwin!

Pfft, alleen bij de gedachte krijg je al hoofdpijn. Het moet toch een verademing zijn dat je dan, terugkomend op je kamer, in een stoel ploft en dat ding van je hoofd kunt trekken?
Trouwens, hoe houd je meer dan 2 kilo heel de avond recht op je hoofd staan zonder dat alles gaat schuiven. Volgens mij ben je ook nog eens heel beperkt in je bewegingsvrijheid...

afbeelding van jeanine68

jeanine68

woensdag 24 okt 2018 - 10:26

Ik zat het me ook net af te vragen hoeveel zo'n diadeem zou wegen. Ja, dat voel je wel, als je daar heel de avond mee opzit.
Maar ik vind het wel een geweldig mooi diadeem! Hier verscheen echt een koningin!!

afbeelding van Merel

Merel

woensdag 24 okt 2018 - 09:14

Ik heb bij Maxima meer het beeld dat ze al een paar jaar af en toe 's avonds op de bank zit in haar cashmere joggingpak mèt de complete Stuart, ze houdt van haar bling, en beetje oefenen kan nooit kwaad,, en ze er nu eindelijk (ein-de-lijk) mee naar buiten mocht :)

afbeelding van WA

WA

woensdag 24 okt 2018 - 10:37

Ik denk ook wel dat er geoefend wordt met het dragen van dergelijke diademen. Maar of dat 'op een avond in een joggingpak' :-) gebeurd...
Want het is volgens mij niet zoiets van: plof, hij staat, oefenen maar.
Het lijkt me dat onder het kapsel een heel 'vastzettuig' zit om schuiven etc te voorkomen.
Zitten er misschien ook 'kussentjes' aan zo'n diadeem op de plekken waar het meeste gewicht of drukplek zit?
Hoe langer ik erover nadenk, hoe onaantrekkelijker het voor mij voor Maxima wordt om de Stuart te dragen....

afbeelding van Merel

Merel

woensdag 24 okt 2018 - 11:14

Was beetje gekscherend... :) Denk wel dat Maxima er van geniet dit soort juwelen te dragen, ondanks het gewicht, en gelukkig maar!

Oh, ik zou ook graag weten hoe ze zo'n zware hoge tiara bevestigen. Is er een kapper in de zaal? Denk dat oefenen op houding en gewicht wel gebeurt, maar dat kan natuurlijk ook met iets simpels. Mijn oma moest als jong meisje van haar moeder lopen met een boek op haar hoofd om recht houding te kweken... Sterkere nekspieren zullen je als tiara-draagster wel helpen. Poeh... Ik heb al pijn in mijn hoofd als ik een opgestoken kapsel 's avonds los haal...

afbeelding van Merel

Merel

woensdag 24 okt 2018 - 07:56

Heel bijzondere juwelen qua historie en symboliek (mooi om te lezen) en inderdaad een uitmuntende keuze voor een staatsbezoek aan UK juist nu door alle Brexit ellende die relatie opnieuw moet worden uitgevonden. Als sieraden vind ik ze werkelijk spuuglelijk (groot en grof).

PS Deze juwelen vragen naar mijn idee om een 'stoere' jurk, van een stevige effen stof, fluweel of taft bv, en een wijde rok voor de balans. Zoiets als de trouwjurk van Eugenie van York: klassiek, stevig, met een moderne interpretatie van een strik op de achterkant.

afbeelding van elise1

elise1

woensdag 24 okt 2018 - 08:08

Ik vind hem ook een tikkie grof Merel. Maar zoals Maxima de tiara en de broche hier draagt is volgens mij subliem. Helemaal in balans met de jurk. Accenten op tiara, broche in het midden en het lichte deel van de jurk onderin. En de kleur matcht geweldig. Nee, voor mij geen stoere, stevige jurk. Hier ontmoeten historie en modern design elkaar op een prachtige manier. Deze JT is perfect!

afbeelding van Merel

Merel

woensdag 24 okt 2018 - 09:09

Meningen mogen verschillen, uiteraard :)

Ik vind het borduurpatroon op de jurk niet passen bij het 'patroon' in de tiara. Van een afstand is dat niet storend, want dan zie je het borduurpatroon niet, in close up vind ik het jammer van de jurk (daarbij moet gezegd: ik vind de jurk zo super dat ik denk ik alles dat van die jurk afleidt in plaats van onderstreept minder geslaagd zou vinden). Letizia's combinatie van de mega watt tiara met jurk vond ik fantastisch: het patroon (of iets wat er aan deed denken) in de tiara ton-sur-ton geborduurd op de eenvoudige jurk die door de mouwtjes en plooien op de heup voldoende volume krijgt. Zie hier:
https://www.dailymail.co.uk/femail/article-4688062/Spain-s-Queen-Letizia...
Daarnaast is dit een mooiere tiara...maar dat is smaak. Check ook even Queen E door naar beneden te scrollen: uiteraard de absolute pro wat betreft mega tiara-jurk combi's: enorme aquamarijnen en een witte (of course) jurk waarop lichtblauwe ranken zijn geborduurd in de stijl van de tiara en ketting. Wat ongelofelijk trouwens dat zij op haar leeftijd nog die loeizware tiara's draagt. Zouden het misschien plastic replica's zijn :).

afbeelding van Doro

Doro

woensdag 24 okt 2018 - 13:00

Oo die jurk en juwelen van Elizabeth! Waanzinnig mooi. Wanneer zal Meghan die mogen lenen? In een aansluitende zwarte jurk met rond halsje. (En dan graag met losse handen en haar herwonnen krachtige uitstraling!)

afbeelding van Stijl

Stijl

woensdag 24 okt 2018 - 12:00

Ja, alle Britse royals dragen hun gala alsof ze iedere dag zo dineren: heel natuurlijk.
Leuk dat je naar Letizia verwijst: inderdaad een plaatje. De tiara is fijner, meer filigrain, die van Maxima “zwaar” , niet alleen in gewicht.
Zonder lok was mooier, denk ik: de tiara is symmetrisch en dat moet het haar dan ook zijn, dusóf naar achter óf scheiding in het midden.
( en graag ook minder zwarte ogen en die broche in de taille weg: dan wordt het voor mij echt waardig).

afbeelding van elise1

elise1

woensdag 24 okt 2018 - 09:55

Borduurpatroon? Zo goed heb ik het niet kunnen bekijken. Ben het met je eens dat 'La Buena' mooieren verfijnder is dan de Stuart. Maar toch vond ik het dragen van de Stuart vanwege de symboliek zeer op zijn plaats. Ook mooi dat die ouwe dingen eens afgestoft worden toch? Beter dragen wat er is dan steeds wat nieuws aanschaffen.
En ja, ook ik ben grote fan van de rode jurk van Letizia. Maar Maxima doet deze keer niet onder voor haar. Het is anders, moderner, frisser. Maar smaken mogen inderdaad verschillen!

afbeelding van Doro

Doro

woensdag 24 okt 2018 - 11:45

O die jurk van Kate, die is mooi zeg bij het Spaanse bezoek!! En dat in combinatie met die juwelen! Het best Look ever. Dank Merel.
En idd de jurk van Letizia vind ik echt een eenheid met de tiara

afbeelding van elise1

elise1

woensdag 24 okt 2018 - 15:43

Grappig. Ik vond het eerlijk gezegd niks, die jurk van Kate tijdens het bezoek van Felipe en Letizia. Flauw kleurtje, kunstrijderspakje van voren. Wel mooie juwelen maar niet bij elkaar passend. Eindresultaat: nietszeggend. En ook dit staatsbezoek vond ik de bleekblauwe en oubollige glimjurk een misser. Jammer en bijzonder, want ik vind dat Kate er meestal erg mooi uitziet.

afbeelding van Doro

Doro

woensdag 24 okt 2018 - 07:53

Ik zie echt nergens foto’s (behalve de foto’s in deze log). Ook geen linkjes in de blog over het avondprogramma. Bij BB ook alleen een filmpje van de opgelezen (!!) speech van de koning.
De Stuart! Ongelooflijk prachtig! De oorbellen vind ik niet mooi, zo veel van de oren afstaand.
Haar haar vind ik niet mooi zitten. Bij dit diadeem zou ik geen zijlok kiezen die wat rustiger is. Zoals een keer toen ze die koningsvaart jurk herdroeg in Denemarken geloof ik? Nu vind ik die hoge kam op haar hoofd niet mooi.

De jurk, wat ik zie op foto hierboven kan ik niet mooi vinden. Veel te overheersend voor dit diadeem. Een effen heel simpele jurk zoals die Josine ons voorstelde of echt prachtig diepgrijs of een bepaalde tint blauw of zoiets, zonder enige opsmuk, lange mouwen en een ronde hals was t mooist naar mijn smaak

De cape... nou nee.. inderdaad een beetje addams family. Dat goedkoop aandoend randje in de hals.
Zo prachtig als ze overdag was, zo jammer vind deze keuze.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

dinsdag 23 okt 2018 - 23:03

Heel indrukwekkend. Ook Letitia pakte vorig jaar uit met een super grote/hoge tiara. Als t ergens kan dan bij de Windsors!
En heel bijzonder met onze historie die hier aan is verbonden. Enig idee waarom Beatrix er verre van bleef? ook van de onderdelen?

afbeelding van Mary

Mary

dinsdag 23 okt 2018 - 22:35

Geweldig....!!!

En een Jan Tamineau denk?

afbeelding van Jantje R

Jantje R

woensdag 24 okt 2018 - 07:20

Maxima ziet er mooi uit. Aparte avondjurk erg mooi. Ik zou alleen die broche in het midden van de japon weglaten. De queen vind ik fantastisch op haar leeftijd. Camilla vind ik er netjes uitzien, passend voor de gelegenheid.
Kate is mooi gekleed maar wel erg smal. Mabel haar jurk vind ik echt vreselijk. Haar kapsel is wel mooi zoals gebruikelijk

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

dinsdag 23 okt 2018 - 22:35

Op blauw bloed is een filmpje te zien en op het Instagram account Royal addicted, staat een foto van Kate.

afbeelding van Jantje R

Jantje R

dinsdag 23 okt 2018 - 23:05

Dank je

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

dinsdag 23 okt 2018 - 22:31

Voor wat betreft Mabel, zie mijn linkjes in de log over het avondprogramma. Daar staan foto's van Mabel.

afbeelding van Jantje R

Jantje R

dinsdag 23 okt 2018 - 23:05

Dank je

afbeelding van Jens

Jens

dinsdag 23 okt 2018 - 21:30

Mabel in een bloemetjesgordijn. Iets minder geslaagd.

afbeelding van Jens

Jens

dinsdag 23 okt 2018 - 21:29

Kleur van de japon aangepast aan de Stuart. Zeer geslaagd.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 23 okt 2018 - 21:25

Info over Stuart is vast vrijgegeven door het hof. Het is nu wachten op de beelden.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

dinsdag 23 okt 2018 - 21:37

WAUW. Hoe tof dat Máxima voor de Stuart diamant kiest. Een betere gelegenheid was niet te bedenken! En dan ook nog de volledige devant de corsage. Wat een grandeur!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?