Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 08 jun 0 reacties

Máxima's hoofdzaken: een diamanten haarkam

In de kluis van de koninklijke familie zijn heel wat historische en zeer kostbare juwelen te vinden. In de nieuwe serie 'Máxima's hoofdzaken' leggen we alle Oranje-diademen stuk voor stuk onder de loep. We beginnen bescheiden. 

Normaal gesproken begin ik een nieuwe MKM-serie met een luide knal. Een eerste indruk kun je immers maar één keer maken. Maar voor de serie 'Máxima's hoofdzaken' maak ik graag een uitzondering. De diademen van de Oranjes zijn namelijk zó imposant, dat zelfs het meest bescheiden exemplaar een feestje op zich is. En dus beginnen we met Wilhelmina's diamanten haarkam, die voor het eerst opdook in het jaar 1903. 

Toen ik bovenstaande foto van een jonge koningin Wilhelmina zag, viel mijn oog gelijk op de jurk. De ruiten met ruitwerk en bloemen, de plissérok, de uitwaaierende mouwen….. Wie denkt dat Wilhelmina in haar jeugd niet gekleed ging volgens de laatste mode, heeft het helemaal mis. Maar goed, daar gaat het hier niet over, en over haar leven eigenlijk ook niet. Toch is het wel goed om even kort de grote lijnen te schetsen,, want juwelen vertellen vaak wat over het leven van de draagster. In 1898 werd Wilhelmina op 18-jarige leeftijd koningin. Rond die tijd werd ze overladen met nieuwe juwelen, want haar moeder Emma zag wel in dat haar dochter wel wat extra glim & glam zou kunnen gebruiken voor een plechtige en statige uitstraling. Meerdere imposante Oranje-juwelen dateren uit die tijd, maar deze diamanten haarkam vermoedelijk niet. Op bovenstaande foto uit 1903 kwam hij namelijk voor het eerst in beeld, en in dat jaar was Wilhelmina al veertien jaar koningin. Ook was ze inmiddels al getrouwd, en had ze helaas ook al twee medisch pittige miskramen achter de rug. Mede vanwege deze feiten wordt aangenomen dat Wilhelmina hier een geschenk draagt van haar man, prins Henrik. Overduidelijke bewijzen, zoals een aankoopbon, heb ik tijdens de voorbereidingen van deze blog echter niet kunnen vinden. 

Herintroductie
Na de geslaagde introductie in 1903 verdween het juweel helaas al snel buiten beeld. Lange tijd werd aangenomen dat de haarkam was opgebroken of verkocht, maar alle mythes konden in 2010 direct naar het rijk de fabelen verwezen worden. Op de bruiloft van prinses Victoria en Daniel Westling droeg Máxima het juweeltje namelijk. Achter op haar hoofd, verwerkt in een sierlijke knot. 

Drie jaar later dook de haarkam slash tiara opnieuw op in Singapore. Ditmaal aan de voorzijde van de knot, waardoor het juweel beter zichtbaar was. 

En nu, 117 jaar later, is het gissen naar de toekomst van Wilhelmina's haarkam. Ik vermoed dat Máxima de komende jaren gaat kiezen voor de wat grotere diademen uit de koninklijke kluis, maar wie weet kiest Amalia de haarkam wel uit als beginnersdiadeem. Ik zou het goed kunnen begrijpen, want de verfijnde lijnen spreken mij erg aan. In een volle bos blonde lokken is het een subtiele en elegante toef van diamanten, waardoor ze mooi wat extra uitpakken met borduurwerk of andere tierelantijnen. 

Ben je benieuwd waar Máxima en Amalia uit kunnen kiezen? Klik dan hier voor een overzicht van de mooiste Oranje-diademen. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments