Avatar foto Door Josine Droogendijk
Diademen 12 okt 1 reacties

Máxima's hoofdzaken: het saffieren inhuldigingsdiadeem

De outfits van koningin Máxima vertellen doorgaans veel over de heersende modetrends en haar kleurrijke smaak, terwijl er achter de Oranjejuwelen vaak een verhaal schuilgaat over liefde of aanzien. Het grote saffieren diadeem, door Máxima gedragen op de dag van de inhuldiging, is daar een mooi voorbeeld van. 

Op de dag van de inhuldiging keek ik vanuit de studio van Radio 1 neer op De Dam in Amsterdam. Met eigen ogen zag ik de koning en koningin vanuit het paleis naar de Nieuwe Kerk lopen, maar de afstand was helaas te groot om ook maar iets van Máxima's juwelen te zien. Het saffieren diadeem heb ik dus gemist, maar gelukkig hebben we de foto's nog. 

De geschiedenis van het diadeem brengt ons bij koning Willem lll, én bij heel veel vraagtekens. Inmiddels weten we zeker dat het ontwerp uit de koker komt van Oscar Masin, een beroemde juwelenontwerper uit die tijd. Op de wereldtentoonstelling van 1867 werd er namelijk al een ontwerptekening van zijn hand getoond. Maar wie heeft het juweel dan gemaakt? Daar bestaan nog steeds verschillende theoriëen over. Er gaat een jongere kleurenschets rond van het diadeem, met daarop de naam Vita Israël, een bekende diamanthandelaar uit die tijd. Vreemd genoeg is de naamsvermelding aangebracht op een vlek die duidt op een weggepoetste credit, dus dat brengt ons gelijk al bij de vraag welke naam er oorspronkelijk stond. Die van Oscar Masin, een Nederlandse juwelier die de opdracht heeft uitgevoerd of een onbekende derde? En dan is er ook nog een Duits boulevardblad, dat rond de inhuldiging van Wilhelmina de Amsterdamse firma Maison van der Stichel als maker vermeldde. Wie er allemaal betrokken is geweest bij het geschenk voor Emma, is dus een groot raadsel. Maar ach, is dat ook niet juist het leuke van koninklijke juwelen? Als we alles tot in detail zouden weten, zou de magie misschien ook wel verdwijnen. 


Een van de ontwerptekeningen, met bovenaan het diadeem en eronder de haarkam. 

Wat we wél zeker weten, is dat het juweel heel veel mooie stenen bevat. Om precies te zijn 655 briljanten en 33 Ceylon saffieren. (Ceylon werd in 1972 Sri Lanka) Ook weten we dat het diadeem oorspronkelijk bestond uit drie onderdelen, zodat het middelste deel als een haarkam gedragen kon worden. Op onderstaand portret zien we Emma met het complete diadeem en de bijbehorende armbanden. Het collier om haar nek staat er mooi bij, maar hoort niet bij de demi-parure. Hier lees je meer over dit juweel. Wil je meer weten over de strikbroche? Klik dan hier. 

Goed, terug naar het diadeem. In 1928 komt het bij juwelier Van Kempen en Begeer terecht voor een update. Het frame wordt op verzoek iets aangepast voor het draagcomfort, want een juweel van 700 gram voel je echt wel na een avondje dineren. Ook verdwijnen er enkele diamanten om het gewicht wat naar beneden te brengen. Door de aanpassing van het frame verdwijnt helaas de mogelijkheid om het middelste deel als haarkam te dragen.

Zes jaar later, in 1934, overlijdt Emma. Voor haar sterven bepaalt ze dat het saffieren diadeem toekomt aan prinses Juliana. Die draagt het juweel de jaren erna geregeld, ook op officiële portretten. Koningin Wilhelmina is door de keuze voor Juliana nooit met het juweel gezien. 

In 1972 wordt Juliana, na heel wat mooie draagmomenten, voor het laatst gezien met de saffieren tiara. Gelukkig neemt Beatrix de honneurs waar. Zowel voor als na haar inhuldiging draagt ze met veel grandeur het juweel.  Doordat het onderste deel van het frame grotendeels in haar getoupeerde haar verdwijnt, lijkt het net alsof het diadeem is verkleind. Dat is gelukkig niet zo. In 2013 wordt het juweel wel onder handen genomen door juwelier Steltman, want Máxima heeft er als toekomstige koningin wilde plannen mee. Zo wordt de pluim van het middenstuk verwijderd en vervangen door één briljant. De Gotische stijl van het oorspronkelijke ontwerp verdwijnt hierdoor naar de achtergrond, terwijl het nieuwe ontwerp wel wat wegheeft van een kroon. Ook wordt het frame iets hoger en  breder gemaakt, waardoor het gewicht nog beter verdeeld wordt. Op de dag van de inhuldiging van koning Willem-Alexander krijgen we het resultaat te zien. 


Links de oorspronkelijke versie, rechts de Máxima-versie zonder pluim

Na de inhuldiging heeft Máxima het juweel nog twee keer gedragen, maar dan wel in de oorspronkelijke versie. Met pluim dus. 

Benieuwd welke diademen Máxima nog meer heeft gedragen? Klik dan hier. 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Edwin, Gert-Jan en Renske. Hartelijk dank hiervoor! 
 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
1 Commentaar
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Deze variant van het grote saffieren diadeem, gedragen door prinses Margriet, had ik nog niet gezien.
https://www.modemuze.nl/sites/default/files/styles/wysiwyg/public/wysiwyg/thumbnail_3.jpg?itok=nBOyYp-G
Ik vind hem niet zo. De originele versie vind ik het mooist, de inhuldigingsversie ook nog wel. Ben benieuwd wat anderen er van vinden.