Avatar foto Door Moderator Petra
Denemarken 13 jan 48 reacties

Dronning Margrethe -> Kong Frederik: alles over de troonswisseling in Denemarken

In Denemarken wordt langzamerhand meer bekend over de abdicatie van koningin Margrethe op 14 januari a.s.

Achtergrondblogs vind kun je hier vinden:

Eerdere blogs (voor we wisten van de troonswisseling) die misschien interessant zijn voor nu:

Update II – 13 januari 2024

LIVE

Voor degenen die de troonswisseling morgen willen volgen: het moment van abdicatie in de staatsraad zal niet te volgen zijn. Er mag daar niet gefilmd worden. Waarschijnlijk worden er later wel foto’s vrij gegeven. Wel wordt er de hele dag van alles uitgezonden op de Deense televisie. De proclamatie en de rijtoer worden in ieder geval wel uitgezonden. Vermoedelijk kun je dit volgen op DR tv, klik hier voor de gids.

Van de Royals zullen koningin Margrethe, kroonprins Frederik en prins Christian aanwezig zijn, omdat zij zitting hebben in de raad. Kroonprinses Mary staat hier niet bij vermeldt, omdat zij geen lid is van de staatsraad. Of ze wel in de zaal aanwezig zal zijn om van een afstandje toe te kijken? Geen idee. Ze zal in ieder geval wel aanwezig zijn bij de korte receptie, die voorafgaand aan de proclamatie wordt gehouden. Koningin Margrethe is dan al weer vertrokken naar Amalienborg. Er wordt her en der ook gemeld dat prins Joachim overgekomen is naar Denemarken voor de troonswisseling. Ook hij wordt niet vermeldt als aanwezig bij het ondertekenen van de abdicatie. Maar ik kan me zo voorstellen dat hij er toch, net als Mary, bij zal zijn. De tijd zal het leren.

Terugblik

Een terugblik naar 52 jaar geleden, de proclamatie op het balkon van Christiansborg bij het aantreden van koningin Margrethe, met aansluitend de rijtoer terug naar Amalienborg. Ontroerend, Margrethe, die net haar vader is verloren, al wuivend en met een dapper glimlachje in de koets.

Het Deens koninklijk huis blikt op instagram ook terug. Hier is koningin Margrethe!

Update 13 januari 2024

Bijna is het zover! Morgen zullen Frederik en Mary koning en koningin van Denemarken worden. Wat een groots moment, en hoe bijzonder fijn dat koningin Margrethe hier nog getuige van mag zijn.

Bij Amalienborg zijn de voorbereidingen in volle gang. Zo werd er geoefend met de paarden.

Een heel bijzondere avond voor koningin Margrethe, gisteravond. Waar in Nederland achteraf een dankfeest kwam voor koningin Beatrix, wisten ze in Denemarken in ruim 1,5 week een geweldig programma op te zetten. Een van de mooiste gedeelte vond ik een soort korte balletuitvoering, waarin kostuums werden geshowd die koningin Margrethe heeft ontworpen. Er kwam van alles langs, mensen die in beeld kwamen terwijl ze iets zeiden over Margrethe, muziek enz. Het programma is hier terug te vinden.

Aan het eind van het programma kwam koningin Margrethe, zichtbaar onder de indruk, live in beeld vanuit Amalienborg, waar ze het programma heeft mee gekeken. Ze sprak dankwoorden uit.

Maar wat een avond. Ik weet niet eens hoe ik mijn dank moet uiten voor het geweldige feest dat jullie me hebben gegeven. Ik ben bijna sprakeloos. Hartelijk dank aan degenen die het hebben geregeld. Bedankt aan iedereen die op een koude januari avond langskwam. Maar ik dank u uit de grond van mijn hart voor iedereen die deze avond heeft bedacht en voor iedereen die het heeft uitgevoerd.

Update 10 januari 2024

Foto Kongehuset, ©Hasse Nielsen

Programma (gedetailleerd)

Zondag 14 januari

13.35 uur – Het kroonprinselijk paar vertrekt vanaf Amalienborg
Het kroonprinselijk paar en prins Christian rijden met de auto vanaf Frederik VIII’s paleis, Amalienborg naar Christiansborg Castle.

13.37 uur – H.M. de koningin vertrekt met de koets vanaf Amalienborg
H.M. De koningin rijdt in het rijtuig van het paleis van Christian IX, Amalienborg, naar kasteel Christiansborg, begeleid door het paardeneskader van het Gardehuzarenregiment.

14.00 uur – Raad van State in slot Christiansborg
De koningin, kroonprins Frederik en prins Christian nemen samen met de regering en de Kabinetssecretaris deel aan de Raad van State. De troonswisseling vindt plaats tijdens de vergadering van de Raad van State, op het moment dat de koningin een verklaring van haar troonsafstand heeft ondertekend.

14.15 uur – Het vertrek van H.M. Koningin Margrethe uit slot Christiansborg
H.M. koningin Margrethe rijdt naar het paleis van Christian IX, Amalienborg.

14.30 uur – Het koninklijk paar houdt een kur (receptie) voor speciale gasten in slot Christiansborg

15.00 uur – Proclamatie vanaf het balkon van slot Christiansborg
H.M. Koning Frederik X stapt het balkon van slot Christiansborg op, waarna premier Mette Frederiksen de troonwisseling uitroept. De koning houdt een toespraak.

15.10 uur – Eregroet van Batterij Sixtus
Na de proclamatie wordt een saluut afgevuurd met 3 x 27 schoten van Batterij Sixtus op Holmen, Kopenhagen.                

15.10 uur – De koninklijke vlag wordt neergelaten en opnieuw gehesen in Amalienborg
. Na de proclamatie wordt de koninklijke vlag neergelaten in het paleis van Christian IX en gehesen in het paleis van Frederik VIII, Amalienborg.                 

15.30 uur – Het koninklijk paar rijdt in de koets vanaf kasteel Christiansborg
. Na de proclamatie rijdt het koninklijk paar in de koets, begeleid door het paardensquadron van het Guardhussar Regiment, van slot Christiansborg naar het paleis van Frederik VIII, Amalienborg.

17.00 uur – Overdracht van de koninklijke vaandels 
Overdracht van de koninklijke vaandels van het paleis van Christian IX (Margrethes paleis) naar het paleis van Frederik VIII (Frederiks paleis), Amalienborg.

De routes die deze dag gereden worden, zijn vrij gegeven. Het publiek heeft zo de gelegenheid om de koningin en de koning toe te zwaaien.

Maandag 15 januari

10.00 uur – Ontvangst in het Parlement
De koninklijke familie neemt deel aan de viering van de troonwisseling in het Parlement. Tijdens de bijeenkomst in de Folketingetsalen spreken de voorzitter van de Folketinget en premier Mette Frederiksen. Daarna woont de koninklijke familie een receptie bij in de Landstingsalen.

Zondag 21 januari

14.00 uur – Vieringsdienst in de kathedraal van Aarhus
De koninklijke familie neemt deel aan een vieringsdienst in de kathedraal van Aarhus.  Ter gelegenheid van de troonswisseling wordt er een feestelijke dienst gehouden in de kathedraal van Aarhus met vertegenwoordigers van het officiële Denemarken en vertegenwoordigers van de stad Aarhus. De dienst wordt geleid door de koninklijke biechtvader en bisschop van het bisdom Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen.

Foto Kongehuset, ©Dennis Stenild

Update 6 januari 2024

Er is een speciale pagina geopend op de website van het Deens koninklijk huis, in verband met de troonswisseling. Hier zijn ook een aantal officiële portretten te downloaden.

Foto Kongehuset, ©Per Morten Abrahamsen
Foto Kongehuset, ©Hasse Nielsen

Update 5 januari 2024

Programma 14 januari

Het programma voor zondag 14 januari is bekend gemaakt.

Op 14 januari 2024 zal HM de Koningin aftreden als koningin van Denemarken en de troon overlaten aan ZKH de kroonprins. De volgende officiële evenementen markeren de opvolging op de dag:
 
Zondag 14 januari

14.00 uur – Raad van State in kasteel Christiansborg.

15.00 uur – Proclamatie door ZM Koning Frederik X vanaf het balkon van kasteel Christiansborg.

17.00 uur – Overdracht van de koninklijke vaandels van het paleis van Christian IX naar het paleis van Frederik VIII, Amalienborg.

Verdere programmering volgt later


Erefuncties e.d.

Qua erefuncties e.d. is het volgende bekend gemaakt.

  • De koninklijke familie heeft een groot aantal patronages en erefuncties. Na de troonswisseling zal in de loop van een aantal maanden een beslissing worden genomen over welke patronages door het kroonprinselijk paar (dan koninklijk paar) en koningin Margrethe zullen worden voortgezet en hoe deze zullen worden verdeeld. Tot die tijd zullen alle patronages en ereposities worden stop gezet. Met de betreffende instellingen en organisaties zal contact worden opgenomen.
  • De koninklijke hofleveranciers verliezen hun predicaat. Ze kunnen hun predicaat blijven gebruiken tot 14 januari 2025. Over de toekomstige regeling met betrekking tot hofleveranciers, zal later een besluit genomen worden.
  • Eretitels zoals hofdame, kamerheer ed worden niet beïnvloedt door de troonswisseling. Dat geldt ook voor ordes en medailles.

Update 3 januari 2024

Foto ©Kongehuset, Keld Navntoft
In Denemarken is het tot nu toe de traditie dat de troonopvolging plaatsvindt bij het overlijden van de regent, zoals recentelijk het geval was in 1972. In deze gevallen vindt de troonopvolging plaats op het moment dat de regent overlijdt.

De komende opvolging zal anders zijn. Hier zal de troonswisseling pas plaatsvinden tijdens de vergadering van de Raad van State op het moment dat de Koningin een verklaring van haar troonsafstand heeft ondertekend.

ZKH de kroonprins zal dus als kroonprins bij kasteel Christiansborg aankomen en als koning vertrekken. Op dezelfde manier zal HKH de Kroonprinses arriveren als Kroonprinses en vertrekken als Koningin. ZKH Prins Christian verlaat Christiansborg Castle als kroonprins (troonopvolger).

Bij de troonwisseling neemt de nieuwe regent alle functies over die volgens de grondwet bij het staatshoofd berusten.

Nieuws 2 januari 2024

Nieuwe titels

Zo werd vanmiddag officieel bekend gemaakt dat koningin Margrethe na haar abdicatie gewoon koningin Margrethe blijft heten. Frederik wordt Zijne Majesteit koning Frederik X (Frederik de tiende), Mary wordt Hare Majesteit koningin Mary en Christian wordt Zijne Koninklijke Hoogheid kroonprins Christian.

Foto ©Kongehuset, Dennis Stenild

Uitleg abdicatie

Op de website van het Deense koninklijke huis wordt sinds gisteren ook meer uitleg gegeven over de abdicatie. In deze tekst, die we hieronder citeren, wordt verwezen naar koningin Beatrix, koning Willem-Alexander en diverse abdicaties in Nederland.

©Kongehuset
Kroonprins Frederik, prins Christian en koningin Margrethe op de verjaardag van koningin Margrethe in 2006 op Marselisborg. Foto ©PPE/Nieboer

Wanneer HM de Koningin op zondag 14 januari 2024 aftreedt bij de Raad van State, zal het de eerste keer in bijna 900 jaar zijn dat dit in Denemarken gebeurt – het zal dus een buitengewone en historische gebeurtenis zijn.

De term ‘abdicatie’ komt van het Latijnse woord ‘abdicare’, wat afstand doen van iets betekent.

De term wordt traditioneel gebruikt voor de situatie waarin een zittende regent vrijwillig afstand doet van zijn troon of gezag.

In sommige landen is het de gewoonte, of in ieder geval iets wat voorkomt, dat het staatshoofd ruimte maakt voor de volgende generatie door af te treden – afstand te doen.

Dit is onder meer het geval in Nederland, waar vier van de zes regenten sinds de introductie van de monarchie in 1813 zijn afgetreden. 

Het gebeurde voor het laatst in 2013, toen toenmalig koningin Beatrix op Koninginnedag op 30 april de troon overdroeg aan haar oudste zoon, Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. 

Koningin Beatrix nam zelf de troon over na de troonsafstand van haar moeder koningin Juliana in 1980.
Ook in België, Luxemburg en Spanje zijn er recente voorbeelden van het aftreden van het staatshoofd door troonsafstand.

In andere landen, waaronder Denemarken, Noorwegen en Zweden, bestaat er geen traditie van troonsafstand. 

De laatste keer dat een Deense regent vóór zijn dood vrijwillig afstand deed van de troon was in 1146, toen koning Erik III aftrad – naar verluidt om een ​​klooster binnen te gaan.

Hoewel troonsafstand dus niet gebruikelijk is onder de Deense staatswet, gaat de Wet op de troonopvolging ervan uit dat troonsafstand kan plaatsvinden, aangezien sectie 6 van de wet bepaalt dat de andere bepalingen van de wet – die gebaseerd zijn op de dood van de regent – gelden, ook in het geval dat de regent afstand doet van de troon.
Koningin Beatrix abdiceert. Foto ©PPE/Pool/Bart Maat
Koningin Beatrix tekent voor haar abdicatie, onder toeziend oog van Willem-Alexander en Máxima. Foto ©PPE/Pool/Bart Maat
Koning Albert en koning Filip na de abdicatie van koning Albert op 21 juli 2013. Foto ©PPE/v.d. Werf

Meer info zal de komende weken volgen. Ook zullen wij, Josine en Petra, de komende weken extra aandacht besteden aan de kleding van koningin Margrethe en de toekomstige koningin Mary.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
48 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

https://www.dr.dk/drtv/kanal/dr1_20875 – hier is een livestream te volgen. En ARD zendt het vanmiddag uit.

Ik was benieuwd of er media bij de abdicatie is en of wij vanuit her buitenland mee kunnen kijken zoals wij dat konden bij de abdicatie van koningin Beatrix.

Het Deense Billed Bladet heeft een live-stream gedurende de hele namiddag, wel in het Deens. Het Duitse ARD doet live verslag vanaf 14.15 uur, dus ná de troonswisseling, zo gezegd het programma vanaf de proclamatie vanaf het balkon.

Is het mogelijk om een link naar de live stream op deze site te plaatsen?

Nou, ik ben ook benieuwd! Heb al gegoogled maar kan het niet zo 1 2 3 vinden. Iemand??

@petra: is “kur” in dit geval te vertalen als audiëntie? Bijv. “court” in het Engels en “kur” in het Deens? Er zijn nl. meer overeenkomsten tussen Engelse en Deense hofgebruiken zoals de berenmutsen.

Wat een prachtige foto van Koningin Margrethe !! (waar de schuin omhoog kijkt; in lichtblauw fluwelen jurk); echt helemaal het beeld wat ik als kind had van een echte koningin. Een koningin heeft in de Jungiaanse psychologie ook een archetypische betekenis; waardig en een hoog moreel; vriendelijk; (gepast) inlevingsvermogen; daar past dit beeld helemaal bij. Ook niet makkelijk om altijd aan dat onbewuste beeld en verwachtingen te moeten voldoen.

interessant……en daarmee komt er een einde aan het tijdperk van regerende protestante vorstinnen…..
https://www.youtube.com/watch?v=NFLDfMbGtm4&t=17s

👉🏼 In de aanloop naar de abdicatie van vandaag een mooie bijdrage van N⭕️S Nieuws waarin de 3 iconische koninginnen tevens genoemd worden, de naar hun rol zoekende echtgenoten als ook de kracht van kledij die een vrouwelijke ‘koning’ in kan zetten. Leuk om te lezen 🤓

https://nos.nl/artikel/2504845-na-het-aftreden-van-deense-koningin-kent-de-wereld-alleen-nog-koningen

Wat een mooi overzicht 🥹
Dank je wel Pumpkin🙏🏻

Idd Pumpkin, een memorabel moment in Royaal Europa, dank voor je post.

@petra, is het toegestaan op de prachtige link van Pumpkin te reageren? Ik voel me namelijk ietwat gedwongen toestemming te vragen…

Geen dank hoor. Ik besef gewoon dat er een tijdperk wordt afgesloten. Het is een iconisch plaatje die entree van de drie vorstinnen. Grandeur wat nooit meer op deze manier terugkomt

🙌🏼 Idd wat een enorme koninklijke grandeur, drie powervrouwen hun tijd ver vooruit….

👑👑👑 Drie iconische koninginnen ieder op haar eigen manier = respect!

🤩 Koningin Beatrix heeft voor mij in deze setting qua japon de WoW factor èn prachtig sociaal overkomend ….

🤔 Wie is de mevrouw naast koningin Beatrix met de gekleurde brillenglazen?

De mevrouw met de gekleurde brillenglazen was de voormalige groothertogin van Luxemburg

Djw Pumpkin

Pumpkin, dank je wel, inderdaad ware grandeur, zo koninklijk en bovenal ingetogen chic. Een prachtig tijdsbeeld, ‘sweet memories’…..

📸 Wat een mooie foto’s overigens van koningin/prinses Beatrix en het toen nog kroonprinselijk paar wat ietwat gespannen slash geconcentreerd lijkt toe te kijken, het is ook nogal wat.

Verder:
– Draagt WA de trouwring aan zijn linkerhand?
– Heeft de broche van Beatrix nog een speciale betekenis?
– Niet alleen aan Máxima’s pols is het qua armbanden soms een “rommeltje” 😉
– Máxima zag er ook op dit historische moment werkelijk prachtig uit 👌🏼
– Soms mis ik koningin Beatrix….

@Josine Droogendijk, ik heb even gesnuffeld in de MKM archieven betreffende de abdicatie broche van Beatrix, maar kan hierover geen info vinden, klopt dit? Heb jij misschien achtergrond info?

📺 Ik heb wel de broche gevonden die Beatrix droeg tijdens de tv-uitzending waarin zij haar abdicatie aankondigt, de betekenis ervan is mij nog onbekend.
👇🏼
Achtste foto ~>
https://www.vorsten.nl/juwelen/beatrix-juwelen-van-een-oud-koningin/

🤪 En dan is er ook nog een derde abdicatie broche…. net achter gekomen… 🙂

https://youtu.be/_iJWD4zPiUk?si=mqbx7Erayj3aQtZa

over de ring heb ik dit gevonden op de AD site: Volgens de RVD hoort de trouwring in de Protestantse traditie rechts gedragen te worden, maar om praktische redenen draagt koning Willem-Alexander de ring doorgaans aan de linkerhand, vanwege het veelvuldig schudden van handen. Speciaal voor de inhuldiging heeft hij hem bewust aan de goede hand gedaan.

Dank Oranjefan voor uw onderzoek 👍🏼
Interessant te weten dat de koning zijn trouwring links draagt ivm het vele handenschudden. Ben nu ineens wel benieuwd of iedereen in een dergelijke “ handenschudpositie” een trouwring links draagt of dat WA er persoonlijk ongemak door ervoer. 🤝

🤴🏼Voor de inhuldiging is de ring toch van hand veranderd, ook zeer interessant en institutioneel gezien waarschijnlijk zeker van betekenis gezien de linksdragende RK symboliek.

Mooi deze verhalen van zekere betekenis, dank! 😊

het is ook zo dat in RK traditie de trouwring links gedragen wordt, en Maxima is Katholiek.

Vorig jaar de kroning van Charles. Dit jaar de kroning van Frederik. Voor ons de royalty bewonderaars weer genieten van alle pracht en praal ook al zal de ceremonie in Denemarken niet te vergelijken zijn met die van Engeland. De abdicatie in Denemarken is historisch. Inderdaad een heel moedige beslissing van Koningin Margrethe. Of zou de scheve schaats van Frederik hierin een rol spelen?

Een scheve schaats zou juist het tegendeel kunnen zijn om het koningschap over te dragen.Maar wie zegt dat dat inderdaad zo is geweest? Wie waren daarbij? .

Ongelooflijk, wat een historisch oud koningshuis heeft men in Noorwegen 🇳🇴 zeg, ik was me daar niet bewust van, en en wat is het Huis van Oranje in vergelijking dan een “jonkie” 😊
Alle respect voor koningin Margrethe, sterk en moedig mens!

Dank voor alle informatie tot nu toe ℹ️

Ja geweldig die eeuwenoude geschiedenis!! En Margrethe vind ik naast sterk en moedig vooral ook een leuke en eigenzinnige vrouw!

Leuk Tony, zo ervaar ik deze bijzondere koningin ook! Bij mij staat Margrethe zeker op de gastenlijst voor een royale avond aan een feestelijke dis. Ik denk dat er met haar over van alles te praten zeker ook te lachen is, prachtig mens zoals ze op mij overkomt, aunt Daisy zoals onze eigen W.A. haar lief noemt.

U bedoekt wrschl denemarken. Noorwegen is een monarchie sedert 1905.

Ach ja sorry, djw Maribrune ik bedoel Denemarken 🇩🇰 😊

Bijzondere dag gaat dat worden voor Denemarken, hoop dat we er iets van te zien krijgen.
Vind het een moedig besluit van Margrethe; voor het eerst aftreden in 900 jaar! Dat legt aardig wat druk op haar schouders.
Mooi dat m.n. Nederland genoemd wordt. Maar naar ik heb begrepen zijn Margrethe en Beatrix goed bevriend, dus heeft Margrethe van dichterbij kunnen zien hoe dat is gegaan.
Overigens vind ik het een wijs besluit i.v.m. haar gezondheid en leeftijd. Ze loopt, na haar operatie, nog met een stok en iets in haar houding laat zien dat het niet van een leien dakje gaat, ze heeft nog steeds een wat stijve houding.

Ontzettend leuk om de blog bij te houden met regelmatige updates. Ik las op instagram ook dat we vanaf 14 januari 10 mannen op de troon hebben. Na jarenlang ook veel vrouwen.

Na de dood van koningin Elizabeth II en de abdicatie van Koningin Margrethe II zullen alle 10 regerende monarchieën in Europa door mannen geregeerd worden.
Het zal de eerste keer zijn sinds 1837 , toen koningin Victoria de britse kroon besteeg. Sinds de inauguratie van. Koningin Wilhelmina in 1890 waren er altijd 2 of 3 regerende koninginnen ter wereld. Waarschijnlijk zal de volgende Victoria van Zweden zijn.
Aldus europe royals via instagram. Kan niet linken dus even over getypt 😉

Mooi dat jullie dit zo uitgebreid onder de aandacht brengen, een abdicatie in Denemarken is toch best wel uniek en ik volg het met belangstelling. Ben benieuwd of ze de Europese Royals uitnodigen of dat ze het sober houden zoals in Belgie!

Mooi dat jullie uitgebeid aandacht besteden aan de troonswisseling in Denemarken. Weer een reden om regelmatig een kijkje op deze site te nemen : )

Duidelijke uitleg. Mooi dat ze ook kijken naar andere koningshuizen.

Er staat nog een klein foutje in, Christian wordt Zijne Koninklijke Hoogheid Kroonprins Christian.
Is maar een detail.

Bijzonder hoor. Hoop dat het ergens uitgezonden wordt. Zal een “eenvoudige” ceremonie worden, begrijp ik.
Petra….staat ZM voor Zijne Majesteit en zou dit misschien HM Hare Majesteit moeten zijn??