Avatar foto Door Moderator Petra
Denemarken 13 nov 21 reacties

Zij gaat voor de inhoud – Mary van Denemarken

Het takenpakket van een koningin of prinses omvat meer dan mooie jurken aantrekken en schitteren met juwelen. In de nieuwe serie ‘zij gaat voor de inhoud’ praat moderator Petra je helemaal bij over de inhoudelijke taken van de dames. Met vandaag: prinses Mary van Denemarken.

Beschermvrouwe

De Deense kroonprinses Mary is beschermvrouwe van heel wat projecten. Ik heb ze per categorie gesorteerd.

Foto ©Keld Navntoft, Kongehuset

Onderzoek en wetenschap

Op het gebied van onderzoek en wetenschap zet de Deense kroonprinses zich met name in voor Forskningens Døgn (vertaald als Onderzoeksdag). Dit is een landelijk wetenschapsfestival dat ontmoetingsplekken creëert tussen onderzoekers en burgers. Het festival wordt jaarlijks eind april gehouden.

Forskningens Døgn, foto ©Søren Kjeldgaard
Forskningens Døgn, foto ©Søren Kjeldgaard
Forskningens Døgn, foto ©Søren Kjeldgaard

Op onderzoeksgebied zet Mary zich ook in voor de UNF, de Wetenschapsvereniging voor Jongeren. De UNF koos Mary als beschermvrouwe, omdat zij volgens hen het meest verbonden is met dit onderwerp. Aan de ene kant, zo zegt de vereniging, omdat haar vader een internationaal bekende professor in wiskunde is, en daarnaast omdat Mary er voor heeft gekozen om zich te concentreren op verenigingen die zich bezighouden met kinderen en jongeren.

Humanitair en ontwikkelingsgebied

De Deense kroonprinses zet zich ook in op humanitair en ontwikkelingsgebied. Dat doet ze bijvoorbeeld als beschermvrouw van de Danish Refugee Council (Deense Vluchtelingenraad).

Mary in 2007 tijdens een bezoek voor de Danish Refugee Council. Foto ©PPE/v.d. Werf
Mary in gesprek over vluchtelingenhulp. Foto ©Kongehuset

Daarnaast zet Mary zich in voor het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties, de UNFPA. Ook Maternity Worldwide mag verzekerd zijn van Mary’s aandacht en inzet. Zo bracht Mary in februari 2023 nog een bezoek aan de Maternity Foundation in India. De focus lag hierbij op de kwaliteit van moederzorg, met als doel de moedersterfte terug te dringen.

Mary in gesprek met de UNFPA chef van Afghanistan. Foto ©Kongehuset

Cultuur

Het culturele gebied krijgt ook behoorlijk wat aandacht van kroonprinses Mary. Ze is beschermvrouwe van het Deens Cultureel Instituut. Daarnaast zet ze zich als beschermvrouwe in voor de Deense ambachtslieden en ontwerpers; de DKOD, de Deense vereniging voor professionele creatieve ambachtslieden en ontwerpers. In 2019 liep kroonprinses Mary met kinderen voor Julemarked, een onderdeel van deze vereniging, een mijl tijdens de Royal Run. Ze moedigde de kinderen aan en loodste ze er door heen! Leuk detail: de Royal Run is een initiatief van kroonprins Frederik. Het hele gezin is overigens sportief en gedreven, ook de kinderen van Frederik en Mary lopen geregeld mee met de Royal Run.

Qua muziek is ze beschermvouwe van het Kinder- en jeugdkoor van het Koninklijk Deens Conservatorium voor Muziek. Ook het DR Meisjeskoor geniet van haar aandacht.

Tenslotte zet Mary zich in voor het Bloemenfestival van Odense en de Dierentuin van Kopenhagen. In 2022 opende Mary het bloemenfestival.

screenshot video ©Odense Blomsterfestival, ELS production

In 2022 bracht kroonprinses Mary met de tweeling prins Vincent en prinses Josephine een bezoek aan de dierentuin van Kopenhagen.

Foto ©PPE/Nieboer

Mode

Op het gebied van mode zet Mary zich in voor de Global Fashion Agenda. Het gaat hierbij, kort gezegd, om het verduurzamen van kleding. We zien hier Mary die een aantal bezoeken brengt aan een aantal bedrijven die zich bezig houden met strategieën om te verduurzamen. Mary bezocht o.a. het bedrijf achter het label Designers Remix.

Mary bij de Milan Design Week. Foto ©PPE/Nieboer

Sport

Haar man, kroonprins Frederik, is heel sportief en de prinses zelf ook. Dat blijkt ook wel uit het feit dat ze is gevraagd als beschermvrouwe voor een aantal sporten. De Deense Golfunie en de Deense Zwembond mogen op haar steun rekenen.

Sociale en gezondheidssector

Het grootste gebied waarop kroonprinses Mary actief is, is de sociale en de gezondheidssector. Omdat dit er zoveel zijn, maken we hier een lijst van:

 • Børnehjælpsdagens, een vereniging voor hulp aan pleegkinderen.
 • Sorgcenter
 • Deens en Australisch centrum voor Tweelingonderzoek. De vereniging verricht wetenschappelijke analyses van gegeven van tweelingen. Dit kan nuttige kennis op leveren over het belang van genen.

Op de foto: Mary met haar eigen tweeling.

Foto ©PPE/Nieboer
 • KFMUS soldatermission. Deze organisatie zet zich in voor het belang van toevluchtsoorden voor soldaten.
Foto ©Kaspar Kamuk, kongehuset
Foto ©Kaspar Kamuk, kongehuset
 • Mødrehjælpen (moederhulp).
 • Healthcare Denmark. Deze vereniging is de toegangspoort tot gezondheidszorg en biowetenschappen in Denemarken.
 • Hjernesagen. Een organisatie die zich inzet voor het leven van patiënten die een beroerte hebben gehad. Interessant detail: op de website staat een interview met foto’s van prins Joachim en prinses Marie, n.a.v. de beroerte die prins Joachim in 2020 heeft gehad).
 • Hjerneskade. Vertaald is dit de hersenletselvereniging.
 • Hjerteforeningen oftewel de hartstichting. Mary brengt op onderstaande foto een bezoek aan het Strødammen Day Centre. Dit is een dagcentrum voor mensen die kampen met de gevolgen van een beroerte of hartaanval.
 • Kerstpostzegelfonds
 • LOKK (De Nationale Organisatie van Vrouwencrisiscentra). We zien hier de Deense kroonprinses die een vrouwenopvangcentrum opent.
 • Stichting Alannah en Madeline. Op 28 april 1996 werden Alannah en Madeline Mikac, zes en drie jaar oud, samen met hun moeder en 32 anderen op tragische wijze vermoord in Port Arthur in Tasmanië. Een jaar later werd ter ere van de meisjes de Alannah & Madeline Foundation opgericht door hun vader Walter Mikac en een kleine groep vrijwilligers, gedreven door de overtuiging dat alle kinderen en jongeren een gelukkig en veilig leven zouden moeten kunnen leiden. Vrij van geweld en trauma.
Prinses Mary lanceert een programma voor de Alannah en Madeline Foundation.
Foto ©PPE/Nieboer
 • WHO (wereldgezondheidsorganisatie)
In gesprek voor de WHO/Wereldgezondheidsorganisatie. Foto ©Kongehuset
 • Nierstichting
 • Psykiatrifonden. In 2015 bracht Mary een orientatiebezoek aan het fonds. Ook was ze aanwezig bij het 25-jarig jubileum van het fonds.
 • SIND, de Nationale Vereniging voor Geestelijke Gezondheid in Denemarken. Het zou zomaar een broertje of zusje kunnen zijn van het Nederlandse MIND, waar koningin Máxima zich voor inzet. Fijn dat er zoveel aandacht is voor psychische problemen.
 • Tenslotte is Mary ook beschermvrouwe van Sjældne Diagnoser – Zeldzame Diagnoses. De vereniging bestaat uit maar liefst 55 sub verenigingen, voor burgers die zijn getroffen door zeldzame ziektes en handicaps.

Mary Foundation

In 2007 richtte kroonprinses Mary The Mary Foundation op. Het doel van haar Foundation is het bestrijden van sociaal isolement. Onder haar leiding brengt de stichting partners samen om projecten en programma’s te ontwikkelen en te beheren. Deze richten zich op het voorkomen voorkomen van sociaal isolement, maar daarnaast ook op het creëren van kansen voor het versterken van kwetsbare individuen en groepen die sociaal geïsoleerd zijn. De aandachtsgebieden van de stichting zijn: huiselijk geweld, pesten en eenzaamheid. 

Op onderstaande foto helpt Mary tijdens een liefdadigheidsevenement mee met het inpakken van rugzakken voor de Lego Foundation, die in samenwerking met de Mary Foundation en de Lego Group rugzakken inpakt voor kinderen in crisiscentra.

Uiteraard legt Mary ook nog veel meer andere bezoeken af. Maar de erefunctie beschermvrouwe, geeft wel net dat stukje extra aandacht aan een belangrijke doel en is daarom waardevol.

Erelidmaatschap

Wie denkt dat we er nu zijn? Nee, dat zijn we zeker niet. Mary is naast het flink aantal projecten waar ze beschermvrouwe van is, ook nog van een heel aantal erelid. Feitelijk ben je dan gewoon lid van een vereniging, maar dan met een speciale status. Wat opvalt is dat er heel wat golf clubs bij zitten. Dit heeft vermoedelijk dan ook te maken met het feit dat ze beschermvrouwe is van de Deense Golfunie.

 • Aabenraa Golf Club
 • Foreningen til den ædle Hesteavls Fremme (De vereniging ter bevordering van de edele paardenfokkerij).
 • Fredensborg Golf Club
 • Furesø Golf Club
 • Graasten Ride Club (Manege Graasten)
 • Kongelig Dansk Yachtklub (Koninklijke Deense Jachtclub, in verband met zeilen).
 • Københavns Golf Club
 • Odsherred Golf Club
 • Fredensborg Tennis Club
 • Kongelig Mayestaits Acteurs

Buitenlandse erelidmaatschappen

Naast de Deense erelidmaatschappen, heeft de Deense kroonprinses ook nog een aantal buitenlandse erelidmaatschappen.

 • Ere levensgouverneur van het Victor Chang Cardiac Research Institute
 • Ere ambassadeur Hans Christian Andersen in Australië
 • Internationaal Comité van Vrouwelijke Leiders voor Geestelijke Gezondheid
 • De Royal Yacht Club van Tasmanië

President

Daarnaast is Mary nog president van het Wereld Natuurfonds in Denemarken. Ze nam deze rol in de zomer van 2020 op zich. Prins Henrik – Mary’s schoonvader – was tot aan zijn dood in 2018 president van het Wereld Natuurfonds. Mary is als president aanwezig bij conferenties en is aanwezig bij werkvergaderingen voor het fonds. Daarnaast komt ze ook daadwerkelijk in actie voor het WWF, zoals op de foto hieronder.

Overige

Tenslotte is de Deense kroonprinses bestuurslid van de Koninklijke Verzamelingen en was ze van van 2012 – 2016 lid van het Internationale Panel High Level Task Force voor de Internationale Conferentie over Bevolking en Ontwikkeling (ICPD). In 2012 werd ze genomineerd als Young Global Leader voor het World Economic Forum. Ook is ze lid van de ICPD25 High Level Commission van het Bevolkingsfonds van de VN.

Foto, ©Keld Navntoft, Kongehuset
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
21 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Prinses Mary , wat een proces heeft zij doorgemaakt !
de eerste foto’s echt een vrouw zoals zoveel jonge vrouwen in die tijd en nu een prachtige kroonprinses .
en zeer betrokken met alles wat ze doet ,
haar stijl spreekt me echt aan , van klassiek tot modern maar altijd “prinses “ waardig !

Helemaal mee eens, vind het ook echt prinses-waardig en ze heeft een prettige uitstraling!

❓Is Mary Royal van de Maand?

Nee, dit is onderdeel van een nieuwe serie over de inhoudelijke taken van de prinsessen/koninginnen, zie inleiding.

Het leven van de royals bestaat echt niet meer uit alleen maar lintjes doorknippen en wuiven naar de omstanders.
Zoals ze in beeld komen bij staatsbezoeken is leuk en voor ons genieten om hen te bekijken met alles erop en eraan, maar daarnaast is het ook voor hen gewoon hard werken.
Dat betekent ook veel voorbereiding om goed beslagen ten ijs te komen tijdens de werkbezoeken en vergaderingen enz.
De hierboven uitgezochte lijst met alles waarbij Mary betrokken is toont een grote diversiteit en vormt een indrukwekkend beeld van de topbaan waar zij zich voor inzet.
Goed om daar eens bij bepaald te worden en interessant om te lezen.
Super, Petra en Josine, hoe jullie steeds weer nieuwe onderwerpen voor de blogs weten te bedenken en deze site fris en fruitig houden.
Complimenten👏

Ik vraag mezelf weleens af: voor welke onderwerpen zou ik me als prinses/koningin willen inzetten. Best lastig nog, want veel onderwerpen hebben te maken met zaken die politiek gevoelig liggen. Ik zou bijv wel willen bijdragen aan een betere integratie van asielzoekers, het verbeteren van comfort bij kinderziektes, het bestrijden van diabetes type 2 en iets van hulp bieden aan laaggeletterden bij het invullen van belastingpapieren, enz. Het hulp bieden aan jonge ouders, zoals Catherine doet, vind ik ook belangrijk, en een goed functionerende pleegzorg.

Fijn om te horen, dank je wel!

Wat een enorme lijst waar prinses Mary beschermvrouwe van is en dus ook betrokken bij is. Mary komt op mij over las een lieve betrokken vrouw, moeder en prinses. Ik vind dat ze er altijd verzorgt uitziet.

Zo, dat is een pittige lijst. Wel heel goed dat zij zich hiervoor inzet, maar dat geldt ook voor de andere royals.

💡aha een nieuwe ‘inhoudelijke’ rubriek?

Een imposante lijst, fijn dat ze zich er voor inzet.

Een interessante blog; eens een keer niet over de kleding, maar over de inhoud. Ik was altijd al fan van het innemende voorkomen en de bescheiden houding van Mary, maar heb nu nog meer respect voor haar.

En dan beweert men soms nog dat de koninklijke huizen niets voor hun geld doen en alleen maar in luxe leven en uitsluitend kleding, juwelen en luxe zaken kopen.
Deze prinses laat zien dat dat dus echt niet (altijd)klopt.
Ik wil hier niet weer een oeverloze discussie met welles-nietes op gang brengen, die weer gaat uitmonden in elkaar toch niet kunnen overtuigen en dan maar elkaar zwart maken, maar bedenk dat de meeste royals het tegenwoordig niet meer dan normaal vinden om zich in te zetten voor hun land en andere belangrijke zaken in de wereld. Dat is heel wat anders dan op “je krent” zitten en geld opstrijken.
Ik vind Mary, en zeker ook Maxima, een voorbeeld voor hoe je als moderne vrouw in het koninklijke leven staat.
Niet dat het altijd goed gaat, maar de wil om goed te doen staat bovenaan.

💰👑….. voor al het door de gemeenschap geïnventariseerde geld en vertrouwen èn niet te vergeten loyaliteit inclusief de geschiedkundige context, is een zekere koninklijke inzet zeer gewenst en geboden; niets mis mee toch?

Wat een taken heeft ze, echt enorm.
En volgens mij doet ze het in alle bescheidenheid, ik was al fan van haar, maar mijn respect groeit nu nog meer.

Om het toch ook nog even te benoemen, wat een leuke en altijd zeer verzorgde verschijning is het toch.

Tjonge, dat is veel !!