Avatar foto Door Moderator Petra
België 01 jan 54 reacties

Koninklijk 2024: met o.a. een troonswisseling in Denemarken

Wat kunnen we verwachten van koninklijk 2024? Veel dingen zijn nog onbekend en zoals het er nu naar uitziet, zijn er geen grote koninklijke huwelijken of geboortes op komst. Toch kunnen we al vast een en ander op een rijtje zetten. En de rest volgt vanzelf.

Maar, als eerste willen we jullie een heel Goed, Gezond en Gelukkig 2024 toewensen. Veel dank voor alle reacties en bijdragen van het afgelopen jaar. Op naar veel fijne en mooie modemomenten in het nieuwe jaar.

Hartelijke groet, Josine, Petra en andere leden van het MKM Team.

Troonswisseling Denemarken

Op de valreep bereikte ons het nieuws dat koningin Margrethe van Denemarken op 14 januari (de dag waarop haar vader 52 jaar geleden stierf, en zijzelf dus 52 jaar koningin is) troonsafstand doet. Ze zal aftreden bij de Raad van State. Margrethe heeft altijd gezegd dat ze tot aan haar dood koningin wil blijven. Helaas heeft ze diverse gezondheidsklachten gekregen, met name aan haar rug. Afgelopen februari is ze hieraan geopereerd.

Foto ©Kongehuset, Keld Navntoft


Door haar gezondheidsklachten, is koningin Margrethe gaan nadenken of het geen tijd is om afstand te doen van de troon. Op 14 januari is het zover. Veel van de komende troonswisseling is nog onduidelijk. Bijvoorbeeld: blijft ze koningin Margrethe of wordt ze net als Beatrix weer prinses? Komt er alleen een balkonscene, waarop de premier Frederik als koning zal uitroepen, of volgt er meer? In Denemarken is dat de gewoonte, en is er geen kroningsmoment of een feestelijke inhuldiging. Maar….de situatie is nu wel anders dan bij troonsopvolging van Margrethe. De koningin doet immers zelf afstand van de troon en is gelukkig (!) nog in leven. We zijn erg benieuwd hoe de nieuwe manier van abdiceren wordt vormgegeven.

Al wel duidelijk is dat kroonprins Frederik, Zijne Majesteit koning Frederik X, zal worden. Kroonprinses Mary zal Hare Majesteit koningin Mary worden. Prins Christian wordt kroonprins Christian. De komende twee weken worden meer details bekend gemaakt. Feit is, dat 2024 spectaculairder begint dan we dachten! En, deze hele situatie is mogelijk ook de reden dat Mary even van de radar was, om te ontspannen in haar geboorteland, vlak voor het grote moment.

Zo ging de aankondiging door de premier op 15 januari 1972 en de eerste toespraak van koningin Margrethe.

Nieuwjaarsontvangsten

 • Zoals gebruikelijk bijten de Denen het spits af, met hun Nieuwjaarsontvangst op 1 januari 2024 (vandaag dus!) in Christian VII’s paleis. Aanwezig zijn: koningin Margrethe, kroonprins Frederik, kroonprinses Mary, prins Joachim, prinses Marie en prinses Benedikte. Op 3 en 4 januari volgen een aantal Nieuwjaarsontvangsten in Denemarken. De Nieuwjaarsontvangst van vandaag is het eerste moment waarop de Denen koningin Margrethe en het kroonprinselijk paar weer zien, na de aankondiging van de troonswisseling.
Foto ©PPE/Nieboer
 • Ook in Nederland zullen er diverse Nieuwjaarsontvangsten zijn, evenals in andere landen. De data hiervoor zijn echter nog niet bekend gemaakt.

Geboortes

 • Prinses Alexandra van Luxemburg en haar echtgenoot Nicolas Bagory verwachten in de lente hun 1e kindje.
 • Prins Félix en prinses Claire van Luxemburg verwachten hun 3e kindje. Wanneer het kindje wordt verwacht is niet bekend gemaakt. De aankondiging kwam al op 13 juli 2023, dus het zou ieder moment geboren kunnen worden.
 • Prins Christian van Hannover (stiefzoon van prinses Caroline van Monaco) en zijn echtgenote Alessandra de Osma verwachten hun 3e kindje in maart 2024.
Prins Christian von Hannover & Alessandra de Osma. Foto ©PPE/Nieboer
 • Rond de jaarwisseling verwachten prins Jean en prinses Philomena d’Orleans hun 6e kindje. Prins Jean is al 58, en zijn vrouw Philomena is 46. Als de Franse monarchie nog zou bestaan, dan zou deze prins vermoedelijk momenteel koning van Frankrijk zijn. In plaats daarvan zijn ze nu graaf en gravin van Parijs. Update: het kindje is op 31 december 2023 geboren (en hoort dus eigenlijk niet meer in deze blog thuis). Ze kregen een zoon: Alphonse Charles François Marie. Hij is het broertje van prins Gaston, prinses Antoinette, prinses Louise-Marguerite, prins Joseph en prinses Jacinthe.
Graaf Jean en gravin Philomena bij het huwelijk van prinses Maria Francisca van Braganca in oktober 2023. Foto ©PPE/Nieboer

Huwelijk

 • Prinses Martha Louise van Noorwegen is sinds juni 2022 verloofd met sjamaan Durek Verrett. Het paar hoopt op 31 augustus 2024 in het Union Hotel in Geiranger te gaan trouwen.
 • Een ander huwelijk, van voor ons onbekende Royals, zal in januari plaats vinden. Tussen 7 en 16 januari vinden de huwelijksvieringen plaats van het huwelijk van prins Abdul Mateen van Brunei en zijn verloofde Anisha Rosnah binti Adam.

Huwelijksjubilea

 • Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken zijn in mei 2024 20 jaar getrouwd.
 • Op 22 mei 2024 zijn koning Felipe en koningin Letizia 20 jaar getrouwd.
 • Koning Filip en koningin Mathilde zijn op 4 december 25 jaar getrouwd.
 • Prinses Astrid en prins Lorenz zijn op 22 september 40 jaar getrouwd (het zou leuk zijn als we bij hen nog een huwelijk kunnen verwachten, van 1 of 2 van de kinderen, of wie weet wordt er een zwangerschap aangekondigd).

Regeringsjubileum

 • Koning Felipe van Spanje herdenkt in juni 2024 zijn 10-jarig regeringsjubileum.
Foto ©PPE/Nieboer

Verjaardagen

 • In december viert prinses Amalia haar 21e verjaardag.
 • Prof. mr. Pieter van Vollenhoven wordt op 30 april 85 jaar.
 • En prins Constantijn mag op 11 oktober 55 kaarsjes uitblazen (wat hij hopelijk niet echt gaat doen 😉 ).
 • Zijn dochter gravin Leonore wordt op 3 juni 18 jaar.
 • Zoon Claus Casimir wordt dit jaar 20 jaar.
 • Koning Albert van België hoopt op 6 juni maar liefst 90 jaar te worden.
 • Prinses Claire van België wordt deze maand 50 jaar.
 • Haar dochter prinses Louise hoopt 20 jaar te worden.
 • Prinses Laetitia Maria (jongste dochter van prinses Astrid) wordt dit jaar 21.
 • Ook de Noorse Maud Angelica Behn, oudste dochter van prinses Martha Louise, wordt dit jaar 21.
 • De Spaanse koningin Sophia viert haar 85e verjaardag.
 • Prins Félix van Luxemburg wordt op 3 juni 40 jaar.
 • Ook zijn schoonzus, erfgroothertogin Stephanie, viert dit jaar haar 40e verjaardag (18 februari).
 • Prins Charles, het oudste zoontje van Guillaume en Stephanie wordt op 10 mei 4 jaar. Op 4 jarige leeftijd begint in Luxemburg de leerplichtigheid, wat betekend dat hij komend jaar ook zal starten op school.
 • Prins Gabriel van Luxemburg mag dit jaar 18 kaarsjes uit blazen. Hij is de oudste van prins Louis en zijn voormalige echtgenote Tessy Antony.

Staatsbezoek

 • We kijken uit naar het staatsbezoek dat ons koningspaar in maart 2024 gaat afleggen aan Vietnam.
De toenmalige prins Willem-Alexander en prinses Máxima in 2011 tijdens een bezoek aan Vietnam. Foto ©PPE/Nieboer

Meer staatsbezoeken zijn nog niet aangekondigd, maar er zullen er – ook in het buitenland – vast meer volgen. En, een nieuwe koning in Denemarken, betekend ook weer een nieuwe serie staatsbezoeken aan en van Denemarken, al zal het waarschijnlijk nog wel even duren. De komende jaren kunnen we het echter vast wel verwachten.

Koningsdag 2024

De koning viert zijn 57e verjaardag op zaterdag 27 april 2024, samen met leden van het koninklijk gezin en leden van de koninklijke familie, tijdens de viering van Koningsdag in Emmen in de provincie Drenthe.

Foto ©PPE/RPE/Weel

Prinsjesdag

Ook dit jaar zal Prinsjesdag weer worden gehouden op de 3e dinsdag van september. Zonder tegenbericht, kunnen we hier – naast koning Willem-Alexander en koningin Máxima -, ook prinses Amalia, prinses Alexia, prins Constantijn en prinses Laurentien verwachten. Prinses Ariane zal nog even moeten wachten. Naar verwachting zal zij er volgend jaar, op Prinsjesdag 2025, voor het eerst bij zijn.

Foto ©PPE

Overige

 • Koning Willem-Alexander brengt op woensdagochtend 17 januari een werkbezoek aan de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).
 • Prinses Laurentien gaat op woensdagochtend 24 januari kinderen voorlezen tijdens Het Nationale Voorleesontbijt bij Stichting Kinderopvang Diemen. 
 • ’s Avonds zal ze samen met prins Constantijn en prinses Beatrix aanwezig zijn bij het Holland Dance Festival.
Foto ©PPE/Nieboer
 • Voor prinses Beatrix staat er nog een activiteit voor 2024 al op de agenda. Op 29 januari wordt ze verwacht in Tivoli Vredenburg voor het Symposium In Vrijheid Verbonden.
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
54 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

De data voor de nieuwjaarsontvangsten zijn nu wel bekend: 15 januari voor Nederlandse genodigden en 16 januari voor het corps diplomatique. Verder kijk ik wel uit naar blogs over de troonswisseling in Denemarken, staatsbezoek Vietnam en Koningsdag en Prinsjesdag.

Bedankt voor dit overzicht en mijn beste wensen voor het hele team!

Koningin Margaretha draagt een opvallende ronde broche, Ik las ergens anders dat zij die van haar moeder kreeg en ook op haar trouwdag droeg.
Weet niet of dat ook nog te achterhalen is of dat klopt. Vind de broch zo mooi net een zeeuwse knop die ik zelf ook heb

Dank voor de mooie toevoeging. Ik vind hem prachtig

Koningin Margerethe blijft na haar aftreden gewoon koningin. Werd al aangekondigd

Iedereen een gelukkig nieuwjaar!
Wow, wat een overzicht, ik kijk echt uit naar de ontspan momentjes op deze site met de laatste (mode)nieuwtjes over Máxima en de andere royale dames. Margrethe heeft meteen voor de eerste koninklijke verrassing gezorgd, een ongetwijfeld moeilijke, maar verstandige beslissing. Mary wordt vast een goede koningin, een toonbeeld van toegewijdheid is zij sinds het begin van haar leven als prinses. Hopelijk stoppen de roddels in de media over de huwelijksproblemen. Ik denk niet dat Margrethe deze beslissing had genomen als het huwelijk van Mary en Frederik daadwerkelijk in crisis was geweest.
Op naar een mooi jaar met hopelijk wat meer vrede op aarde.

Na alle kerst en jaarwisselingsperikelen nu even lekker ontspannen en bijlezen op MKM. Ergens anders heb ik iedereen al gelukkig nieuwjaar gewenst, maar bij deze nogmaals!
Heel veel dank voor dit overzicht. Ik was echt ontroerd door het filmpje van Koningin Marghrete. Goed dat ze de traditie doorbreekt want inderdaad erg ingrijpend zoals we ook aan Marghrete konden zien. Wat een lieve uitstraling heeft zij toch. De foto van de bruiloft van Letizia en Felipe vind ik ook heel ontroerend en liefdevol.

Voordat ik aan de grote keukentafel van MKM plaats neem wil ik graag iedereen alle goeds en veel gezondheid toewensen voor dit nieuwe jaar!
Nu ga ik er even gezellig bij zitten om de voorlopige planning van de Royals te bekijken die Petra zo keurig op een rijtje gezet heeft.
En wat leuk om dat historische filmpje te zien!
Er is al heel wat bekend om ons op te verheugen hoor.
Ik zie uit naar alle blogs die ons in 2024 weer aangeboden zullen worden. Genieten!!
Ook heel leuk om elke keer de volgers van deze site weer te ontmoeten in de reacties en fijn met elkaar te sparren over wat we zien en hoe we er ieder weer anders (of soms hetzelfde) over denken.
Dat blijft boeiend en ik zie het dan ook als een fijne hobby en plezierige afleiding!
Josine, Petra en anderen: veel succes bij het maken van de blogs, want zonder jullie hebben wij niets te praten aan de keukentafel.😃

Beste wensen voor iedereen in dit nieuwe jaar.
Koningin Margrethe dacht: Laat ik het oude jaar eens afsluiten met een “Beng!”. Dat heeft echt niemand zien aankomen. Prima vuurwerk majesteit!😉
Ik vind het heel verstandig van haar. Zo kan ze nog een rustige oude dag hebben en doen wat ze graag doet: ontwerpen van kleding, decors enz. Plus is op die leeftijd een operatie en rugproblemen echt wel zwaar.
Ik denk dat het eindeloos op de troon zitten ook niet goed is, gewoon weten wanneer het genoeg is geweest.
Frederik en Mary zijn er klaar voor en een nieuwe lichting op de troon is heel goed.

Zeker te weten, Petra.
Misschien dat het aftreden van Beatrix hier toch ook een zetje aan heeft gegeven.
Dat je je zoon of dochter, ondanks je aftreden, tot advies en steun kan zijn en ook nog zelf een zinvolle plek hebt binnen het koningshuis.
En nu maar hopen op misschien toch nog een feestje met wat buitenlandse royals erbij😉

En ook dat je tijd hebt om te rouwen als de zittende koning(in) komt te overlijden. Dat lijkt mij vreselijk. Dat je moeder/vader overlijdt en je gelijk als opvolger wordt gepresenteerd. Je hebt geen kans om te rouwen. Dat vind ik heel “triest” om te zien in het filmpje. Vind deze manier van overdragen van de koninklijke functie zoveel mooier

Absoluut waar, iets wat feestelijk zou moeten zijn (kroning, inhuldiging enz.) wordt dan alleen maar overschaduwd door verdriet om een ouder.
Ik moet dan vaak denken aan Elisabeth: in het buitenland zijn en ineens ben je koningin en is alles anders. Rouwen is geen tijd voor.
Vond dat mooi weergegeven in “the Crown”, maar ook heel triest. Je zag het ook bij haar overlijden en het verdriet bij Charles en de anderen.

Mooi gezegd Roos

Wat bijzonder dat jullie net kroonprinses Mary zo kortgeleden nog eens in de aandacht hebben gezet met een heel mooi artikel. En inderdaad; dat koningin Margrethe meer ontspannen jaren tegemoet mag gaan met zo’n goede opvolgers. Dat het huwelijk van Martha Louise in Geiranger gepland is verbaasde ons toen we daar afgelopen herfst weer waren. Een ramp voor alle verkeer daar als dat minstens een dag afgesloten wordt! Geiranger ligt in een spits fjord en ook alle doorgaande verkeer komt daar altijd al nauwelijks doorheen.

Ook, maar ik bedoelde vooral je leuke artikel “zij gaat voor de inhoud- prinses Mary van Denemarken” van 13 nov.

Een wijs besluit van Koningin Margrethe. Ik hoop dat haar nog fijne jaren geschonken worden.
Mooi gebaar , om juist deze broche op te spelden.
Als ik Martha Louise was, zou ik nog maar eens goed overdenken of ik wel een huwelijk met Durek aan zou gaan. Hoewel, zelf houdt ze er ook vreemde ideeën op na.

En waarom zou Martha Louise zich nog eens moeten bedenken?

Omdat ík het een engerd vind. Sjamaan 😩 ik houd me verre van onzichtbare werelden, en wat hij daarvoor aanziet.
Ik geloof ook niet dat haar familie gecharmeerd is van hun relatie.
Maar ik schreef al:” ook zij heeft heel vreemde ideeën.

Ik vind het ook echt een vreselijke engerd en ik betreur dit huwelijk ten zeerste. Ze hadden beter gewoon even ergens kunnen trouwen zonder aandacht enkel zij alleen. Ik heb ook echt het gevoel dat hij misbruik maakt van haar.

De toon waarop Krielie aan me vroeg, waarom Martha Louise, zich nog eens zou moeten bedenken, vond ik vrij agressief. Ik dacht:” Oh, help, ben ik nu de enige” Niet dus…

Het is niet agressief bedoeld maar ik vind dergelijke opmerking (en ook als anderen die zouden hebben gemaakt) altijd wat ongemakkelijk en misschien zelfs wat ongepast. Ik ga er vanuit dat niemand van ons het koppel in de privésfeer kent. Alles wat we dan weten komt tot ons via de media. En we weten inmiddels dat niet alles wat gezegd en geschreven is/wordt ook wáár is. Martha Louise is een volwassen vrouw dus wie zijn wij dan om onze goed- of afkeuring te geven. Het motto van mijn +100 moeder: “wie het doet, moet het weten” gaat in dit geval m.i. ook op.

Jammer Krielie dat ik het verkeerd opgevat heb. Ik neem mijn woorden terug.
Ik baseer mijn mening op wat hij zelf bekend gemaakt heeft, en waar hij zich mee bezig houdt.
Bovendien zijn we hier niet allemaal bezig onze goed- of afkeuring uit te spreken?
Dat het hier over een persoon gaat, en niet over kleding is inderdaad wel een verschil.
Daarom heb ik het ook voorzichtig geformuleerd. Ik raad haar aan……….
Eerlijk, ik vind daar niets ongepast aan.
Ook daarover kunnen we van mening verschillen.

Nee, je bent niet de enige. En als je de enige zou zijn dan is dat maar zo. Ik ben meestal de enige hier met een bepaalde mening en maar hou wel vaak mijn mond. 🤣

Gezien de positie van Martha Louise vind ik het vrij smakeloos en ongepast hoe Durek praat over privé zaken (hoe vaak sex etc), en daarmee haalt hij haar naar beneden. Ik vind hem om soortgelijke reden ongepast als spiritueel therapeut. Sjamanisme heeft niets te maken met intieme handelingen met andere vrouwen onder de noemer van therapie. Noblesse oblige.

Helemaal met je eens. Dat Martha Louise dat zelf niet in ziet pleit zeker niet voor haar. De hoofdrolspeelster van de serie Borgen lijkt trouwens heel veel op Martha Louise. 😀

Apart, ik vind de vraag van Krielie duidelijk en er toe doen. U schrijft en beweerd me nogal het één en ander, over een “agressieve” toon gesproken, de toon van Difan is er niet minder om.
Ik hoop ook voor u beiden op een vredig en liefdevol 2024 met oog & oor, zorg en aandacht voor elkaar. 🕊️

Als een man beweert dat vrouwen met meerdere sekspartners hun vagina spiritueel moeten reinigen, dan wapperen er bij mij 100 rode vlaggen op volle sterkte. Ik vind het een griezel bovenste plank.

Ik ervaar dit als een te heftig inhoudelijk reactie op MKM Josine, jammer 🚩

Mee eens Josine. En een man met meerdere sekspartners? Moet die dan z’n penis spiritueel laten reinigen?🤔😝

Last edited 6 maanden geleden by Krielie

Vreemd dat de vraag van Krielie is als agressief wordt ervaren. Ze stelt gewoon een open vraag ter verduidelijking.
Ik heb dit koppel niet gevolgd, maar als deze man dergelijke uitspraken doet en hun eigen seksleven openlijk bespreekt, tja dan ga ik mee met doe 100 rode vlaggen.

Ja Louisa, een open vraag stellen kan blijkbaar heftige reacties oproepen, m.i. onbegrijpelijk en ongepast ook op een medium als MKM.
Ook ik volg dit koppel niet en kijk op van deze ideeën van deze meneer. Om dit op 1 hoop te gooien met Sjamanisme ervaar ik als kwalijk, afijn iedereen kan aan bronnenonderzoek doen. 🌱

Neemt niet weg dat Martha Louise een zelfstandig weldenkend mens is en ik het motto van Krielie’s moeder omarm.

Voor allen , Een gelukkig en gezond 2024.
Ik hoop op veel mooie blogs, en dat we er met elkaar van kunnen en mogen genieten.

Wat een wijze beslissing van Margrethe, ik wens haar nog mooie rustige jaren toe .

Wat veel weetjes weer en mooie foto’s. Alle beste wensen voor 2024 en blijf zo doorgaan. Ik geniet er zo van.

Gelukkig en gezond 2024 voor iedereen! Ook t Koningshuis!
En veel mooie outfits!

Op HBO een 3-delige serie over de voormalige Spaanse koning. Verbijsterend, dus aanrader!

Dank je voor de tip siobhan, ik ga zoeken op HBO, want ben benieuwd naar wat er allemaal over de voormalige Spaanse koning wordt gezegd.

Aan allen, een gelukkig nieuwjaar !!!
Mooi overzicht met als intro de wissel in denemarken !!
Korte voorbereidingstijd maar is mss zoals in spanje en belgie een besloten plechtigheid in het parlement . Benieuwd hoe dit voor de eerste maal in de deense geschiedenis zal ongevuld worden.

Hierbij interessante link ivm europese monarchieen.
https://www.montesquieu-instituut.nl/id/vj7kci8j7pyz/monarchieen_in_europa

Bedankt voor de tip maribrune: goede dag vandaag om dat eens languit op de bank te gaan lezen👍

De beste wensen voor 2024 voor het MKM team en ook voor alle MKM vrienden van die ik hier dagelijks ontmoet. Ik hoop op een mooi modejaar, maar vooral voor de geijkte dingen……liefde, gezelligheid, gezondheid en respect🌟🌟

Iedereen hier de Beste Wensen voor t nieuwe jaar, wat een verrassing op de valreep van de jaarwisseling, en wat een korte termijn, slechts 2 weken tot de Troonswisseling, de 3 maanden tussen Beatrix haar aankondiging tot 30 April werden al kort genoemd voor alle voorbereidingen! Frederik en Mary zijn achter de schermen vast al langer op de hoogte! Het nieuwe Koningspaar zal dan ook wel snel weer voor “kennismakings-/vriendenbezoek” naar Nederland komen, niet?

Nou ja, altijd, laatste keer was dus 52 jaar geleden, alleen, met alle respect, ouderen zullen zich dat nog kunnen herinneren, 2 weken is wel heel kort dag om eventueel nog wat feestelijkheden te organiseren.

Bij overlijden van de vorst is 14 dagen wellicht normaal, dus zal het nu ook kunnen ..

Hoi Petra,
Je zal maar net je vader of moeder verloren zijn en dan al meteen op moeten opdraven. Nee, dat vind ik niet meer van deze tijd.
Goed hoor dat daarom Margrethe dit besloten heeft.
Misschien dat er nu wel een feest(je) gegeven kan worden, omdat er niet ook nog een periode van rouw is.

Ons eigen Koningspaar zal er toch denk ik wel bij zijn, Margarethe is WA’s peettante, toch? bovendien is t geen geheim dat beide koppels t zeer goed met elkaar kunnen vinden!