Avatar foto Door Moderator Petra
Denemarken 01 dec 44 reacties

Zien: zo wonen Frederik en Mary

Ben je benieuwd hoe de royals wonen? Dat komt goed uit, want moderator Petra neemt je in deze blog mee naar het (t)huis van Frederik en Mary.

Amalienborg in Kopenhagen is de officiële residentie van de Deense koninklijke familie. Tijdens de herfst en de winter verblijft koningin Margrethe in het paleis. Amalienborg bestaat uit vier identieke klassieke paleisgevels in Rococo-stijl.

BSR

In het midden van Amalienborg bevindt zich een achthoekige binnenplaats. Midden op het plein staat een monumentaal ruiter standbeeld van koning Frederik V.

Amalienborg werd oorspronkelijk gebouwd voor vier adellijke families. Op 26 februari 1794 brandde paleis Christiansborg echter af. Daarna kocht de koninklijke familie Amalienborg en trok hier in. Door de jaren heen hebben verschillende vorsten en hun families in de vier paleizen van Amalienborg gewoond.

Het terrein van Amalienborg op satellietbeeld

De namen van de vier paleizen die zich op het terrein van Amalienborg bevinden zijn:

  • Christian VII’s paleis, oorspronkelijk bekend als Moltkes paleis
  • Christian VIII’s paleis, oorspronkelijk bekend als Levetzau’s paleis
  • Frederik VIII’s paleis, oorspronkelijk bekend als het paleis van Brockdorff
  • Christian IX’s paleis, oorspronkelijk bekend als Schacks paleis
De koninklijke familie op de 78e verjaardag van koningin Margrethe op het balkon van Christian IX’s paleis op Amalienborg. Foto ©PPE/Nieboer

De Deense kroonprins Frederik en zijn vrouw kroonprinses Mary wonen in Frederik VIII’s paleis, op het terrein van Amalienborg Slot.

(c) Google
Frederik VIII’s paleis, het woonpaleis van Frederik en Mary
Foto ©PPE/Nieboer

Frederik VIII’s paleis

Frederik VIII’s paleis, werd tussen tussen 1750 en 1760 gebouwd door baron Joachim von Brockdorff. Sinds 1765 is het Brockdorff paleis, zoals het in eerste instantie werd genoemd, eigendom van de kroon. Daarbij werd dit gedeelte van Amalienborg eerst gebruikt als marine academie en sinds 1828 als residentie voor een aantal leden van de koninklijke familie, waaronder koning Frederik VIII. Daarom wordt het ook wel Frederik VIII’s paleis genoemd.

Foto Kongehuset, ©Keld Navntoft
Het kroonprinselijk gezin in mei 2018 op het balkon van Frederik VIII’s paleis op Amalienborg.
Foto ©PPE/Nieboer
Frederik VIII’s paleis op Amalienborg. Foto ©PPE/Nieboer

Aan de achterkant van Frederik VIII’s paleis vind je trappen, voor de toegang tot de Gobelinsalon, ook wel de Tapijtensalon.

Foto Kongehuset, ©Keld Navntoft
Foto ivm de Royal Run, ©Kongehuset

Frederik VIII’s paleis is een van de twee paleizen met uitzicht op de waterkant van Amaliehaven. Het andere paleis is de residentie van koningin Margrethe. Het woonpaleis van Frederik en Mary, was echter ook van 1947 tot 1972 de officiële residentie van koning Frederik IX en koningin Ingrid, de ouders van de huidige koningin Margrethe. Na de dood van Margrethes vader, koning Frederik IX, bleef Margrethes moeder, koningin Ingrid hier wonen. Ze gebruikte het paleis tot aan haar dood in het jaar 2000.

Tussen 2004 en 2009 werd Frederik VIII’s paleis gerenoveerd. Het kroonprinspaar ging hier in 2010 wonen. Het fungeert tegenwoordig als privéwoning, maar daarnaast worden er ook administratieve en representatieve functies verricht.

Kanselarijhuis Fredensborg

Dat brengt mij bij de vraag: waar woonden Frederik en Mary voor 2010? Zoals vaak geeft dokter Google uitkomst. Frederik en Mary trokken in 2004 eerst in het Kanselarijhuis op Fredensborg slot. Ook na hun verhuizing naar Amalienborg, wonen Frederik en Mary in de zomer meestal in het Kanselarijhuis op het terrein van Fredensborg. Fijn voor hun gezin, daar is het wat rustiger dan midden in het drukke Kopenhagen. Meer speelruimte voor de kinderen en meer natuur. De kapel van Fredensborg Slot is ook de plaats waar prins Christian en prinses Isabella hun confirmatie aflegden. Eigenlijk is het Kanselarijhuis het tweede huis van Frederik en Mary.

Fredensborg slot in 2013. Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Het Kanselarijhuis:

Op deze foto zie je Frederik en Mary in het Kanselarijhuis.

Mary en baby Christian komen thuis bij het Kanselarijhuis, na de geboorte van prins Christian.

Plattegrond

Terug naar Frederik VIII’s paleis in Kopenhagen, de huidige woonplaats van het kroonprinselijk gezin. Op deze afbeelding zien we een plattegrond van Frederik VIII’s paleis. Dit is helaas wel een verouderde plattegrond, van 2015. De bovenste plattegrond is van de zolderetage, de middelste van de eerste etage en de onderste van de begane grond. Privé ruimtes bevinden zich met name in de zijvleugels.

Als ik goed gepuzzeld heb, zijn dit de betekenissen van de plattegrond:

  • 1. Trappenportaal
  • 2. Mary’s vergaderruimte
  • 3. Tuinsalon (Havesalen)
  • 4. Serveerkeuken
  • 5. Muziekkamer
  • 6. Dakterras
  • 7. Ruimte (hal?) achter trappenportaal
  • 8. Werkkamer Mary
  • 9. Riddersalon of Grote salon
  • 10. Groene salon van Jensen?
  • 11. Eetkamer
  • 12. Prive keuken
  • 13. Woonkamer (dagligstue)
  • 14. Prive trappenportaal
  • 15. Hoofdentree
  • 16. Tussenruimte met kleine trappen
  • 17. Hal en trappenportaal
  • 18. Ontvangstruimte (met blauwe muren en bankstel?)
  • 19. Voorportaal (met werk Morten Schelde)
  • 20. Tapijtzaal (Gobelinsal)
  • 21. Vestibule
  • 22. Voorportaal voor tafelzaal (met werk van John Korner)
  • 23. Frederiks werkkamer
  • 24. Banketzaal

Update 23 januari 2024: Van een lezeres kregen we een foto van de plattegrond van het boekje. Op de plattegrond is te zien in welke ruimtes de kunstwerken te zien zijn.

Kunst in het paleis

Tijdens de renovatie mochten tien Deense kunstenaars in het paleis aan het werk: Olafur Eliasson (verlichting privé trappenportaal), Signe Guttormsen (dakterras), Morten Schelde (muur voorportaal Vestibule), John Kørner (muur voorportaal Banketzaal), Eske Kath (plafondschildering vergaderruimte Mary), Kathrine Ærtebjerg (muur serveerkeuken), Kasper Bonnén (eetkamer), Tal R. (muurschildering Frederiks werkkamer), Erik A. Frandsen (spiegels Mary’s werkkamer en banketzaal) en Jesper Christiansen (muren Vestibule).

In overleg met het kroonprinspaar creëerden de tien kunstenaars werken die op verschillende manieren in de architectuur van het paleis werden geïntegreerd. Naast de creatie van nieuwe kunst voor het paleis, omvatte het project ook een nieuwe tuin en de restauratie en conservatie van een aantal schilderijen, kroonluchters en wandtapijten.

Het doel van het aanbrengen van de decoraties was om het paleis een eigentijdse touch te geven. De neoklassieke stijl van het paleis heeft hiermee een totaal andere aanblik gekregen. Ook weerspiegelt de decoratie de toewijding van het kroonprinspaar aan het Deense culturele leven, maar ook aan de diversiteit van de hedendaagse kunst. Vanaf februari 2010 mochten bezoekers het gerenoveerde paleis komen bekijken. Maar liefst bijna 500.000 bezoekers namen in een aantal maanden tijd een kijkje.

Hoofdingang

De hoofdingang zien we natuurlijk niet vaak gebruikt worden. Wel mocht de pers foto’s maken, toen prinses Isabella en later prins Vincent en prinses Josephine voor het eerst naar school gingen.

Prinses Isabella op haar 1e schooldag in augustus 2013. Foto ©PPE/Nieboer
Vincent en Josephine op hun 1e schooldag in 2017. Foto ©PPE/Nieboer

Vestibule (vergaderruimte)

In het midden van Frederik VIII’s paleis vind je de Vestibule. Op de verouderde plattegronden wordt deze ruimte zo genoemd. (Op de tweede plattegrond hierboven staat deze als nummer 21) Om een beter beeld te krijgen van welke ruimte waar zit, blijf ik de Vestibule nog even zo noemen, maar het doet tegenwoordig dienst als vergaderruimte. Aan het begin van de bogen zijn gordijnen geplaatst. De bogen (3 in totaal) leiden naar het bordes. In de vergaderruimte van Frederik VIII’s paleis, is een grote muurschildering aangebracht van kunstenaar Jesper Christiansen. Een wereldkaart, met daarin de focus op Denemarken en Tasmanië (link naar prinses Mary), siert de muren.

Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset

Toen Jesper Christiansen het werk maakte, verhuisde hij zijn atelier naar de vestibule van het paleis. Langzamerhand creëerde hij de muurschildering, waarop van alles te zien is. Van cd’s tot tekeningen van Amalienborg en de wereldkaart vanuit verschillende perspectieven. Zo vertellen de muren het verhaal van het ontstaan van het leven van kroonprinspaar, en van hun dagelijks leven in 2010. Qua schildertechniek werd eerst de onderlaag geverfd met een diepzwarte verf. Daarna liet hij de kleuren langzaam opkomen.

Foto ©Kongehuset (ps Frederik drinkt zijn koffie zwart 😉 )
Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset

Frederiks werkkamer

Rechts naast de Vestibule ligt de werkkamer van kroonprins Frederik. Frederiks werkkamer heeft lichte muren met aan de onderkant een lambrisering in beige tinten. Op zijn bureau staan allerlei kantoorartikelen, waaruit duidelijk is dat dit bureau er niet zomaar voor de show staat. Op de muur achter Frederik hangen verschillende lijsten. In de lijsten is o.a. te zien.

Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset

Mijns inziens is de muur achter Frederik nogal een mengelmoesje van van alles en nog wat. Ook zijn bureau is heerlijk een beetje rommelig. Leuk om te zien dat hij er op deze manier zijn eigen ruimte van kan maken.

Foto ©Kongehuset

Op Frederiks werkkamer is ook 1 van de 10 kunstwerken te zien. Helaas komt deze hier niet in beeld. Gelukkig geeft Pinterest uitkomst 😉 en zien we hier toch het kunstwerk wat in Frederiks werkkamer is geschilderd, door kunstenaar Tal Shlomo Rosenzweig. Tal R, zoals hij meestal genoemd wordt, is een postmoderne beeldend kunstenaar. Hij staat bekend om zijn felgekleurde schilderijen. Meestal zijn ze vierkant, met een schilderijbreed effen vlak aan de onderkant. Zo ook bij het schilderij wat hij maakte voor de werkkamer van kroonprins Frederik. De muurschildering stelt Nyhavn voor. Nyhavn (Nieuwe haven) is een bekende en kleurrijke haven in Kopenhagen. De haven is een toeristische trekpleister van de stad.

Gobelin salon (tapijten salon)

In het verlengde van de Vestibule, dus achter de volledige lengte van deze ruimte, ligt een halletje met een trap, met daarachter de Gobelin salon, de Tapijten salon (nummer 20). Deze is ongeveer even groot als de Vestibule. De muren en het plafond van de Gobelin salon zijn lichtgroen geverfd. Op de groen geverfde muren hangen barokke wandtapijten. De wandtapijten waren een geschenk van aan Vilhelmine en Frederik VII, die na hun huwelijk in 1828 in Frederik VIII’s paleis trokken.

Voorportaal

Aan de linkerkant van de Vestibule, dus aan de voorkant van het paleis, ligt het voorportaal (nr. 19). Je komt in het voorportaal naar de Vestibule, via de hal.

Begane grond van links naar rechts: Hoofdingang, tussenruimte, hal met trappen, voorportaal, Vestibule, Frederiks kantoor en de Banketzaal.
Foto ©Kongehuset, Keld Navntoft (bewerkt door: moderator Petra)

Op de muur in het voorportaal voor de Vestibule, is rondom de deuren naar de achterliggende ontvangstruimte, een heel opvallend schilderwerk aangebracht. Hier is het verhaal terug te zien van de Deense Galathea 3 expeditie, maar ook de ontdekkingsreizen van James Cook en Abel Tasman, die hebben geholpen Australië en het eiland Tasmanië op de wereldkaart te zetten. Deze verhalen zijn met elkaar verweven in deze muurschildering van Morten Schelde.

Foto ©Kongehuset

Aan boord van het schip namen kroonprins Frederik en kunstenaar Morten Schelde allebei deel aan de Galathea 3 expeditie. Op het schilderij is o.a. de machinekamer te zien van hetzelfde schip, die in 2006 zijn ontdekkingreis begon en het daaropvolgende jaar weer thuis kwam. Overigens nam Frederik maar een klein poosje deel aan deze expeditie. Tegelijkertijd zijn er in het schilderwerk symbolen opgenomen van het huwelijk en de reis die ze samen maken.

Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset

Trappenportaal en hal

Tijdens de viering van de 18e verjaardag van prins Christian, eerder dit jaar, zagen we foto’s van het kroonprinselijk gezin op de officiële trap in hun paleis. De foto’s zijn genomen vlak voor vertrek naar Christiansborg, waar het galabanket gehouden werd. Uiteraard zijn er meerdere trappen, zoals te zien is op de plattegrond. Deze trappen worden echter gebruikt als er gasten zijn.

Foto Kongehuset, ©Dennis Stenild

Onderweg naar de Ridderzaal van Frederik VIII’s paleis. Hier zie je de trap vanaf de bovenkant.

Foto ©Kongehuset

Het trappenportaal en de hal in beeld. De wanden zijn okergeel gemaakt, gecombineerd met een taupe/grijze omlijsting. De grote pilaren zijn bordeauxrood geschilderd.

Foto ©Kongehuset

Ontvangstruimte

Hoe kom je in de Gobelin salon? Dat kan via de achteringang, maar ook via de ontvangstruimte (nr. 18). Deze bereik je via de hal (achter de trappen langs). De ontvangstruimte heeft lichtblauwe muren.

Foto Kongehuset, ©Franne Voigt
Een besneeuwd landschap boven de bank in de ontvangstruimte. Foto ©Kongehuset

Voorportaal Banketzaal

In deze zaal, die ligt aan de achterkant van het paleis, ingeklemd tussen de Tuinzaal (Havesalen) en de Banketzaal, is een modern schilderij te bewonderen, met als thema de oorlog in Afghanistan. Het werk is de bijdrage van de hedendaagse kunstenaar John Kørner aan de moderne kunstdecoratie in het paleis van Frederik VIII. De gedachte achter het schilderij is, dat het in de komende generaties een gespreksonderwerp is. Het geschiedenisschilderij wordt door het kroonprinselijk paar gezien als een aanvulling op de grote koninklijke kunstcollectie, die voornamelijk bestaat uit werken uit de jaren 1600 en 1800. De deuren ‘in’ het schilderij bieden toegang tot het privé trappenportaal met daarachter de werkkamer van kroonprins Frederik.

Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset

Een video van kroonprins Frederik die over het schilderwerk vertelt is hier te bekijken.

Banketzaal

De Banketzaal begint achter -of beter gezegd: naast- de werkkamer van kroonprins Frederik. Hij loopt daar van de voorkant helemaal door tot de achterkant van het paleis. De muren zijn versierd met vijf spiegelgepolijste stalen platen. Deze zijn maar liefst vier meter hoog en zijn gegraveerd met bloemboeketten. De gravures zijn gemaakt met een boormachine, een van de bijzondere technieken van kunstenaar Erik A. Frandsen.

Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het Frederik Fonds, hield het kroonprinselijk paar een diner in de Banketzaal. De gasten werden ontvangen in de ontvangstruimte, mochten vervolgens vertoeven in de Gobelin salon en tenslotte dineren in de Banketzaal.

1e verdieping

Door naar de eerste verdieping. Als je de trappen oploopt, kom je als eerst uit bij Mary’s werkkamer, aan de voorkant van het paleis.

Mary’s werkkamer

De werkkamer van Mary is redelijk neutraal gehouden, met lichte muren. Achter Mary is een rond kunstwerk te zien. Het ronde ‘kunstwerk’ is een spiegel, die is gemaakt door Erik A. Frandsen. Met een boormachine graveerde hij een vaas met bloemen in de spiegel. Mary’s bureau wordt duidelijk gebruikt. Op de grond, voor het bureau, ligt een oud wandkleed, waar het kunstwerk op aangepast is qua kleurgebruik.

Foto ©Kongehuset

Het opvallendste vind ik de 4 zwart-wit foto’s van de kinderen, die naast de deuren met bladgoud prijken.

Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset

De werkkamer van kroonprinses Mary geeft toegang tot de Riddersalon en tot haar eigen vergaderruimte.

Vergaderruimte Mary

Mary heeft ook een eigen vergaderruimte. Vanuit haar werkkamer kan Mary via een tussendeur oversteken naar haar vergaderruimte. Het meest bijzondere in deze ruimte, is het plafond. Kunstenaar Eske Kath heeft hier het plafond geschilderd. Het kunstwerk toont een kleurrijke hemel, die na een storm openbreekt. De plafondschildering is geïnspireerd op de beschilderde plafonds van de barokke architectuur. Het is een moderne kijk op een versierd plafond.

Foto ©Kongehuset

In de onderstaande video vertelt Frederik in het Deens meer over de plafondschildering. Mooi om de bewegende beelden van de ruimte te zien.

Mary’s vergaderruimte geeft ook toegang tot de Havesalen. In de vergaderruimte, die op dat moment dienst doet als ontvangstruimte, ontvangt Frederik bijvoorbeeld zijn gasten als hij de subisidies uitreikt voor het Frederik Fonds. De uitreiking zelf vindt plaats in de Havesalen, ook wel de Tuinzaal genoemd. Als je onderstaande foto ziet, zou je bijna niet zeggen dat het plafond zo druk is.

Foto Kongehuset, ©Keld Navntoft

Riddersalon of Grote salon

Ook de zo geheten Riddersalon, die tegenwoordig ook wel de Grote salon wordt genoemd, kwam onlangs in beeld. In deze zaal werden een aantal portretten gemaakt ter gelegenheid van de 18e verjaardag van prins Christian. In de ruimte staat een prachtige vleugel. Tijdens de renovatie is zijn de muren taupekleurig geschilderd. De pilaren zijn gerestaureerd, en schitteren prachtig in roomwit met goudkleur. Aan het plafond prijkt een schitterende kroonluchter.

Foto Kongehuset, ©Dennis Stenild
Foto Kongehuset, ©Dennis Stenild

In de zomer van 2021 werd de president van IJsland ook ontvangen in de Riddersalon.

Foto ©Kongehuset
Foto ©Hasse Nielsen, Kongehuset
Foto ©Kronprinsessen

Tijdens een officieel bezoek van Victoria en Daniel van Zweden aan Denemarken, werden zij ook bij Frederik en Mary thuis ontvangen.

Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset

Vanuit de Riddersalon heb je toegang tot de balkons van Frederik VIII’s paleis. Tijdens de 18e verjaardag van prins Christian konden we dat mooi zien, op deze foto.

Foto Kongehuset, ©Dennis Stenild

Havesalen/Tuinsalon

De Havesalen of Tuinsalon bevindt zich aan de achterkant van het paleis, op de 1e verdieping. Deze bevindt zich precies achter de Riddersalon. Kroonprins Frederik zegt zelf over deze representatieve ruimte: “Op het eerste gezicht lijkt deze salon misschien een beetje overweldigend en verwarrend, maar tegelijkertijd voel je je omringd door deze elektrische storm”. In 2019 werd er een kunstwerk toegevoegd aan deze ruimte. De Zweedse fotograaf Miriam Bäckström ontwierp een moderne wandbekleding. De fotografe maakte een aantal digitale beelden, die zijn omgezet in geweven tapijten. Samen met het plafond uit 1828 vormt dit een heel bijzondere stijl. De ruimte die je hier op de foto ziet, wordt gebruikt voor representatieve doeleinden.

Foto ©Kongehuset (instagram)

Mary in de Tuinsalon:

Foto ©Kongehuset

Serveerkeuken

In de serveerkeuken (nr. 4), die hoort bij de representatieve ruimtes, is een werk aangebracht van kunstenaar Kathrine Ærtebjerg. Wilde dieren in het bos zijn het thema van de avontuurlijke muurschildering “Hunting” van kunstenaar Kathrine Ærtebjerg. Ærtebjerg behoorde tot de tien kunstenaars die de opdracht kregen een aantal kamers van het rococopaleis te decoreren, dat destijds net van 2004 – 2010 een uitgebreide renovatie had ondergaan. Kathrine Ærtebjerg vond de inspiratie voor de muurschildering, onder andere in het sprookjesuniversum van kinderboeken.  

Door de jaren heen heeft het Paleis van Frederik VIII veel veranderingen ondergaan en veel bewoners en gasten gehad. Tijdens Kerst 1825 woonde de 20-jarige aanstormende sprookjesdichter Hans Christian Andersen in het paleis, dat destijds werd gebruikt als marine academie voor jonge cadetten. In zijn dagboek schreef de dichter onder meer: ​​”Ik heb twee kamers gevonden die uitkijken op het plein, één om in te slapen, een andere met warmte waar ik ’s ochtends wil lezen, het plafond gewelfd hoog boven mij zodat ik me kan voorstellen dat ik op een ridderkasteel ben.”

screenshot video ©Kongehuset

Koekjes bakken en versieren met kerst, in de serveerkeuken van Frederiks VIII paleis.

Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset

Groene salon/hal

Naast de Riddersalon of de Grote salon, ligt de Groene salon. Deze kleinere salon heeft prachtige muurschilderingen. Bij de bogen die in deze ruimte zijn aangebracht, zijn een paar grote bloemschilderijen van Johan Laurentz Jensen te zien, die in 1828 werden geschilderd. Deze schilder was gespecialiseerd in bloemenschilderijen. Tijdens de renovatie van het paleis zijn de muurschilderingen gerestaureerd. Helaas komt de ruimte maar zelden in beeld en is er weinig over bekend.

Muziekkamer

Grenzend aan de serveerkeuken, vind je de Muziekkamer van het paleis. Het opvallende gedeelte van deze ruimte is het plafond.

Eetkamer

In de eetkamer is op een hele muur een kunstwerk aangebracht door Kasper Bonnén.

De eetkamer zien we maar zelden in beeld. Tijdens een online meeting met kroonprinses Victoria en prins Daniel en kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit, zaten Frederik en Mary in de eetkamer. Daardoor weten we dat de muren lichtblauw zijn, op de muur van het kunstwerk na.

Foto ©Kongehuset (Sara Friberg, Kungahuset/Sven Gj Geruldsen, Kongehus)
Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset

Verlichting privé trappen

Voor het privé trappenportaal van Frederik VIII’s paleis, is verlichting gecreëerd door kunstenaar Olafur Eliasson. Hij maakte houten lichtkogels, beschilderd met bronskleurige verf. Dit trappenportaal (nr. 14) bevindt zich tussen de werkkamer van kroonprins Frederik en het voorportaal voor de Banketzaal.

Privé vertrekken

Er is helaas nagenoeg niets bekend over de privé vertrekken. Wel wordt vermoedt dat de slaapvertrekken van het gezin zich op de zolderetage bevinden. Een enkele keer wordt er een foto vrij gegeven vanuit een onbekend vertrek. Zie bijvoorbeeld deze foto’s van een kleine Vincent en Josephine in hun Ikea kinderstoel, voor een groene muur. Dit zou in de privé woonkamer kunnen zijn. Maar dat is puur giswerk.

Foto ©Kronprinsessen
Foto ©Kronprinsessen

Op deze pinterestfoto zien we het gezin op de 1e verjaardag van prins Vincent en prinses Josephine. Een heel lichte keuken met een donkerblad. Ook de meubels zijn licht en eenvoudig.

Dakterras

De laatste van de 10 kunstenaars die het paleis gedecoreerd heeft, is beeldend kunstenares Signe Guttormsen. Zij creëerde een vloermozaïek op het dakterras van Frederik VIII’spaleis. Leuk detail: deze dame studeerde ook een tijdje aan de Kunstacadamie in Amsterdam.

Tuin

Veel tuin lijkt er niet te zijn, achter Frederik VIII’s paleis. Toch is er ruimte voor een trampoline, een klein voetbaldoel, en is er een en ander aan groen te bespeuren. Voor het zaaien van bloemen, die goed zijn voor de natuur (bijen en vlinders), wijkt Mary achter uit naar de tuin van Fredensborg slot, bij het Kanselarijhuis.

screenshot video ©Kongehuset

Het gezin wandelt naar een van de achteringangen van hun woonpaleis.

screenshot video ©Kongehuset

Huisdieren

Zoals veel Royals hebben ook Frederik en Mary een hond. Dit heeft natuurlijk niets met de inrichting van hun huis te maken, maar wel alles met thuis! Hun vorige hond, Ziggy, overleed in april 2017. Datzelfde jaar namen ze een nieuwe hond, uit hetzelfde geslacht. Een border collie, die de naam Grace kreeg. In 2021 kreeg Grace 2 puppies.

Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
44 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik was dus 1 van die 500.000 bezoekers, toevallig toen op citytrip in Kopenhagen. Het is echt een prachtig paleis. Ik vond de mix van de kunstwerken met het elegante en historische van het kasteel heel geslaagd. De kunstwerken zijn indrukwekkend. Ik heb toen ook een boekje over het kasteel gekocht over de geschiedenis en de renovatie. Ik kijk al uit naar zondag!

Wat een superleuke blog. Ik heb hem bewaard voor een rustig moment zodat ik het uitgebreid kon lezen. Complimenten en veel dank

Wat een werk Petra, dank je wel. Wat een fantastische blog. Ik noem het maar Funda voor Royals. Ontzettend leuk, maar ook wel veel krullen, marmer en kunstwerken. Geen kritiek, en ik begrijp dat er ook veel meubels en decoratie misschien wel eeuwen oud zijn, maar ik zou me niet prettig voelen om daar te wonen. Ben blij dat ik ook een paar heerlijk comfortabele banken zag staan. Ook de werkkamer van Mary lijkt me erg mooi. Zeker het spiegel kunstwerk kan ik wel waarderen.

Bij andere mensen binnenkijken is voor mij toch echt een van de leukste dingen. Ook dit is weer een prachtig huis, met hele mooie vertrekken. Het mixen van oud en nieuw, antiek en design maakt het spannend. Het is uiteraard een moment opname en laat maar een glimpje zien, maar ik mis warmte, wat ik wel terug zag in Huis Ten Bosch en ook bij de Zweedse Royals. Het beste beeld en gevoel krijg je uiteraard door fysiek binnen te lopen, maar ja, haha, dat zal niet gebeuren. Dank weer voor je gepuzzel Petra, binnen gluren blijft echt super leuk😁.

Ben erg onder de indruk !! Dank petra voor deze bijdrage.
De spiegel, de galathea, de oorlog in afghanistan allemaal in elkaars verlengde nl de “verruimde blik” op de wereld en zijn problemen …. schitterend !!! Wat een voer voor gesprek !!
Het geheel straalt respect voor het historische, huiselijkheid, verbondenheid met de buitenwereld uit …
En wat een prachtige kristallen kroonluchters die het natuurlijke licht breken in de regenboog …

Dat was weer genieten vanavond Petra….bedankt!
Wat een studie heb je er van gemaakt!
Zó veel mooie foto’s, video’s en gedetailleerde info….super hoor!
Onze reacties staan uiteraard niet in verhouding met de hoeveelheid tijd en werk die je in dit blog gestopt hebt, maar ik hoop dat je wel merkt dat ervan genoten wordt.
Prachtige paleizen die de sfeer uitstralen van vroeger dagen.
Heerlijk, die trappenportalen, de kroonluchters, het prachtige schilderwerk van beige en goudkleur, de sierlijke ornamenten en statige zalen.
Ik snap dat de huidige generatie Royals hun eigen smaak en inbreng hebben, maar in mijn beleving botsen de stijlen in dit paleis wel stevig tegen elkaar op.
En dan bedoel ik met name de nieuwe kunstwerken die aangebracht zijn.
Over de smaak valt niet te twisten, maar ik vind de tegenstellingen oud/nieuw en klassiek/modern wel behoorlijk heftig uitgevallen.
In mijn ogen is dat jammer en wordt de eenheid hiermee geweld aangedaan en de sfeer onrustig.

Beste Petra, ik lees dat je voor de tweede keer in je reactie binnen dit blog de DNA-kamer van ons koningspaar erbij haalt. Als ‘ander geluid’ wil ik hier graag delen dat ik de DNA-kamer werkelijk waar fantastisch vind! De muren matchen zo mooi bij de meubelen in oude stijl, het lijken soms – als je met je ogen knippert – wel op enorme kamerschermen. Huis ten Bosch hoeft qua interieur niet ieders stijl en smaak te zijn, maar als warm en persoonlijk kun je Huis ten Bosch m.i. toch echt wel – al of niet gedeeltelijk – ervaren.
https://blauwbloed.eo.nl/royaltynieuws/huis-koning-willem-alexander-en-koningin-maxima

Sorry is niet nodig Petra het viel me gewoon op vandaar “mijn campagne” 📣😊 Nee hoor grapje, ik heb vanmiddag genoten vd filmpjes over Huis ten Bosch 👍🏼

Petra, denk toch dat in huis ten bosch veel meer (kleurrijke) verwijzingen zijn naar de personen waaronder vooral maxima en wa en dit over alle muren van enkele ontvangstruimtes . Als in deze ruimtes de muren de bezoeker inspireren tot een gesprek dan gaat het over wa en maxima.
In denemarken -als ik het goed zie – zijn niet alle muren bezet met persoonlijke verwijzingen. De wereldkaart is de wereld, de galathea gaat over deens wetenschappelijk (cultureel) onderzoek waar frederik mee deed aan de derde expeditie. Als in deze ontvangstruimtes de muren de bezoeker inspireren tot een gesprek is de inhoud in de eerste plaats “neutraal” . .. nl de wereld, cultuur enz . bovendien zijn de “muren met een verhaal” vrij monochroom waar dan eigenlijk een soort rust van uitgaat.

In de cultuur historie van paleizen etc in Nederland laten koninklijke bewoners een persoonlijke handtekening achter, dus WA en Máxima volgen gewoon een traditie die honderden jaren omspant, m.i. niets mis mee.

Pk 020, ik heb geen probleem dat iedere koning het huis inricht naar eigen smaak en goeddunken ik vind alleen de constante verwijzingen naar de bewoners storend. Voor mij zijn de inrichtingen in denemarken neutraler en veelzijdiger qua invalshoek …

Ik ben wel benieuwd wat je dan van de Oranjezaal vindt 😀

Josine, ik ken de oranjezaal alleen van foto’s. Deze zaal ervaar ik als puur historisch en daar moet niet aan geraakt worden. . Ik bewonder bij dit soort zalen de architectuur, de schildertechnieken enz maar mooi vind ik dit niet. Barokke kunst in het algemeen, of het nu in den haag of rome is, deze kunstvorm kan mij zelden bekoren…

Zelf ben ik dol op deze stijl, maar het verschillen van smaken vind ik een geschenk uit de hemel. Maar wat zo interessant is bij de Blauw Salon versus de Oranjezaal: ze zijn beiden gewijd aan personen, maar als de persoon in het verleden heeft geleefd, voelt het (voor mij althans) anders. Daarom hoop ik dat de Blauwe Salon bewaard blijft en dat de muren over een jaar of 200 worden ‘gelezen’ als een geschiedenisboek. Ik denk dat Maximas jurk dan prominent besproken zal worden, omdat ze de geschiedenisboeken in zal gaan als een stijlicoon.

Josine, over 200 jaar …. vrees ik dat wie dan nog deze aarde zal kunnen bevolken zich vooral zal afvragen waarom de staatshoofden/leiders van nu zich niet meer bezig gehouden hebben met de opwarming van de aarde en de waterhuishouding eerder dan met zichzelf .. daarom ook vind ik de invalshoek van frederik en mary eerder aansluiten bij de werkelijkheid van vandaag …

Duidelijk, dank! (En ik hoop dat je ongelijk hebt en dat het klimaatprobleem op miraculeuze wijze wordt opgelost de komende decennia. Dromen mag, niet waar?)

🔥 De klimaattop die momenteel in Dubai plaatsvindt – inclusief koning Charles met opvallende! Griekse 🇬🇷 👔 – voorspelt helaas weinig goeds voor de 🌍 … 🫤

https://nos.nl/collectie/13963/artikel/2500255-gastheer-klimaattop-opnieuw-onder-vuur-na-uitspraken-over-afbouw-fossiel

De door u genoemde constante verwijzingen zijn alleen van toepassing op de Blauwe Salon, en daar zit een verhaal, een bedoeling achter.

De DNA Salon bevat nu volgens de traditie twee – weliswaar abstracte – “portretten” van ons koningspaar èn een “portret” van onze kroonprinses, ik blijf het geweldig en uniek vinden.

In Denemarken zie ik verwijzingen naar de oorlog in Afghanistan waar ik enorm van opkijk, ik heb het bewust niet eerder benoemd maar dat is niet mijn ding net zoals de Blauwe Salon wellicht niet uw ding is.

Afijn, ik respecteer uw keuze en smaak en bekijk dit wellicht anders terwijl ik juist ook veel overeenkomsten ervaar tussen beide koninklijke paren.

pk 020, u hebt zeker een punt : geweld/oorlog is zelfs in navo verband nooit een activiteit wat het beste in de mens naar boven haalt. Frederik wordt op het ogenblik dat hij koning wordt opperbevelhebber van het leger.
Het feit dat deze schildering hier als onderdeel van een muurbekleding in het huis van het toekomstig staatshoofd fungeert , kan alleen maar aanzetten tot nadenken . Iedere dag opnieuw .. want dat is als we rondom ons kijken erg nodig. De mens is hardleers.
Alweer een maatschappelijk thema dus ….

Heeeel leuk om te zien! Dank, Petra. Het Deense deel in onze familie is altijd al enthousiaster over ‘hun’ koningshuis 😄. Erg leuk dat ze al een paar keer in de aandacht zijn! Laatst over het werk van prinses Mary. 👍Waarom is ons koningshuis eigenlijk zo veel duurder?? 🥴

👀 Over een inkijkje gesproken, zowel qua woning/inrichting als qua gezins/leven, WOW! 🙌🏼 
Wat een geweldig stel zijn Laurentien&Constantijn, ik ben nog steeds fan! Hoezo weinig zichtbaar? Kijk, luister en geniet -> 👌🏼

🙏🏼 Dank Petra voor dit prachtige blog waar voor mij (ook) kunst de hoofdrol krijgt en/of neemt!
Ai ai ai, de criticasters die de muren van het woon/werkpaleis van ons koningspaar ’te druk en te modern’ hebben becommentarieerd moeten zich nu wel kapot geschrokken zijn lijkt me, ben erg benieuwd naar hun meningen. Waar Huis ten Bosch voor mij op kunst/murengebied stijl, klasse en balans uitstraalt heb ik bij het zien van foto’s van Frederik VIII’s paleis regelmatig het gevoel mijn zonnebril 😎 op te moeten zetten of een “pilletje te moeten nemen” om niet overprikkeld te raken.
Gelukkig zijn er prachtige uitzonderingen in het woon/werkpaleis van Frederik en Mary. De werkkamers van dit kroonprinselijk paar vind ik absoluut wunderbahr 🙌🏼
👉🏼 Frederik: “De ene” achterwand vind ik totaal geen mengelmoesje Petra maar ervaar ik als het beeld van een verzamelaar die gericht en persoonlijk zijn keuze’s maakt. <Wat dat betreft kan onze eigen W.A. hier nog wat van opsteken, in zijn werkkamer much too much foto's van zijn eigen gezin. "De andere" achterwand is van de hand van kunstenaar Tal Shlomo Rosenzweig, werkelijk waar prachtig!! 🤩
👉🏼 Mary:De spiegel van Erik A. Frandsen vind ik echt geweldig 👌🏼, de kleurnuances subtiel & rustig maar m.i. niet neutraal waaraan de 4 zwartwit foto's van de kinderen een prettig tegenwicht bieden.
👉🏼 De eetkamer mag er m.i. ook zijn, wat een geweldige wandschildering van Kasper Bonnén, prachtig in combinatie met de lichtblauwe muren.
Mary&Frederik en Máxima&W.A. b/lijken voor mij ware kunstliefhebbers, hetgeen vast en zeker één van de mooie verbindingen is tussen beide sympathieke koninklijke paren. 👍🏼👍🏼

Leuk om te lezen! Ik dacht altijd dat Amalienborg het ‘werkpaleis’ van koningin Margrethe was, zoals Noordeinde dat is voor onze koning/ koningin. Nu weet ik dat ze in bepaalde maanden echt midden in Kopenhagen woont. Tip voor geïnteresseerden die een keer naar Kopenhagen willen: om 12.00 is de wisseling van de wacht; leuk om te kijken!

Nou zeg, hier valt een hoop te kijken 😄 Ik heb al een stuk gelezen maar is te veel om dat in 1 keer allemaal goed in je op te nemen dus ik ga er nog mee verder.

Wat wel in me opkwam als je al die trappen ziet, je moet dan wel gezond zijn en goed kunnen lopen zeg, zo niet, dan kan je alleen op de benedenverdieping verblijven.
Tegenwoordig zijn er misschien wel liften maar dat bestond vroeger natuurlijk nog niet.
Maar heel leuk om dit allemaal te zien 😃

Wat een geweldige blog weer, Petra. Helemaal goed natuurlijk, dat Deense kunstenaars zich mochten uitleven op de inrichting en wanddecoraties en er een moderne touch aan hebben gegeven, maar ik vind enkele ruimtes niet in balans qua inrichting en sommige wandbekleding, als bijv die in de tuinkamer, veel te aanwezig. Het is overduidelijk een hele dure renovatie geweest. Aangezien het gezin er pas 13 jaar woont, vraag ik me af of het de bedoeling is dat zij er blijven wonen als de koningin komt te overlijden of dat zij dan verhuizen naar het paleis van Margrethe.

Petra, dank je wel! Lekker “gluren bij de buren” op de vrijdagmiddag.
Erg mooi, met een mooie mix van antiek en modern. Leuk gezin en schattige honden😊

De Gobelin, Ridder, Banketzaal en Muziekkamer vind ik prachtig. En hoe zou het zijn om in een mooie galajurk die trappen af te schrijden in het trappenportaal! Wat een schattige puppies, maar die zijn nu alweer groot natuurlijk, 2 jaar later.

Leuk om zo ‘binnen’ te kijken! Ik vind dat ze er op een mooie manier voor hebben gekozen om kunstenaars ruimte te geven voor kunstwerken binnen het paleis. Mooi geïntegreerd, en in de meest gevallen gedoseerd. Ik vind het persoonlijk niet allemaal even geslaagd – b.v. de ‘psychedelic wall’ in de Tuinsalon, daar zou ik een beetje hoofdpijn van krijgen geloof ik – maar er is wel over nagedacht.
Verder lijkt het me weinig privacy en een kleinere tuin, maar – gelukkig voor hen – hebben ze nog een tweede verblijf.
Toeval dat Vorsten gisteren ook in Denemarken keek? https://blauwbloed.eo.nl/royaltynieuws/binnenkijken-denemarken ? Of worden die blogs ook door Petra/Josine en team gemaakt? Ik heb ook wel eens op het plein naar Koningin Margarethe gezwaaid op haar verjaardag!

En hoe leuk dat de kroonprins zelf uitleg geeft over de kunstwerken?!

De wereldkaart kamer is een hele persoonlijke ruimte, net als de DNA kamer van WA en Maima. Wel mooi hoor, zo’n persoonlijk tintje! De stormkamer zou ik een beetje duizelig van worden, ik vind het niet zo passen bij de stijl van het paleis. Verder de serveerkeuken schildering vind ik meer iets voor een kinderkamer, maar ik snap dat ze een link wilden leggen met HC Andersen. Wie wonen er trouwens in de andere twee paleizen? Wel gezellig zo bij elkaar wonen en toch ieder zijn eigen paleis!

Inderdaad ja! 😄

Interessant, ik had nooit in de gaten dat de genoemde paleizen deel uit maken van 1 groot historisch complex.

Bedankt voor je uitleg, ik denk dat prins Christian ook wel in (een deel van) één van de paleizen zal gaan wonen als hij ooit trouwt.

Wat een mooi gezin, en wat een mooi verblijf ! Ik stond er ooit ‘voor de deur’, maar binnengelaten hebben ze me wel niet….

Heel leuk gedaan weer! Dankjewel.

Dan denk je dat Willem Alexander en maxima een bonte stijl hebben. Vind het bij elkaar allemaal wel wat veel, maar misschien dat als je er bent dat het wel in evenwicht is.

Petra echt: wat een werk weer. Super👏
Heel leuk om meer te weten te komen over dit kroonprinselijk stel en hun gezin inclusief schattige puppy’s.
Mooie en bijzondere kunstwerken hebben ze (die lichtobjecten boven de trappen🤩). Lekker rommelig bureau van Frederik👍
Even een beetje off topic, maar ook weer niet: iedereen die Netflix heeft, tip: kijk naar de film Ehrengard en de documentaire over de totstandkoming van deze film met de grote rol die koningin Margarethe daarin heeft gehad in het ontwerpen van de decors en kleding🤩 Wat een geweldige kunstenares is ze toch.
Echt schitterend en leerzaam (docu) en de film is heerlijk om te zien en bij weg te zwijmelen.