Avatar foto Door Moderator Petra
Denemarken 06 jan 21 reacties

Terugblik: de mooiste momenten van Frederik en Mary

Bijna is het zover: Frederik en Mary worden koning en koningin van Denemarken. Wat fijn dat koningin Margrethe dit zelf mag mee maken. De komende tijd zullen we wat meer aandacht aan de Deense royals besteden. Vandaag laten we de mooiste momenten van Frederik en Mary zien.

2012 Verbier. Foto ©PPE/Nieboer

1. Huwelijk

Het eerste moment is natuurlijk het huwelijk van kroonprins Frederik met Mary Elizabeth Donaldson op 14 mei 2004. Mary is al protestants, en stapt van de Presbyteriaanse kerk over naar de Lutherse kerk. Ze laat haar bruidsjapon ontwerpen door Uffe Frank. Het kant dat gebruikt wordt, is maar liefst 100 jaar oud. De artistieke koningin Margrethe ontwerpt het huwelijksmonogram. Mary bewaart haar bruidsboeket en legt het later bij het graf van haar overleden moeder.

Over een paar maanden zijn ze al weer 20 jaar getrouwd!

Foto ©PPE/colourpress/Thomas Bjoernfla
Foto ©PPE

2. Prins Christian

Foto ©PPE/Nieboer

Christian Valdemar Henri John, het oudste kind van Frederik en Mary, wordt op 15 oktober 2005 geboren in het Rigshospitalet in Kopenhagen. Naast prins van Denemarken is hij ook graaf van Monpezat, een titel die hij erft via zijn grootvader prins Henrik. Prins Christian wordt gedoopt op 21 januari 2006 in de paleiskapel van paleis Christiansborg. Op dat moment worden ook pas zijn namen bekend gemaakt, zoals bij de Deense Royals gebruikelijk is. De naam Christian wordt echter al wel verwacht, omdat de naam Frederik en Christian steeds om en om gebruikt worden voor troonopvolgers. De peetouders van prins Christian zijn kroonprins Haakon van Noorwegen, kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen, kroonprinses Victoria van Zweden, zijn oom prins Joachim van Denemarken en kroonprins Pavlos van Griekenland (neef van Frederik).

3. Prinses Isabella

Frederik, Mary en Isabella op 23 april 2007 bij het verlaten van het Rigshospitalet in Kopenhagen. Foto ©PPE/Nieboer

Isabella Henrietta Ingrid Margrethe wordt geboren op 21 april 2007 in het Rigshospitalet in Kopenhagen. Ze is prinses van Denemarken en gravin van Monpezat. De naam Isabella is Italiaans voor Elizabeth, de tweede naam van Mary zelf. De tweede naam van de boreling – Henrietta – is een vernoeming naar Mary’s moeder Henrietta Clark Horne. Ingrid is een vernoeming naar haar overgrootmoeder (Margrethes moeder) en Margrethe naar haar oma, koningin Margrethe. Prinses Isabella wordt gedoopt op 1 juli 2007. Tot haar doop wordt ze lille pige genoemd, omdat haar naam volgens de traditie pas bij haar doop bekend wordt gemaakt. Haar peetouders zijn: koningin Mathilde van België, prinses Alexia van Griekenland (nicht Frederik), dr. Nadine Johnston, Christian Buchwald, Peter Heering en Marie Louise Skeel.

4. Prins Vincent en prinses Josephine

Vincent en Josephine, de tweeling van Frederik en Mary, worden geboren op 8 januari 2011 in het Rigshospitalet in Kopenhagen. Prins Vincent heet voluit: Vincent Frederik Minik Alexander. Vincent is een populaire naam in Frankrijk, en volgens geruchten zou het een eerbetoon kunnen zijn aan de Franse roots via prins Henrik. Frederik is een vernoeming naar zijn vader. De naam Minik is een Groenlandse naam. Alexander is een populaire naam in Denemarken, maar ook Mary’s overgrootvader heette zo: Alexander Donaldson (de opa van haar vader).

Josephines volledige naam is Josephine Sophia Ivalo Mathilda. De naam Josephine is een populaire Deense naam maar ook een vernoeming naar haar meter Josephine Rechner en is eveneens een vernoeming naar Josephine van Leuchtenberg, een voormalige koningin uit de Zweedse stamboom (familie via koningin Ingrid). Sophia betekend wijsheid. Ivalo is een Groenlandse naam. Mathilda is een oude Duitse naam, die in Australië nieuw leven is ingeblazen.

Foto ©PPE

Op 14 april 2011 wordt de tweeling gedoopt. De peetouders van prins Vincent zijn: opa John Donaldson, koning Felipe van Spanje, prins Gustav v zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, graaf Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, barones Helle Reedtz-Thott en Caroline Heering. Prinses Josephine heeft de volgende peetouders: prinses Marie van Denemarken, prins Carlo (hertog van Castro), haar tante van moederskant, Patricia Bailey, graaf Bendt Wedell, Birgitte Handwerk en de Australische vriendin van kroonprinses Mary, Josephine Rechner.

Foto ©PPE/Nieboer

5. Eerste schooldagen

Belangrijke momenten zijn natuurlijk ook de eerste schooldagen van de kinderen. Zou Mary stiekem ook een traantje hebben gelaten, zoals veel moeders stiekem wel even doen?

Christian gaat in maart 2007 voor het eerst naar het kinderdagverblijf. Zijn vader en moeder brengen hem samen weg. Ook de andere kinderen gingen naar het kinderdagverblijf.

Foto ©PPE/Nieboer

De eerste schooldag van prins Christian is op 12 augustus 2011. Hij begint in klas 0 van de Tranegårdskolen. Tien jaar later vervolgde hij zijn onderwijs op de middelbare school in Herlufsholm in Næstved. In augustus 2022 werd echter de overstap gemaakt naar het Ordrup Gymnasium in Gentofte, omdat de school in Herlufsholm in opspraak kwam na een documentaire over geweld en misbruik.

Foto ©PPE/Nieboer

Op 13 augustus 2013 is het tijd voor prinses Isabella om voor het eerst naar school te gaan. Ook Isabella start in klas 0 van de Tranegårdskolen. In augustus 2022 gaat Isabella naar een andere school. Zo start ze de 9e klas op de middelbare school van Ingrid Jespersen in Kopenhagen. Een jaar later gaat ze door naar de eerste klas van het Øregård Gymnasium in Hellerup.

Foto ©PPE/Nieboer

Prins Vincent en prinses Josephine startten op 15 augustus 2017 in klas 0 van de Tranegårdskolen. Ze zitten bewust niet bij elkaar in de klas. Josephine gaat naar groep A en Vincent naar groep B. De reden? Ze zijn elkaars beste vrienden, en Frederik en Mary vonden het tijd dat ze ook andere vriendjes en vriendinnetjes maakten.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

6. Verbier

Frederik en Mary gaan regelmatig op wintersport naar Verbier. Dat levert mooie winterse plaatjes op.

Het gezin in 2013 in Verbier. Foto ©PPE/Nieboer

In 2020 gaan ze maar liefst 12 weken met hun kinderen naar Verbier. De kinderen gaan daar 12 weken naar de internationale Lemania Verbier school. Helaas gooit Covid roet in het eten en moeten ze eerder terug naar Denemarken.

Foto ©PPE/Nieboer

7. Frederik 40 jaar

26 mei 2008. Kroonprins Frederik mag 40 kaarsjes uitblazen. Natuurlijk hoort daar ook een balkonmoment bij, zoals in Denemarken regelmatig gebeurt.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

8. Mary’s liefdevolle speech

Tijdens een galadiner voor Frederik 50e verjaardag houdt Mary een liefdevolle speech voor kroonprins Frederik.

De toespraak kun je hier lezen (even translate gebruiken).

9. Kids vertellen over Mary

Voor Mary’s 50e verjaardag vertellen de kinderen het een en ander over haar.

10. Zomervakanties op Grasten slot

In de zomer trekt de koninklijke familie meestal naar het zomerverblijf, Grasten slot. Ongetwijfeld hebben ze hier al veel mooie momenten samen door gebracht. Ook Margrethes zussen komen hier vaak en hun kinderen weten ook nog altijd de weg.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

11. Frankrijk

De familie gaat ook regelmatig naar Chateau de Cayx in Cahors. Het 15e-eeuwse kasteel met uitzicht op de oevers van de Lot bij Luzech, is sinds 1974 eigendom van de Deense koninklijke familie. Sinds de dood van prins Henrik in 2018 is koningin Margrethe de enige eigenaar. Per jaar worden zo’n 140 flessen wijn (rood, rosé, wit) geproduceerd, die internationaal worden geëxporteerd. In de tijd dat prins Henrik nog leefde, kwam de familie er regelmatig. Hoe vaak koningin Margrethe en haar kinderen er tegenwoordig nog naar toe gaan, is mij niet bekend. Op de foto’s hieronder is de familie te zien rond de viering van de 80e verjaardag van prins Henrik op het Chateau.

2014. Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

12. Australië

De bezoeken aan Australië, het thuisland van Mary zijn waardevol voor Mary en haar gezin.

13. Groenland

Groenland is een eiland dat hoort bij het koninkrijk Denemarken. Daarom is het belangrijk dat de kinderen van Frederik en Mary ook kennismaken met Groenland. In 2014 bracht het hele gezin, met de Dannebrog als vervoersmiddel, een reis aan Groenland.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

14. Confirmatie prins Christian

In mei 2021 legde prins Christian zijn confirmatie af in de kapel van Fredensborg Slot. Ook zijn oma Margrethe en vader Frederik legden hier destijds hun confirmatie af. Bij Christian is het afleggen van zijn confirmatie al meerdere uitgesteld vanwege corona.

Foto ©Kongehuset, Franne Voigt

15. Confirmatie prinses Isabella

Prinses Isabella deed in april 2022 haar confirmatie. Dat maakt haar officieel lid van de Evangelisch-Lutherse kerk. Isabella legde haar confirmatie af in de kapel van Fredensborg Slot. In dezelfde kapel werd ze in 2007 gedoopt.

Foto ©Kongehuset, Franne Voigt

16. Prins Christian 18 jaar

Op 16 oktober 2023 werd prins Christian 18 jaar.

Foto ©Kongehuset, Dennis Stenild
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
21 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Mooie foto’s, mooie momenten. Het kapsel van Mary zoals ze het droeg toen Isabella geboren was staat haar ook erg goed. Zou een mooie lengte zijn voor Maxima nu.

Harmonieuze fijne plaatjes, ik denk dat Margrethe net zo gelukkig was met de komst van Mary binnen de Deense familie als Beatrix destijds met Maxima. Sterke, intelligente en eigentijdse vrouwen, dat is van onschatbare waarde voor een stabiel koningshuis en een goede invulling ervan, tja zeg nou zelf zonder deze ‘girlpower’ zou het toch super saai zijn…

Prachtig overzicht! Wat een constante klasse straalt Mary uit en vind haar ook een erg goede spreker.

Dat heeft weer flink wat werk gekost Petra, maar alle eer hoor. Een heel mooi en leerzaam overzicht.
Gelukkig gezinnetje zo door de jaren heen. Hopelijk blijft dat zo, dat is de basis van een goed koningsschap denk ik, zonder een goede en liefdevolle “achterban” is het vele malen moeilijker om een goede koning(in) te zijn.

Leuk overzicht, dank Petra. En wat een mooie plaatjes van een leuk gezin.

Wat een uitgebreid blog met prachtige beelden en video’s.
Daar zitten vast weer heel wat uurtjes tijd van jou in, Petra!
Fijn….ik ga daar eens even op m’n gemak van genieten! 🤗

Wat een mooie, persoonlijke speech. En wat spreekt Mary goed Deens👌🏻

Wat staat Mary de traditionele kleding goed. Prachtig.

Ik vind het Deense gezin altijd erg leuk. Ik vind Mary en Frederik een leuk stel. Mary heeft in de loop der jaren een heel eigen kledingstijl ontwikkeld. Hoop op14 januari een nieuwe outfit te zien i.v.m. de feestelijkheden.

Is er een reden waarom niemand van ons koningshuis een peetouder is?

Dat is ne ook al eens opgevallen. De Oranjes zijn nergens peetouder. En alleen Victoria is hier peettante. Of heb ik iets gemist?

Ja, je hebt iets gemist. Mathilde is peetouder van Alexia, Guillaume (van Luxemburg) van Ariane.
Máxima is peetouder van Sverre Magnus (Noorwegen) en Willem-Alexander van Estelle (Zweden).

Dat is niet waar. Willem Alexander is bijvoorbeeld peetvader van Estelle van Victoria. En er zijn vast meer peetouderschappen. Uit mijn hoofd: ook Laurentien is een peetouder, weet niet zo gauw van wie.
Josine en Petra moeten dat toch kunnen achterhalen lijkt me.

Dank voor je uitzoekwerk.

Ja, opvallend hè? Ze zijn wel goed bevriend, want Alexia is ook weleens op een Tiktok-filmpje van Christian verschenen. Of was het andersom? Ze gaan in ieder geval privé met elkaar om.