Avatar foto Door Moderator Petra
Juwelen 13 apr 26 reacties

Welke tiara’s kan Letizia dragen tijdens staatsbezoek?

Over enkele dagen start het staatsbezoek van Spanje aan Nederland. Wij kijken er erg naar uit. Vandaag kijken we naar de tiara’s die koningin Letizia kan dragen tijdens het staatsbezoek aan Nederland.

Fleur-de-lys-tiara/La Buena

De Fleur-de-lys-tiara zagen we eind vorig jaar nog tijdens het staatsbezoek van Spanje aan Denemarken. Deze tiara mag alleen door regerende Spaanse koninginnen gedragen worden. Op dit moment mag koningin Letizia de tiara dus wel dragen, maar koningin Sofia niet meer. In 1906 werd de tiara vervaardigd als huwelijkskado van koning Alfonso XIII voor prinses Victoria Eugenie, de latere koningin Ena. De tiara wordt vaak La Buena genoemd.

Foto ©CasaReal

Letizia droeg deze tiara ook bij de kroningsceremonie van keizer Naruhito in 2019.

Foto ©Casa de S.M. El Rey, Estela de Castro
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©CasaReal

Huwelijkstiara/Pruisische tiara

Letizia’s huwelijkstiara, meestal de Pruisische tiara genoemd, is gemaakt van platina en diamanten. De tiara is gemaakt door juwelier Koch en heeft o.a. het motief van een lauwerkrans. De tiara was een huwelijksgeschenk van de Duitse keizer Wilhelm II voor zijn dochter Viktoria Luise. Zij trouwde met Ernst August, Hertog van Brunswijk. Viktoria Luise gaf de tiara door aan haar dochter Friederike. Zij leerde de latere Griekse koning Pavlos kennen en trouwde in 1938 met hem. Friederike geeft de tiara door aan haar dochter Sofia, die met de latere koning Juan Carlos van Spanje trouwt. De tiara is persoonlijk eigendom van koningin Sofia. Het is niet duidelijk of koningin Letizia de tiara in bruikleen krijgt of dat koningin Sofia de tiara later zal doorgeven aan haar of aan 1 van haar dochters.

Foto ©BSR

Diamanten bloementiara

De diamanten bloementiara wordt regelmatig gedragen door koningin Letizia, bijvoorbeeld tijdens het diner voor prinses Beatrix in het Rijksmuseum. De tiara was een huwelijkscadeau van generaal Franco aan Sofia, toen ze trouwde met de toenmalige prins Juan Carlos. De tiara is in 1879 gemaakt door de Britse juwelier Collins. Juwelier Collins maakte de tiara destijds in opdracht van koning Alfonso XII van Spanje, als cadeau van de koning voor zijn vrouw, aartshertogin Maria Christina van Oostenrijk. De tiara kan ook worden gedragen als collier of als vijf broches. De Spaanse koninklijke familie verloor hun troon en de tiara werd verkocht. Generaal Franco kon de tiara echter terug kopen en schonk het als huwelijkscadeau aan Sofia. Het is niet duidelijk of koningin Letizia de tiara heeft gekregen van Sofia, of dat ze de tiara in bruikleen heeft.

Foto ©PPE/Nieboer/pool
Foto ©CasaReal
Foto ©CasaReal

Ansorena tiara

Koningin Letizia heeft deze tiara gedragen tijdens de viering van de 75e verjaardag van koningin Margrethe. De Asturias Fleur-de-Lys-tiara is nog vrij nieuw. Deze is in 2009 gemaakt door Ansorena. De tiara bevat parels en diamanten. De tiara wordt maar zelden gedragen door koningin Letizia. Wie weet bewaart ze ‘m voor Infanta Leonor, de toekomstige koningin van Spanje.

Foto ©PPE/Nieboer

Cartier Cirkeltiara

De Cartier Cirkeltiara bestaat uit diverse platina lussen, die bezet zijn met diamanten en parels. De tiara is door Cartier gemaakt voor koningin Maria Cristina, de vrouw van koning Alfonso XII. Zij gaf de tiara door aan koning Alfonso XIII. Hij gaf op zijn beurt de tiara door aan zijn schoondochter Maria Mercedes, de gravin van Barcelona en de moeder van voormalig koning Juan Carlos. Maria Mercedes heeft de tiara vaak gedragen. Ze leende de tiara echter ook uit aan haar schoondochter Sofia, haar dochter Infanta Pilar en haar kleindochter Simoneta.

De tiara werd vermoedelijk eigendom van koning Juan Carlos, na het overlijden van zijn moeder. Vanaf dat moment droeg koningin Sofia de tiara namelijk met regelmaat. Koningin Letizia droeg de tiara pas in 2018 voor het eerst, 5 jaar nadat ze koningin werd.

Foto ©CasaReal
Foto ©CasaReal
Foto ©CasaReal

Cartier Pareltiara

Het is mij niet helemaal duidelijk waarom de bovenstaande tiara van Cartier de Cirkeltiara genoemd wordt. Wat mij betreft was die naam passender voor deze tiara. Deze tiara wordt echter de Cartier Pareltiara genoemd. Voor het maken van deze tiara, is een andere tiara opgebroken. De originele tiara werd gemaakt door Ansorena. Het was een huwelijksgeschenk voor koningin Ena van haar schoonmoeder, koningin Maria Cristina.

Maria Cristina was in eerste instantie tegen het huwelijk van haar zoon Alfonso XIII en Ena (Victoria Eugenie van Battenberg). Later gaf ze toch toe. Haar schoondochter Ena droeg de door haar schoonmoeder gegeven tiara echter niet. Ze stuurde de tiara naar Cartier, om er een nieuwe van te laten maken. Het werd een tiara met parels en gekrulde lauwerkransen. De parels konden vervangen worden door smaragden.

Koningin Ena liet de tiara na aan haar dochter Infanta Maria Cristina. De tiara verliet de koninklijke familie. Maar, na het overlijden van Maria Cristina, keerde de tiara terug naar de familie. Of de tiara is geërfd of is gekocht van de familie is niet bekend. Wel is duidelijk dat koningin Sofia de tiara in de jaren ’90 regelmatig droeg.

In april 2018 droeg koningin Letizia de tiara voor het eerst. Het kan zijn dat de tiara tot de koninklijke collectie hoort. De tiara kan echter ook persoonlijk bezit zijn van Juan Carlos en Sofia.

Foto ©CasaReal
Foto ©CasaReal
Foto ©CasaReal

Mellerio schelp tiara

De Mellerio schelptiara is gemaakt door juwelier Mellerio in 1867 (ontworpen door Oscar Massin). De tiara bestaat uit parels die in diamanten schelpen liggen. De tiara werd door koningin Isabella II van Spanje gekocht als huwelijksgeschenk voor haar dochter. Haar dochter Isabella trouwde met prins Gaetano Bourbon der Twee Sicilliën. Ze stierf kinderloos en liet de tiara na aan haar neef koning Alfonso XIII van Spanje. Zijn vrouw koningin Ena droeg de tiara een aantal keer. Ena gaf de tiara als huwelijksgeschenk aan de latere koningin Sofia. Sofia droeg de tiara regelmatig, maar leende hem ook uit aan haar dochters en aan Letizia. De tiara is (of was?) persoonlijk eigendom van koningin Sofia. Letizia heeft de tiara 1 keer gedragen in 2007, wat de reden is dat wij het hier even moeten doen met een pinterestfoto.

Welke tiara hopen jullie te zien bij koningin Letizia tijdens het staatsbezoek aan Nederland?

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
26 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Eigenlijk vind ik dit allemaal bijzondere kunstwerkjes. De hoge vorm is typisch Spaans en doet me denken aan een kam ‘peineta’ waarop de klassieke mantilla wordt gedragen.

Mijn keuze zou voor Letizia vallen op de Cartier Cirkeltiara tijdens het staatsbanket in ons land.
En vooral het advies om de haren niet te strak op te laten maken.
Een tiara staat het mooist (vind ik) op een wat bol, losopgemaakt, licht golvend kapsel.

Moet eigenlijk tot mijn spijt concluderen dat ik ze allemaal niet geweldig vind😅 als je naar haar recente staatsbanketten kijkt gok ik op iets groots!

Ik vind de diamanten bloementiara het mooist. De andere tiara’s zijn nogal groot/lomp voor haar. Of juist te simpel (Ansorena tiara en Mellerio schelptiara).

Naast al die prachtige schitterende tiara’s geniet ik ook van al die prachtige avond/galajaponnen. Vooral die blauwe fluwelen met al die pareltjes, een pareltje op zich. En wat een sterk voorkomen heeft deze vrouw. Heel benieuwd naar het Staatsbezoek.

Even een beetje off topic.
Las dat Amalia van de Spaanse koning het het Grootkruis in de Orde van Isabella de Katholieke gaat krijgen.
De kleur van het lint is wit/geel.
Hintje naar kleur van de japon die ze op het staatsbanket zal gaan dragen? Geel misschien?
Er staan heel mooie gele japonnen op de site van Safiyaa (merk heeft ze al eerder gedragen). Wie weet😉

En dan is er deze week ook nog het staatsbezoek van luxemburg aan belgie las ik zonet …. een erg drukke week voor de royalty journalisten ….

Hoi maribrune,
Dat wordt genieten voor ons🤩
Arme Petra en Josine; meiden jullie gaan het druk krijgen. Sterkte alvast👍

Idd, tiara time en pure verwennerij voor ons ….
Las zonet dat prinsjesdag naar de toekomst anders zal ingevuld worden. De troonrede en koeetsrijtoer zouden blijven …

Last edited 1 maand geleden by maribrune

Wat een schitterende collectie tiara’s. Ik denk dat zowel Máxima als ook Letizia de crème de la crème uit de kluis gaan halen. Ik ben benieuwd of de dames voor een nieuwe avondjurk gaan, ik gok van niet. Dat de koninginnen zo totaal verschillend zijn, maakt het nog leuker. Ik kijk echt uit naar de pracht en praal en de keuzes van de dames.

Ik kan bijna niet slapen, maar nog een paar nachtjes slapen en dan is het zo ver:)
Ik vind echt dat het Spaans koningshuis de allermooiste tiara’s van de wereld bezit. De mooiste tiara vind ik de bloementiara, maar ook de schelp tiara vind ik ontzettend mooi. En nog maar 1 x gedragen door Letitzia?? Ik denk dat Letitzia inderdaad voor La Buena gaat, omdat deze tiara de allergrootste is en met de Stuart kan wedijveren. En ja, ik vind ook dat La Buena veel te groot is voor het hoofd van Letitzia. Letitzia oogt als een beeldschone engel als zij de bloementiara draagt. Spannend, ik kan niet wachten:)

Letizia staat eigenlijk het minst goed met la buena vind ik, hij is echt te groot, wijd en overpowering voor haar. De andere whoppers zijn wel heel geslaagd.

Ze kiest ongetwijfeld voor La Buena (lekker imposant, dus dan hoop ik dat Máxima de Stuart draagt). Maar eerlijk vind ik de bloemen tiara, de Melerio schelp Tiara of de Cartier tiaras mooier.
De Ansorena Asturias Tiara is qua ontwerp heel mooi en passend alleen jammer van de Fleur de Lis Blijkbaar is deze belangrijk voor het Spaanse koningshuis maar ik vind het afbreuk doen aan het frêle ontwerp

Last edited 1 maand geleden by AnnekeM

Ik ga voor de mellerio schelp, zo apart.

Wat mooi allemaal. En grappig om te zien dat de stijl zo verschilt van de tiara’s uit de oranjekluis. Ik hoop op een tiara die ze nog niet zo vaak gedragen heeft.

Wat een prachtige tiara’s heeft het Spaanse koningshuis. Een paar vind ik inderdaad te groot voor Letizia. Mijn voorkeur gaat uit naar de bloementiara.

Denk dat letizia de buena zal kiezen . Deze hoge diadeem maakt haar langer al vind ik dat zij – ondanks haar kleine gestalte – door haar presence nooit onopgemerkt blijft… verder vind ik de cartier parel tiara erg mooi … de schelpentiara zou dan weer door een ongelofelijke schittering tot de mooiste ter wereld behoren las ik recent .

Ik denk ook de Buena maar ik hoop op de bloementiara, de Buena oogt als een veeeel te grote hanenkam, geen gezicht 🐓

De diadeem van Mellerio is geen schelp, maar een golf in zee die net aan het omslaan is. Er bungelen ook diamanten en parels in die de druppels verbeelden van het uitspattende zeewater.

De Fleur-de-lys en de Cartier-cirkel vind ik beide wat te groot ogen op Letizia’s hoofd. De Ansorena of de Cartier-parel zijn voor mij de tiara’s die ik het mooist vind staan en vind passen bij haar. De andere tiara’s zouden ook voor jonge prinsessen kunnen en niet alleen voor een koningin, die zijn wat kleiner.

De bloementiara staat haar heel goed, niet te groot en hij oogt best wel eigentijds en dat psst bij Letizia!

Deze is ook mijn keuze Tony, echt de allermooiste van het stel. Ontzettend leuk dat deze vermaakt kan worden tot maar liefst 5 broches of een collier, geweldig inventief samengesteld. 👏🏼

Fijn voor Máxima dat ze ook haar moerstaal weer kan spreken evenals de 3 prinsessen die het Spaans ook vloeiend spreken.

Ik kan echt niet kiezen, maar om het even wat ze draagt : dit zijn allemaal allerprachtigste tiara’s die haar enorm zullen sieren – en wat een ronduit schitterende avondtoiletten !! Dit is pas ‘Spaanse grandeza‘ !! En ook Máxima zal zich absoluut niet onbetuigd laten – het wordt echt een grandioos feestje, reken maar !! Ik kan echt niet wachten om het te zien !!

Helemaal met je eens Petra, de Cartier is prachtig en past goed bij Letizia en la Buena is inderdaad te groot voor haar postuur.