Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 28 okt 14 reacties

Zo mooi zijn de koninklijke vlinderbroches

In de koninklijke kluis zijn -minimaal- drie vlinderbroches te vinden. De keuze is dus reuze als Máxima haar kleding of blonde lokken wil versieren.

Foto’s: PPE/BSR/Nationaal Archief – Croes

Broche 1: vlinder van diamant en smaragd
Aan het einde van de negentiende eeuw waren vlinderbroches hoogmode. Koning Willem lll was daar blijkbaar ook van op de hoogte, want hij kocht rond 1879 een ontwerp van smaragd en diamant voor zijn toekomstige vrouw.

© PPE/Nieboer

Voor zover we nu weten heeft koningin Emma het juweel weinig of zelfs niet gedragen, net als koningin Wilhelmina. Koningin Juliana is er één keer mee gezien in 1979, maar de oudste foto’s dateren uit april 1963, toen prinses Irene de vlinder als haarspeld droeg.

Nationaal Archief/Harry Pot

De vlinder werd vervolgens vijf keer in het haar gedragen, door koningin Juliana, prinses Irene en prinses Margriet.

Van 1988 tot april 2015 werd het huwelijksgeschenk van Willem lll gebruikt als broche, door zowel koningin/prinses Beatrix als prinses/koningin Máxima.

(c) PPE/Nieboer PPE-Agency

Op Bevrijdingsdag 2015 herintroduceerde Máxima de broche als haarspeld en sindsdien wordt het juweel op beide manieren gedragen. De teller staat vandaag de dag op 25, waarvan 7 keer als haarspeld en 18 keer als broche. Ongetwijfeld zijn deze getallen niet helemaal correct, want veel beeld uit het verleden is helaas verloren gegaan.

Foto: PPE/Nieboer

Voor Máxima staat de teller inmiddels op vijftien.

PPE
PPE
PPE

Niet in beeld: Máxima brengt VN-bezoek aan Colombia, februari 2024.

Broche 2: diamanten vlinder met accenten van opaal
Tijdens het staatsbezoek aan Singapore (2013) kwam koningin Beatrix met een nieuw juweel op de proppen: een diamanten vlinder met accenten van opaal. Enkele maanden later droeg koningin Máxima hem ook een keer in haar blonde lokken, maar verder heeft de broche nog geen geschiedenis geschreven. * Hup Amalia*

Foto: PPE/BSR

Broche 3: vlinder van Graff
De derde vlinder vloog voor het eerst rond in 1982, tijdens het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om een juweel van geelgoud, diamant, smaragd en robijnen van het Britse juweliershuis Graff. Cadeautje van de Queen?

Aan de haakjes en schroefjes te zien kan de broche ook getransformeerd worden tot haarspeld, maar daar hebben we prinses Beatrix nog niet mee gezien. Het juweel is slechts zeven keer gedragen, voor het laatst in 2009 en in al die jaren alleen door Beatrix. Het zou mij dus niet verbazen als dit sieraad is ondergebracht in haar privécollectie.

Foto: PPE/Nieboer

Welke vlinder zie jij graag nog eens terug bij koningin Máxima? Ik ga voor nummer een, maar nummer twee zou ook geen straf zijn. Nummer drie vind ik een hoog kerstboomgehalte hebben door de combinatie van robijnen en smaragden. * sorry Graff*

Informatie met dank aan Renske, die alle foto’s in de beeldbanken bekeek en een overzicht maakte.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
14 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Oh wat zijn deze mooi. En minimaal 3 betekent dat er misschien nog meer zijn??
Nummer 1 is mijn favoriet maar 2 zou ik graag weer eens zien. Misschien iets voor het Griekse staatsbezoek?

Ik vind 1 en 2 mooi, maar mijn voorkeur gaat uit naar nummer 2. Mee mijn smaak. En wat mooi als haarspeld, finishing touch.

Leuk met groene steentjes. Ik hou van de kleur groen voor maxima, staat haar geweldig. Dus vlinders-met-groen combineren daar mooi bij.

De nummers 1 en 2 vind ik prachtig en zou ik ook leuk vinden om bij Amalia terug te zien.
Nummer 3 zal vast heel kostbaar zijn, maar heeft voor mij persoonlijk een te hoog “kitsch” gehalte vanwege de veelheid aan steentjes en de kerstkleuren.

Was ook leuk geweest bij de groene jurk van Amalia op Prinsesjesdag.

Prachtig die eerste en 2e. Inderdaad de 3e een kerstboom.
Staat misschien een blog over de insecten sieraden ook op het programma?
De spinnen en die mega grote torren van Máxima? Hoop het echt want die vind ik zoo mooi

Schitterende sieraden! Ik kan al deze vlinders waarderen, ik zou ze graag allemaal weer willen zien 😀

Wat een sierlijke broches en zo mooi gemaakt. Bovendien zijn ze heel draagbaar, haalt een kledingstuk (of het haar!) helemaal op. Alle insecten broches doen het goed, ook libellen, kevers, spinnen (haha) geven een ‘kick’ aan een outfit.

Prachtig hoor, vooral nummer 1, van opaal ben ik nooit weggeweest en voorwat betreft nr 3 idd leuk met kerst. Maar vraagje: hoe zit dat als een staatshoofd een “cadeau” geeft aan een ander staatshoofd is het dan geen cadeau wat van de staat is? Mag dat dan prive gehouden worden?

Wat een leuke blog ja! Schitterend die broche met smaragden maar de andere mag er ook zijn, kwestie van persoonlijke voorkeur!!

Ik vind de eerste broche met de smaragden erg mooi, vanwege de kleur moet het natuurlijk wel net bij de kleding passen, maar Maxima heeft daar geen moeite mee, opties genoeg. Ik vind de broche eigenlijk het mooist in het kapsel, dan lijkt het echt te “zweven” en net of het eventjes is neergestreken op een onopvallende plek.

Last edited 1 jaar geleden by Oranjefan

Leuke blog Josine :-)Ik vind de vlinder met smaragden mooi, maar ik vind de wat kleinere vlinder met opalen prachtig. Deze vlinder mag wat mij betreft wel wat vaker rondfladderen in t haar of op een mooi kledingstuk neerdalen.
Josine, nu ben ik benieuwd waarom juist de vlinder als broche een hoogsieraad was eind 19e eeuw. Weet jij misschien waarom?

Dank voor de toelichting!