Avatar foto Door Moderator Petra
Overige royals 12 feb 29 reacties

Wie is prins Boris, de “vriend” van Amalia?

Tijdens de bruiloft van de hertogin van Medinaceli liep prinses Amalia aan de arm van prins Boris van Bulgarije. Wie is hij en wat is zijn familieverhaal? Moderator Petra dook in de geschiedenis van de Bulgaarse royals.

Deel 1 in deze serie vind je hier; Leer ze kennen: de Griekse Royals.

Wie zijn ze?

Simeon van Saksen-Coburg en Gotha was van 1943 – 1946 de laatste tsaar van Bulgarije. Zijn levensverhaal is zowel aangrijpend als bijzonder. Op 6-jarige leeftijd besteeg Simon ll, zoals hij toen werd genoemd, de troon omdat zijn vader plotseling stierf (1943). Volgens de officiële documenten door een hartaanval, maar er werd door een aantal mensen ook beweerd dat hij vergiftigd was door de nazi’s. Kort voor zijn dood had hij een ontmoeting met Hitler. Tsaar Boris III en zijn vrouw Johanna weigerden om Bulgaarse Joden uit te leveren en Johanna hielp zelfs om Joden te laten vluchten naar Argentinië.

V.l.n.r. Carla (echtgenote Kubrat), oudste zoon Kardam, Kubrat, Miriam (echtgenote Kardam), Maria Garcia (echtgenote Konstantin-Assen), Rosario (ex-echtgenote Kyril), Konstantin-Assen en Kyril. Vooraan Margarita en Simeon. Foto ©King Simeon.bg

6-jarige koning

Natuurlijk kon Simeon zelf nog niet regeren. Als 6-jarige was hij veel te jong. Daarom werd zijn oom Cyril regent. Oom Cyril werd met de meeste regeringsleiders van Bulgarije vermoord in 1944, tijdens een staatsgreep die gesteund werd door de Sovjets. Hij werd als landverrader terechtgesteld. Simeon werd aanvankelijk gehandhaafd op de troon. Een referendum, waarvan niet duidelijk is of dit een eerlijk referendum was, bepaalde in 1946 dat de monarchie werd afgeschaft. De koninklijke familie wilde Simeon II echter niet laten abdiceren. Moeder Johanna en haar 2 kinderen (Marie Louise en Simeon) kregen 48 uur de tijd om het land te verlaten, en vluchtten het land uit.

Koning Simeon. Foto ©King Simeon.bg
V.l.n.r. voormalig koningin Johanna, prinses Marie Louise, ex-koning Simeon en Margarita. Foto ©King Simeon.bg

Simeon verbleef met zijn moeder en zus in Egypte (Alexandrië), waar hun opa van moederskant in ballingschap verbleef. In 1951 verleende Spanje hem asiel, en ging hij studeren in Madrid. Hij studeerde rechten en politieke wetenschappen aan het het Lycée Français in Madrid. In 1958/1959 ging hij naar de Valley Forge Military Academy in de Verenigde Staten. Daarna werd hij een succesvolle zakenman. Ex-koning Simeon deed echter nooit formeel troonsafstand.

Ex-koning Simeon met zijn moeder Johanna. Foto ©King Simeon.bg

Gezin

Simeon ontmoette de Spaanse adellijke Doña Margarita Gómez-Acebo y Cejuela. In 1962 trouwden Simeon en Margarita.

Margarita en Simeon op hun trouwdag. Foto ©King Simeon.bg

Samen kregen Simeon en Margarita 4 zoons en 1 dochter: Kardam, Kyril, Kubrat, Konstantin-Assen en Kalina.

Foto ©King Simeon.bg
Foto ©King Simeon.bg
V.l.n.r. prins Kubrat, prins Kardam, prinses Kalina, koning Simeon, koningin Margarita, prins Kyril en prins Konstantin-Assen. Foto ©King Simeon.bg
  • Prins Kardam van Bulgarije, prins van Tirnovo (1962-2015). Kardam trouwde in 1996 met Miriam Ungria y Lopez (geboren in 1963). Ze hebben twee zoons: Boris (1997) en Beltran (1999).
  • Prins Kyril van Bulgarije, prins van Preslav (1964). Kyril trouwde in 1989 met Rosario Nadal y Fuster-Puigdorfila (geboren in 1968). Ze kregen samen twee dochters en een zoon: Mafalda-Cecilia (1994) en Olympia (1995) Tassilo (2002).
  • Prins Kubrat van Bulgarije, prins van Panagjoerisjte (1965). Kubrat trouwde in 1993 met Carla-Maria Royo-Villanova y Urrestarazu (geboren in 1969). Zij hebben drie zoons: Mirko (1995), Lukas (1997) en Tirso (2000).
  • Prins Konstantin-Assen van Bulgarije, prins van Vidin (1967) trouwde in 1994 met Maria Garcia de la Rasilla y Gortazer (1970). Zij hebben een tweeling: zoon Umberto en dochter Sophia (1999).
  • Prinses Kalina van Bulgarije (1972) trouwde in 2002 met Antonio ‘Kitin’ Muñoz y Valcárcel (1958). Ze kregen in 2007 een zoon, Simeon.
De familie in 2007. Foto ©King Simeon.bg

Premier van Bulgarije

Dat was het dan wel voor Simeon in Bulgarije, zou je zeggen. Gelukkig niet! Toen in 1989 het communisme in Bulgarije viel, trad Simeon weer in de openbaarheid. Hij werd door de Bulgaren beschouwd als een waarnemer op afstand. Simeon drong nergens op aan en maakte nergens aanspraak op. Hij raakte daardoor zeer geliefd. In 1996 bezocht hij Bulgarije, wat een ware triomftocht werd. Simeon drong niet aan op herstel van de monarchie. Wel gaf hij aan een politieke rol te willen spelen. Gezien zijn politieke studie geen vreemde keuze. Grote politieke partijen zagen hem echter als concurrent en besloten dat een president minstens 5 jaar in het land moest wonen. Daaraan kon Simeon op dat moment niet voldoen.

Simeon had echter geduld. In 2001 koos de nieuwe Nationale Beweging Simeon II hem als leider. Tijdens de verkiezingen kreeg de NDST 119 van de 240 parlementszetels. Simeon werd de nieuwe premier. Zijn partij wilde de corruptie uitbannen en zorgen voor een verbetering van de levensstandaard. In 2004 trad Bulgarije, onder leiding van premier Simeon, toe tot de NAVO. Hij was premier tot 2005.

Premier Simeon. Foto ©King Simeon.bg
Foto ©King Simeon.bg

Koning Simeon heeft nog altijd een residentie in Madrid. Een deel van de tijd woont hij echter ook in het Vrana paleis in Sofia, Bulgarije.

De banden met de koninklijke familie van Jordanië zijn hecht. Niet in de laatste plaats door het tweede huwelijk van hun schoondochter Miriam. Zo waren Simeon en Margarita vorig jaar ook aanwezig bij het huwelijk van kroonprins Hussein met Rajwa.

Foto ©Hashemite Court of Jordan

Prins Kardam

Ook de banden met de Oranjes zijn hecht. Niet in de laatste plaats omdat ze een soortgelijke ervaring meegemaakt hebben. Prins Friso heeft in 2012 een ski-ongeluk gekregen, waardoor hij zo’n 1,5 jaar in coma lag, voor hij in de zomer van 2013 overleed. Prins Kardam, de oudste zoon van Simeon en Margarita, kreeg op 15 augustus 2008 een ernstig auto ongeluk in El Molar, vlakbij Madrid. Ook zijn vrouw Miriam zat in de auto. De auto botste tegen een boom en sloeg over de kop. Prins Kardam werd naar het Doce de Octubre-ziekenhuis gevlogen, terwijl Miriam naar het La Paz-ziekenhuis werd gebracht.

Koningin Beatrix en voormalig koning Simeon in vroeger tijden.
Foto ©King Simeon.bg

Kardam liep ernstig hersenschedeltrauma op en verwondingen aan zijn handen. Miriam brak haar elleboog, ribben en had een ingeklapte long. Zij werd na behandelingen op 4 september uit het ziekenhuis ontslagen. Kardam werd de avond van het ongeluk geopereerd. Hij werd in kunstmatige coma gehouden volgens de artsen van het ziekenhuis. Zijn handen waren verlamd en hij raakte twee vingers kwijt. In januari 2009 werd hij uit het ziekenhuis ontslagen. Hij kon staan, communiceren en het was de bedoeling dat hij verder thuis zou herstellen.

Prins Kardam en prinses Miriam in 2007 op Paleis het Loo, voor de viering van de 40e verjaardag van prins Willem-Alexander. Foto ©PPE/Nieboer

Na een kritieke tegenslag werd hij opnieuw in het ziekenhuis opgenomen. Hij bleef tot zijn dood in coma en stierf uiteindelijk aan een longinfectie in het ziekenhuis van Madrid, op 7 april 2015. Hij werd begraven op de Saint Isidore begraafplaats in Madrid. Zowel de Spaanse als de Nederlandse royals waren hierbij aanwezig.

Foto ©King Simeon.bg
Foto ©King Simeon.bg

Miriam

Gaan we door naar Miriam, de vrouw van wijlen prins Kardam. Miriam is edelsteenkundige en sieradenontwerper. In 2004 startte ze haar eigen sieradenlabel, MdeU. Máxima heeft hier diverse sieraden van aangeschaft.

Amalia en Máxima met oorhangers van het label MdeU

Door haar huwelijk met prins Kardam werd Miriam lid van de Bulgaarse koninklijke familie. Door de dood van haar man in 2015 werd haar zoon prins Boris de troonopvolger.

Foto ©King Simeon.bg

Vorig jaar, op 3 september 2022, hertrouwde Miriam. Ze trouwde, in aanwezigheid van koning Abdullah van Jordanië, met prins Ghazi bin Muhammad. Hij is een volle neef van koning Abdullah. Daarmee is Miriam nu lid van de Jordaanse koninklijke familie.

Foto ©Royal Hashemite Court/King Simeon.bg

Prins Boris

Prins Boris van Turnovo, de oudste zoon van prins Kardam en prinses Miriam, is de troonopvolger van het niet regerende koningshuis van Bulgarije. Hij werd geboren op 12 oktober 1997 in Madrid. Boris volgde de middelbare school aan Lycée Français Molière in Villanueva de la Cañada, in de buurt van Madrid. Zijn baccalaureaat haalde hij in Oostenrijk. Daarna studeerde hij van 2016 – 2019 aan het Wimbledon College of Arts in Engeland.

Prins Boris op de foto met zijn vader prins Kardam en opa koning Simeon in 2007. Foto ©King Simeon.bg

Inmiddels is hij beeldend kunstenaar en woont en werkt hij in Madrid. Boris heeft een eigen instagram account (@boris.saxe) waar werken van hem te zien zijn. Zijn sculpturen werden voor de eerste keer tentoongesteld op de Le Bis expositie in Parijs. In de zomer van 2022 had hij zijn eigen expositie in het Apethorpe Palace in Peterborough, Engeland.

Omdat hun moeders goed bevriend zijn, komen prins Boris en prinses Amalia elkaar regelmatig tegen. Tijdens het huwelijk van de hertogin van Medinaceli liepen ze arm in arm, wat de geruchten voedde dat de twee een relatie zouden hebben. Zolang er verder geen aanwijzingen zijn voor een lovestory, verwijzen wij de geruchten naar het rijk der fabelen.

Prins Boris op de foto met zijn grootouders, voor de 89e verjaardag van zijn grootmoeder Margarita, op 14 januari 2024.

Foto ©King Simeon.bg
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
29 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Mooi en weer erg informatief, dankjewel Petra! of het nu wel of niet onze toekomstige prinsgemaal (zeg je dat zo) wordt.
Persoonlijk zou ik het wel een goede keuze vinden. Hoewel ik een “Hollandse jongen” zou prefereren. Dit puur omdat ons koningshuis al voor bijna 100% uit buitenlands bloed bestaat. Maar nogmaals, dit zou een goede keuze zijn. Amalia is volgens mij erg serieus en zal zeker alles goed overwegen en wellicht niet alleen haar hart maar ook haar verstand laten spreken bij de keuze van haar partner, hoewel ik haar echte liefde gun. Op een of andere manier vind ik ze net zo goed bij elkaar passen als Beatrix en Claus. Hoe dan ook, Boris is van koninklijke bloede dat is voor de familie denk ik een groot pluspunt. En hij voelt zich vast als een vis in het water tussen alle royals. Daarnaast oogt hij ook vrij serieus en ik denk dat Amalia en hij elkaar wel perfect zullen aanvoelen. Ik ben zeer benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Overigens, als ik eerlijk ben vind ik de prins niet zo good looking als sommigen hier beweren en dat intrigeert mij dan ook weer enorm. Kwestie van smaak denk ik. Zijn moeder vind ik overigens een prachtige stijlvolle vrouw.

😉 Eens wat betreft de looks van prins Boris èn zeker betreffende zijn moeder, charmant bovendien en wat een prachtige bruid bijvoorbeeld!

Heel interessant dit stukje Royale Bulgaarse geschiedenis, dank je wel. 👍🏼

Kritische 🎵 …. “vriend” in de kop van het blog

Boris heeft jarenlang samengewoond in Londen met zijn vriendin, Hertogin Dorothée von Württemberg. Ze zijn alweer een tijd uit elkaar.
Als Amalia een vriendje heeft op dit moment dan denk ik dat we hem net niet op een foto met haar zullen zien … Ze zal wel voorzichtig genoeg zijn om haar privacy te bewaren. Ben trouwens blij voor haar dat ze nu in Amsterdam kan wonen. Heerlijk om op eigen benen te staan!

Samenwonen zegt natuurlijk niets….
beide families zijn – ook al is het ver – verwant ….
De grootmoeder van dorothea is afstammeling d’ orleans ( laatste franse koningen) . Zo ook de grootmoeder van simeon …
Wat mi wel een “algemene deler” is ,is hoe de huidige en de afgezette vorstenhuizen nauwe contacten onderhouden en rechtstreeks of onrechtstreeks materieel steunen hier bv door de aankoop van werken…
Wat de “vriendschap met amalia “betreft vind ik alle speculaties overbodig …

En wederom ervaar ik u samen met Petra als een verrijking in historisch royaal gepuzzel op MKM 👏🏼

Ze waren een koppel. Nu niet meer.

Oh, ik las dat het verre familieleden zijn, maar blijkbaar sluit het een het ander niet uit🥹…
https://x.com/sethbleonard/status/1331098210580967424?s=20

Petra, dank je wel. Erg interessant om te lezen en weer veel geleerd vandaag😊
En ik hoop dat Amalia haar hart volgt bij de keuze van een partner.

Wat een historie!
Boeiend beschreven, Petra.
Een kolfje naar jouw hand om dit allemaal uit te zoeken.
En ook veel foto’s ter illustratie.
Voor mij helemaal nieuw.
Boris, knappe man om te zien, vooral op de laatste foto.
Dat is natuurlijk leuk meegenomen, maar niet het belangrijkste.
Ik hoop dat Amalia vooral naar “de binnenkant” kijkt van haar toekomstige partner.
Eerlijk gezegd zit ik hier een beetje te gniffelen bij de gedachte aan Amalia, wanneer ze dit blog en vooral onze reacties onder ogen mocht krijgen…..!
Misschien proest ze het wel uit van het lachen om de vele veronderstellingen, want ja….zij is degene die weet hoe momenteel de hazen lopen in haar leven!😄
Neem er alle tijd voor Amalia om te genieten van vriendschappen en het maken van een weloverwogen, bewuste keuze, want ik gun je iemand die helemaal bij je past en voor je gaat!💞

Helemaal mee eens!

Informatief artikel weer, Petra.
Wat moet het vreselijk zijn dat de roddelpers op je los gaat omdat je arm in arm met een goede vriend op een feestje loopt, iets wat toch verder absoluut niets hoeft te betekenen, behalve dat hij goede manieren heeft.

Wat een mooi blog weer. En wat heeft deze familie veel meegemaakt..
Ik geloof er niets van dat Boris en Amalia een relatie hebben, maar eerlijk gezegd wil ik het ook niet weten. Goede vriendschap ook wat waard! Laat haar vooral genieten van haar leven en we zien tzt wel wie haar prins op het witte paard is.

Deze familie is ook weinig bespaard gebleven 🙏🏻
Of en hoelang Amalia misschien aan het daten is met Boris; ik hoop vooral dat ze de gelegenheid krijgt om nog even jong en onbezonnen te mogen zijn, leren en fouten maken (en daar ook weer van leren). En vooral nu hopelijk eindelijk een wat “normaler” leven hebben zoals andere studenten. Meer onder de mensen zijn is iets waar ze later veel aan zal hebben.
De foto van Beatrix vind ik bijzonder. Meestal draagt ze dit soort zachte kleurtjes niet, ik moet zeggen dat het haar goed staat.

Het zou helemaal geweldig zijn als ze een relatie zouden hebben/krijgen. Hij is kroonprins (van een land waar geen monarchie meer is, maar dat zou voor hem en Amalia goed uitkomen), ze spreken allebei Spaans en hij ziet er ook nog eens handsom uit. Als ik Amalia was dan wist ik het wel, maar er moet wel (ver)liefd(e) zijn natuurlijk van twee kanten. Ik zie het helemaal voor me in ieder geval. 💕

Zeker, bij zo’n belangrijke keuze moet je niet overhaast zijn, is ook helemaal niet nodig, ze is 20. Ik hoop dat ze omringt is met mensen die om haar geven om wie ze is.

We wachten het maar af. Mijn liefste vriend heet ook Boris. Die stapt alleen rond op 4 poten 🤓

Haha leuk!

Vanuit modeperspectief: gave capejas van Beatrix!

Wat een knap staaltje (speur)werk Petra, en wat mooi dit zo te lezen van een toch wel (voor mij tenminste)onbekend vorstenhuis. Dank je wel.