Avatar foto Door Moderator Petra
Beatrix 01 mei 19 reacties

Lef hebben: Royals in oranje galajurken

Oranje is geen gemakkelijke kleur om te dragen. Toch durven heel wat koninginnen en prinsessen het aan. Moderator Petra heeft een mooi overzicht gemaakt van royals in oranje avondjurken. Geniet ervan!

Koningin Máxima in een dieporanje galajapon van Claes Iversen. Doordat de loodzware broche door Máxima’s bh-bandje is geprikt, blijft hij keurig hangen.

Foto ©PPE/Nieboer
PPE

Voor het staatsbezoek van Chili schaft Máxima een tweedelige combinatie van Natan aan. De set is tot nu toe één keer gedragen. Een kanshebber voor het jaarlijkse diplomatendiner, waar Máxima altijd een hele oude jurk draagt?

PPE

Ook eenmaal gedragen: een bruin-oranje avondtoilet met haltertop.

PPE

Als de sultan van Brunei in januari 2011 een bezoek brengt aan Nederland, heeft hij een aantal rollen zijde bij zich als geschenk. Koningin Beatrix is er blij mee en zet Sheila de Vries aan het werk. De Amsterdamse couturier ontwerp een japon met een wijdvallend achterpand vanaf de schouders. Tijdens het staatsbezoek aan Brunei (januari 2023) draagt Beatrix de creatie.

Foto ©PPE/Nieboer
21-01-2013 (c) PPE/Nieboer

Farah Diba Pahlavi, de voormalige keizerin van Iran, in een bruin met oranje galajapon bij het huwelijk van kroonprins Leka van Albanië met Elia Zaharia in 2016.

Foto ©PPE/Nieboer

Foto ©PPE/Nieboer

Ook erfgroothertogin Stephanie durfde het aan. Zij droeg een oranje galajurk bij het huwelijk van aartshertog Alexander van Oostenrijk met gravin Natacha Roumiantzeff-Pachkevitch in 2023. Aartshertog Alexander is de jongste zoon van prinses Marie-Astrid, een zus van groothertog Henri en daarmee een neef van erfgroothertog Guillaume.

Foto ©PPE/Nieboer

Het zal jullie vast niet verbazen dat koningin Sonja van Noorwegen ook een oranje galarok heeft gedragen. Met een gebloemd jasje. Het jasje droeg ze ook met een zandkleurige rok.

Koningin Sonja droeg een koraalrode japon bij het huwelijk van kroonprinses Victoria in 2010. Koraalrood is geen oranje natuurlijk, maar de kleur neigt er wel naar. Daarom plaats ik deze jurk er ook bij.

Kroonprinses Victoria draagt tijdens het 50-jarig regeringsjubileum van haar vader een galajurk met grote bloemcorsage bij de schouder. Wat staat hij haar prachtig!

Foto ©PPE/Nieboer

Ze zou een goede kandidaat zijn voor de serie ‘Onbekende Royals’: prinses Marie Astrid van Liechtenstein. Ze is de dochter van prinses Margaretha van Luxemburg (zus van groothertog Henri) en prins Nikolaus van Liechtenstein. Op de foto hieronder in een oranje maxi-jurk tijdens het huwelijk van haar nicht prinses Alexandra van Luxemburg (2023).

Foto ©PPE/Nieboer

Koningin Silvia heeft meerdere keren een galajapon gedragen in een oranjetint. Op deze portretfoto uit 2012 droeg ze een warmoranje japon van jacquardstof. Silvia droeg de japon ook tijdens de

Foto Kungahuset, ©Bruno Ehrs

Tijdens het Nobelprijs laureaten diner in 2022 droeg koningin Silvia een felle dieporanje japon.

Haar schoondochter, prinses Sofia, droeg bij dezelfde gelegenheid een feloranje met witte rok, gecombineerd met een oranje top.

Feloranje voor koningin Rania.

BSR

Prinses Anne in vroeger jaren.

De toenmalige kroonprinses Mary tijdens een nieuwjaarsreceptie in 2013.

Foto ©PPE/Nieboer

Prinses Diana in een enorme pompeuze zwarte rok met een feloranje jasje.

Máxima bij het huwelijk van prinses Martha Louise en Ari Behn in 2002 in een gebloemde kanten japon in dieporanje tinten.

Foto: PPE

Oranje mousseline voor Prinsjesdag 2005.

Koningin Mathilde tijdens het staatsbezoek aan Denemarken in een prachtige oranje japon.

De toenmalige prinses Mathilde in 2007 bij Paleis het Loo, in verband met de viering van de 40e verjaardag van de Prins van Oranje.

Foto ©PPE/Nieboer
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
19 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Zeker de helft van dit overzicht vind ik gedateerd of ronduit missers. Maar grote uitzondering is de warmoranje Claes Iversen japon van Máxima, werkelijk beeldschoon. Op gepaste afstand volgen Mathilde in de zachtoranje japon en Victoria in feloranje, een tint die haar zeer goed staat.

Voor mij steekt de jurk van Claes Iversen er echt uit. Ik vind dat zo een mooie jurk. Rania en Victoria vind ik ook prachtig in oranje.

🍊 Oranje boven, leve de koning (in) … 😉

Oranje toppers voor mij 🔝
🔸 Als dit echt diep oranje is ga ik zeker voor Claes Iversen, wat issie en blijft ‘ie moooooiiiii 🤩
🔸 En hoewel ik niet van grote 🌸corsages aan/op avondjurken houd staat Victoria er zo best fraai op, ze heeft volgens nog een dergelijke japon met een 🌸
🔸 Jaja Silvia, ‘zo doet men dat’, zeer zeer fraai / Nobelprijs 2022 👌🏼 ondanks het ordelint 😐 en het vreselijk persoonsverheerlijkende medaillon 😑
🔸 Tsja en last but zeker not least de geweldige 🧡 Valentino van onze Máxima, jaaaa super 👏🏼 één van mijn favo’s 🤩 en nu zeer geschikt voor Ariane 👸🏼

@petra, in dit blog 👇🏼 komt de 🧡 Valentino m.i. nog beter uit de 🎨
WoW 🤩

🔸https://www.modekoninginmaxima.nl/wauw-maximas-avondjurken-van-valentino/

Oranje boven bij de Royals.
Verrassend dat bv Kate in het rijtje ontbreekt, evenals Letizia…?!
Als topper pik ik de werkelijk schitterende portretfoto eruit van koningin Silvia!
Echt een plaatje in deze vorstelijke japon, en wat een passende achtergrondlocatie!
Verder springen voor mij de volgende outfits eruit:
Onze Maxima in de Claes Iversen japon, én in de mooie zachtoranje gebloemde kanten japon (2002).
Koningin Sonja vind ik heel chique in de koraalrood/oranje japon.
Beatrix in de Brunei-japon(2013)oogt heel passend en exclusief, al vind ik oranje niet direct de mooiste kleur voor haar.
Victoria’s galajapon met bloemcorsage zit haar als gegoten en staat heel charmant.
Het model van Mary’s japon tijdens de nieuwjaarsreceptie in 2013 vind ik sierlijk en leuk door de verschillende stoffen, maar de kleur oogt (althans op de foto) wat knaloranje.
Mijn voorkeur gaat meer uit naar het diep-oranje, oranje-bruinige tint en zachtoranje.
De echte misser als galajapon is voor mij de oranje maxi-jurk van prinses Marie Astrid in 2023.
Maar voor een zomerse avond aan het strand is-ie dan wel weer leuk en goed bruikbaar.

De koraalrode japon van Koningin Sonja vind ik mooi. Bovenstukje en tas in de zelfde stof. Mooie bontkraag, helemaal goed!

Gelukkig zijn deze jurken in een mooie kleur oranje, niet die van voetbaloranje shirtjes 😉. Sommige jurken zijn gedateerd, anderen blijven mooi.
De eerste jurk van Maxima (leuk dat weetje over de broche) en Victoria springen er uit. De jurk uit 2002 lijkt me iets voor Ariane, past meer bij een jonger iemand. De jurk van Sonja op de portretfoto vind ik mooi omdat die goed in de sfeer past. De plooien in de jurk van Rania vallen heel mooi, maar het colletje vind ik niet passend.

Rania en Victoria. Beiden heel mooi, bij Rania vind ik het mooie soepele stof die uitloopt in een plooien rok. Wat hier zo mooi is gedaan is dat de balijnen vanuit het bovenstuk doorlopen in en naar de rok die prachtig soepel uiteenvalt in plooien. Er is dus geen rok “aangezet”. Modern eenvoudig maar zeer elegant, zo ook Victoria, klassiek elegant en eenvoudig.
De foto van koning Gustav en Silvia lijkt wel een klassiek schilderij door de kleur en de stof van de japon. Vroeger droegen ze zulke zware stoffen, veelal terug te zien op 17-18e eeuwse schilderijen.

Last edited 25 dagen geleden by Jacqueline

De donkeroranje Claes Iversen van Maxima.
De galajapon van Victoria met grote bloem.
De japon van Rania
Deze 3 springen er voor mij uit. De andere jurken/japonnen vind ik niet mooi. Soms door de stof, maar er staan er ook bij die echt gedateerd zijn.

Ik vind die van Rania (lekker modern) en Victoria erg mooi.

De japon van Victoria is prachtig. Ook de japon van Beatrix en die van Silvia uit 2012 zijn beeldschoon.

Die gebloemde jurk van Maxima uit 2002 met die mooie sjaal/stola die is echt prachtig. Is die vaker gedragen ?

Ja, ook tijdens een bal in 2001, het huwelijk van de Noorse prinses Martha Louise in 2003 en een recent diplomatendiner.

Last edited 25 dagen geleden by Josine Droogendijk

Ah lief dat je dat gelijk hebt uitgezocht, deze hoort nu bij mijn favorieten ! Gek dat ik die eerder gemist heb.

Wat een pareltjes !! Mijn voorkeuren gaan naar de jurk van beatrix, de rok met jas van sonja en de licht paarse sjerp , de jurk van farah en de “barokke” jacquard jurk van silvia in 2012 met de amethist parure.

Last edited 25 dagen geleden by maribrune

Het blijft een prachtige kleur: oranje.
Zoveel nuances erin mogelijk met toch een warme ondertoon.
Toppertjes voor mij zijn:
De donkeroranje Claes Iversen van Maxima.
De galajapon van Victoria met grote bloem.
Toen nog kroonprinses Mary’s jurk met glimmende overrok.
Maxima’s oranje outfit voor prinsjesdag 2005, mét suede jasje 🤩
Mathilde’s jurk op verjaardag Willem-Alexander in 2007.
Mooi overzicht weer👍

Oranje is echt mijn lievelingskleur. Ik vind het de royals echt geweldig staan (behalve de vormeloze kaftan van Stephanie). Mijn favorieten: de kanten jurk van Máxima (huwelijk prinses Martha) en de jurk met bloem van Victoria. Ook de jurk uit 2007 van Mathilde is erg mooi. Hopelijk kiest Máxima weer voor een oranje outfit (die van Cales Iversen of met de bruine haltertop) tijdens het diplomaten diner

Victoria vind ik het mooist! Rania vind ik ook elegant in de fel oranje jurk en Maxima in de kanten oranje jurk vind ik ook heel mooi 😀

Eigenlijk een heel mooie kleur die een koninklijk tintje kan geven aan kleding. Heel anders dan de oranje kleding die we rond koningsdag en voetbalevenementen zien.

Die van toenmalig kroonprinses Mary vind ik héél mooi!