Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 30 apr 1 reacties

Op een rij: Máxima's looks van Claes Iversen

Máxima's samenwerking met de Deens-Nederlandse ontwerper Claes Iversen kan geen enkele bezoeker van deze website zijn ontgaan. Van een zoetroze capejurk tot een robe manteau met heul veul goud: dit zijn de koninklijke ontwerpen van zijn hand. 

Het is voor veel ontwerpers een grote droom: iets moois maken voor onze koningin. In 2015 kreeg Claes Iversen de eer en dat was zeker geen toeval. In Máxima's agenda stond namelijk een staatsbezoek aan Denemarken, en hoe mooi is het dan om kleding te dragen van een Deens-Nederlandse ontwerper. Als blijk van waardering aan alle mode-ambachten ontwierp Iversen een duifgrijze mantel van een stof die doet denken aan de olifantshuid. Omdat de stof aan twee kanten gedragen kan worden (double face), zou Máxima bij een nette afwerking de mantel ook binnenste buiten kunnen dragen. Let ook even op de mouwen met split, waar het donkerblauw van de jurk subtiel zichtbaar wordt. De finesse zit hem in de kleinste details. 

Het borduurwerk op de mantel verdient ook wel wat aandacht, want bij het tweede draagmoment veroorzaakte dat behoorlijk wat onrust. Met grote letters kopte een Duitse krant zelfs over een 'hakenkruismantel'. Hoe dat kwam? Als ode aan de vele mode-ambachten had Iversen de mantel versiert met ijzerwaren. Boutjes, moertjes, imbussleutels en meer in die trant. De haakjes van de imbussleutel wezen de andere kant op, maar met een beetje fantasie leken ze inderdaad wel een hakenkruis te vormen. De associatie werd versterkt doordat de koningin op dat moment een voormalig SS-bolwerk bezocht én de kleur van de mantel grijs was. Als ze hem op een ander moment had gedragen, was de associatie wellicht nooit geboren. 

Om niet onnodig veel aandacht aan het voorval te besteden, gaan we snel door met de jurk die de koningin onder de mantel droeg. Ik heb hem destijds online gekocht en ben er nog steeds zwaar verliefd op doordat Iversen heeft gespeeld met stoere accenten en een vrouwelijke belijning. 

Tijdens het staatsbezoek aan Denemarken, waar alles mee begon, droeg Máxima nog meer twee outfits van zijn hand. Een camelkleurige robe manteau en een oranje-rode avondjurk met verfijnd borduurwerk.

Rond 2017 was scuba, de waterafstotende stof waar duikpakken ook van worden gemaakt, erg in trek. Máxima bestelde bij Iversen deze mantel van paarse scuba en zilverkleurig borduurwerk. 

Materialen spelen eveneens een belangrijke rol bij de japon die Máxima draagt in februari 2018. Door de kleur en het transparante effect van het kant, botsen de kleuren rood en paars beduidend minder. Slim gedaan! 

Overzicht: de winnende looks van 2018 | ModekoninginMaxima.nl

Helaas zijn de foto's van onderstaand staatsbanket niet zo florisant, want de jurk oogt interessant. Hoogste tijd voor een tweede poging! 

Staatsbezoek president Singapore - Staatsbanket ...

Heel modern is dit deux-pièces met gouden ring: 

In Ierland kregen we eveneens gouden ringen te zien, dus een toelichting lijkt me wel op zijn plek. Ik citeer mijn toelichting uit de blog van destijds: "De gouden ringen  zijn geinspireerd op de gouden ringen die de vrouwen van de Ndebele stam in Afrika om hun nek dragen."

Heel wat zoeter is deze roze capejurk van Iversen. Door de brede leren riem vind ik het geheel wel mooi in balans. 

Koning Willem-Alexander geinstalleerd als Stranger Knight in de ...

Meer dan chic is de mantel die Máxima draagt tijdens het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Leuk detail: de subtiele rafels. 

Staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk - dag 1 | Page 2 ...

Deze robe manteau bespraken we onlangs uitgebreid en ook toen viel de bijzondere mix van materialen en kleuren op. En ja, ook de grote zakken.Daar kun je heel wat in meesmokkelen. 

Minder subtiel, juist wat krachtiger is dit rode broekpak. De bijbehorende blouse is voorzien van geinige kwastjes. 

Voor Prinsjesdag 2016 bestelt Máxima een blouse van blauwe zijde en een gouden rok met blauwe applicaties van kant. 

Later duikt de rok op met een andere top: 

Hier zien we Máxima met een mantel van camelkleurige wol en een matchende japon van guipure kant. Ook deze set komt uit het atelier van Iversen. 

De volant-collectie van Iversen blijkt ook goed in de smaak te vallen.

Deze gele volant-jurk zou ik graag eens in de buitenlucht willen zien, zodat de kleur goed tot zijn recht komt. En als ze hem zat is, mag ze hem van mij wel  de mouwen en wat laagjes van het rokgedeelte laten verwijderen. Kan hij mooi nog een keer dienst doen als informele jurk op een mooie zomerdag. 

Oranje boven én onder met dit oranje prêt-à-porter broekpak van Iversen. 

Een japon met Japanse knipoog zien we hier: 

Een wolk van pailletten kan de koningin blijkbaar ook wel bekoren:

En we eindigen met twee kleurexplosies: 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
1 Commentaar
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik zag (wie niet ?) gisteravond (17.2.24) Josine in BB, enthousiast als steeds, over Claes Iversen – mooi toch ! En ja, ook ik zou Máxima graag eens zien in die avondjurk met lange rode ‘mouw-handschoenen’ !