Avatar foto Door Josine Droogendijk
Juwelen 07 feb 4 reacties

Dit is het verhaal achter Máxima’s saffieren broche

Máxima zag er gisteren smashing uit en dat kwam mede door de prachtige broche van saffier en diamant. Onze juwelenkenner Edwin Fellner praat je bij.

Edwin: De exacte herkomst van de saffieren broche is onbekend. Wat we wel zeker weten, is dat koningin Wilhelmina in de jaren ‘30 de broche gedragen heeft in een andere uitvoering. In het centrum van de broche pronkte destijds een vierkante smaragd (groene edelsteen), omringd met een ring van diamanten. Als kers op de taart hing er aan de broche ook nog een grote, peervormige parel.

(c) Nationaal Archief

Koningin Juliana heeft zelfs ooit de deze smaragden uitvoering gedragen met de grote , cabochon geslepen smaragd als pendant.

Van smaragd naar saffier

In de jaren’80 werd de smaragd omgewisseld voor een grote, ronde saffier. Deze ronde saffier komt waarschijnlijk uit de nalatenschap van koning Anna Paulowna.

Tijdens de inhuldiging van haar oudste zoon droeg prinses Beatrix het juweel op haar robe van Sheila de Vries.

Voor Máxima staat de teller inmiddels op drie.

Ben je benieuwd waar de centrale smaragd (omringd met 12 diamanten) gebleven is? Die kan nu gebruikt worden als onderdeel van een collier.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Edwin, Renske en Gert Jan.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
4 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Mooie sieraden, maar bij een blauwe outfit komen ze veel beter tot hun recht!
Leuk om te weten dat e4 vroeger een smaragd in de broche zat en een parel aan hing hopelijk kiest Máxima daar weer eens voor.

Last edited 1 jaar geleden by AnnekeM

Prachtige outfit, Koninklijke alure

Heel erg mooi!

De broche komt wat mij betreft zoveel beter tot zn recht op de roomwitte top van Máxima. Nu pas is de schoonheid van dit juweel goed zichtbaar. Mooi gestyled met de saffieren oorbellen. Het warme avondlicht liet de diamanten in volle glorie schitteren.