Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 10 mei 38 reacties

Deze tien avondjurken schafte Máxima recent aan

Ze draagt oud en nieuw door elkaar heen. Daardoor hebben we niet altijd goed zicht op Máxima’s shopbeleid. Gelukkig brengt deze blog daar verandering in, want hieronder zie je haar tien nieuwste avondjurken.

We beginnen bij nummer tien, zodat we eindigen bij de meest recente.

Nummer 10: een verrassende kleurencombi van Natan

Voor Prinsjesdag 2021 haalt Máxima een ensemble uit haar kast die door corona al even was blijven hangen. Het gaat om een top van fijn geweven wollen jersey en een rok van taftzijde met een abstracte bloemenprint. Label: Natan.

Nummer 9: een wikkelsjaal van Benchellal

Voor Prinsjesdag 2022 bestelt Máxima een japonmantel met een wikkelsjaal gemaakt van air-mesh/neoprene met bijpassende hoed. De stof is gemaakt van gerecycled materiaal. De robe manteau is een ontwerp van Benchellal. Deze Nederlandse ontwerper met Marokkaanse roots, timmert flink aan de weg en heeft onlangs ook een collectie mogen ontwerper voor Net-a-porter. Máxima’s outfit is een prachtig steuntje in zijn rug.

PPE/Nieboer

Nummer 8: fluwelen avondjurk van Costarellos

Fluweel en kant zijn heel koninklijke stoffen. Beide materialen zijn -in stroken- verwerkt in Máxima’s bordeauxrode avondjurk van Costarellos. Het ontwerp heeft een opstaande kraag en 3/4 mouwen.

PPE/Van Katwijk

Nummer 7: godinnenjurk van Elie Saab

Een soepele stof, schuine halslijn en zwierige draperie: deze avondjurk van Elie Saab kun je met recht een godinnenjurk noemen. Máxima draagt hem tijdens Amalia’s verjaardagsfeest. Een foto van dit besloten moment prijkt op de kerstkaart van 2022.

RVD

Nummer 6: diagonale strepen van Natan

Voor het officiële bezoek aan Curacao (februari 2023) schaft Máxima een gestreepte avondjurk aan. Het ontwerp van Natan valt wijd langs het lichaam, heeft een opstaand kraagje en een volumineuze draperie bij de rechterschouder.

Nummer 5: wauwmouwen van Claes Iversen

Voor het staatsbezoek van de Franse president schaft Máxima bij Claes Iversen een avondjurk van felrode zijde aan. Het ontwerp is off-shoulder, met een smal ceintuur en valt op door twee reusachtige ballonmouwen.

PPE/Nieboer

Nummer 4: een cadeautje uit Pakistan

Als Máxima in november 2019 een VN-bezoek brengt aan Pakistan, wordt ze ook verwacht bij modelabel Mahpara Khan in Lahore. Tijdens een gesprek over ondernemen en inclusieve financiering krijgt de koningin een kartonnen doos overhandigd. Als ze hem openmaakt, blijkt er een rijkgeborduurde jurk in te zitten. Het ontwerp is geinspireerd op een zogeheten lehenga choli die in de zak staat opgesteld. De van oorsprong Indiase dracht bestaat uit een rijk geborduurd topje dat boven de navel eindigt, een lange rok en een dunne stola die het hoofd en de hals kan bedekken. Prachtig om te zien, maar minder geschikt voor een Nederlandse koningin. Voor haar werd het ontwerp daarom uitgevoerd als jurk, zonder doorkijkje bij de taille, en met lange mouwen.

PPE

Nummer 3: zachtroze jurk van Jan Taminiau

Voor het staatsbezoek aan België bestelt Máxima een zachtroze robe bij Jan Taminiau. Het ontwerp heeft een wijde halslijn, die aan de achterzijde aan elkaar verbonden is met geschulpt tule. Op het bovenlijfje van de jurk zijn kralen en pailletten aangebracht, evenals geborduurde applicaties. Net onder de heup is de rok versierd met duizenden stukjes tule, die in het midden met een paar steekjes zijn vastgezet. Op deze manier heeft de couturier zowel volume als drama weten te creëren.

PPE/Nieboer

Nummer 2: de schimmeljurk van Iris van Herpen

Voor de opening van de expositie ‘Iris van Herpen – Sculpting the Senses’ zoekt Máxima uiteraard iets moois uit bij Iris van Herpen herself. Haar avondjurk bestaat uit een huidkleurige onderlaag + een doorzichtige laag tule, waarop borduurwerk is aangebracht. Door deze stapeling van materialen lijkt het net alsof het lijnenspel op haar huid is aangebracht. Schimmels en schimmeldraden vormden de inspiratiebron voor het plisséwerk.

Nummer 1: een lichtblauwe Taminiau

Op nummer 1 staat een jurk die je vast al wel gezien hebt: de lichtblauwe Jan Taminiau, gedragen tijdens het staatsbanket voor het Spaanse koningspaar. Het lijfje van de jurk is rondom voorzien van subtiele plooien, waardoor er bij het rokgedeelte een wolk van stof ontstaat. De off shoulder mouwtjes rustig lichtjes op de schouders. Dat is mogelijk doordat er onder de soepele stof twee schouderbandjes schuilgaan.

PPE/Schoemaker

Welke aanschaf spreekt jou het meest aan?

Ik ga voor....

Resultaten bekijken

Laden ... Laden ...

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
38 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Zitten wel erg hysterische jurken tussen, maar als je steeds iets anders aan moet… Een man heeft het een stuk makkelijker om mooi te zijn. Een mooi pak en een slank lijf. Klaar!

WauW. De Iris van Herpen jurk en de Pakistaanse jurk zijn echt sprookjesachtig mooi. Wat mij betreft zien we die snel terug. Taminiau is altijd goed, vooral de roze is een topper. En van mij mag ze vaker bij Benchellal shoppen. Wat een mooie outfit is dat. En ook de Costarellos jurk vind ik een aanwinst. De rest vind ik niet heel bijzonder en had ze van mij niet hoeven aanschaffen.
Dankjewel voor dit mooie overzicht!

Last edited 14 dagen geleden by AnnekeM

Als ik het zo bij elkaar zien, vind ik het toch wat tegenvallen. Ik heb gekozen voor nr. 9. Wat een kunstenaar is dat toch.
Verder vind ik nr 4, het cadeau uit Pakistan, prachtig, maar voor mij doet het op een of andere manier niet veel voor Maxima, waar dat aan ligt ik kan het niet precies beschrijven, misschien toch te flets.
Nr 6 vind ik meer een jurk voor een strandfeest, maar misschien wat dat het ook ? Heeft WA daar ook niet een spijkerbroek aan ?

Wat een variatie….
De mooiste vind ik koningin mathilde met prachtig zacht blauw.
Wat M betreft de rode van CI staat haar prachtig…maar die mouwen zou ik laten veranderen…lastig met eten lijkt me

Ik vind nr 8, 4 en 1 het mooist/interessants, uiteindelijk toch voor 1 gekozen vanwege de zwierigheid.

Nummer 2 de avondjurk van Iris van Herpen vind ik een waanzinnig mooie creatie en koningin Màxima draagt m met verve.

Ik heb gestemd op nummer 1. Zo ziet een sprookjeskoningin eruit:) En ik vind koningin Maxima een ware modekoningin. Maxima durft:)

De Iris van Herpen staat haar prachtig, wanneer zou ze die weer aan doen? Als ze die aan heeft blaast ze wel alle anderen omver. Nummer 5, prachtig model, ja ook de soepmouwen, en de kleur staat haar fantastisch. Dan de Benchellal, ik vind het geweldig staan, een winterkoningin. Dan was Amalia het tegenovergestelde toen in een zomerse jurk.

Ik heb gestemd op 4, een prachtig cadeau . Ik vind hem Maxima ook heel mooi staan qua model en kleur.
Nummer 5 van CI , qua kleur prachtig, maar de mouwen ben ik na 1 x gezien te hebben al zat.
Nummer 9 zeker meenemen naar Japan, als ze daar eens heengaan 😄
De Iris van Herpen, heel bijzonder voor de gelegenheid destijds.
De blauwe van JT, daar vind ik alleen de kleur en het onderste gedeelte mooi van.
Vergeef het me, het bovengedeelte doet me denken aan de overgordijnen van mijn zus, die zo gedrapeerd waren.
Destijds chique 😌😌😌

Wat een variëteit aan avondjurken. Best grappig de jurken zo bij elkaar te zien. Het gaat echt alle kanten op met toppers en missers.

#metstipopéén 🔘4️⃣👌🏼

Last edited 15 dagen geleden by PK020

Jurk een en vier vind ik de mooiste. Drie en zeven ook goed. De rode vind ik Máxima erg mooi staan qua kleur maar de mouwen vind ik lelijk. De schimmeljurk vind ik ronduit lelijk. Maakt Máxima onnodig breed en mouwen zijn echt vreselijk. Maar ja het mijn mening.

Wat een ratjetoe incluis ééndagsvlieg-japonnen 🪰🪰🪰 en m.i. helaas ook “ondermaatse exemplaren”…..
🫢 Oh oh oh als dit de oogst van de afgelopen jaren is… 😬

▫️J.T. enorm overgewaardeerd in deze lijst 📝
~ Lichtblauw ~ Devant de corsage stal de show maar verder erg flets en ondermaats m.i.
~ Roze ~ Te stoffig en te zoet voor woorden, omgekeerde plumeau
#watskeburt Jan? 🫤

▫️Claes I. 🔴🪰

▫️Iris #onceinalifete #pieceofart 🖼️ #reclamebord en tevens onderdeel #mannequin van de expo dus m.i. toentertijd ècht ongeschikt voor de opening / koningin 🙄
@Josine Droogendijk 👉🏼 valt de groene Iris buiten beschouwing❓

▫️Elie S. #nietzichtbaar #geenhogeverwachtingen en tevens blijf ik poedels vies vinden en galajapon onwaardig 😖

▫️Costarellos #gothic #prinses #jong dus snel doordraaien 🌀 aub naar Alexia 👸🏻

▫️Benchellal 🩶🪰 @Letizia kan de hare #echtwelvakerdragen! 👈🏼

▫️Natan / Kleurencombi 🪰 Frisse Prinsjesdag outfit 🍭 wanneer zien we de 🔝top terug❓

🥁 Blijven mijn 2️⃣ favo’s over…

▫️Natan / Diagonaal
👉🏼 #ikbenenblijfenthousiast 🤩
👉🏼 Ik citeer @zita; “ Jurk 6: Een leuke Cariben-avondjurk. Casual glamour: ik geef het je te doen, maar Máxima kan het”. 🌴
👉🏼 Waar is het volgende zomerse feestje? 🥳

▫️En met super stip 🔘bovenaan…
👉🏼 Het kado uit 🇵🇰
👉🏼 #hoezospontaankado? Super op maat gemaakt mensen 📐
👉🏼 #koninginnenwaardig 🙌🏼
👉🏼 #superb 👌🏼

Never a dull moment met “onze Máx” maar toch ben ik voorstander van – en gun ik haar – een #teamkwaliteit, alhoewel? 🤔💭
#neveradullmoment 😊

Last edited 16 dagen geleden by PK020

10, 7 en 6 hoeven van mij niet meer. Ook niet echt lelijk maar ook niet echt mooi. De rest vind ik bij gelegenheden wel mooi met op 1 de Iris van Herpen( echt heel gaaf!) en op 2 de Pakistaanse cadeaujurk.

Ik heb gestemd op nr. 4.
Een juweeltje van een japon met die prachtig geborduurde stof uit Pakistan. Echt gala, chique en verfijnd!
Nr. 8 blijf ik ook heel mooi vinden met die afwisseling van bordeauxrode fluweel en kant.
En nr. 9 wil ik toch nog even benoemen, gezien het exclusieve model van de grijze japonmantel met wikkelsjaal en het schattige dopje op het mooie kapsel.
Voor Prinsjesdag uitermate geschikt, maar ik zou niet zo direct kunnen bedenken wanneer deze outfit herdragen kan worden….🤔

Waarom is iedereen zo enthousiast over de Iris van Herpen? Ja, hij is prachtig maar gezien het prijskaartje zou ze hem de komende 10 jaar wel ieder jaar 1 x uit de kast moeten halen. Ik heb gestemd op 3 maar er zijn meer jurken die ik mooi vind. ik vind ook dat ze Natan wel van haar lijstje kan schrappen. Het staat Mathilde beter en we hebben zelf echt goede ontwerpers. Als dit de laatste 1o avondjurken zijn die ze heeft aangeschaft dan zit mijn favoriet daar niet bij. Ik heb met stip op 1 de jurk van het avondfeest van de kroningsdag. Mooier wordt het niet!

Ik vind de Iris van Herpen mooi van haar tenen tot haar middel, verder vind ik het 3x niks.

Ik heb bij mijn oordeel geen rekening gehouden met de prijzen. Die weet ik niet en die hoef ik ook niet te weten. Oké, ik realiseer me dat Valentino een stuk duurder is dan Natan. Maar in het geval van Iris van Herpen: geen idee, en ik weet ook niet of Máxima altijd het volle pond moet betalen. Ze is natuurlijk in dit geval ook een wandelend reclamebord.

De Elie Saab en de Iris van Herpen springen er voor mij uit en passen perfect bij Maxima. Als de ‘Iris’ niet in bruikleen was, dan kan ze hem zeker nog een keer dragen, zou niet weten waarom niet….

Tja, ik ben niet van alle jurken heel enthousiast. Er zitten naar mijn idee ook geen lachwekkende rampjurken tussen hoor. Maar heel wat vijfjes en zesjes.
Jurk 10: ik weet niet wat ik ervan moet vinden. Het is een wat casual outfit, die alleen door de lengte van de rok Prinsjesdagproof is geworden. Verder zou je er ook gewoon boodschappen mee kunnen doen of aan de rand van de zandbak zitten. Rood truitje met bloemetjesrok. Het aangerimpelde van de rok vind ik niet zo mooi. Maar Máxima komt prima weg met deze outfit. En misschien was het voor die Prinsjesdag juist wel een perfecte keuze: niet glamourous.
Jurk 9: Ik vind ‘m mooi, maar de bovenste helft vind ik mooier dan de onderste helft met dat schuine loopsplit. Maar bij de bovenste helft vind ik het weer een beetje jammer dat de overslagtoestand zo los lijkt te zijn van de jurk met de reverskraag. Ik had het idee dat het bij Letizia een mooier geheel was. Maar hij is echt anders dan Máxima’s andere jurken, wat ik leuk vind. En hij is echt Prinsjesdagproof.
Jurk 8: Aardig. Van dat halsje krijg ik het plaatsvervangend een beetje benauwd. En ik vind het jammer dat er geen strook fluweel over de boezem loopt. Nu is het er net onder, en dat klopt voor mij op één of andere manier niet. Maar an sich een keurige jurk.
Jurk 7: Ik denk dat ik deze wel mooi vind. Jammer dat de taille niet zichtbaar is, maar een hondje is ook leuk natuurlijk 😀
Jurk 6: Een leuke Cariben-avondjurk. Casual glamour: ik geef het je te doen, maar Máxima kan het.
Jurk 5: Ik vind dit geen mooie jurk. De mouwen zijn aandachtsschreeuwers en de rok is te lang. Maar misschien had ik ‘m leuker gevonden als Máxima leuker op de foto stond. Ze kijkt sip en niet fit, en dat scheelt verschrikkelijk veel. Want zij kan een vuilniszak nog laten stralen.
Jurk 4: Prachtige jurk met een simpel model in geweldige stof. Die stof heeft niet meer nodig dan dit. Verbazingwekkend dat een kadootje zo goed kan passen!
Jurk 3: Op het eerste oog een heel basic, brave jurk. Maar op de inzoomfoto’s zie je hoe prachtig hij is. Die schouderbandjes zijn echt perfectie maar ook het borduursel op het lijfje is geweldig.
Jurk 2: Erg mooi en vernieuwend! Deze jurk is een zeer draagbaar kunstwerk!
Jurk 1: De minst fraaie Taminiau die ik ken. Ik zie wel wat mooie details, maar het geheel van de jurk vind ik Máxima niet zo mooi staan. Wel voldoende, maar niet Taminiau.

Per saldo gaat mijn stem naar 2.

De iris van herpen, zonder twijfel. Wat een prachtig japon is dat! En dan een goede tweede plaats voor de combinatie van Natan. Mooie rok en fijne kleurencombinatie en dan een gedeelde 3e plek voor de roze taminiau en rode Iversen.

Oh, zie net dat ik verkeerd heb gestemd, ik dacht dat de bovenste nr 1 was. Hoe apart de Iris van Erpen ook is en zeker zitten er meer mooie jurken tussen, maar mijn stem wilde ik eigenlijk nr 10 geven; de kleurige Natan combinatie die net weer even anders is. Nr 6 is in mijn ogen de enige misser, hooguit aardig voor een informeel avondje op een terras.

Nummer 6 vind ik geen avondjurk en nummers 10 en 7, nee….
Verder aardige koninginnejurken, ook de Costarellos. De Benchellal zeer geschikt voor Prinsjesdag.
Maar de topper blijft de Iris van Herpen Misschien meer show dan royal. Maar deze jurk is uniek en wordt met verve gedragen.

De jurk van Iris van Herpen vind ik het mooist. De Costarellos een goede nr 2 en dan op afstand de Pakistaanse jurk. Vind het een beetje slangeachtig maar het is wel een kunstwerk. De rest van de jurken. Mwah en wat is er gebeurd met Jan Taminiau 😲. Sorry maar de roze jurk lijkt op een plumeau en de blauwe vind ik te gordijn achtig. Maar ook niet zo mooi met het haar en de tiara. Nu ik dit type denk ik ‘ oeps ik houd er eigenlijk niet van om negatief te zijn’ maar het valt wel wat tegen die laatste 10. Dan had ze het geld beter kunnen besteden om al bestaande jurken te vermaken. Wat Mary uit Denemarken ook doet of gewoon een mooie jurk nog een keer dragen. Ze heeft zulke mooie exemplaren ertussen zitten

Dacht ik ook Leene. Niet echt een bijzonder 10tal…, maar smaken verschillen. Dat blijkt ook wel uit onze reacties…ze heeft prachtige avondjurken die makkelijk op herhaling kunnen. Zoals de zwart/witte uit haar begintijd uit de andere blog…

Ik snap die voorkeur voor Natan niet – het doet meestal niets voor HM. Er zijn voldoende Nederlandse ontwerpers die veel vlotter, leuker en verrassender zijn..

Helemaal mee eens

Ik heb gestemd op ensemble (eigenlijk geen jurk) nr. 10. Alleen vind ik het apart – als je dit een avondjurk noemt – dat er een hoed/baret of iets dergelijks bijgedragen wordt. Meestal past daar een tiara of een mooi kapsel bij.
De jurk van Iris van Herpen zal niet gauw overtroffen worden, die is zo uniek en staat Maxima ook prachtig. Niet iedereen zal deze kunnen dragen…
I

Ik zou de nummer 7 van Elie Saab wel eens in zijn geheel willen zien. Ben verder niet heel enthousiast over deze selectie. De Iris van Herpen is prachtig, maar meer een kunstwerk. Ik ben niet weg van de twee jurken van Taminiau: mierzoet en bijna meisjesachtig. De jurk uit Pakistan vind ik ook mooi en gaat vast nog wel eens van pas komen bij een bezoek aan een Islamitisch land.

Voor mij springen de nrs 1,2,en 3 eruit. De andere jurken vind ik niet mooi. De rode avondjurk too much. De ontzettend grote mouwen😳 De blauw grijze Benchellal Zo apart dat het lastig is hem te herdragen🤔. De rose/paarse lap op de caribische eilanden echt een lap en geen jurk. De costarellos en de pakistaanse jurk zijn op zich wel mooi, maar niet mijn smaak. De Natan rode top met bloemenrok vind ik geen leuke combi

Ik kies voor nr.4 het cadeautje uit Pakistan.
Prachtig!!!
De jurk van Iris van Herpen is een kunstwerk, zooooo bijzonder, maar voor mij blijft het ook een kunstwerk.
Wel denk ik dat Maxima deze jurk draagt zoals bijna niemand dat kan, ze is gewoon één met de jurk .

Ik heb voor nummer 10 gekozen. Vanaf het begin heb ik dit een prachtige jurk gevonden. De Iris van Herpen jurk vind ik niet echt draagbaar. Sinds ik de tentoonstelling van Iris van Herpen in Parijs heb gezien kijk ik toch met nog meer bewondering naar haar ontwerpen, zo ontzettend knap. Maxima vind ik bij deze jurk een heel harde gezichtsuitdrukking hebben door de zware make-up. De grijze jurk of is het een jas, gedragen op prinsjesdag, vind ik niet mooi.

Inderdaad, nu ik deze jurken bij elkaar zie ben ik ook niet dol van enthousiasme. Het meeste is mwah, bijvoorbeeld nr. 10: deze tint rood vind ik te hard bij Maxima’s gezicht. Dit geldt ook voor de enorme hoeveelheid rood van nr. 5. Bovendien een schreeuwerig model. Het meest spreken mij aan: nr 8 (hoewel ik de kanten tussenstukjes er wel altijd een beetje uit vind zien alsof zij hun kleur hebben verloren bij het wassen) en nr 6 (dit vind ik gewoon een geinige jurk – ik weet dat de meningen erover verdeeld zijn maar ik vind er wel humor in zitten). Verder is nr. 6 uit Pakistan ook mooi. De Iris van Herpen jurk is mooi maar ondraagbaar.

Goh, ik ben hier toch echt alles bij elkaar minder enthousiast over dan ik zou denken.

Allereerst de TOPPER: Iris van Herpen. Wat een japon! Echt formidabel, ontzettend mooi en heel bijzonder. Een echte klapper. Weet niet precies bij welke gelegenheid ze dit nog een keer kan dragen, maar WOW!
Nummer twee: de japon uit Pakistan. Sprookjesachtig en heel koninklijk. Prachtig gestyld met kapsel en make-up. Hier staat een Koningin in volle glorie.
Misschien verrassend, maar mijn nummer 3 is de fluwelen Costarellos. Deze staat haar gewoon goed. Elegant, mooie kleur, rijke stof.
Mijn “mwah’s” zijn de Elie Saab (die heeft echt wel meer bijzondere jurken gemaakt, kan het bovendien niet heel goed zien), de rode Claes Iversen (ook hij heeft wel betere jurken gemaakt, deze doet het net niet voor mij), de roze Jan Taminiau (zo zoetig vind ik toch niet het beste bij Maxima passen, alhoewel het verder wel een mooie jurk is), en de lichtblauwe Taminiau (weer zo’n pasteltint, weer off-the-shoulders, en ik herken dit toch niet als iets heel bijzonders/couture/Taminiau vakmanschap)…

Tenslotte: NIET mooi vind ik Prinsjesdag 2021 (oranje en blauwe combinatie), ECHT niet mooi vind ik Prinsjesdag 2022 (grijze wolk van dikke onflatteuze stof), en echt LELIJK vind ik de kaftan van de Antillen (yikes, wie bedenkt dit?!).

Nr 5 graag : heb het voor de lage ballon mouwen ook als ze “los” gedragen worden .
Vind deze jurk mooi zowel qua kleur, halsuitsnijding ….

Last edited 16 dagen geleden by maribrune

Zonder twijfel de Iris, dat is draagbare kunst. Zo bijzonder.
En de Claes want Maxima en vlammend rood😍 en dan nog die wauwmouw👍
Lichtblauwe Taminiau vind ik verrassend omdat hij heel subtiel en zacht is.

Tja, wat moeten we hierover zeggen. Ik vind dit nu niet bepaald toppers op de Iris van Herpen na. Het cadeautje uit Pakistan vind ik ook mooi, maar de rest hoeft ze van mij niet nog een keer te dragen: ook de Jan Taminiaus vind ik niks voor haar doen. De Claes Iversen maar doorgeven aan Alexia en de rest is wat mij betreft een miskoop geweest. De Natan vind ik een twijfel, stoffen zijn mooi, maar totaalplaatje whah.

Je zegt exact wat ik ervan denk! Alleen de Iris van Herpen vind ik mooi en ook mooi staan bij haar.