Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 03 mrt 0 reacties

De hoeden van koningin Letizia

Hoeden verdwijnen aan het hof steeds meer uit beeld. In Nederland mogen we nog niet klagen met Máxima en Beatix, maar in Spanje gaat het er heel anders aan toe.

Staatsbezoeken, kerkdiensten, herdenkingen en openingen zijn voor Letizia van Spanje doorgaans geen aanleiding om een hoofddeksel te dragen, zelfs niet als de gastvrouw wél doet. Alleen het Britse protocol en de dresscodes voor drie historische gebeurtenissen hebben de Spaanse koningin tot nu toe kunnen overhalen om wel een hoed te dragen. Liever kiest Letizia voor prachtig verzorgde kapsels, die haar chique kleding feestelijk omlijsten. Binnenkort hierover meer. In deze blog gaan we kijken naar haar vier hoeden. 

De eerste hoed van Letizia kregen we te zien op de Grote Dag van William en Kate. Voor het huwelijk ging de toenmalige prinses langs bij de Spaanse ontwerper Pablo Y Mayaya. (links)Blijkbaar beviel de samenwerking wel, want ook voor het huwelijk van Guillaume en Stéphanie mocht de hoedenontwerper weer aan de slag. (midden) Voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander werd Pablo Y Mayaya natuurlijk weer goed in de gaten gehouden, maar dat bleek niet nodig te zijn. De keuze van Letizia viel dit keer namelijk op een hoed van Maria Nieto. 

Blijkbaar beviel de samenwerking met Nieto eveneens goed, want voor het staatsbezoek aan Groot-Brittannie bestelde Letizia bij Nieto opnieuw een asymmetrische hoed. Ditmaal een geel exemplaat met bloemen aan de bovenzijde. 
Hoewel de Spaanse koningin geen hoedenhoofd heeft, hoop ik dat ze ons in de toekomst nog veel vaker gaat verrassen met een hoed. De laatste twee modellen staan haar goed en onderstrepen haar koninklijke status op een elegante wijze. Hoewel Letizia geen hoofddeksel nodig heeft om er koninklijk uit te zien, vind ik het wel passen bij het sprookje dat heerst rondom de koningshuizen. De laatste tijd zien we de afstand tussen de monarchieën en het 'volk' steeds kleiner worden. Mijns inziens hoort dat bij deze tijd, maar té informeel contact en een té informeel uiterlijk kunnen in de toekomst ook zomaar een probleem opleveren. De balans tussen afstand en contact is moeilijk en hangt niet alleen af van een hoed, maar mijns inziens is het wel een simpele truc om het theater een beetje meer in stand te houden. 

Natuurlijk speelt ook de maatschappelijke situatie mee bij deze discussie. In Spanje wordt het koningshuis kritisch gevolgd. Te decadente uitspattingen helpen hier niet bij. Ik begrijp daarom wel dat koningin Letizia in eigen land kiest voor vrij ingetogen kleding. Toch zou ik het beter vinden als ze bij een officieel bezoek aan bijvoorbeeld Nederland of België wel een hoed zou dragen. Tijdens het kennismakingsbezoek aan ons land droeg Letizia geen hoed en Máxima als gastvrouw wel. Ik vond het er erg ongemakkelijk uitzien. Volgens de eitquette bepaalt de gastvrouw de dresscode, dus ik vraag mij nog steeds af waarom Letizia zonder hoofddeksel op visite kwam. Andersom droeg Máxima tijdens het kennismakingsbezoek aan Spanje (waar konigin Sofia gastvrouw was) geen hoed, keurig zoals het hoort. Ik ben heel benieuwd hoe jullie tegen deze discussie aankijken. Hoort een hoed bij een leven aan het hof? Hoor je in deze tijd als royal nog een hoed te dragen? En mag een koningin de gebruiken van een gastvrouw aan haar hoed -uh laars- lappen? 

Foto's met dank aan PPE Agency

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments