Avatar foto Door Moderator Petra
Mode algemeen 25 dec 23 reacties

Zien: kersttoespraak van koning Willem-Alexander en andere Royals

Vandaag wordt de kersttoespraak van koning Willem-Alexander om 13:00 uur uitgezonden. Ook verschillende andere Royals spreken vandaag (of spraken gisteren) de kersttoespraak uit.

We wensen jullie namens het Moderatorteam Goede, Fijne en Gezegende Kerstdagen toe.

Foto ©RVD, Martijn Beekman

De koning draagt een das van Hermes. Hij droeg de das o.a. eerder tijdens het staatsbezoek aan Zuid-Korea.

Foto ©RVD, Martijn Beekman

Kersttoespraak Zweden

Kersttoespraak België

Kersttoespraak Spanje

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
23 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik vond het een mooie toespraak van WA: verbinding is wat Nederland steeds meer mist en daar speelt de monarchie een rol in: proberen weer te verbinden.
Gezien de problemen die spelen is dat geen makkelijke taak.
Ook ik wens Josine, Petra, het team van modekoningmaxima en haar gebruikers een goed, gezond en gelukkig 2024.
Tot volgend jaar 🥂🍾🎆🎇

Mooie zaal de witte eetkamer op Huis ten Bosch, maar waarom die witte eetstoelen opgepimpt met zo’n los rugkussen… maar gelukkig is hier wel alles hetzelfde gebleven. De andere kamers zijn veranderd of ze ingericht zijn door een hysterische binnenhuisarchitect van zo’n RTL-woonprogramma.

Dat zal zijn, omdat dat lekkerder zit, mocht iemand er al eens op plaatsnemen 😉

Bij de 4 koningen met uitzondering van WA loopt het decor enigszins gelijk. Bij de 3 collega’s staan er naast de kerstelementen (ook aanwezig bij WA) ook familiefoto’s Voor belgie is dat de foto 10 jarig koningschap, de kerstkaart foto van het volledige gezin en een foto van de meerderjarig geworden zoon emmanuel.
Het decor maakt van WA een “enkeling” , een uitvoerder van een “ambt”.
In belgie vertelde filip in de eerdere docu dat hij het koningsschap niet als een ambt zag maar eerder als een missie die hij samen met zijn vrouw en kinderen ( hij verwijst er uitdrukkelijk naar in zijn kerstboodschap) zo goed mogelijk uitdraagt . Door over zijn kinderen te spreken verwijst hij naar de toekomst. Filip neemt ook zijn gezin mee in het uitsturen van de kerstwensen.
De verwijzing naar maxima zit wel in de boodschap van WA maar de prinsessen worden niet vernoemd.
Filip eindigt zijn boodschap met de nadruk op de “hoop” als alternatief voor de angst.
Ora et labora mag dan goed klinken maar het was een inspiratiebron voor monniken die toch wel afstand deden van vele wereldse geneugten. En dit laatste ervaar Ik niet direct als ik denk aan WA en zijn gezin …
Ik ervaar de boodschap van filip -ook al benoemen zowel WA als filip dezelfde problemen – als persoonlijker.

Goede inhoudelijke toespraak. Voor het eerst van uit de Witte Eetzaal van Paleis Huis ten Bosch. Door de jaren heen blijft de koning veel met zijn handen “praten” en niet alleen tijdens zijn kersttoespraken. Nu vind ik hem van nature toch al geen ontspannen spreker. Als ik zijn adviseur zou zijn had ik dat anders voorgesteld. Maar ja, waar laat je die armen als je staat? Niet in je broekzak in ieder geval. Misschien een hand op een stoelleuning of schouw. Of de handen op een of andere manier in elkaar gevouwen ter hoogte van de navel. . Als de koning zit is dat makkelijker; je kan een hand op de stoelleuning leggen en de andere op je bovenbeen. Of zoals Beatrix deed achter een bureau met de handen op elkaar op tafel. Je kan hierdoor je handen bewuster stil houden.

Inhoudelijk allemaal bijna dezelfde strekking. Verbinding zoeken. Uiterlijk spreken inderdaad 3 koningen de een duidelijke Kerstboodschap uit, komt mede door de Kerstige entourage. Kerst, tijd van bezinning, waarin ook velen spreken over Vrede op Aarde. De vierde koning, kan deze speech ook opgenomen hebben in de zomer, net als hun “””kerstfoto”””. Zo jammer want de anderen drie spreken meer, althans zo lijkt het, mede door de kerstbomen erachter, hun eigen kerstgedachten uit, vrede, verbinding juist in deze kersttijd een moment van bezinning want dat is juist de kerst, maken we tijd voor. De koning die voor een, weliswaar voor mooie maar toch een bos bloemen staat, vind ik minder eigen en minder binnenkomen. Waarom een mooie traditie wegvegen? Woorden die er zeker toe maar de entourage draagt er absoluut zeer zeker aan bij!
*Uiteraard is het zo dat bezinning, en Vrede op aarde niet enkelt met Kerst geldt, maar iedere dag weer. Iedere dag moeten we ons daarvoor inzetten, telkens weer.

Zeer goede kerstspeeches van onze koning en die van Belgie.
Ze zetten zich beiden sterk in voor verbinding, van wereldproblematiek tot eigen land.
Dank allebei! Dankbaar voor deze koningshuizen.

Josine, Petra en alle medewerkers en bezoekers van MKM:
Gezegende en fijne Kerstdagen toegewenst.
Voor de koning altijd weer even zoeken naar een thema voor zijn Kersttoespraak, maar ik vind dat hij dit jaar opnieuw voor een mooie insteek heeft gekozen.
Actueel en zoekend naar verdraagzaamheid en verbinding.
Het Ora et Labora vond ik ook een passende oproep die om navolging vraagt van zowel het koningsgezin als ons allen.
Ze hebben een verantwoordelijke, maar ook moeilijke positie in onze samenleving.
Ik zou hen willen adviseren om de band met ons land en volk steeds opnieuw te zoeken en intensiveren in alle geledingen van de samenleving en dit ook zichtbaar naar buiten te laten komen!
Het klinkt misschien ouderwets, maar ik heb de driehoek: God, Nederland en Oranje altijd nog hoog in het vaandel staan!
Daarbij wens ik de koning en zijn gezin van harte ’s Heeren zegen toe.

Je bent helemaal niet ouderwets hoor. Zo was het altijd: God, Nederland en Oranje. Dat gaf ook de draagkracht voor het koningshuis. Helaas lijk God van deze driehoek verdwenen te zijn, in ieder geval zichtbaar wat betreft het koningshuis.

Ja, dat laatste is heel jammer, daarom fijn en goed dat het toch weer even benoemd wordt.

Hier sluit ik mij helemaal bij aan.

Voor het eerst vond ik de toespraak geweldig. De inhoud en opbouw waren prima: verbindend en to the point. Uitgesproken zonder haperen en met de juiste toon. En de koning was goed gekleed en gekapt. In vergelijking met het fotomoment een verschil van dag en nacht

De teneur van de kersttoespraak van Koning Filip en Koning Willem-Alexander is gelijklopend. De oorlog, de democratie, de kracht die vanuit ons komt. Koning Felipe spreekt ook over de democratie die gegarandeerd wordt door de Constitución. Maar hij heeft het niet over de oorlog, enkel over de binnenlandse toestand van Spanje.
Zweeds spreek ik niet.

Inderdaad België is een complex land. Na de onafhankelijkheid zei een polticius “La Belgique sera latine ou ne sera pas”. Filip is de eerste koning die erop toeziet dat de 3 talen gesproken worden door hem en zijn kinderen.

Oervervelend is het toch niet om dit voor de landgenoten te doen. Eerder verrijkend . Spreek uit ervaring : voor mijn eerdere job en nu voor vrijwilligerswerk moet ik ook constant switchen ( nl, fr, engels , duits) .

Maar moet je dan ook precies dezelfde toespraak in drie verschillende talen achter elkaar opzeggen?

In ieder geval moet hij in de 3 talen hetzelfde zeggen. Zelfs de tussenzinnetjes “Dames en Heren”, “Mesdames et Messieurs” ‘Meine Damen und Herren” spreekt hij op hetzelfde moment in de tekst uit. Kwestie van niemand voor het hoofd te stoten. Of de opnames na elkaar gebeuren weet ik niet. Ik weet ook niet of om beurt 1 van de nationale zenders het werk doet voor de 3 taalgemeenschappen maar ik vermoed van wel.

Maar die teksten worden tegenwoordig toch vooraf vertaald en autocue afgelezen voor de opname.
De vertaling zal wel gecontroleerd worden door beroepsmensen zodat de inhoud volledig klopt.