Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 30 okt 64 reacties

Wie is Mariska Dietz, de beste vriendin van Máxima?

Hoe wordt je BFF’s met koningin Máxima? Mariska Dietz weet het antwoord.

Toen Máxima vanwege de liefde naar Nederland emigreerde, moest ze alles achter zich laten. Een nieuw (t)huis, een nieuwe taal, een nieuwe vriendenkring: overal moest ze aan geloven. Gelukkig bleek Willem-Alexander een leuke groep mensen om zich heen te hebben verzameld, waaronder ondernemer Theo Dietz. Zijn partner Mariska bleek zeker zo leuk, wat resulteerde in een hechte vriendschap tussen M&M.

Gewaagd
Net als Máxima is Mariska een vrouw van de wereld. Wie googlet op haar naam, ziet foto’s van luxe feestjes, verre reizen, dure kleding en kostbare interieurs voorbij komen. De twee zijn dus aan elkaar gewaagd.

Wat ze ook delen, is een voorliefde voor kunst en interieur. Máxima heeft weleens laten weten dat ze vroeger droomde over een eigen kunstatelier. Mariska heeft op haar beurt een eigen bedrijf op het gebied van interrieur. Vandaar ook het gezamelijke uitstapje naar de Dutch Design Week. Vrijdag waren ze er voor het oog van de camera, maar de afgelopen jaren waren ze er ook incognito. Soms zelfs meerdere dagen achter elkaar.

PPE/Schoemaker

Tijdens het bezoek aan de Milan Design Week was Máxima’s BFF er ook bij. Op de achtergrond weliswaar, maar ze was erbij.

PPE/Nieboer

Gordijnen
Tijdens het borduurproces van de nieuwe gordijnen voor de Chinese Zaal in Paleis Huis ten Bosch, kwam Mariska eveneens in beeld. Zo bezochten ze in coronatijd samen het Textiel Museum in Tilburg, waar de gordijnen tot leven kwamen.

Foto met dank aan Teatske

Nu vraag je je msischien af: wat heeft Mariska te maken met de nieuwe paleisgordijnen? Nou, waarschijnlijk best veel, want tijdens de renovatie van Paleis Huis ten Bosch was Mariska actief en creatief betrokken bij de nieuwe inrichting van het monument. Over de paleisgordijnen zal ze dus ook wel haar mening paraat hebben gehad.

Hopelijk zijn zo de lezersvragen die ik over Mariska ontving zo goed beantwoord. Heb ik op mijn beurt een vraag aan jou: lijkt het je leuk om bevriend te zijn met Máxima? Zo ja, wat zou jullie binden?

PS. Online schreef ik voor Omroep MAX een column over koninklijke vriendschappen. Een citaat daaruit: “Als Europa’s koninklijke huizen bij elkaar zijn, klitten ze zonder uitzondering met elkaar in een hoek. Ze zitten bij elkaar als één grote familie. Alleen op feesten bij de Denen en Zweedse koninklijke families heb ik ze zien breken met dit gebruik.” Ben je benieuwd welke prins dit zei? Neem dan even een kijkje op Maxvandaag.nl.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
64 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Interessant, dank je voor de info!

Dit blog sluit bijna naadloos aan bij de ervaring die ik afgelopen paar dagen had.
Mijn man, een vriendin van ons en ik waren een paar dagen in Milaan om te shoppen, zeer modebewuste mensen te kijken, lekker te eten en in een mooie stad te zijn.
Mijn man en ik hebben het financieel echt goed, geven veel uit aan mode en zijn merkbewust, onze vriendin is zeer “well to do” en kan zich nog veel meer veroorloven.
Toch heeft juist zij op de maandelijkse “antiekmarkt” in de wijk Navigli een prachtige jas, een leuk capje en een dotje van een jurk van bijna 70 jaar oud gekocht.
Wij daarentegen hebben geshopt bij de bekende merken in de modewijk.
De antiekmarkt vond ik leuk, feest der herkenning vooral maar niets in mijn maat en onze vriendin heeft zich verwonderd over al die modemerken in de modewijk, wel wat inspiratie opgedaan, maar niets gevonden dat haar stijl was.
Ik heb bij een nieuwe Etro blouse een sjaal gekocht van een paar euro bij een toeristenstalletje.
Zo verschillend kunnen mensen dus zijn.
Geld hebben zegt niet alles over een persoon en zo is dat ook met Maxima.
Ik denk dat het een heel leuke vrouw is om mee om te gaan, ze heeft meer interesses dan alleen uiterlijkheden en ik denk dat ze best wel “down to earth” is, meer dan ze laat zien. Ik vergeet nooit dat ze in een interview vertelde tijdens een skivakantie dat ze gewoon zelf boodschappen deed en kookte tijdens hun verblijf in Lech.
Daarbij denk ik dat ze over veel humor beschikt en je ontzettend kunt lachen met haar.
Verder heeft ze een “spicy” karakter en persoonlijkheid; dat heb ik ook en mijn vriendin heeft dat ook en dat gaat heel goed samen.
Dus ja, ik zou wel bevriend met haar willen zijn, al zouden die paparazzi’s wel een dingetje zijn.

Wat een grappige vraag en heel leuk om over na te denken. Toevallig had ik laatst een fijn en leuk gesprek met iemand en ik teer daar nog steeds op.
Ik denk dat ik zoiets soortgelijks leuk zou vinden om mee te maken met Maxima. Ik waardeer haar erg om wat ze laat zien in dienstbaarheid en levenswijsheid. Ik herken deze eigenschappen bij mezelf. Evenals zelfspot en humor.
Ik zou het daarom ontzettend leuk vinden om, na alle bibbers en ongeloof weg te hebben gelachen, een gesprek te hebben met Maxima waarin deze eigenschappen naar voren komen.

@Josine…..Siobhan heeft zo’n leuke en originele reactie gegeven nav jouw blog vandaag, ik ben nog met de tafelbezetting bezig 😅

👉🏼 Met welke royals zou je graag een avondje willen tafelen? 🍴🍷🍹☕️

Aanvankelijk mocht ik (van mezelf) incluis mezelf een gezelschap van 6️⃣ personen samenstellen waarvan 5️⃣ royals 👑 , maar dat red ik niet 🤫

📝 Ik heb inmiddels een lijstje voor een tafel van 8️⃣ personen waarvan 7️⃣ royals 👑 en mezelf.

👉🏼 Is dit een leuke vraag voor een volgende keer? Dan houd ik mijn kruit nog even droog! 😉

Djw Siobhan voor het crea bea aanzetten van mijn 🧠 😊

Super, dank 👍🏼

🌱 Ik zou “omgang kunnen hebben” met ‘het deel’ van Máxima dat wereldwijd veldbezoeken aflegt en daarin echt het verschil maakt, en dichtbij aandacht schenkt aan onderdelen van de maatschappij die er toe doen om een fijn, goed & gezond leven in welbevinden te kunnen en mogen leven. 🌱

PK020, mag ik even doormijmeren op je reactie?
Ik heb verschillende vrienden en vriendinnen waar ik lang niet dezelfde dingen mee doe.
Met de een winkel ik bv graag, met de ander bezoek ik liever een concert, en een volgende kan ik uren mee dicussiëren over een bepaald onderwerp enz.
Ik denk dat dit bij Maxima net zo zal zijn, als jij, die een bepaald deel uitgekozen hebt van haar om, bij wijze van, met haar samen te gaan doen.
Prettig veldbezoek samen hoor😉

👍Precies! Ik ook!

Wat een leuk blog en nog leuker om te weten dat Máxima zo’n design liefhebber is.

Grappig deze vraag. Nog nooit over nagedacht. Toch maar weer eens reageren:
Nee, omdat ik er niet op zit te wachten om met naam en toenaam incl. foto’s te verschijnen op het wereld wijde web.
Ja, want de live 1e indruk in het echt was fijn. De ander echt even zien, ondanks alle heisa eromheen.
Nee, ik ben te calvinistisch voor Máxima.
Ja, ik zou eerlijk tegen haar zijn als ik bijv. zou denken dat iets niet goed zou zijn voor het aanzien van het koningshuis. Dat lijkt me beter dan vrienden die je de verkeerde kant mee op nemen.
Nee, ik heb nu al te weinig tijd voor de mensen om me heen.
Ja, fijn, een vriendin erbij die snapt dat als je fulltime werkt je vrije tijd best schaars is.
Ja, gezellig poosje borduren en ondertussen praten over wat ons bezig houdt. Borduren, dat is een tijd geleden!
Nee, of op voorwaarde dat we het niet aan de grote klok hangen. Net als haar schoonvader die hier anoniem in het dorp bij een vriend kon komen.

Dag Mary,
Wat een mooie weergave van je gedachten over al dan niet vriendschap met Maxima!
Heel ‘pakkend’ beschreven en op een aantal punten voor mij ook herkenbaar.

Dankjewel. Maakt mij benieuwd op welke punten herkenbaar ;-).

Mooie reactie. Goed over nagedacht.

Dankjewel!

We volgen hier allemaal graag Maxima, en toch niemand van ons die graag haar vriendin wil zijn .
Ik vind dat best opvallend.

Ik ben er van overtuigd dat het een leuke en boeiende vriendschap zou kunnen zijn! Geen gedeelde interesse in design bij mij, maar zo veel andere dingen!

Bij een vriendschap is het fijn als je op gelijke voet met elkaar staat, ik bedoel in vrijteijdsbesteding en financieel vooral. Als ik lees over luxe feestjes, verre reizen en dure kleding. Je begrijpt elkaar dan veel beter. Maxima, en Mariska ook, staan wat dat betreft ver bij mij vandaan. Maar ik volg Maxima graag op deze site.

Ik weet verder niet veel van vriendin Mariska , maar heb ik het goed als zij ook tot de” Jetset ” behoort?

Ja, als ik het goed heb is dit haar man
https://www.quotenet.nl/quote-500/a136344/theo-dietz-bio/

En je hoort het ook aan haar Blaricumse of Wassenaarse of weet ik veel, R 😄
Ben eigenlijk verbaasd dat Máxima dat “accent” niet heeft overgenomen. Alhoewel WA dat ook niet heeft.

Dit is wel echt Jetset.
Dus geen adel

Klopt

Vriendin Mariska Dietz heeft ook dezelfde voorliefde voor de ‘blaadjes’ oorbellen haha, Zelfde portemonnee duidelijk!

Nee nee, Niet alleen portemonnee … jar kiest zijn clienten , wellicht allen met naam , faam en portemonnee, creeert zo schaarste, waardoor er een meerwaarde kan gerealiseerd worden op veilingen en …. , daar pas komen de mensen met alleen een portemonnee ten tonele … zij betalen dan uiteraard ook veel meer dan oorspronkelijk … al heb je dan natuurlijk ook oorbellen die beroemdheden gedragen hebben aan de oren ..
Of bevriend geraken met personen met naam en faam kan ook ook maar als je bereid bent om in dergelijke constructies te stappen …. of hoe vriendschap een ethisch kantje krijgt …

Nou Maribrune, de veelbesproken ‘blaadjes’ zijn online te koop, daar is JAR blijkbaar niet zo kieskeurig…….
https://www.1stdibs.com/creators/jar/jewelry/earrings/

Ik zie ook alleen maar veiligwebsites en verder vond ik og dit : JARhttps://www.marjansterk.nl/wp-content/uploads/2020/05/jar-banner-1024×408.jpg

“JAR is een galerie in Parijs zonder collectie en met een lege etalage. Joel Arthur Rosenthal (New York, 1943) werkt alleen op afspraak en elk juweel dat hij maakt is een speciale creatie voor die ene speciale klant. Helaas is het ook nog eens heel erg moeilijk om zijn telefoonnummer te pakken te krijgen. Gelukkig ontwerpt hij af en toe een serie multiples en is het tòch mogelijk om een JAR juweel te bemachtigen…”

Bij een nederlandse juwelier in amsterdam.

Josine, het een online ‘marketplace, je kunt wel bieden, zoals bij een reguliere veiling, maar ook direct de items aankopen……

Nee, uiteraard koop je niet rechtstreeks bij JAR, het zijn items die via een intermediair wereldwijd verhandeld worden. Deze blaadjes oorbellen zijn niet zo uniek en in een wat grotere oplage gemaakt. (Op de JAR ‘clientèle lijst’ staan alleen de geluksvogels die een uniek exemplaar kunnen laten vervaardigen.)

Er is ook geen catalogus beschikbaar , geen massaproductie dus, maar wel volledig afhankelijk van wat de ontwerper wil maken/verkopen …
Lady diana had geen verlovingsring bij hem kunnen kopen want zij koos haar ring gewoon uit een catalogus …

Oh my, het zijn zelfs clip-on oorbellen…. Wat mij betreft echt niet meer dan 12.000 euro waard…

Je column met belangstelling gelezen, Josine.
Het gezegde van prinses Beatrix trof mij: “….. dat ik onder eigen soort mensen was en mijzelf kon zijn.”
Met dit gezegde was ze heel eerlijk en stelde zich, hoewel misschien niet handig naar journalisten toe, kwetsbaar op.
Ik vind dit heel normaal gedacht, want in feite geldt dit voor ons allemaal, toch?!
Of dit nu mensen uit de medische wereld betreft, of uit het onderwijs, artiesten, theologen, politici, koningshuizenof welke beroepsgroep ook, maar evenzo op het sociale vlak, we zoeken toch vaak onze “eigen” mensen op, waar we ons gelijkwaardig mee voelen en op ons gemak zijn.
Vriendschap is m.i. gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect voor elkaar, maar ook jezelf kunnen zijn.
Ik denk dat Maxima en ik op die basis best wel wat gezellige gesprekken met elkaar zouden kunnen voeren, maar voor echte vriendschap is meer nodig en dan liggen wij véél te ver uit elkaar qua levenswijze, gedachtengoed, principes en omstandigheden.
Dus hou ik het fijn op afstand via het volgen op MKM.

De uitlating van toen nog kroonprinses beatrix is zeker ongelukkig en voor interpretatie vatbaar maar ik ben er ook van overtuigd dat als de “bewondering” voor de vooral materiele kant van het instituut wegvalt omdat deze gekend is , er ook de ruimte is om zich toe te spitsen op de inhoud van de functie.
Ik ben er ook van overtuigd dat er sterke schouders nodig zijn om u als “buitenstaander” staande te houden en u niet te laten verblinden door zoveel overvloed. Als alles binnen handbereik is en alle deuren zich voor u als vanzelf openen valt het “verlangen” naar iets compleet weg en wordt het mi uiteindelijk ook best triest.

Ik vind je reactie op de opmerking van Beatrix heel mooi en treffend. Ik denk dat dat zeker zo is.

Lieske ook mij trof dit: “….. dat ik met mijn eigen soort mensen was en mijzelf kon zijn.”

🤔 Een eerlijk en oprecht antwoord van kroonprinses Beatrix wat er menselijk toe doet, willen we niet allemaal graag onszelf worden en zijn?
De grote verontwaardiging van ‘het volk’ toont maar weer eens aan wat een gigantisch beperkt (en achterhaald?) instituut een koningshuis was èn is!

🫧 Wat mij betreft heeft osm – ons soort mensen – niet met een specifieke beroepsgroep te maken, maar meer met een bepaalde sociale laag die overeenkomstig in een
eigen bubbel leeft. 🫧

Haha, ze heeft een brede belangstelling, is begaan met mensen en ze lacht graag. Wat wil je nog meer.
Ik had ook wel met Maxima naar de gordijnen gewild, daar ligt duidelijk passie.

Ze staat bovenaan mijn rijtje met wie van de royals een hele avond aan tafel? Victoria staat ook hoog, is t ook geinen.
En Laurentien denk ik ook.
(Mary, Letitia blijven meer in de plooi, schat ik in)

Mathilde staat bij mij hoog. Hoorde haar ooit zeggen dacht nav 50 ste verjaardag : we hebben 2 oren om te luisteren en 1 mond om te spreken …. vond het erg indpirerend …

Onze levens zijn té verschillend en ons bestedingspatroon komt totaal niet overeen.

Nee ik zou niet kunnen omgaan met Máxima als vriendin. Zelfs al zou je op 1 punt overeenkomsten hebben, bijvoorbeeld als hobby met interieur bezig zijn, want, zij gaat dan vast voor dingen van duizenden euro’s en “jij” kan alleen kijken naar dingen van honderden euro’s.
Zo kan je ook niet echt samen bezig zijn.
Buiten dat, ze is me veel te druk! 😄

Ha ha , die laatste zin .

Maar die drukte die wij zien is de buitenkant, ze kan denk ik ook heel goed luisteren, en als ik nog denk hoe bewogen en begaan ze over haar zusje sprak, dan is ze wel empatisch. En dat zijn goede gesprekspartners

Oja, dat ze empatisch is, gevoel heeft voor anderen dat geloof ik zeker wel, maar daar gaat het mij eigenlijk niet om maar meer dat ze gauw de boventoon voert, ook als je haar in toespraken hoort, het is een waterval waardoor je niet de rust krijgt om te luisteren wat ze zegt.
En ik weet ook nog, ik geloof de eerste Koningsdag waarbij Amalia ook een vraagje werd gesteld terwijl ze nog in de stad van de feestelijkheden waren, Amalia gaf antwoord aan de verslaggever (Sandra Schuurhof dacht ik) maar eigenlijk kwam ze niet eens ver want Máxima kwam er doorheen om te zeggen dat het niet waar was wat Amalia zei, en hoe het volgens haar dan wel was, waarop Amalia best geïrriteerd zei (alhoewel ze dat aardig verborg)
“af en toe, ik zeg dan ook af en toe”

Toen dacht ik toch wel, oei, het lijkt er een klein beetje op dat die meiden zullen moeten vechten tegenover hun moeder om hun eigen mening te kunnen laten horen en dat zal toch wel een beetje beklemmend voelen voor hun.

😊 Waarom moet ik bij het lezen van de woorden ‘druk’ en ‘waterval’ in uw reactie glimlachen Ina.h? Zo grappig om te lezen 😉

Bekend is dat Máxima zeer dominant is., als je haar gedrag door de jaren hebt gevolgd dan zie je dat er de nodige veranderingen zijn doorgevoerd. Kan mij nog een Prinsjesdag herinneren , dat zij bij aankomst op het Binnenhof als 1ste wilde uitstappen. WA verhinderde dat.Bij vertrek v/h Noordeinde gaat zij gelijk zitten, WA moet dan langs haar heen, terwijl Laurentien doorschuift, dat is altijd zo geweest. En idd op die bewuste Koninginnedag brak zij in op het antwoord van Amalia. Gebeurde ook op de Antillen.

Dat geval bij prinsjesdag is me niet opgevallen maar dat klopt dus ook niet.
Jammer dat ze nogal overheersend lijkt te zijn naar haar kinderen. Nog altijd leuk (meestal dan) om hier naar haar kleding en sieraden te kijken maar met de wetenschap (ook al heb je niets met haar te maken) van dat soort dingen begint het toch wat minder leuk te worden, omdat je toch niet alleen naar de kleding kijkt van een model.

Ja, dat intervieuw herinner ik me nog goed , Amalia was niet blij met de interruptie van haar moeder.
En Amalia heeft het ook niet nodig, ze kan het zelf heel goed en netjes vertellen , en gelukkig ook rustig .

Ben ik gelukkig dus niet de enige die dat opviel.
Nee zeker op dat moment had Amalia dat niet nodig, die was rustig aan het vertellen.

Máxima deed wat heeeeeel veel ouders doen: antwoord geven voor hun kinderen. Een gewoonte van ouders die mij jaren geleden is opgevallen. Én je moet ouders er niet op aanspreken is mijn ervaring: of zwaar geïrriteerd of boos. Zelden: “je hebt gelijk”. En beste MKM-erg wees eerlijk: hoe vaak hebben jullie hetzelfde gedaan?

Last edited 5 maanden geleden by Krielie

Mijn mening, ze hoort dat niet te doen in het openbaar als koningin zijnde tegen de kroonprinses, die zet ze daarmee voor gek, ook niet tegen haar andere dochters trouwens.

Als ouder moet je het sowieso niet doen of ze nu prinses zijn of niet. Geef je kind de ruimte omzien of haar eigen stem te vormen. Dat gaat bij de een sneller dan bij de ander. Ik had op dat moment van dit “Incident” niet het idee dat Amalia niet uit haar woorden kon komen. En gezien haar reactie: verre van. Ze gaf haar moeder stof en blik in handen. Helemaal goed!!

Oh nee dat vind ik ook dat je dat helemaal nooit moet doen maar ik bedoelde al helemáál niet in het openbaar voor heel Nederland te aanschouwen.

De stijl van Mariska Dietz vind ik absoluut niet mooi. Niet mijn smaak. Heb wat interieur betreft wel eens dingen van haar gezien, ook mijn smaak niet. Maar dat neemt niet weg dat ze wel een fijne vriendin kan zijn.

Hoewel ik het leuk vind om Maxima een beetje te volgen zou ik geen vrienden met haar willen zijn. Niet alleen omdat haar luxe leven mij totaal niet past ,maar ook wat betreft haar karakter. Ik ken ze natuurlijk niet persoonlijk maar ik heb sterk de indruk dat ,waar ze binnenkomt ook echt aanwezig is. Daar hou ik totaal niet van. Wat ik wel zou willen : Zomaar 1 keertje bij haar op de thee om te kijken naar en te praten over de schitterende gordijnen. Ik heb ze destijds in het textielmuseum gezien en ben er door geïnspireerd om ook te beginnen met vrij borduren.

Leuk hoor dat Maxima hier ook een vaste vriendengroep heeft. Alleen maar mooi en ook noodzakelijk voor iedereen. Rijk of niet. Vrienden zijn belangrijk in het leven. Of ik ook in die vriendengroep zou willen……….? Nee, denk dan toch dat de verschillen te groot zijn, dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan om dat te kunnen bijbenen, denk ik….hoeft niet. Zou wel dolgraag eens een dag uit het leven willen meemaken….dat lijkt me dan wel weer leuk😉

Last edited 5 maanden geleden by lente-Tine

Vrienden zijn idd echt belangrijk in het leven. Al vraag ik mij altijd af – los van maxima en mariska dietz – of partners van “echte vrienden” (hier van wa) dat dan ook automatisch zijn of worden …

Maar dat hoeft niet altijd volgens mij, je kunt ook los van elkaar met iemand een fijne en goede vriendschap hebben

Interieur, kunst en huizen : daar heb ik echt iets mee. De website van mevrouw zou ik dan wel bezoeken. Maar ook andere minder bekende namen .. verder vind ik niets leuker om zelf items te zoeken/ kiezen en ze een mooie plek te geven.
Of ik bevriend zou willen zijn met maxima : het antwoord is NEEN . Ik ben te erg gesteld op mijn vrijheid en voel me prima zo, ben ook tevreden met wat ik heb en hoe ik in het leven mag staan .

Vind wel dat mevrouw dietz -althans op de weinige foto’s – zich goed weet te kleden.

En jij Josine, zou jij met Maxima bevriend willen en kunnen zijn?
Als je geen antwoord wil/ kan geven , begrijp ik het hoor .

Ja, dit snap ik helemaal, gezellig samen met de honden, dat praat ook heel fijn en ontspannen. Ik denk dat zoiets al een hele fijne vriendschapband geeft.
Waarschijnlijk meer dan shoppen en luxe uitjes .

Met je vriendin het paleis mee inrichten is wel echt heel leuk.

Op de vraag of ik een vriendin van Maxima zou willen zijn kan ik eerlijk met een NEE beantwoorden.
Ik vind het( meestal) leuk om haar te volgen, een gesprekje zal ook zeker wel lukken, en ook gezellig zijn, maar verder is er een wereld van verschil, en dat ook in echt alle opzichten .

Leuke blog!
Of ik bevriend zou willen zijn met Máxima? Het lijkt me leuk om haar uitgebreider van dichtbij mee te maken, maar ik denk dat dat deels nieuwsgierigheid is. Ze lijkt me heel warm en sympathiek, maar ook wel wat overwhelming en een tikje mondain. Dus ik vermoed dat ik me niet heel relaxed bij haar zou voelen in een vriendschappelijke context. Ik zou me wellicht een kleinburgerlijk sukkeltje voelen.