Avatar foto Door Moderator Petra
Denemarken 16 jan 35 reacties

Welke tiara’s staan tot koningin Mary’s beschikking?

Hoera, de Deense kroonprinses Mary is koningin! Een blijde gebeurtenis, vooral omdat haar schoonmoeder koningin Margrethe dit nog mee mag maken. Moderator Petra is benieuwd over welke tiara’s Mary kan beschikken nu ze koningin is. In deze blog praat ze jullie bij.

Vrouwelijke leden van de koninklijke familie dragen bij bijzondere evenementen graag historische sieraden. Het gaat hierbij om gebeurtenissen zoals staatsbezoeken, de nieuwjaarsontvangst op 1 januari en andere grote evenementen. Vaak worden er dan tiara’s gedragen. Deze zijn er als parure (set), bijvoorbeeld een tiara met oorbellen, een collier en eventueel een armband.

Kroonjuwelen

Een deel van de sieraden zijn kroonjuwelen. Ze zijn eigendom van de ‘Løsørefideikommis’ van het Deense Koninklijk Huis. Deze stichting zorgt ervoor dat de juwelen bewaard blijven voor de regerende Royals van het Deense koninklijk huis. Daarnaast zijn er sieraden die particulier eigendom zijn van het Koninklijk Huis.

Tot de Løsørefideikommis, de juwelen die bij de Kroon horen, behoren 4 sets met juwelen.

  • Briljanten parure: deze set van briljant geslepen diamanten bestaat uit een collier met pendanten, oorhangers en een grotere broche. De set is in 1840 gemaakt door juwelier Weisshaupt. Op de foto hieronder zie je koningin Margrethe met de complete parure, gecombineerd met de Floral Aigrette tiara, die niet bij deze set hoort.
Foto Rosenberg slot ©Iben Kaufman
Foto Rosenberg slot ©Iben Kaufman

Nu Mary koningin is geworden, mag zij ook gebruik maken van deze mooie set.

  • Parel robijn parure: deze parure heeft geen diadeem, maar bevat wel een behoorlijke collectie juwelen. De set is gemaakt van diamanten, robijnen en parels. Net als de andere kroonjuwelen, mogen deze alleen gedragen worden door de koningin. Het grote collier bestaat uit 19 grote parels. Dit is het oudste stuk uit de collectie (rond het jaar 1600 ontworpen). Koningin Charlotte Amalie, de echtgenote van koning Christian V, was de eigenaresse van het collier. De set bestaat verder uit drie broches: een grote broche met diamanten, robijnen en parels, een kleinere broche met parels en een nog kleinere broche met parels. Ook zijn er twee sets oorhangers: een met diamanten en robijnen en een met diamanten, robijnen en parels. De rest van deze set is in 1840 door juwelier Weishaupt gemaakt voor koningin Caroline Amalie, de echtgenote van koning Christian VIII. Koningin Margrethe heeft de juwelen veel gedragen. Regelmatig combineerde ze de juwelen met andere sets of tiara’s. We zien koningin Margrethe op onderstaande foto met de broche (de grote broche in het midden), het parelcollier en de grote oorhangers met robijnen en parels, uit de parel en robijn parure. De tiara maakt geen onderdeel uit van deze set en ook niet van de kroonjuwelen. De tiara wordt de Oranje Nassau tiara genoemd, waarover later in deze blog meer.
Foto Kongehuset, ©Keld Navntoft
Foto Rosenberg slot ©Iben Kaufman
Foto Rosenberg slot ©Iben Kaufman
  • Rozensteenparure: deze parure bestaat uit een collier, een grote broche en twee kleinere broches en zijn gemaakt van roosgeslepen diamanten. Het werd ontworpen door juwelier Weisshaupt voor prinses Charlotte Amalie, de zus van koning Christian VI. Het collier op onderstaande foto is vermoedelijk het collier uit deze parure. De andere juwelen horen daar niet bij!
Foto ©PPE
  • Diamanten smaragden parure: de parure bestaat uit een tiara, een collier, een broche en oorbellen. In de set zijn maar liefst 2650 diamanten en 67 smaragden verwerkt. De parure werd in 1840 gemaakt door juwelier Weisshaupt voor koning Christian VIII, die het cadeau gaf aan zijn echtgenote, koningin Caroline Amalie, bij de geboorte van Frederik V.
Margrethe op de dag voor haar 70e verjaardag in 2010. Foto ©PPE/Nieboer
Foto Rosenberg slot ©Iben Kaufman
Foto Rosenberg slot ©Iben Kaufman

Deze vier sets kan koningin Mary vanaf nu gaan gebruiken, net als de  Rosenstenbukkettet-broches die je hieronder ziet. Er is een hele set van deze broches, die helaas nog maar 1 keer gedragen zijn. Hopelijk brengt koningin Mary daar verandering in. De foto’s van fotograaf Iben Kaufmann ontving ik van een medewerkster van Rosenborg slot, waarvoor hartelijk dank!

Als de kroonjuwelen niet gebruikt worden, worden ze tentoongesteld in de beveiligde kelder onder kasteel Rosenborg. De kroonjuwelen moeten altijd in Denemarken blijven. Dit betekent, dat ze niet mee genomen mogen worden op bezoek naar het buitenland. Daarnaast mogen ze alleen gedragen worden door de koningin.

Historie

Koningin Sophie Magdalene, de echtgenote van koning Christian VI, besloot in haar testament uit 1746 dat de juwelen niet naar personen mochten gaan, maar altijd beschikbaar moesten zijn voor de zittende koningin van het land. Ze vond dat er in het koninklijk huis maar weinig juwelen waren, en al helemaal geen kroonjuwelen. De meeste originele sieraden van koningin Sophie Magdalena, zijn vermaakt door latere koninginnen, toen de sieradenmode veranderde. De kroonjuwelensets zoals ze nu zijn, zijn naar het ontwerp van koningin Caroline Amalie, de vrouw van koning Christian VIII.

Loose Trust Committee

Een andere groep sieraden wordt bewaard in het Koninklijke Løsørefideikommis, in het Engels zouden ze over Royal Loose Trust Committee spreken. Deze werd in 1910 opgericht door koning Frederik VIII en koningin Lovisa. Het doel was het verzamelen en veiligstellen van goud, zilver en andere waardevolle spullen, die in de familie bewaard moeten blijven en niet mogen worden verdeeld. Ze moeten van koning op koning van het Deense koninklijk huis overgaan. Ze zijn dus geen eigendom van de kroon, maar van de regerende vorst.

In deze Stichting, zit onder andere de Oranje Nassau set, bestaand uit een tiara, een collier, oorbellen en broches. De set heet zo omdat prinses Louise van Pruissen ze kreeg bij haar huwelijk met de Nederlandse prins Frederik. Om de gedeelde geschiedenis te vieren droeg Margrethe het diadeem vaak bij een Nederlands feestje of staatsbezoek.

Koningin Margrethe bij het staatsbanket in 2015. Foto ©PPE/Nieboer
Nieuwjaarsontvangst 2023. Foto ©PPE/Nieboer

Daarnaast een groot diamanten collier, genaamd de Rivière, en het diamanten frame met het koninklijk portret, wat door de koningin gedragen wordt op een gala. Koningin Mary kan de Oranje Nassau set dragen, evenals het diamanten collier.

Privé tiara’s

Mary’s huwelijkstiara: Koningin Mary heeft ook een aantal juwelen in eigen bezit. Zo kreeg ze onderstaande tiara als huwelijksgeschenk van haar schoonouders. De afkomst is niet bekend. De tiara kan ook als collier gedragen worden, of worden uitgebreid met parels.

Koningin Mary tijdens het staatsbanket ter gelegenheid van het staatsbezoek van Nederland aan Denemarken in 2015. Foto ©PPE/pool/van Katwijk
Mary bij het staatsbezoek van Griekenland aan Denemarken in 2009. Foto ©PPE/vd Werf

Koningin Mary’s tiara met robijnen en spinel zie je op onderstaande foto. Deze tiara kan ook als collier gedragen worden.

Mary tijdens de nieuwjaarsontvangst in 2019. Foto ©PPE/Nieboer

Robijnen parure: Kroonprins Frederik erfde in 2000 na het overlijden van zijn grootmoeder koningin Ingrid, de robijnen parure van haar. Ze schonk deze aan hem, zodat zijn toekomstige vrouw deze zou kunnen dragen. En zodoende mag Mary de parure nu gebruiken, wat ze dan ook regelmatig doet. Persoonlijk vind ik deze parure prachtig!

Nieuwjaarsreceptie 2023. Foto ©PPE/Nieboer
Nieuwjaarsreceptie 2020. Foto ©PPE/Nieboer

Midnight tiara: Charlotte Lynngaard ontwierp deze tiara voor een tentoonstelling in 2009. De tentoonstelling werd gehouden in het museum van Amalienborg. Er werden hier oudere en modernere tiara’s tentoongesteld. De tiara laat bladeren zien van 18 karaats witgoud, rosé-goud en geoxideerd zilver, die zijn bevestigd aan takjes. Tussendoor zijn maanstenen en diamanten bevestigen. De tiara stelt een maanverlichte sterrenhemel voor. Naast de tiara zijn er ook oorbellen en een broche. De tiara is geen eigendom van Mary, maar zij is wel de exclusieve lener van de tiara. De juwelier blijft eigenaar, maar zal de tiara nooit verkopen.

Mary bij aankomst voor het galadiner ter ere van de 70e verjaardag van koningin Margrethe. Foto ©PPE/Nieboer.

Saffieren Connaught broche: de broche bestaat uit een saffier, die is omringt met diamanten. Aan beide kanten hangt een kort parelsnoertje. De broche was oorspronkelijk van prinses Louise Margrethe van Pruissen. Zij trad in het huwelijk met de hertog van Connaught. Een van de huwelijksgeschenken was deze broche, die cadeau was gegeven door kolonel Stannerly. Dochter prinses Louise erfde de broche. Zij nam de broche mee naar Zweden, toen ze trouwde met Gustaf IV Adolf van Zweden. De broche zou in die tijd wel wat zijn aangepast. Koningin Ingrid kreeg de broche en bracht hem naar Denemarken. Margrethe erfde de broche van haar moeder en gaf het in 2006 aan toenmalig kroonprinses Mary, bij de geboorte van prins Christian. Mary droeg de broche bij de doop van prins Christian en bij de doop van Vincent en Josephine.

Foto ©PPE/Nieboer

Welke tiara’s staan niet tot Mary’s beschikking?

Note: met het schrijven van deze blog, kwam ik zoveel informatie tegen over de Deense juwelen, dat ik besloten heb om alle tiara’s te laten zien. Dat wil zeggen: ook degene die van koningin Margrethe en prinses Marie zelf zijn. Daarnaast zijn er nog verschillende tiara’s die in het verleden toebehoorden aan Deense Royals en vaak via andere koningshuizen zijn binnen gekomen, door middel van huwelijken met een Royal van een buitenlands vorstenhuis. De tiara’s en juwelen hieronder staan dus niet tot Mary’s beschikking, maar ik vind het te interessant om ze niet te laten zien ;).

Ook koningin Margrethe heeft tiara’s in eigen bezit. Deze staan koningin Mary niet ter beschikking. Bye bye tiara’s? Nee, nog niet. We gaan er koningin Margrethe vast nog wel eens mee zien. Wel hoop ik dat de tiara’s later zullen worden toegevoegd aan de stichting. Dit zijn Margrethes privé juwelen:

  • Baden Palmette tiara. Deze diamanten tiara, is gemaakt door juwelier Koch. De tiara was een huwelijksgeschenk van keizer Wilhelm I voor zijn dochter prinses Luise. Haar dochter trouwde in de Zweedse koninklijke familie, waardoor de tiara daar terecht kwam. Margrethes moeder, Ingrid van Zweden, was de achterkleindochter van Luise. Zij nam de tiara mee naar Denemarken, toen ze met koning Frederik IX trouwde. Koningin Margrethe erfde de tiara van haar moeder, bij haar overlijden in 2000. Ze draagt deze tiara regelmatig, maar leent het ook wel eens uit aan familieleden.
Koningin Margrethe bij het huwelijk van prins Carl Philip en prinses Sofia in 2015 met de Baden Palmette tiara. Foto ©PPE/Nieboer
Tijdens het staatsbezoek van Griekenland aan Denemarken in 2009, droeg koningin Margrethe de Baden Palmette tiara tijdens het staatsbanket. Foto ©PPE/vd Werf
  • Bloemen aigrette tiara: de tiara bestaat uit diamanten die zijn gerangschikt in de vorm van bloemen. De tiara kan in gedeeltes los worden gemaakt, waardoor het ook als haarsieraad kan worden gedragen. Het is niet zeker waar het sieraad precies vandaan komt. Rond 1960 was het eigendom van de tenor Lauritz Melchior. In 1963 werd de tiara verkocht aan koning Frederik IX van Denemarken, de vader van koningin Margrethe. Er wordt gespeculeerd dat de tiara vroeger van de Russische grootmoeder van koning Frederik IX is geweest en dat hij het daarom mogelijk gekocht heeft. Feit is dat koningin Ingrid de tiara heeft gedragen en dat koningin Margrethe de tiara erfde bij haar moeders dood in 2000. Overigens is het mij niet duidelijk of de tiara wel of niet bij de Loose Trust Comittee is. Zolang het niet bevestigd is, ga ik er vanuit dat hij van haar zelf is. Als we koningin Mary er toch mee zien, is de kans groot dat hij wel in de Stichting hoort.
Foto ©Kongehuset, Keld Navntoft
Foto ©Kongehuset, Keld Navntoft
  • Turkooizen bandeau: de bandeau is in ieder geval te herleiden naar prinses Margaret van Connaught, die was getrouwd met Gustaf Adolf van Zweden. Dochter prinses Ingrid erfde haar de bandeau, en bracht deze mee naar Denemarken, bij haar huwelijk met Frederik IX van Denemarken. Het motief met margrieten is heel passen voor koningin Margrethe. Margrethe is overigens de beroerdste niet ;). Zo leende ze de tiara een keer uit aan haar nichtje prinses Theodora.
Foto ©PPE/Nieboer
  • Naasut tiara: vrij recent is er nog een tiara aan koningin Margrethes privé collectie toegevoegd. Een tiara die bestaat uit goud en diamanten, in bloemmotief. De tiara was een cadeau van Groenland aan de Deense koningin, ter ere van haar 40-jarig regeringsjubileum in 2012. Naasut betekent in het Groenlands: bloemen. Margrethe had inspraak in het design voor de tiara en de oorbellen die er bij passen. De tiara is opvallend anders dan veel andere tiara’s die Royals dragen, doordat het geelgoud de boventoon voert.
Foto ©PPE/Nieboer
  • Dat Margrethe van goud houdt, hadden we eigenlijk al wel eerder kunnen weten. Zo liet ze de tiara, die haast meer op een hoofdtooi of haarnet lijkt met allemaal gouden klaprozen, zelf maken. Het juweel is gemaakt van goud en laat heel wat klaprozen zien. Via een stengel zijn de bloemen aan een haarkam bevestigd. In de bloemen zijn kleine parels te zien, en aquamarijnen moeten dauwdruppels voorstellen. De bloemen zijn overigens ook los te dragen. Bij de set horen ook oorbellen en een halsketting. Margrethe gaf in 1976 de opdracht aan kunstenaar Arje Griegst om dit sieraad te maken. Het sieraad is apart en gewaagd en past in dat opzicht goed bij koningin Margrethe. Of het ook bij haar latere erfgenamen zal passen? De tijd zal het leren, maar laten we nog hopen dat het lang duurt en Margrethe er zelf nog van mag genieten.

Prinses Marie

Er zijn ook nog andere tiara’s in omloop, waar koningin Mary geen beschikking over heeft. Zo heeft prinses Marie haar eigen Bloementiara, de Flora Danica tiara en de Nuits Claires tiara. De Bloementiara is van koningin Margrethe, maar prinses Marie heeft het gebruiksrecht. Bij een eventuele scheiding, moet ze de tiara terug geven. De Flora Danica tiara is eigendom van juwelier Flora Danica. Marie mag de tiara gebruiken, wat ze tot nu toe slechts een keer heeft gedaan. Prinses Marie liet zelf in samenwerking met het Franse bedrijf Maison Mauboussin een nieuwe tiara te ontwerpen. Opnieuw een bloemendiadeem, die is gemaakt van witgoud en saffieren. De tiara wordt de Nuits Claires genoemd (heldere nachten).

Prinses Marie met de Nuits Claires tiara. Foto Kongehuset ©Keld Navntoft
Marie’s bloementiara. Foto ©PPE/Nieboer

Prinses Marie met de Flora Danica tiara:

‘Verdwenen’ tiara’s

Het gaat hier om tiara’s die niet echt zijn verdwenen, maar niet meer tot beschikking staan van koningin Mary, koningin Margrethe en prinses Marie.

Thyra’s saffieren tiara

Het gaat hier om een tiara die is gemaakt van goud, zilver en diamanten. De grote diamanten elementen hebben een saffier in het midden. De saffieren kunnen worden vervangen door turkooizen. Oorspronkelijk was de tiara van prinses Thyra van Denemarken. Zij was de dochter van koning Frederik VIII en koningin Louise. Thyra is nooit getrouwd en bleef kinderloos. Prinses Caroline Mathilde, de schoonzus van koning Frederik IX van Denemarken en de echtgenote van prins Knud, erfde de tiara. Voor koningin Margrethe troonopvolger werd, was prins Knud dat. Omdat later de wet werd aangepast en vrouwen troonopvolger mochten worden, werd uiteindelijk Margrethe koningin. Knud en Caroline Mathilde kregen 3 kinderen, waaronder 1 dochter, Elisabeth. Elisabeth, de nicht van koningin Margrethe, erfde de tiara van haar moeder. Bij het het staatsbezoek van Griekenland in 2009, zagen we Elisabeth o.a. nog met de tiara. Inmiddels is het juweel verkocht via de veiling (waarover later meer.)

Elisabeth met de tiara in 2009. Foto ©PPE/vd Werf

Alexandrine druppeltiara

Alexandra Manley (de tegenwoordige gravin Alexandra) kreeg van koningin Margrethe een prachtige tiara cadeau voor haar huwelijk met prins Joachim. De tiara werd gemaakt voor koningin Alexandrine, de oma van koningin Margrethe. Margrethe kreeg de tiara op haar 18e verjaardag van haar vader. Deze prachtige tiara heeft allemaal diamanten hangertjes in de vorm van druppels. De hangertjes bewegen mee, waardoor je een schitterend effect krijgt. Helaas is de tiara cadeau gegeven, en niet in bruikleen. Na de scheiding verdween de tiara dus uit de Deense collectie juwelen.

Khedive tiara

Koningin Ingrid (Margrethes moeder) erfde de Khedive tiara van haar Zweedse moeder koningin Margaretha. De diamanten tiara was een huwelijksgeschenk voor koningin Margaretha van de Khedive Egypte. De tiara werd uitgeleend een Annemarie en Benedikte. De dochters van Benedikte en Annemarie droegen deze tiara bij hun huwelijken. Na het overlijden van Ingrid erfde koningin Annemarie de tiara.

Prinses Alexia van Griekenland en Denemarken met de Khedive tiara in 2022.
Foto ©Kongehuset, Keld Navntoft

Koningin Annemarie’s antieke corsage tiara

Oorspronkelijk was deze tiara een grote diamanten corsage met parels. Koningin Victoria van Zweden liet deze corsage na aan haar kleindochter prinses Ingrid, de moeder van koningin Margrethe. De corsage werd echter vermaakt tot tiara, voor de 18e verjaardag van Annemarie. Prinses Alexia en prinses Theodora hebben de tiara ook gedragen. Daarnaast hebben kroonprinses Marie Chantal, prinses Tatiana en prinses Nina de tiara gedragen bij hun huwelijken met de Griekse prinsen.

Foto ©PPE/Nieboer

Benediktes Bloementiara

Ook voor prinses Benedikte werd een eigen tiara gemaakt voor haar 18e verjaardag. De tiara werd gemaakt van drie broches. 1 broche was eigendom van koningin Alexandrine van Denemarken. De andere 2 broches erfde koningin Ingrid van baron Didrik Bildt. De broches kunnen overigens nog steeds los gedragen worden. In het centrale gedeelte kan een parel of smaragd worden toegevoegd. De tiara is van Benedikte zelf, en dus niet beschikbaar in Denemarken.

Foto ©PPE/Nieboer

Koningin Sophia’s parel en sterren tiara

De tiara met rechtopstaande peervormige parels en diamanten sterren is geplaatst op een slinger van diamanten. Koningin Sofia van Zweden kreeg deze in 1857 als huwelijksgeschenk van haar broer, de toekomstige groothertog Adolphe van Luxemburg. In 1913 erfde koningin Victoria van Zweden de tiara. Koningin Ingrid, de moeder van Margrethe en Benedikte, erfde de tiara in 1930. Op haar beurt erfde prinses Benedikte de tiara in 2000 van haar moeder, koningin Ingrid. Ook deze is helaas verdwenen uit Denemarken.

Foto ©PPE/Nieboer

Info mede met dank aan Kongehuset, All Things Royal, Tiara Mania, Rosenborg slot e.a.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
35 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat een enorm interessante blog. Wat een historie zit erachter. Ik begrijp dat tiara’s bij een koninklijk huis horen. De Robijnen parure vindt ik een van de mooiste. Verder vind ik de juwelen vaak te klassiek……maar ze hebben natuurlijk vaak een hoop historie

Wat een (zowel letterlijk als figuurlijk) schit-te-rend overzicht !! Wat een ongehoorde luxe !!

Volgens Trond Noren Isaksen staat de Bloemen aigrette tiara ter beschikking van Mary. zie hier: https://www.instagram.com/p/C2QAJBfIzTR/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

📷 Via uw 🔗 ziet deze set er mooi uit, komt wellicht meer tot z’n recht bij de ingetogener overkomende Mary.

Prachtig hoor al die glimmers. Zelf ben ik niet gecharmeerd van de colliers, die vind ik echt te zwaar en niet meer van deze tijd. Ook vind ik de geel gouden niet echt mooi maar wie weet; op het donkere haar van Mary dat deze beter tot zijn recht komt.

Ik vind de diademen van schoonzus Marie mooier. Misschien haar eens om advies vragen?

De Midnight tiara vind ik een droomjuweel.

🙌🏼 Wat een uitgebreid blog Petra, eigenlijk teveel om in één keer goed te kunnen lezen, wat veel onderzoekswerk zeg! 👍🏼

🤷🏼‍♂️ Veel kan mij niet bekoren, te grof, bombastisch, out dated of te iel, kinderspeelgoed lijkend, net niet.

Mijn voorkeur uit deze collectie gaat naar:
💎Oranje Nassau tiara
💎Koningin Mary’s tiara met robijnen en spinel
💎Marie’s bloementiara

Helaas, ook Mary’s nieuwe tiara’s are nog my cup of 🫖

Wordt een uitdaging, nieuwe samenstellingen wellicht? 🛠️

De Oranje kluis blijkt niet alleen rijk gevuld maar ook met zeer diverse prachtige juwelen 👌🏼

Ps: Ik vergeet de Rosenstenbukkettet-broches te noemen en een broche waar ik de naam niet van kan ontdekken. Als ik eerlijk ben vind deze prachtiger dan welke tiara ook. 🤩

Hoi Petra,
Ik ben er nog niet aan toegekomen om alles te lezen en bekijken. Wat een werk weer, maar zo lekker vol in de glimmers gedoken, is geen straf lijkt me😉
Wat ik wel hoop is dat Mary ook wat kan veranderen in de collectie die tot haar beschikking staat, want veel ervan vind ik niet bij haar passen: te overdadig, te veel, te ouderwets misschien.
Eigenlijk zoals ook Maxima heeft gedaan: veel stukken die kleiner gemaakt of uit elkaar gehaald kunnen worden of uit losse onderdelen bestaan.

De robijnen set met tiara is “fabulous” al kan de lyngaard mij ook bekoren gezien lekker eigentijds, minder bombastisch, interessante en hedendaagse lease formule..
Besides: wat een klasse straakt mary toch uit .

De Robijnen parure is absoluut mijn favoriet uit deze ontzettend leuke blog. Ik wist niet dat Denemarken zoveel tiara’s had. Je ziet dan toch vaak dezelfde. Ik vraag me altijd af of de robijnen parure ook als diadeem gedragen kan worden

Wat mij opvalt is dat veel tiara’s lijken op tiara’s uit andere koningshuizen.
De Nassau tiara bijvoorbeeld op de Lovers knot tiara uit Engeland, de tiara met sterren en parels van Benedicte op die uit Nederland.

Wat een geweldig blog. Dankjewel weer voor al het uitzoeken.
Ik dacht dat Nederland en Zweden veel Koninklijke juwelen hadden, maar ik geloof dat Denemarken nog meer heeft! Jammer dat de Alexandrine tiara niet meer in de familie is, maar wel een heel mooi gebaar om deze aan gravin Alexandra te geven. Als je di5 zo leest dan pleit he5 toch echt voor stichtingen waarin alles voor het land behouden blijft. Gelukkig dat een deel van de juwelen daar in bewaard blijft.
De robijnen parure is mijn favoriet en en staat Mary fantastisch. Ook de Midnight tiara / parure is echt super mooi en zou wat mij betreft er de troops overdracht wel aan de collectie toegevoegd mogen worden. Al is dit natuurlijk wel een voordelig oplossing voor het Deens koningshuis
Ik kijk uit naar het eerste staatsbanket van Mary als koningin en ben benieuwd waar ze dan voor kiest qua juwelen. De bloemen aigrette tirara zou ik graag zien.

Prachtig overzicht, dank je wel Petra!
Wat een prachtige tiara’s zijn / waren er in Denemarken. Wat ik niet wist is dat er bepaalde exemplaren alleen door de koningin gedragen mogen worden, in Nederland kennen wij dat toch niet? En heel goed dat in Nederland heel veel sieraden ondergebracht zijn in een stichting. Zo voorkom je dat ze “verdwijnen”.

Inderdaad een uitgebreid overzicht, maar ik was wel wat in verwarring omdat de titel ging over welke diademen ter beschikking van Mary zouden zijn, terwijl er ook verschillende diademen vermeld werden die juist niet voor haar beschikbaar waren.

Ik vind drie diademen die Mary al heeft/draagt alle drie prachtig (haar huwelijksdiadeem, de robijnen parure, en de – meer moderne – midnight blue tiara). De oud-Koningin heeft een wat meer excentrieke smaak – ik ben benieuwd wat Mary van deze juwelen gaat ‘oppikken’ en hoe deze haar dan zullen staan.

Het geelgoud van Margrethe in combinatie met haar gele tanden van het roken is echt minder geslaagd naar mijn mening… De turquoise bandeau ook niet mooi….

Geweldig wat een werk je er aan hebt gehad en wat een prachtige informatie geef je door. Dank je wel!

Super hoor! Een prachtig overzicht!

Het is niet wettelijk vastgelegd, maar er zijn wel bepaalde diademen bij die alleen door de koningin/kroonprinses worden gedragen. Bijvoorbeeld het saffieren diadeem dat Maxima bij de inhuldiging droeg.

Een letterlijk en figuurlijk schitterende blog met prachtige beelden en veel wetenswaardigheden!
Bedankt hoor, want wát een werk zit hier weer in.
Genieten, om alles te bekijken en vergelijken en stiekum in gedachten zelf even een mooi collier of broche te passen bij dat leuke nieuwe pakje wat net in de kast hangt 😉
Na de vaak overdadige toepassing van juwelen door koningin Margrethe, ben ik nu heel benieuwd hoe koningin Mary haar keuze gaat maken uit de sieradenkluis en deze weet te combineren met haar outfits.
En heerlijk zal het zijn om af en toe Margrethe nog weer eens voor het voetlicht te zien met haar vertrouwde dracht van kleding en accessoires die zo helemaal bij haar passen!

Wat een mooie collectie! En wát een smaragden 🙂
Onbegrijpelijk dat de ex-vorstin een tiara schonk aan haar schoondochter en niet in bruikleen gaf. Jammer dat Alexandra hem niet terug gaf, want zo gaat hij verloren. Wellicht komt hij bij één van haar schoondochters terecht, maar die zijn geen prins meer, dus we zien hem nooit meer terug … Idem voor de tiara’s van Benedikte. De tiara’s van zus Anne Marie zien we nog geregeld terug in de toekomst, maar wanneer zien we nog eens de dochter van Benedikte … En wat een kanjer is net die ‘Koningin Sophia’s parel en sterren tiara’

Heel mooi overzicht en wat een uitgebreide collectie. Margrethe houdt duidelijk van het dragen van veel en opzichtige juwelen, ik denk dat Mary het wat bescheidener houdt. Al de juwelen zijn schitterend gemaakt en de historie maken ze des te interessanter, maar ik vind niet alles mooi. De mooiste tiara blijft voor mij haar eigen robijnen tiara. De parel robijn parure en de diamanten smaragden parure zijn ook schitterend, benieuwd wanneer we Mary hiermee gaan zien.

Wat een mooi overzicht! Maar pff wat hebben ze er een zooitje van gemaakt in Denemarken hahaha. Gelukkig heeft ze het mooiste exemplaar al in haar bezit.

Dankje wel Petra voor deze mooie blog,
Denemarken heeft vele mooie tiaras en juist rond de troonswisseling was ik zo benieuwd welke tiaras aan wie gingen toe behoren, ik hoop dat we Margrethe nog vaak met een tiara zien