Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 22 sep 14 reacties

Was het je ook opgevallen? Dit juweel droeg Amalia op Prinsjesdag

Door al het modegeweld sneeuwden de juwelen van Prinsjesdag 2023 een beetje onder. In deze blog zetten we dat weer recht, want was het jou bijvoorbeeld al opgevallen dat Amalia een broche droeg op haar rug?

Laten we bij de koningin beginnen. Máxima droeg oorbellen van roze toermalijn en diamant, die gemaakt zijn in het atelier van juwelier Steltman.

Normaal gesproken wordt het ordelint op z’n plek gehouden door middel van één of twee broches. Dit keer volstonden twee veiligheidsspeldjes, die door mantel-ordelint-top-bh en weer terug gingen. Bij het verlaten van de koets kon je dat goed zien.

Qua ringen koos Máxima voor haar trouwring, verlovingsring en de knoeperd van diamant en kunziet. De diamanten bloemarmbanden doen sinds begin 2013 dienst en zijn vermoedelijk een geschenk van de sultan van Brunei.

Juwelen prinses Amalia

De Prinses van Oranje droeg in haar oren vermaakte hangers uit de kluis van koningin Máxima. De donkerblauwe stenen, vermoedelijk tanzaniet, hangen normaal gesproken aan een hanger van zo’n 1 centimeter. De langere, diamanten hangers waar de stenen nu aan bevestigd zijn, doken anderhalf jaar geleden voor het eerst op bij Máxima. Vermoedelijk zijn ze aan de koninklijke collectie toegevoegd omdat Amalia, Alexia en Ariane in de toekomst ook bij galagelegenheden aanwezig zijn.

Om het ordelint op z’n plek te houden, droeg de prinses op haar rug een diamanten broche. Het gaat om de halve maan-broche uit de kluis van koningin Máxima. Eind 2001, toen Máxima nog bijna geen ervaring met koninklijke juwelen had, droeg ze hem voor het eerst.

Aan de voorzijde werd het ordelint op z’n plek gehouden door een veiligheidspeldje. (Daar waar hij knikt.)

BSR/Patrick van Katwijk

Om haar linkerhand droeg Amalia een ring van diamant en kunziet. Geleend van…. je raadt het vast al wel…. Máxima! Om haar linkerpols dook een verfijnd armbandje van saffier en diamant op. Het juweel maakt onderdeel uit van een driedelige armbandenset uit de kluis van Máxima. Leuk detail: Alexia droeg de robijnen armband van de set. Samen spelen, samen delen 😉

Patrick van Katwijk

Máxima zien we hieronder met de robijnen en saffieren armbanden. (Het smaragden exemplaar ontbreekt op onderstaande foto, maar is er dus wel.)

25-01-2013 (c) PPE/Nieboer

Aan haar rechterpols droeg de Prinses van Oranje op Prinsjesdag het meest kostbare juweel.

Het betreft een brede, diamanten armband. Het juweel werd gemaakt uit de gedemonteerde armband die prinses Juliana bij haar huwelijk cadeau kreeg van Nederlands-Indië. Hieronder zie je waar de verschillende delen vandaan komen.

Juwelen prinses Alexia

Prinses Alexia droeg eveneens diamanten uit de Oranjecollectie. Haar oorbellen bestaan uit twee onderdelen. De oorsteker gaan al geruime tijd mee en werden ook gedragen door koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Irene. Welke diamant er precies aanhangt, is moeilijk te zeggen. Daarvoor ligt er teveel moois in de koninklijke kluis.

PPE/Nieboer

Verschillende versies van de oorbel. Links en midden bij prinses Beatrix, rechts door prinses Irene.

Zoals je kunt zien, droeg Alexia op Prinsjesdag de middelste versie van bovenstaande collage.

Aan haar rechterpols zien we de robijnen armband die hierboven, bij het stukje over Amalia’s juwelen, al aan bod is gekomen. De tweede glimmer is een goudkleurig armbandje, met een staafje en rood-groene steentjes. Van een afstand is niet te zien of dit echt of ‘nep’ is.

PPE

Qua ringen kwam er een robijnen ring uit de Oranjecollectie in beeld (links) én de ring die koningin Máxima bij de geboorte van prinses Ariane ontving. (midden). Waar de roze pinkring vandaan komt, is niet bekend.

En ja, ook Alexia droeg een broche op het ordelint. Op haar rug prijkte Máxima’s lievelingsbroche: een diamanten strik.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
14 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Mooie duidelijke foto’s met goede beschrijving erbij !

Voor mij springen de oorhangers en bloemarmbanden van Maxima eruit! Zo fijntjes en chique.
De oorhangers van Amalia vind ik in de kortere versie mooier.
Jammer dat ze geen collier droeg in die wijde, kale halsopening.
Oorhangers van Alexia heel mooi!
Haar goudkleurige armbandje vind ik qua stijl niet zo passen bij de robijnen armband.
Wel heel leuk dat de zussen ieder een exemplaar van dat setje droegen.
Ook nog de roze pinkring vind ik wat teveel van het goede in één keer.
De andere 2 ringen zijn al mooi genoeg.
En broches op de rug vind ik vrijwel nooit een succes.
Een eenvoudig knopspeldje(met sluitdopje) of klein diamantje zou ik een betere oplossing vinden om het ordelint in bedwang te houden.

Wat hebben we toch een prachtige sieraden in de koninklijke kluis. De keuze is reuze en ik kan me voorstellen dat je niet altijd weet wat te kiezen. Keuzestress. De dames hebben allemaal een mooie keuze genaakt. Josine of Petra, is er een reden dat zo’n mooie broche op de rug gedragen wordt om het ordelint op zijn plek te houden. Ik zou denken een veiligheidsspeldje ( of een soort van hoedenspeld )op de rug en zo’n mooie broche voor??

Een leuk blog, als aanvulling op de kleding zijn de juwelen zeker niet te vergeten. De bloemarmbanden van Maxima, de oorhangers van de prinsessen, allemaal zo mooi.

Wat heeft Amalia mooie handen! Haar nagels vind ik echt fraai (tikje jaloers, ze heeft ‘lange nagels op haar vingers’).
Op Alexia’s oorlellen zie ik wat dichtgegroeide gaatjes, of interpreteer ik die plekjes verkeerd?

Goed opgemerkt Zita; lijken inderdaad (dicht)gegroeide gaatjes in de oren (genoeg “bellen” in de kluis en bij mama) om ze vol te hangen 😉
En de handen én nagels van Amalia: om jaloers van te worden. Als je al naar mijn nagels kijkt, breken ze al; balen is dat. Lijken ook haar natuurlijke nagels te zijn en geen “nep”.

Wat leuk dat de twee zussen ieder een armband met andere stenen, maar toch bij elkaar horende armbandjes, droegen. Mooie symbolische betekenis.
De oorbellen die Amalia droeg met kunziet vind ik supermooi. Goede aanvulling op de steeds uitdijende sieradencollectie.
En ook leuk dat door de ring die Alexia droeg, Ariane er ook a.h.w. bij is geweest.

🤭 Ik zie inderdaad de kostbare diamanten armband van Juliana – interessante combi met de ferme Praxis klushandschoen – aan heur = Amalia’s rechterpols. 🫣

Klushandschoen=hilarisch 😂😂😂
“Nog ff een muurtje stucken”.
Ik vind de handschoen niet zo erg. Wat volgens mij echt mooi was geweest hierbij was een zgn. “Half over de hand” handschoen geweest.

Half over de hand goed idee of veel ranker gesneden, zoals onze kroonprinses er nu bij staat vind ik echt geen gezicht. Idd net bouwvakker klaar met klussen met een deken in de andere hand om zo comfortabel op de grond te schaften. 🙈

Alexia’s juwelendracht inclusief subtiele ‘oorpiercing’ ( interessante woordkeus overigens) ervaar ik als het meest in balans van deze 3 koninklijke dames 👌🏼

👓 Verder vermoed ik dat ik net als de koning een nieuwe leesbril nodig heb; geen veiligheidsspeld te zien.
@Josine Droogendijk, zou je de veiligheidsspelden kunnen omcirkelen op de foto’s? 🧷

Wat een leuk blog! En wat een keuze hebben de dames….. De armbandjes die Amalia en Alexia “delen”; heel mooi. En over de rest maar niet te spreken, waarschijnlijk keuzestress😉

Heerlijk om in te zoomen op de sieraden. Dank daarvoor.

Die kleine armbandjes zijn allemaal supermooi.

Wat leuk al die sieraden. Wat zit er toch veel moois in de Koninklijke kluis!