Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 22 feb 7 reacties

Waarom ik zo blij werd van het koninklijke bezoek aan Heerlen-Noord

Eind vorig jaar was er veel kritiek op de spreiding van de koninklijke bezoeken. Flevoland was in 2023 helemaal overgeslagen, het vaste land van Friesland ook. Drenthe, Overijssel, Limburg, Brabant en Zeeland hadden het evenmin druk met het uitrollen van rode lopers. Maar daar lijkt verandering in te komen!

Doordat hij veel verplichte nummertjes in zijn agenda heeft staan, vindt een groot deel van het werk van koning Willem-Alexander achter gesloten paleisdeuren plaats. Daar verander je weinig aan, want een ambassadeur uit land X of Y ontvang je nu eenmaal op het paleis, niet in een vergaderzaaltje in een uithoek van het land. Maar áls hij in 2023 het land in ging, bezocht hij veelal de grote steden in de Randstad. Voor zijn zichtbaarheid en populariteit geen goede ontwikkeling. Blijkbaar hebben ze dat aan het hof ook opgemerkt, want sinds de jaarwisseling heeft de koning al heel wat kilometers achter de rug. Zo bezocht hij Meppel, het Groninger aardbevingsgebied, gerechtsdeurwaarders in Gelderland en gisteren Heerlen-Noord.

PPE/RPE/Rob Engelaar

Op de Instagrampagina van het Koninklijk Huis werden zes fragmenten van het bezoek gedeeld. De video waarop je de koning in een huiskamer ernstig ziet praten terwijl twee schattige kinderen op de gang alleen maar oog hebben voor hun tablet, deden mij grinnikken. Wat verder opviel? De warmte die de koning te beurt viel. Er werden selfies gemaakt, bloemen overhandigd en zelfs geknuffeld. Dat de koninklijke visite werd gewaardeerd, was goed zichtbaar.

PPE/RPE/Rob Engelaar

Koningin Máxima kijkt op haar beurt ook verder dan de vier grote steden. Zo bezocht ze de afgelopen weken Eindhoven (2x), Goes, Middelburg (2x), Sassenheim, Nijmegen (2x), Almere en Venlo. Na afloop stond ze meermaals de verslaggevers te woord, waardoor er meer aandacht uitging naar de inhoud van het bezoek. Al met al positieve ontwikkelingen. Natuurlijk is er nog veel werk aan de winkel willen ze klinkende populariteitscijfers behalen (bijvoorbeeld meer nadruk op binnenlandse bezoeken ipv VN-werk en wat minder op vakantie), maar dit is alvast een stap in de goede richting.

PPE/Nieboer
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
7 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Beste W.A., hadden we “niet afgesproken” 😉 dat u deze jas zou vervangen? Komt sleets op mij over, niet nodig in uw positie 💶

Volgens mij zijn nu bijna alle provincies in 2 maanden tijd al bezocht, behalve Utrecht. Ik vind het nu wel tijd worden voor een leuke opening of een streekbezoek. Ik mis de mooie beelden van onze koningin met hoed en ben die werkbezoeken nu wel zat hihi.

Koningin Emma heeft hierin het voorbeeld gegeven.

Heel goed die spreiding van bezoeken.

Zoveel mogelijk erop uit, koning en koningin, om tussen het volk te staan.
Het land wil gezien worden en ons koningshuis moet gezien worden.
Want de populariteit komt niet aanwaaien, maar vergt intensieve inzet en aandacht, betrokkenheid!
En geef de Pers dan ook ruim baan om die zichtbaarheid vast te leggen tijdens openbare gelegenheden, om door te kunnen geven aan het volk.
Uiteraard gun ik hen dan tijdens privé aangelegenheden ook privacy, buiten de camera’s om! Daar heeft ieder recht op!
Wat een mooie foto zeg, van de omhelzing met de koning.

Ik ben het helemaal met je eens.
De koning gaf na afloop ook een mooi kort intervieuw bij verslaggever van L1. Hij wist goed wat speelt en toonde oprechte betrokkenheid. Had ook een verkapt advies aan ons parlement.
Ik denk wel eens dat hij beter weet wat in Nederland speelt dan menig politicus. Zo maak je dat ook zichtbaar. Goed gedaan.

Inderdaad zijn ze goed op weg gegaan dit jaar, nu volhouden en doorgaan! Het volk wil gezien worden, letterlijk en figuurlijk.