Avatar foto Door Josine Droogendijk
Overig 28 feb 3 reacties

Waarom de koning zo vaak op staatsbezoek gaat

Sinds zijn aantreden in april 2013 is koning Willem-Alexander maar liefst 25 keer op staatsbezoek geweest en nummer 26 (Slowakije, maart) en 27 (België, juni) staan inmiddels al gepland. Qua inkomende staatsbezoeken, waar hij zélf gastheer is, doet de koning het beduidend rustiger aan. Vanwaar dat grote verschil?

Anno 2023 lijken veel mensen moeite te hebben met hiërarchie. Iedereen is gelijk, zo klinkt het dan. Toch hechten ze aan het hof nog altijd veel waarde aan structuur. Tijdens een staatsbanket zitten de belangrijkste gasten dichtbij de koning en als er een feest wordt gegeven arriveren de belangrijkste gasten als laatst. Tenminste, dat is wel de bedoeling….

(c) PPE/Nieboer

Tijdens de verjaardag van prinses Margriet ging het woensdag 15 februari even mis. De hofauto had goed door kunnen rijden, waardoor koning Willem-Alexander en koningin Máxima eerder arriveerden dan prins Pieter-Christiaan en prins Constantijn. Voor aankomst werd er nog snel even overlegd of een omweg een optie zou zijn, maar veiligheid en gemak wogen uiteindelijk zwaarder dan het protocol.

25 versus 7 staatsbezoeken

Bij het plannen van staatsbezoeken is er minder ruimte voor improvisatie. Voor de officiële aankondiging op de website van het Koninklijk Huis verschijnt, is er achter de schermen vaak al maanden, zo niet jaren aan het programma gewerkt. Dat Koning Willem-Alexander vaker op reis gaat dan dat hij gasten ontvangt, 25 versus 7, is dan ook geen toeval. In mijn nieuwste column op maxvandaag.nl doe ik uitvoerig uit de doeken hoe dat verschil is ontstaan. Hier lees je hem.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
3 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat een leuk blog en wat zou het top zijn als het Spaanse koningspaar hier op staatsbezoek komt. Zij zijn echt mijn favoriete buitenlandse koningshuis.
Ik kijk nu al uit naar het staatsbezoek aan Slowakije!

Dacht ook wel eens begrepen te hebben dat een Staatsbezoek aan Nederland in t buitenland nou niet direct topprioriteit heeft en mede daar t verschil van komt, als het Spaanse Koningspaar inderdaad komt, hebben we dit jaar ook 2x een inkomend bezoek, de Franse president Macron begin April, Nederland heeft min of meer t voorschot gegeven voor diverse troonswisselingen in korte tijd, daardoor zouden collega’s inderdaad eerst naar Nederland kunnen komen, zouden Charles en Camilla dat straks ook doen?

Leuk om te lezen, dat zijn nogal wat bezoeken die de koning en koningin hebben gedaan!