Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 15 sep 0 reacties

Terugblik: Prinsjesdag 2013-2016

Dinsdag is het weer zover: Prinsjesdag! De dresscode met lange jurken en hoeden is wereldwijd gezien uniek en geeft de politieke dag een heerlijk modieus tintje. In deze log nog even een terugblik op voorgaande jaren. 

In 2013 koos koningin Máxima voor een goudkleurige japon die is geborduurd in degradé wyber-patroon met transparante mouw en riempje in de taille. De patronen worden gevormd door een borduursel van verschillende lagen pailletten en glaskralen, die de jurk een driedimensionaal effect geven. Bij de jurk droeg koningin Máxima een bijpassende hoed van goudkleurig sinamay plus het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.We zagen de jurk na Prinsjesdag nog eenmaal terug tijdens het staatsbezoek aan Japan. 

In 2014 zagen we een jurk van heel andere orde. Op vele fronten. De A-lijnvormige rode zijden japon was namelijk gewoon te koop op internet en niet speciaal voor de koningin ontworpen of gemaakt. Ook qua kleur en materialen is de japon een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar an sich is er niks mis met vreemde eenden natuurlijk 😉 We zagen de Prinsjesdagjurk nog één keer terug tijdens het staatsbezoek aan Canada in 2015. 

In 2015 koos koningin Máxima opnieuw voor Nederlandse couture en Jan Taminiau. De handbeschilderde zijden organza japon, gedecoreerd met verschillende kraalsoorten en borduurtechnieken zoals broderie d’art, handsteken en cannetille borduur, bleek geïnspireerd op de Japanse kamer in Paleis Huis ten Bosch.Máxima’s bijpassende haardecoratie was een driedimensionale vertalingen van de bloemen uit de japon. Een sterk staaltje ambacht dus. Een ode aan de mode. 
Onlangs kwam de japon opnieuw in beeld tijdens de verjaardag van de Noorse koning en koningin. 

2016 was het jaar van Claes Iversen. Koningin Máxima droeg diverse ensembles van de ontwerper en zo ook op Prinsjesdag. De tweedelige japon van de koningin bestond uit een nachtblauwe zijde Armure top en een goudkleurige zijde satijn double gabardine rok. De rok was bewerkt met nachtblauw guipire kant en kleine pailletten in een asymmetrisch verloop en de hoed was gemaakt van goudkleurige parabuntal. Tijdens de verjaardag van de Noorse koning werd duidelijk dat de koningin een vooruitziende blik had tijdens het ontwerpproces, want bij de rok had Máxima ook nog een top van dezelfde stof als de rok laten maken.

~Advertentie~


~einde advertentie~

De poll: 

Foto’s met dank aan Monarchypress.com 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments