Avatar foto Door Moderator Petra
Overige royals 16 jun 29 reacties

Nieuwe Royal van de maand: Maria Teresa’

Op verzoek van enkele bezoekers zetten we deze maand de Luxemburgse groothertogin Maria Teresa in het zonnetje. Wat hangt er in haar kast en waarom?

De stijl van Maria Teresa is het best te omschrijven als stijlvol, chic en elegant. Zoals we allemaal wel weten, schommelt ze nogal eens met haar gewicht en daarnaast is ze klein van stuk. Het is een kunst op zich om je dan vaak zo stijlvol te kleden als zij doet.

Vaak kiest Maria Teresa voor monochrome outfits. Alles in 1 kleur verlengt het silhouet en werkt dus in haar voordeel.

2018 Maria Teresa tijdens het Te Deum op de nationale feestdag. Foto ©PPE/Nieboer

Voor we dieper in haar kast duiken, bladeren we eerst even door haar fotoboeken heen. Groothertogin Maria Teresa van Luxemburg werd op 22 maart 1956 geboren in Havana, Cuba, als Maria Teresa Mestre y Batista. Ze woonde tijdens haar jeugd o.a. in New York, Spanje en Zwitserland. Op de Universiteit van Geneve ontmoette ze Henri, de huidige groothertog van Luxemburg. Beiden studeerden politicologie, en werkten af en toe in dezelfde groepen. In 1980 studeerden ze af. De verloving tussen Henri en Maria werd, na de nodige tegenstand van Henri’s moeder Josephine Charlotte, bekend gemaakt op 8 november 1980. De toekomstige echtgenote van de troonopvolger van Luxemburg droeg een witte jurk met een rood jasje.

privé collectie ©Cour Grand Ducale

In 1981 trouwde het paar in Luxemburg, ondanks de tegenstand van Henri’s moeder, Josephine Charlotte. Zij wilde liever dat Henri met iemand van adel trouwde. Henri hield echter voet bij stuk, en trouwde op Valentijnsdag 1981 met zijn grote liefde. Maria Teresa droeg een bruidsjapon die werd ontworpen door Balmain. De japon werd gemaakt van witte zijde met een ingeweven patroon en is afgewerkt met bont. Op haar trouwdag droeg Maria Teresa de Congo diamanten tiara, die door haar schoonmoeder groothertogin Josephine-Charlotte uit België was meegebracht.

Privé collectie ©Cour grand ducal

Door de jaren heen veranderde haar postuur, maar haar gevoel voor mode bleef. Zo droeg ze op de bruiloft van haar zoon Felix een fuchsia complet met geplooide klokmouwen en een subtiele overlaag van kant.

Foto ©PPE/Nieboer

Een vergelijkbare outfit zien we hieronder. Lees: een kleine hoed, een monochrome outfit en een subtiel accent door middel van een tegenkleur en/of een ander materiaal. En ja, ook hier weer een klokkende mouw.

PPE/Nieboer

De derde outfit volgens hetzelfde recept.

PPE/Nieboer

Kleine hoed? Check. Monochrome look? Check. Een subtiel spel van materialen? Check. Met deze groene set hebben kwartet.

Foto ©PPE/Nieboer

De flatterende werking van diagonale lijnen kent de groothertogin eveneens.

Bij het huwelijk van haar dochter Alexandra droeg ze een heel andere outfit: een zwarte jumpsuit met grote bloemcorsage.

©PPE/Nieboer

Maria Teresa heeft in haar walk in closet heel wat kledingstukken hangen van Armani, Yves Dooms, Elie Saab en Alexander McQueen. Daarover meer in de 3e blog van deze maand.

Jurk en mantel van Yves Dooms. Foto ©PPE/Nieboer

Doop prins François

Nog even terzijde: enkele weken geleden werd de kleine prins François gedoopt. Hij is de jongste zoon van erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stephanie. Ter gelegenheid van de doop werden er foto’s vrij gegeven. We genieten nog even na van de mooie beelden en de nieuwste familiefoto. Op de foto is te zien dat Maria Teresa een ander kapsel heeft gekozen. Wat vinden jullie van haar nieuwe kapsel?

Foto ©Maison du Grand-Duc/Sophie Margue

De Luxemburgse groothertogin draagt hier een zachtblauw broekpak van Alexander McQueen met goudkleurig en roze borduursel.

Foto ©Maison du Grand-Duc/Sophie Margue

Wat lijkt de kleine prins veel op zijn vader. Zo schattig…

Foto ©Maison du Grand-Duc/Sophie Margue

En ‘grote’ broer prins Charles is toch ook een prachtig ventje.

Foto ©Maison du Grand-Duc/Sophie Margue
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
29 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Even terzijde: ik geniet altijd van de erf groothertog Guillaume. Hij is zó blij met zijn zonen; zo blij en trots op hen (op een goede manier) .Heel mooi om te zien.

Een prachtige en chique vrouw. Ik vind haar vooral leuk om te zien met kinderen en kleinkinderen. Qua kleding is het vaak nét niet bij de dames maar charmant zijn ze altijd.

Ik vind door haar klein dikke postuur dat ze maar echt met weinig dingen mooi staat, ze heeft dan ook nog eens heel dikke benen wat de zaak ook niet echt aantrekkelijk maakt. Ik vond haar wel prachtig op haar huwelijk.

Wat een onaardig commentaar. Je kunt niet alles even mooi vinden wat ze draagt maar wat heeft het voor zin haar lichaam te becommentariëren. Ten eerste weet ze zelf heus wel hoe ze eruit ziet en ten tweede loopt ze tegen de 70. Dus ja dan zit niet alles meer even strak als op je 25e. Ik vind haar op bovenstaande foto’s stijlvol gekleed voor de dag komen.

Helemaal eens met juffrouw Annie!
Wat een onaardig mens moet je zijn om zo te reageren. Durf je dit ook recht in mijn gezicht te zeggen i.p.v. achter je laptop; ik ben ook klein en dik.
Ga ergens anders trollen!

Dank voor deze beschrijving.
Ik vind haar kledingkeuze gecombineerd met haar stralende lach altijd heel leuk. Ik kan de fotos waar ze altijd geinde met WA niet zo makkelijk vinden, waar ze zo n 20 jaar jonger was. Wat een beauty was t, ik vind haar nog steeds charmant en kijk altijd wat ze draagt. En bravo voor de vlotte korte kapsels!

Ik vind haar trouwjurk prachtig, en ook de look van de foto die onder de foto van Alexandra’s trouwdag staat.

Haar uiterlijk is over het algemeen heel verzorgd en passend bij haar positie, behalve zoals gezegd het jump suite, dit model is niet zo geschikt voor haar. Haar attitude binnen de paleismuren naar de hofhouding is al meerdere malen in opspraak gekomen, waardoor ik toch anders naar Maria Teresa ben gaan kijken, want machtsmisbruik is voor mij een ‘no go’.

Last edited 10 maanden geleden by Catherine

We weten natuurlijk niet wat er zich exact binnen de paleismuren heeft afgespeeld. Voor mij is machtsmisbruik ook niet acceptabel. Maar ik denk dat het steeds een moeilijk aanpassing is om – zeker als iemand van de ene dag op de andere uit het niets en door de verworven positie – ontvangen te worden met “alle egards” en dat ” alle wensen” worden ingewilligd. Ik meen mij te herinneren dat dergelijke ” klachten “ook al gehoord werden bij andere “nieuwelingen”.

Wat een leuke blog!! Ik vind Maria Teresa heel erg charmant. Goede stijl, kleurrijk en meestal mooie cleane lijnen, werkt voor haar. Het korte haar is toch supervrouwelijk en geeft haar een beetje spice, al vind ik persoonlijk het laatste kapsel een beetje minder. Haar jumpsuit vind ik leuk, maar niet goed gekozen voor haar. Deze zou ik liever door bijvoorbeeld Maxima of mss zelfs Catherine gedragen zien worden.

Ze heeft een vaste stijl die haar flatteert. Alleen de jumpsuit is een misser. Het korte haar maakt haar jonger, maar ze kan allebei de lengtes hebben. Leuk dat ze durft te experimenteren.

Maria Teresa komt op mij over als iemand die veel aandacht besteed aan haar uiterlijke verzorging, en dat ook nodig heeft om zich zeker te voelen in het openbaar.
In zekere zin heb ik het idee dat koningin/nu prinses Beatrix hiermee vergelijkbaar is.
Met het verschil dat de kapsel- en kledingkeuze bij Beatrix redelijk voorspelbaar is, maar Maria Teresa daarentegen nog wel eens varieert in keuze en stijl.
Haar bruidsjapon, kapsel en diadeem vind ik prachtig.
Mijn voorkeur voor haar gaat uit naar de stijl zoals we zien in de zacht lila outfit tijdens het Te Deum en de mooie kobaltblauwe jurk+mantel, evenals de keurige en stijlvolle oudroze combi van Yves Dooms.
Klokmouwen vind ik jammer voor haar: ze maken haar figuur onnodig breed.
En de modedraai naar die jumpsuit met pompeuze groene sjaal/corsage is voor mij een grote misser.
Weliswaar verzorgd en een aandachtstrekker, maar niet passend bij haar elegante stijl.
Het nieuwe kapsel zal misschien pittig ogen, maar ik kies voor een haardracht die losjes om haar hoofd heen valt, zoals getoond bij de kobaltblauwe en roze outfit.
Dat geeft haar een zachtere en lievere uitstraling in mijn beleving.

Prachtig hoe ze meestal gekleed is, maar wel veel van hetzelfde. Geef mij dan onze Maxima maar. Die heeft lekker veel variatie.

Ik vind Maria Teresa een uiterst verzorgde persoonlijkheid .
Tot in perfectie gekleed en gekapt.
Mooie ontwerpen en prachtige stoffen. Ze snapt het echt.( meestal )

Want …. als bruidsmoeder onlangs bij haar dochter.. . ?
Dat is een misser te noemen, ze durft veel, maar niet alles kan, en al helemaal niet als je niet, piep, meer bent .

Bij Maria Teresa denk ik vaak aan Beatrix, er wordt echt over nagedacht., gepast, besproken, gecombineerd, althans, zo stel ik me dat voor, want anders kom je nooit tot deze zorgvuldige keuze,s
En aandacht? dat zie je terug, in alles!!

In tegenstelling tot de meeste reacties hier, vind ik haar korte kapsel niet mooi. Wat langer haar vind ik bijna altijd stijlvoller. Haar kledingkeuze vind ik mooi.

Wat een mooie blog over Maria Theresa. Prachtige kleding, mooie kleuren en met een eigen stijl. Maria Theresa ziet er altijd verzorgt uit en wat staat het kapsel haar goed. Ze laat zien dat kort haar ook heel Koninklijk kan zijn😉

Mee eens lente-Tine

Wat een mooie en leuk vrouw is dit toch! En volgens m8j echt een liefhebbende oma. Heel fijn dat jullie haar in de spotlights zetten. Ik vind vooral haar trendy korte kapsel heel erg leuk. En de broekpakken en mooie jasjes die ze draagt. Vooral de zwarte jumpsuit met bloem vond ik heel verrassend gekozen.

Meestal kleurrijk (houd ik van) en stijlvol. Ze heeft haar eigen stijl ontwikkeld en die staat haar goed.

De groot hertogin van Luxemburg heeft de afgelopen jaren een metamorfose door gemaakt. Maria Theresa heeft veel durf laten zien. Van heel klassiek en veilig naar meer trendy en fashionable glamour. Overigens is zij niet klein. Zij is gewoon gemiddeld. Misschien oogt zij klein. Maria Theresa is 1.67 cm. Net zo lang als koningin Rania. En Rania oogt weer lang;)

Wat grappig. Ik dacht inderdaad dat ze kleiner zou zijn. 1.67 is niet klein voor een vrouw.
Zelf ben ik 1.63 cm. Dan denk ik: valt wel mee met haar klein zijn. Maar ze heeft een man die best lang is en ook haar kinderen (met name haaar zonen) zijn lange mannen. Dan lijkt ze daardoor wellicht ook kleiner dan ze in werkelijkheid is dus.

Mijn mond viel open van verbazing toen ik dit las, dat koningin Rania net zo lang is als Maria Theresa. Sjonge zeg, dat had ik nooit verwacht. Het klopt inderdaad, heb het ook opgezocht. Rania oogt als een lange vrouw en MT zie ik als een kleine vrouw. Maar zij staat dan ook weer naast een heel lange man.
Tussen twee haakjes, dan is koning Abdoella helemaal een klein persoon, want Rania steekt nog wel een eindje boven hem uit.

Rania wordt ook een handje geholpen door haar torenhoge hakken 🙂

Een erg stijlvolle groot hertogin !! En dit voor iemand die niet de”ideale” kledingmaten heeft !! Zij komt steeds uiterst verzorgd voor de dag wat kapsel, accessoires, schoenen , juwelen …. betreft.

Voor Maria Theresa heb ik een zwak. Ze heeft echt altijd tegenstand van haar schoonmoeder gehad. Die schijnt haar te pas en onpas te hebben gezegd dat ze te dik was en niet goed genoeg voor haar zoon. Lekker dan!
Gelukkig zijn zij en haar “prins charming” nog steeds bij elkaar en het lijkt mij een gelukkig huwelijk.
Ze is daarbij klein van stuk (net als ik en ik ben ook verre van de slankste).
Ben dus altijd erg benieuwd naar wat ze draagt.
Jaren geleden was ik weer eens in Luxemburg en dan struin ik meteen naar Marina Rinaldi (prachtige zaak daar overigens).
Achter de toonbank op een rij hing daar een rij prachtige shantung zijde 2-delige mantelpakjes in kleur oplopend van offwhite naar rose naar chocolade bruin.
Driemaal raden voor wie 😉 ze hingen te wachten.

Last edited 10 maanden geleden by Roos

Volgens mij is deze blog getiteld MKM en heeft dus met name met mode en o.a. uiterlijk en m.i. vooral uitstraling te maken en niet met gewicht. Over wie ze – de royals – “zijn” kunnen we alleen maar gissen, ik heb geen flauw idee en laat me o.a. ‘informeren’ door MKM inclusief mjn eigen ( subjectieve!!) indrukken. Met alle respect, laten we niet afwijken van de bedoeling van deze blog.

Volgens mij bepalen moderators wat er wel en niet geplaatst mag worden.