Avatar foto Door Josine Droogendijk
Juwelen 05 okt 10 reacties

Máxima draagt historische broche ondersteboven

Koningin Máxima maakt dankbaar gebruik van de historische juwelencollectie van de Oranjes, maar wist je dat ze de smaragden broche eigenlijk ondersteboven draagt?

Het juweel werd aan het einde van de negentiende eeuw besteld bij juwelier Schürmann. Aan het Nederlandse hof heerste het idee dat de jonge Wilhelmina wel wat grandeur kon gebruiken om aanzien te verwerven. Bestaande juwelen van eerdere koninginnen werden opgeofferd voor nieuwe, eigentijdse parures, waaronder ook de smaragden parure. Hieronder zie je de tekening van de broche.

Foto: Koninklijk Huisarchief

In eerste instantie werd de broche ook op de bedoelde manier gedragen. Hieronder zie je Juliana ermee.

Foto: RVD/Koninklijk Huisarchief

In de jaren zeventig werd Juliana gefotografeerd met de smaragden parure en naast héél veel andere historische stukken, zie je aan het lange collier ook de broche van hierboven. Wie goed kijkt, ziet dat het juweel hier al ondersteboven hangt, en de foto bewijst ook overduidelijk dat de broche aan zowel de boven- als onderkant een haakje heeft voor een pendant of iets in die trant. Anders zou het het juweel niet én aan het collier én aan het smaragden duivenei bevestigd kunnen zijn.

Foto: RVD/ Max Koot

Koningin Máxima maakt van deze mogelijkheid ook dankbaar gebruik, maar gelukkig hangt ze de broche wel aan een mooier collier.

Foto: PPE/Nieboer

Hier zie je de haakjes en schroefjes goed zitten:

© PPE/Nieboer

Draagt de koningin de broche los, dan draagt ze hem ook onderste boven. De logica ontgaat me, maar eerlijk is eerlijk: ook op deze manier is het juweel prachtig.

(c) PPE/Nieboer

Nog even op een rij:
1. Het oorspronkelijke ontwerp
2. Hoe de broche nu gedragen wordt
3. Bewijs van 2.

Welke versie vind jij mooier? Sorry koningin Máxima, maar ik ga toch echt voor het originele ontwerp.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Renske, waarvoor dank!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
10 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Leuk, leuk, leuk…… Ik ga voor het origineel. Bij Máxima’s omgekeerde draag moment vind ik het jammer dat de broche niet mooi recht kan vallen door de jurk (sowieso niet mijn favoriete jurk).

Klein detail, fantastisch om zo weer nieuwe juwelen te bouwen om in legotermen te blijven. Voor mij maakt t geen verschil ik vind beide vormen mooi. Juwelen staan Maxima prachtig maar soms vind ik t jammer dat en een tiara en oorbellen en een halsketting en een broche wordt gedragen. Vooral als t om de grotere juwelen gaat. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

Last edited 1 jaar geleden by Tantie

Vind beide mooi maar verkies de broche boven de hanger.
Vind combi met de cabochon smaragd mooier dan de met briljant omringde smaragd.

Het is zo’n minimaal verschil dat ik niet echt een voorkeur heb. Is het strikje niet gebruikt voor de parelbroche die ze in Londen droeg?

Interessant! Ik ga met jou mee Josine: de originele versie is net iets mooier, dan komt er een soort strikje aan de onderkant.
Bij deze closeup foto’s zie je ook hoe mooi de ogen van onze Koningin zijn.
En ik ben geloof ik de enige die de groene kanten japon afschuwelijk vind: die kleur is zo hard. Echt een Haagse markt feestjurk.

Hahaha…. een Haagse feestjurk… heerlijk 🙂

Ik moet altijd beetje glimlachen als ik foto,s van Juliana zie, mooie en zeer kostbare juwelen, maar ietsje minder lijkt me beter
Wat de foto,s van Maxima betreft, allebei de optie,s zijn mooi en chique.

Heb ook gezien dat ze om iedere vinger een ring droeg. En toch wilde ze graag ” gewoon” zijn.

Wat een leuke blog….dank!
Prachtig juweel!
Optisch gezien lijkt de omgekeerde positie van de broche langer te zijn, maar als ik beide tekeningen naast elkaar zie is dat toch niet zo.
Ik vind beide versies mooi. Zelf zou ik in het geval van dragen bij de getoonde avondjurken de groene pendant weggelaten hebben, omdat hij bij foto 1 te dicht op het kant uitkomt en bij foto 2 naar mijn smaak niet zo mooi op de strik hangt.
Maar als broche op een bovenstuk van een japon of jasje is de pendant eraan juist chique. En wat draagt Maxima hier ook mooie, stijlvolle bijpassende oorbellen.

Tjee wat mooi!!! Maakt mij niet uit hoe ze de broche draagt, in beide posities schitterend juweel!