Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 16 jul 0 reacties

Lintjesregen: wanneer draag je welke onderscheiding?

Als een strik om een prachtig cadeau, zo zou je Máxima’s kleurrijke ordelinten kunnen omschrijven. Of juist als een stoorzender, want opvallen doen ze zeker. In de serie Lintjesregen komen alle ins en outs van de koninklijke onderscheidingen aan bod. In de blog van vandaag: wanneer draag je welke onderscheiding?

Door de jaren heen heeft Máxima 27 onderscheidingen ontvangen. Kan ze die zomaar lukraak opspelden of omhangen? Nee, zeker niet. In het vorige deel van de serie zagen we dat er per kledingvoorschrift andere versierselen zijn. Bij de Orde van de Nederlandse Leeuw heb je een grootkruis, ster en bijbehorend ordelint voor galagelegenheden. Het miniatuurspeldje komt in beeld bij black tie/cocktail en dan is er ook nog een draaginsigne voor overdag. Voor een leek lijken dat misschien drie verschillende onderscheidingen, maar het betreft één onderscheiding met verschillende versierselen (decoraties). 

Foto: PPE

Daar kun je als royal al flink mee blunderen en dan is er ook nog de vraag welke onderscheiding bij welk moment hoort. De stelregel is als volgt: draag de hoogste onderscheiding die past bij de gelegenheid. Laat ik dat gelijk maar even uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Koningin Máxima heeft twee Belgische onderscheidingen. Als prinses ontving ze het Grootkruis in de Kroonorde van België, als koningin het Grootlint in de Leopoldsorde van België. Gaat Máxima binnenkort naar België voor een staatsbezoek, dan zal zij haar hoogste Belgische onderscheiding tevoorschijn halen. Het Grootlint in de Leopoldsorde van België dus (rechts). Om die reden verwacht ik haar ook niet meer te zien met het Grootkruis in de Kroonorde van België (links). 

Foto: PPE

Ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag ontving de koningin het Grootkruis van de Huisorde van Oranje. Misschien wel goed om te weten: een Huisorde kan worden toegekend zonder handtekening van een minister en is een zogeheten civiele orde. De Orde van de Nederlandse Leeuw is een civiele ridderorde, vereist wel een handtekening en is hoger in rang. De kans dat we koningin Máxima ooit met de Huisorde van Oranje gaan zien is dus klein, want: lager in rang. 

Máxima met het Grootkruis van de Orde van de Nederlandse Leeuw. Foto’s: PPE

Prinses Laurentien draagt haar Grootkruis in de Huisorde van Oranje wel, want zij heeft (nog) geen Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zoals onderstaande foto al wel uitwijst, hoort er bij de Orde van de Nederlandse Leeuw een blauw lint, bij de Huisorde van Oranje (heel verrassend) een oranje.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens Prinsjesdag 2019 in Den Haag.

Nu is het niet zo dat Máxima van ieder land ter wereld een onderscheiding heeft. Normaal gesproken worden lintjes alleen uitgereikt bij een bijzondere prestatie (lees in Máxima’s geval: een staatsbezoek) en wat dat betreft valt bijvoorbeeld Griekenland al af. Dit land staat wel op de planning voor een staatsbezoek, maar is door corona nog niet aan de beurt geweest. Heeft Máxima volgende week een white tie-gelegenheid op Griekse bodem, dan zal zij dus een Nederlandse onderscheiding dragen.

Datzelfde zag je ook bij het staatsbezoek van de Indiase president aan Nederland (april 2022). In India kennen ze het gebruik van een lintjesregen bij een staatsbezoek niet, dus droeg Máxima tijdens het banket het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments