Avatar foto Door Josine Droogendijk
Broches 27 mrt 10 reacties

Lezersvraag: welk diadeem droeg Juliana op haar trouwdag?

Via het reactieformulier kreeg ik de vraag binnen welk diadeem prinses Juliana droeg op haar Grote Dag. Hierbij het antwoord.

Bij juwelen uit het verleden is het soms lastig te bepalen welke juwelen gedragen worden. Van Juliana als bruid zijn gelukkig vrij scherpe foto’s vrijgegeven.

(c) RVD

De sluier van de bruid werd niet op z’n plek gehouden door een diadeem, zoals gebruikelijk was, maar door wat takjes oranjebloemen en vijf diamanten, wilde rozen. De broches werden in 1888 door koning Willem lll aangeschaft bij Mellerio dit Meller voor koningin Emma. Volgens krantenberichten uit die tijd verwijzen de rozen naar de rozen op het wapen van de familie Van Lippe – Biesterfeld.

(c)) RVD

De diamanten rozen zijn in drie verschillende groottes uitgevoerd. Hier draagt Beatrix ze om haar hals, waardoor je het verschil goed kunt zien.

(c) RVD

De twee kleine rozen worden als oorstekers gedragen, de drie grote als broches. Er wordt gezegd dat prinses Beatrix de set heeft gekregen, maar bewijs voor deze bewering ontbreekt.

Nationaal Archief/Joop van Bilsen
RVD/Max Koot

Als oorstekers en broches:

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
10 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat een mooie combinatie van broches! Máxima is niet de enige die creatief is met juwelen. En wat lijkt Amalia toch op haar overgrootmoeder en koningin Beatrix toen ze jong was

Ik sla even aan op die prachtige verlovingsfoto van Beatrix en Claus…. wat een puur geluk straalt er uit Claus zijn ogen, en Beatrix voelt zich merkbaar verbonden met hem!
Fijn, die achtergrond info over deze juwelenset.
Als broche en oorstekers heb ik ze altijd al heel mooi gevonden, maar als ketting wat minder.

Heel mooi! Wat een prachtige sieraden.

Richard, ja dat zijn de diamanten oorbellen die ook Maxima op haar huwelijksdag heeft gedragen. En daarna in haar begin jaren als prinses ook veel heeft gedragen. Althans dat denk ik wel, maar Josine weet het echt zeker.

De oorbellen die Beatrix draagt als ze de broches om haar hals draagt lijken wel op Maxima haar huwelijksdag oorbellen. Zijn dit dezelfde?

Oeps, ik las je bericht verkeerd
Ik vind het er ook wel wat op lijken

Last edited 1 jaar geleden by Ina.h

Nooit geweten dat dit geen diadeem was maar losse broches verbonden met bloemen, leuk om te weten! Wat zag Juliana er mooi en eigentijds uit als bruid, ik vind haar bruidsjurk prachtig!!

Het zijn mooie broches, en mooi dat Juliana ze gekozen had met een reden. Maar dat randje wat je tussen de broches ziet bij de sluier is dan een afgewerkte rand van de sluier zelf denk ik.

Josine, bedankt voor dit logje. Ik wist niet dat de diamanten wilde rozen ook als tiara zijn gebruikt. Voor mij nieuwe informatie en dat voor een royal fan die inmiddels bijna alles weet over de juwelen van de Oranjes:)