Avatar foto Door Josine Droogendijk
Amalia 14 jun 12 reacties

Lezersvraag: waar komt Máxima’s robijnen armband vandaan?

Tijdens het diplomatendiner droeg Máxima een armband van robijn en diamant. Een lezer vroeg mij waar dit juweel vandaan komt. In deze blog lees je het antwoord.

Laten we bij het begin beginnen. Als Máxima een robijnen diadeem wil dragen, heeft ze twee keuzes. Of de robijnen Mellerio óf de robijnen Pauwenstaart. Bij de hoofdsieraden kan Máxima twee verschillende armbanden van robijn en diamant dragen. Hieronder zie je ze.

In de armband links zie je het motief van het diadeem terug. Dat verklaart ook gelijk de herkomst. Toen koningin Willem lll eind negentiende eeuw bij het Franse juweliershuis Mellerio een robijnen parure bestelde, hoorde daar ook een armband bij. Armband nummer 2, hierboven en hieronder rechts te zien, kwam in beeld tijdens het diplomatendiner en zal in het vervolg van de blog dus centraal staan.

Het juweel bestaat uit een smalle, diamanten wikkelarmband die aan beide uiteinden versierd is met een krullerig bloemmotief van robijn en diamant. Deze armband sluit je dus niet met een slotje, maar wikkel je om je pols heen.

De geschiedenis brengt ons terug naar koningin Sophie. Daarmee is de armband een van de oudste stukken uit de Oranjecollectie. Koningin Sophie was de eerste vrouw van koning Willem lll. Van haar zijn helaas bijna geen foto’s en schilderijen bewaard gebleven. Koningin Emma liet de juwelen van haar voorgangster graag links liggen of vermaken. De eerste die met de armband werd gezien, is koningin Wilhelmina. Zij droeg het juweel al op de staatsieportretten die bij haar inhuldiging werden verspreid.

Ook op latere leeftijd droeg ze de armband regelmatig.

(c)RVD

Koningin Juliana droeg hem op de dag van haar inhuldiging. Door de handschoen en de wikkelsluiting staat het juweel een beetje open.

Door naar de volgende generatie: koningin/prinses Beatrix werd er ook meermaals mee gezien.

(c)EVD/Vincent Menzel

Net als haar zussen Irene en Margriet.

Draagt Máxima een onderdeel van de robijnen parures? Dan duikt de armband van koningin Sophie negen van de tien keer ook op.

PPE/Nieboer

Tijdens het diplomatendiner dook hij ook op. Helaas trekt de koningin geen heel charmant gezicht op onderstaande foto, maar de armband komt er wel goed op uit.

(c)PPE

En de zesde generatie is inmiddels ook al aan zet. Tijdens het staatsbanket voor het Spaanse koningspaar droeg ze hem om haar rechterpols.

PPE/Schoemaker

Hopelijk is de lezersvraag zo goed beantwoord. Ik heb nog enkele lezersvragen op de wachtlijst staan. Bijvoorbeeld: heeft Amalia een stylist? (Antwoord: ja. Maar daarover dus meer) Hoe gaan de hofdames gekleed? Hoe wordt de koninklijke kleding bewaard? En héél veel vragen over onderscheidingen. Weet dat ik ze niet vergeten ben, maar dat ik ook het een en ander bewaar voor de zomervakantie die voor de deur staat.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
12 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Hi, I´m sorry I don’t speak Dutch, I´m from Colombia, but as far I know there is another ruby bracelet, it is a bangle with a single ruby cluster, it´s less known because it is a petite jewel, do you know more information about that?
by the way congratulations for the blog, and thanks for the information, I enjoy it so much.
I hope one day Maxima will wear one of the filigree brooches made in my hometown, Mompox, that the President gave her in February.

now I was seeing some of the pictures, and I realized the possible origin of the bangle in ruby or emerald stone, could be from a floral bracelet, now used as a broch

Hoi Josine: bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ik loop wat achter op al je blogs wegens vakantie, maar ga er morgen eens uitgebreid voor zitten👍
Heb ik inmiddels gedaan: wat mij opvalt is dat Amalia en destijds Irene (Margriet kan ik niet goed zien), de armband met het “zwaartepunt” naar beneden dragen en Maxima, Beatrix, Juliana en Emma juist naar boven. Persoonlijke voorkeur of zegt het iets over hun “status”?
Maar het is een mooie armband, die m.i. het mooist wat hoger op de arm het beste uitkomt.

Last edited 1 maand geleden by Roos

Wat een mooie armband! En bedankt voor de achtergrondinformatie. Erg leuk die lezersvragen👍🏻

Mooi, deze historische achtergrond informatie.
Wanneer ik bovenstaande foto’s bekijk kom ik steeds weer terug bij die van Beatrix….!
Wat is de tiara bijzonder mooi in haar volle kapsel verwerkt!
De broche en ketting staan prachtig en ook de armband, waar dit blog over gaat, oogt heel elegant om haar arm.
Eerlijk gezegd vind ik deze armband het meest geschikt voor vrouwen met een slanke arm.
Anders lijkt het gauw wat propperig.
Voor mijn gevoel moet een armband altijd iets bewegingsvrijheid hebben.

👑 Eens wat betreft Beatrix’ manier van dragen betreffende deze tiara, niet favo bij mij maar het mooiste draagmoment dat ik ken.

De rechterarmband heeft idd ruimte nodig want anders propperig en puilend lijkend ofwel niet mooi. 🙂‍↔️
Variant links heeft mijn voorkeur 🙂‍↕️

Altijd blij met historische verhalen 👍🏼

Schitterend! Prachtige armband! Maar jammer dat ik zie dat Máxima een prachtige ring om haar middelvinger draagt het staat wat ‘goedkoop’. m.i. hoort zulk een klassiek sieraad met een steen gewoon om de ringvinger gedragen te worden, daar staat hij het mooist.

Wat een prachtige armband en wat een mooi blog. Heel leuk je antwoorden op dit soort vragen.

Dank voor de uitleg en de mooie foto’s, prachtig ook de foto van Amalia. Een schitterend juweel van grote historische waarde, maar echt…dat touwtje erbij tijdens het diplomatendiner vind ik een aanfluiting.

Super mooie armband !!! Staat idd beter aan de “vollere”pols van amalia.
Zie dat maxima de mooie robijnen ring van deze parure aan de middenvinger draagt. Jammer…. deze ” klassieke” setting is mi het mooist gedragen op een ” klassieke” manier nl de ringvinger.
Maxima mag dan geloofd worden om haar lijn en terecht, maar soms neigt het mi naar ” te mager”, het meest opvallend aan de handen en hals .

Last edited 1 maand geleden by maribrune

Gek genoeg vind ik de de armband het mooiste uitkomen bij Amalia en bij, destijds, Koningin Juliana over de mouw heen gedragen. Tenminste zover ik t van de foto kan zien.

Dat herken ik. Ik heb ook slanke polsen. Dan klopt de verhouding met zo’n armband niet goed.