Avatar foto Door Josine Droogendijk
Denemarken 22 jun 40 reacties

Lezersvraag: hoe wordt de koninklijke kleding bewaard?

Als je per jaar een stuk of vijftig nieuwe outfits koopt, heb je aan één Ikea-kast natuurlijk niet genoeg. De meeste koninginnen hebben daarom geen kledingkast, maar een kledingkamer.

Heb je weleens naar l’Agence gekeken? In deze veelbekeken Netflix-serie wordt een Parijse makelaarsfamilie gevolgd, die opereert in het hogere segment. Naast de mooiste marmersoorten, paardenbakken, zwembaden en badkamers kom je ook inloopkamers tegen waar de plaatselijke H&M jaloers op zou zijn. Rekken, lades, planken: voor ieder mode-item is een mooie opbergplaats te vinden.

Als filmsterren, actrices en geslaagde ondernemers allemaal een walk-in closet tot hun beschikking hebben, hoeven koninginnen en prinsessen natuurlijk niet voor hun onder te doen. En wees niet bang: dat doen ze ook niet.

De inloopkast van Rania kregen we te zien op 25 mei 2017, toen het Jordaanse hof foto’s vrijgaf van de modieuze voorbereidingen op de 71e Onafhankelijkheidsdag. Op de beelden voorziet de koningin haar dochter Salma van make-up. Ook poseert ze middenin haar kledingkamer. Op de achtergrond zie je lichte kledingkasten van grond tot plafond, ladekasten voor de juwelen en geborduurde avondjurken en uiteraard een grote spiegel.

25-05-2017 © PPE/Royal Hashemite Court/BananAlawneh
25-05-2017 © PPE/Royal Hashemite Court/BananAlawneh
25-05-2017 © PPE/Royal Hashemite Court/BananAlawneh
25-05-2017 © PPE/Royal Hashemite Court/BananAlawneh

De kledingkast van Mette-Marit heeft een Scandinavisch kleurenpalet. Lees: licht op licht. Zoals je op onderstaande foto ziet, zijn aan de hoeken van haar kasten haken bevestigd. Daaraan wordt de kleding gehangen die ze die dag zal dragen. Op de achtergrond zie je een geopende kast. Onder de hangende jasjes en jurken zijn nog allerlei opbergmogelijkheden voor accessoires gecreëerd.

De jurk die aan een van de haken hangt, ken je misschien nog wel van het Luxemburgse huwelijk in 2012.

PPE

Wil je de prinses in actie zien in haar walk-in closet? U vraagt, wij draaien.

De prinses bespreekt op de foto hierboven een lichtblauwe avondjurk, die net was vermaakt voor een nieuw staatsieportret. Hieronder zie je de oorspronkelijke versie (links) en de huidige (rechts).

PPE

Van de walk-in closet van Mary is alleen onderstaand kiekje uitgelekt. Naast een foto van een jonge Mary zie ik ook een televisie hangen. Handig tijdens het krullen van haar lokken.

(c)Søren Hedegaard

In het book ‘Dressing the Queen’ komt de inloopkast van koningin Elizabeth uitgebreid in beeld.

De witte kasten beslaan de gehele ruimte, van plint tot plafond. Kwetsbare galajurken worden met tussen vloeipapier bewaard in lades.

In de kasten hangt alles op kleur.

Door naar Paleis Soestdijk, want daar was ik onlangs in de walk-in closet van de prinsessen voor een tv-opname. De officiële kleding van Beatrix, Irene, Margriet en Christina werd bewaard in één kast, die bestaat uit twee verdiepingen. De jurken hingen er per maat gesorteerd. Zodra Irene uit maat X was gegroeid, hing Beatrix’ afgedankte kleding in maat X+1 al op haar te wachten.

In de kast links werden de hoeden bewaard, voor de kleding waren er rekken en uiteraard waren er ook speciale kasten voor de schoenen. Werkelijk ieder hoekje werd benut. Wil je meer weten? Kijk dan even het item terug vanaf minuut 59.

En last but not least kijken we ook nog even naar Máxima. Hoe zij haar kleding precies heeft ondergebracht, is niet bekend. Of laat ik het zo zeggen: er is geen beeld van dat gepubliceerd mag worden. De kasten zijn er van plint tot plafond. De winterjassen zijn nu bovenaan opgeborgen en worden met de wisseling van het weer uiteraard weer naar beneden gehaald. De galajurken liggen tussen vloeipapier in een lade, net als bij koningin Elizabeth.

Van de kledingkamer op Villa Eikenhorst hebben wél beeld. Via de gestolen videocamera (2004) hebben we een kiekje van Máxima die in de ruimte wordt opgetut, maar die zal hier uiteraard niet geplaatst worden. Die van Amalia die in de kledingkamer van haar moeder het Mellerio-diadeem draagt wél. Die privéfoto werd namelijk vrijgegeven ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag. Op de achtergrond zie je Máxima’s schoenenrekken, waar de hakken per kleur en paar bewaard worden op transparante plankjes. Links zie je de kaptafel. Als Máxima om de spiegel heen keek, zag ze de vijver aan de achterzijde van Villa Eikenhorst. De kasten waar de kleding in wordt opgeborgen staan niet op beeld, maar zijn donker en beslaan de ruimte van plint tot plafond.

En we sluiten af met een quizvraag. Zeg het maar: van wie is onderstaande walk-in closet?

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
40 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Had ook Delphine kunnen zijn qua kleuren.

Ik bergat het te vragen in mijn reactie. Maar wat is de reden dat galajurken liggend en in vloeipapier wordt bewaard. Het lijkt mij dat het dan juist gaat kreuken……of zijn deze jurken te “zwaar” om op te hangen🤷‍♀️

Aaah vandaar. Duidelijk, dank je wel Josine

Wat heerlijk om allemaal te zien. Wel ben ik benieuwd wie verantwoordelijk is voor de walk in closet van Maxima. Wat een verschrikking zoals de schoenen er op de foto bij staan 😱
Wat betreft de quizvraag. Gezien de kleuren en de roze jurk die aan de deur hangt, koningin Margrethe

Voormalig koningin Margarethe moet dat dus zijn

Het eerste dat bij me opkwam was Margarethe. Zo’n authentieke smaak, dat mooi of niet mooi gewoon niet van belang is.

Idd josine, margrethe heeft vanuit een fundamenteel respect voor het land, zijn onderdanen en zijn instellingen met een koninklijke waardigheid haar eigen koers gevaren los van trends of andere tijdelijke verschijnselen. Een bedenking : mss is dit eigen aan koninginnen. Mi gaven ook haar tijdsgenoten beatrix en elisabeth hun taak vanuit een plichtsbesef en trouw inhoud….
.

Leuk!
Wie zal dat toch zijn met het gestreepte vest in de spiegel achter Amalia?

Hoi Doro en Nina,
Iets in de houding van die persoon (handen in de zij) zegt mij dat het Maxima is, maar dat is meer een gevoel dan zeker weten.
Zo van: ” Ja je mag de Mellerio even op, maar mama blijft in de buurt en NIET laten vallen Amalia”.😉😂

Zou zo maar kunnen ja.
En zij dan zo nonchalant met één handje vast houden. 🙈

Ja daar zit ik ook al heel lang naar te kijken. Iedere keer als ik deze foto zie.

Ha leuk!
Ik dacht dat het de kledingkast in haar Franse chateau was, maar is dus toch Amalienborg?

Top Josine, dank je wel voor je antwoord.

De droom van veel vrouwen……. Ik heb een veel kleinere kast die ik deel met mijn man. Probeer de kast zo netjes mogelijk te houden😉. Maar valt in het niet bij de koninklijke inloopkast.
Ik denk Margarethe’s kast.

Ik heb ook een inloopkamer, maar ook een man die gek is op kleding én niet te vergeten schoenen. Dus je begrijpt het waarschijnlijk al; bijna al mijn kleding hangt in de slaapkamer😉😂

T wordt niet netjes bij mij. Colbertjes van verschillende lengtes, dikke/dunne stof, totaal andere modellen, wel of geen schoudervulling. Zo netjes de jassen bij Queen E met nagenoeg gelijke lengtes… dat gaat t niet worden.

Ik denk koningin Margarethe.

Koningin Silvia denk ik

wat een ontzettend leuke blog. Het lijkt me heerlijk om door zo’n walk in te struinen. Vooral die van Maxima en Mary. Zij hebben niet een echte vaste stijl dus veel diversietijd in de walk in. Catherine haar kast lijkt me ook interessant, maar zij is enorm stijlvast, dus ik denk minder verassend.

Wat een leuk onderwerp! De kast van Queen Elizabeth, een snoepje!

Och belletje, die kast van the queen; daar droom je toch van? En dan ook nog iemand die het zo netjes houdt.
Geweldig👍

Ik dacht aan koningin Margarete.

Heb een idee dat het van prinses Margriet is.

Wat lijkt het mij heerlijk om rond te snuffelen in die kledingkamers van de vorstelijke dames.
Prachtig, alles op kleur, en eronder laadjes en bakjes met de bijpassende accessoires.
En wat is de tweede versie van de lichtblauwe japon van Mette Marit mooi! Staat haar veel eleganter!
Dat snoetje van Amalia…. dromerige blik voor de spiegel met al dat moois om haar heen!
Oh ja, de quiz nog….. ik ga mee met diegenen die aan koningin Margrethe denken, gezien de kleurigheid en schoenkeuze.
Maar heb een lichte twijfel, omdat de lengte van de kleding mijns inziens dan wat te kort zou zijn….?🤔

Leuk! Dit soort quizzen👍
Die kast van Queen Elisabeth met jurken en hoeden op kleur🤩
Ik denk te weten van wie de kast is: koningin Margrethe, maar dan wel in haar chateau in Frankrijk.

Last edited 25 dagen geleden by Roos

Wat een super leuke blog! Inmiddels ben ik er achter van wie de kledingkamer is, maar zal ’t niet verklappen ;).
Lijkt me super leuk, vaker van deze quizjes.

Oei, dat is lastig, eerste indruk is Margaretha, maar daar lijkt het mij te kort voor, schoenen wel haar stijl.
Sonja?? Te drukke stofjes voor haar, denk ik.
Paola ? Misschien?
Ik heb geen idee, het zou me ook nuet verbazen als het van een heel ander persoon is dan wij denken……

Ik denk Amalia .

Heerlijke blog en leuk die quizvraag. In eerste instantie dacht ik aan María Teresa, maar de schoenen en hoedjes… nee, toch niet. Ik gok op koningin Sonja van Noorwegen. Ben benieuwd…

Och wat leuk dit.

Wat een leuke tour. De laatste moet idd haast wel van Margrethe zijn. Wel een ruimte om vrolijk van te worden

Ik denk dat dit de kledingkamer van ….. amalia is !!!!

Margarete van Debenarken misschien als ik naar de schoenen kijk?

Hoi Reuzefan1, ik zit ook op dat spoor😉
Duimen dat we het goed hebben😂

Uhh….Denemarken!