Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 21 nov 43 reacties

Lezersvraag: hoe houdt Máxima haar hakken zo netjes?

Scheve kinderkopjes, een iets te diepe regenplas: voor je het weet, zijn je hakken klaar voor een enkeltje prullenbak. Vreemd genoeg lijkt Máxima daar geen last van te hebben. Vandaar ook de lezersvraag die onlangs binnenkwam: hoe houdt Máxima haar hakken zo netjes?

Als je één paar schoenen per seizoen hebt, is het een heuse prestatie als je ze aan het einde van het seizoen als nieuw naar zolder kunt brengen. Bij koningin Máxima staan de zaken er natuurlijk heel anders voor. Door de jaren heen schafte ze meer dan 350 paar pumps aan, waardoor ze iedere dag per jaar een ander paar zou kunnen dragen.

PPE/Nieboer

Dat helpt natuurlijk enorm bij het voorkomen van slijtage. Als je schoenen simpelweg niet draagt, hoef je ook niet bang te zijn dat ze beschadigen.

PPE

Daarnaast hoeft de koningin maar zelden hele einden te lopen. Bij de meeste optredens stopt de auto een paar meter voor de deur. Via de rode loper loopt ze naar binnen en aan het einde van het programma gebeurt dit in de tegengestelde volgorde opnieuw. Veel kans om te slijten krijgen de pumps dan niet.

PPE

Is er binnen sprake van struikelgevaar, dan wordt dat op verzoek van de hofhouding vaak voorkomen. Voor Koningsdag 2018 werden de gaten in de vloer van de Martinikerk bijvoorbeeld gedicht of bedekt met een tapijt.

Schoenwissel
Bij streekbezoeken staat er doorgaans een natuurwandeling op het programma. Voorheen hield de koningin haar pumps aan, waardoor de naaldhakken aan het einde van de dag bijna zwart waren door het ploegen.

BSR/Rubsamen

Tegenwoordig vindt er een snelle schoenwissel plaats.

PPE

Moet ze een eindje over kinderkopjes lopen, dan wordt er vaak gekozen voor een wat bredere hak. Voor 4 mei (Nationale Dodenherdenking) heeft Máxima bijvoorbeeld een Dam-proof schoenpaar in de kast staan. Bijna ieder jaar duiken ze weer op.

PPE

Deze pumps met gouden blokhak doen vaak dienst tijdens een streekbezoek of staatsbezoek, waar beduidend meer gewandeld wordt dan tijdens een werkbezoek, prijsuitreiking of opening.

Favoriet
Máxima’s favoriete pump van dit moment is de courtshoe (hofschoen) van Gianvito Rossi, met een naaldhak van 10,5 centimeter. Inmiddels staat het model in zeker 33 kleuren in Máxima’s walk-in-closet.

Prijzen van de courtshoe liggen varieren tussen de 700 en 1000 euro. Een flinke investering, die zich gelukkig wel uitbetaalt in kwaliteit. Blijft Máxima haken tussen twee stoeptegels, dan komt haar hak er doorgaans (bijna) onbeschadigd weer tussenuit.

PPE/Nieboer

Kwaliteit is dus erg belangrijk, net als onderhoud. Suede kun je preventief behandelen met impregneerspray. Doordat het materiaal een open nerf-structuur heeft, is het belangrijk om bij vlekken in te grijpen. Niet te snel, want suede moet je eerst laten drogen en dan pas (in een richting) borstelen. Het op tijd vervangen van stifthakjes is ook een pre. Slijten die te ver door, dan kun je de schoen definitief beschadigen. Voor deze zaken heeft Máxima een kamenier tot haar beschikking.

Glijpartij
Door de onderkant van de schoen voor gebruik bewust te ‘beschadigen’, voorkomt ze glijpartijen. Ik doe dit zelf vaak ook even. Schuurpapiertje of een sleutel erover en klaar.

En last but not least twee bewijzen van twee favoriete schoenparen die door het vele gebruik toch beschadigd zijn. (Omdat ik zelf niet zo dol ben op voeten, heb ik een van de foto bewerkt.)

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
43 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik blijf dat zwarte cocktailjurkje met geel detail zo ontzettend leuk vinden!

Ik denk dat ik heel onrustig en onzeker zou worden om uit zoveel schoenen en kleding te moeten kiezen wat je die dag gaat dragen.
Maar misschien wen je hier aan, en leer je ook hier mee om te gaan.

Dan heeft WA het een stuk makkelijker, zwart/blauw met veter, zwart/blauw met gesp en waarschijnlijk lak😂

Ze gaat al aardig de richting uit van Imelda Marcos 🤭

Dat is het ene uiterste, ha ha.Koningin Elizabeth het andere, die droeg ( meestal) hetzelfde paar zwarte schoenen .
En toch zag ze er altijd heel goed en verzorgd uit.

Ja maar voor zover ik weet had ze van dat zelfde paar schoenen wel tientallen in de kast staan.
Ik heb ook eens gelezen dat ze een nieuwe paren door haar hofdame liet inlopen die dezelfde maat had

😳😳😳😳

Hahaha, humor niet herkend? 😉

Zeker wel hoor…ik vond het alleen niet zo grappig denk ik

Tja, voor sommigen moet je hier je woorden op een ” Goudschaaltje ” wegen 😩

Dat hoeft van mij niet hoor…het kan alleen zijn dat een ander het niet zo kan waarderen, dat lijkt me toch oke?

Ik in deze ook niet Pietje, heb je 2 jaar geleden de documentaire over Imelda M gezien?

Koninklijk schoenenkwartet: Maxima tegen de kamenierster: ” mag ik van u de kobaltblauwe van de suède steltloper naaldhakkenserie?” 🤭

En dan de kamenierster aan de koningin…..mag ik dan van u?
Maar welke van de 350 ?????

Zoveel mooie schoenen en dan een paar lelijke ballerina’s bij de roze combi. Ze doet het vaker maar er zijn ook leuke collegeschoenen in alle kleuren en maten. En ik heb echt medelijden met die voeten.

Bedankt voor deze leuke blog Josine!

Zoveel schoenen en zoveel van hetzelfde! Ik ben wel blij dat ik niet kamenierster ben, ik vind schoenpoetsen erg leuk, maar er zijn grenzen 🙂

Logisch dat ze minimaal beschadigd zijn omdat ze zoveel schoenen heeft. Verder de beschadigingen op beige pump is minimaal. Bij de andere beige open schoenen krijg ik gewoon pijn in mijn voeten. Ik kan mij niet voorstellen dat Máxima geen pijn had. Ze zijn ook te klein, tenen steken eruit.
Overwegend vind ik dat Máxima hele mooie schoenen heeft uitzondering daar gelaten. En dat ze op lage schoenen nu meer loopt prima . Staat ook goed.

Wat een feestje om in de shoe closet van Maxima te kijken. Wat een juweeltjes van schoenen. En wat heb ik medelijden met haar voeten. De pedicure kan hier echt wel op los🫣🫣. Ik deed vroeger hetzelfde als Roos, plastic hoesjes om de hakken laten zetten bij de schoenmaker. Ik begrijp heel goed dat ze een paar makkelijke schoenen in de koninklijke kofferbak heeft als ze een bezoek brengt aan de provincie en de hakken niet toegankelijk zijn op bepaalde grondsoorten. Maar ik vind wel dat dit wat hipper kan. Als ze nu “platte” schoenen draagt is het of oerdegelijk of een flatje. Ik heb begrepen dat Maxima een grote schoenmaat heeft, wat ik dan niet begrijp. Waarom laat je dan niet een paar leuke sandalettes op maat maken……

Wat zien Maxima’s voeten er uit van dichtbij zeg. Overal beschadigingen in de huid. Als ze sandalen of sandaletten draagt, hangen haar tenen vaak over de rand heen. Kun je nagaan wat een gedrang van jewelste het zal zijn in die smalle punten van de schoenen met naaldhakkken.
Voor mij is het echt pure waanzin dat vrouwen hun voeten vrijwillig blootstellen aan zulke omstandigheden. Hoe ‘elegant’ het er ook uit ziet.

Een heerlijk overzicht. Ik vind de Gianvito Rossis zo mooi, pure elegantie. Op de twee foto’s in de oudroze jurk is goed te zien wat een verschil een mooie schoen in het totaalplaatje uitmaakt.

Inderdaad. Met die lage schoenen is het ZO suf/dozig… Het verbaast me altijd dat ze geen betere/elegantere lage schoenen kan vinden.

Verbaas ik me ook over Royal Ellen. Er zijn heus wel elegante schoenen te vinden met een lagere hak en toch charmant.

hoe elegant en charmant die platte schoenen ook zijn, je enkels en onderbenen lijken grover omdat je die niet meer “uitstrekt” zoals je wel met een hak doet waardoor je enkel en onderbeen slanker lijkt.
Als gevolg lijkt zelfs de schoen ook iets minder elegant.

(eigen ervaring 😄)

Volgens mij heeft het ook te maken dat er snel wordt gedonaldduckt op platte schoenen. Ik doe altijd mijn best om juist op platte schoenen ook de voeten recht te zetten, dat helpt.

Beschadigd? Voor mijn standaarden zien ze er gloednieuw uit, haha! Overigens vind ik jouw “bewerking” eigenlijk heel leuk, bij het eerste aanzien dacht ik dat het een heel nieuw model pump was.

Ik weet niet wat ik meer indrukwekkend vind; dat Máxima op zulke hakken kan lopen, of hoe ze die enorme collectie opbergt en dan het paar dat ze wil dragen, kan terugvinden.

350 paar schoenen a 1000 € is 350.000 €, moet ik 10 jaar voor werken …

Haha….ja, je bent koningin of je bent het niet, he.

Tja, en dat is nog maar een klein percentage van de HELE outfit-uitgaven… Het totaalbedrag moet om van te duizelen zijn….. !!

💸 De meeste items zijn wel kwalitatief en gaan jaren mee en worden ook vaker gedragen gelukkig.

Ja logisch dat ze jaren meegaan als de meeste niet eens gedragen worden omdat je alleen al 350 paar pumps hebt en sommige vaker dan eens draagt 😄
Dan blijven schoenen van van Haren ook járenlang goed. 😉

350 paar pumps. Daar komen dus nog de nodige andere schoenen en laarzen bij.

Leuk dit item over schoenen en onderhoud.
Vroeger (ik kan nu niet meer op hakken lopen) liet ik bij de “hakkenbar” van die plastic hulsjes om mijn hakken doen. Dat beschermde ook redelijk goed tegen beschadiging van de hakken. Alleen beschadiging door kinderkopjes (en zo lekker gênant midden op straat vast komen zitten met een schoen 🫣) hielp daar niet aan.

Ik moest heel erg lachen om jouw aversie tegen voeten.. ik deel die dus blij dat je de voet een beetje hebt weggepoetst😁

Goede verzorging en een leuke nagellakkleur is dan belangrijk.
Je ziet zo wel goed dat bij open schoenen haar tenen er steeds overheen hangen 😉

Wat veel schoenen (apart magazijn voor? 😄) Mooi om mee te combineren. Verstandig dat ze tegenwoordig platte schoenen aan doet in het veld, zouden van mij ook laarsjes mogen zijn.

👠 Grappig, gisteren had ik het nog over deze schoen en leerde toevallig al googelend dat ‘ie Gianvito 1️⃣0️⃣5️⃣ genoemd wordt.

https://www.gianvitorossi.com/bg_en/woman/shoes/pumps/gianvito-105/G28470.15RIC.CAMPRAL.html

🫣 Verder, ik blijf maar herinnerd worden aan die vreselijk roze ‘oudere meisjes elfenhaarband outfit’ toentertijd “zo handig” en “treffend” uitgekozen voor een streekbezoek op een regenachtige dag op het boerenland. De schoenwissel maakte “het drama” compleet 🙈, af-schu-we-lijk

😄 Heerlijk blog Josine inclusief alle reacties

PK020, ik lijd met je mee. Het roze flodderjurkje, de bloemetjes haarband, de niet matchende instappers, de omslagdoek, alles.

Kom, kom PK020, ieder ouder meisje heeft recht op haar “elfenmomentje” 😉😂😂😂🫣

🧝🏻‍♀️Mooi woord ‘elfenmomentje’ voor oudere meisjes 🫣