Avatar foto Door Moderator Petra
Laurentien 20 dec 12 reacties

Laurentien is zoveel meer dan alleen maar een voorleesprinses

Onlangs kregen we de vraag: wat doet prinses Laurentien eigenlijk voor het koningshuis? Is ze echt van toegevoegde waarde? Wat ons betreft wel.

In de vorige blog zagen we al een en ander over de werkzaamheden van prinses Laurentien. Vandaag kijken we verder, want we zijn er nog lang niet.

Expertise centrum inclusief onderwijs

Prinses Laurentien was op 16 november 2023 aanwezig bij het congres De Staat van Inclusief Onderwijs. Tijdens het congres nam Prinses Laurentien het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport ‘de Staat van Inclusief Onderwijs 2023’ in ontvangst.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Laurentien is beschermvrouw van het Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO). Het ECIO streeft naar inclusief onderwijs voor studenten met een ondersteuningsvraag. De activiteiten zijn gericht op studenten die belemmeringen ondervinden door bijvoorbeeld een functiebeperking, chronische ziekte, jong ouderschap of taken als mantelzorger. Vaak zijn ze geholpen bij flexibiliteit en specifieke voorzieningen. Het expertisecentrum ondersteunt onderwijsprofessionals die zich inzetten voor onderwijs en studentenwelzijn.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Mode

Laurentiens groene broekpak op de foto’s hierboven komt van Summum. Fijn dat ze zelf de tip gaf dat ze hier graag shopt, tijdens de lancering van de Nouveau editie waar ze zelf hoofdgastredacteur van was.

©Summum

De leuke riem met zonnebril gesp komt van Kate Spade New York, waar ze in het verleden wel vaker iets gekocht heeft.

Loafers van Unisa.

Erevoorzitter Vereniging van Openbare Bibliotheken

Laurentien en lezen, Laurentien en boeken. Dat is altijd een goede combi. Het is ook niet voor niets dat ze in 2006 gevraagd is als Erevoorzitter van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Een heel passende functie voor Laurentien. Ze bezoekt een ledenvergadering, een congres, houdt een toespraak en zet zich ongetwijfeld ook achter de schermen voor een en ander in.

Laurentien (in een jurkje van Valentino en schoenen van DVF) bij de viering van 100 jaar openbare bibliotheek Amsterdam. Foto ©PPE/Nieboer

Mode

Op deze foto zien we prinses Laurentien in een jurkje van Valentino en schoenen van Diane von Furstenberg.

Foto ©PPE/Nieboer

In augustus 2023 was prinses Laurentien aanwezig bij de opening van de World Library and Information Congress (WLIC) in Ahoy. Op de foto’s zie je een vrouw die zeer betrokken is bij het onderwerp.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Mode

We zien Laurentien bij deze gelegenheid in een heel zomerse outfit: een rok met top van Max & co.

Duurzaamheid

Prinses Laurentien houdt zich al jaren bezig met duurzaamheids- en milieuvraagstukken. Om die reden werd ze in oktober 2012 verkozen tot de nieuwe president van Fauna & Flora, nadat ze sinds 2006 vice-president was, en eerder lid van de raad in 2003 en 2004. Daarnaast was ze senior adviseur van WWF speciaal adviseur van Rewilding Europe, een Nederlandse stichting die tot doel had om in 2020 één miljoen hectare land opnieuw te verwilderen. Ze is ook Fellow bij de European Climate Foundation.

Laurentien voor de Fauna & Floral Foundation in Singapore. screenshot video ©FFI

Boeken duurzaamheid

In verband met duurzaamheid, schreef Prinses Laurentien de kinderboekenreeks Mr Finney, die beschikbaar is in meerdere talen. De boekenserie gaat over duurzaamheid en klimaatverandering. Daarnaast heeft Laurentien ook de Missing Chapter Foundation opgericht, een NGO die zorgt voor het aangaan van het gesprek tussen kinderen en (jonge) volwassenen, met het oog op het veranderen van de mentaliteit, vooral onder besluitvormers, om een ​​duurzamere toekomst te bereiken. Vanuit de Missing Chapter Fountdation ontstond in 2014 het initiatief de Raad van Kinderen.

Laurentien in 2015 als oprichter van de Missing Chapter Foundation bij de NOT onderwijs beurs, in actie voor Waterspaarders. Foto ©PPE/Buys

Mode

Tijdens de opening van de NOT onderwijsbeurs, droeg prinses Laurentien een zwart jurkje met kanten rok van Pinko.

Op de foto hieronder zien we prinses Laurentien en Sieb Posthuma bij de onthulling van het boek Mr. Finney en het raadsel van de bomen.

Foto ©PPE/vd Werf

Europese Culturele Stichting

De vrouw van prins Constantijn is ook president van European Cultural Foundation. Samen met prinses Margriet is ze regelmatig aanwezig bij de uitreiking van de ECF Princess Margriet Award for Culture. Prinses Laurentien volgde in 2007 prinses Margriet op als president van de stichting.

Foto ©PPE/vd Werf

Mode

Laurentien draagt hier een broek en lang vest van Missoni, herkenbaar aan het zigzagpatroon.

Op onderstaande foto was prinses Laurentien aanwezig bij de Europa dag in De Balie in Amsterdam. Deze dag gaat uit van de European Cultural Foundation.

Foto ©PPE/RPE/Schoemaker

Mode

De maxi rok en blouse komen van Moliin.

Yidan Prize Foundation

Daarnaast is Laurentien ook lid van de Raad van Bestuur van de Yidan Prize Foundation. De Yidan prijs is een inclusieve onderwijsonderscheiding, die individuen of teams erkent die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de theorie en praktijk van het onderwijs. In coronatijd sprak prinses Laurentien de winnaars online toe.

Stichting FutureNL

Laurentien is ook voorzitter van het Bestuur van de Stichting FutureNL. Deze stichting zet zich o.a. in voor leraren, leerlingen en lesplannen. Het bestuur bepaalt het beleid van de stichting, is verantwoordelijk voor het financiële beheer en voor de aansturing van de operationeel eindverantwoordelijke directeur. De bestuursleden krijgen hiervoor geen beloning of onkostenvergoeding.

Number 5 Foundation en toeslagenaffaire

Prinses Laurentien is directeur van de Number 5 Foundation, een ANBI-stichting die Prins Constantijn en zij in 2017 hebben opgericht. De stichting richt zich op verschillende maatschappelijke vraagstukken zoals kinderarmoede, taalontwikkeling 0-4 jarigen, digitale ongelijkheid en duurzaamheid. Prinses Laurentien is door de Kinderombudsman gevraagd om te praten met kinderen die betrokken zijn bij de toeslagenaffaire. Tijdens tientallen sessies sprak ze met kinderen, jongeren en ouders. Inmiddels is samen met ouders en letselschadespecialisten een nieuwe schaderoute ontwikkeld, zoals ook in de laatste Nouveau te lezen is. Prinses Laurentien was onlangs ook te gast in een uitzending van BNN vara om te spreken over de toeslagenaffaire.

screenshot uitzending ©BBN vara

In gesprek over vluchtelingen kinderen.

screenshot video ©Omroep West

Staatsbezoeken

Helaas zijn prins Constantijn en prinses Laurentien maar zelden aanwezig bij staatsbezoeken. Een enkele keer zien we ze daarbij wel. Zo waren ze aanwezig bij het staatsbanket de contraprestatie tijdens het staatsbezoek van België aan Nederland in 2016 en bij het staatsbanket voor de Franse president in 2023.

Laurentien in een blauwe japon van Missoni tijdens de contraprestatie. Foto ©PPE/v.d. Werf

Tenslotte zagen we prinses Laurentien ook bij staatsbanket ter gelegenheid van het staatsbezoek van de Argentijnse president aan Nederland.

Prinsjesdag

Last but not least is de prinses ook nog aanwezig bij Prinsjesdag. Vaak gekleed in kleding van modehuis Hardies.

PPE
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
12 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat een leuk overzicht! Al is haar stijl niet de mijne, ik vind het leuk dat ze haar eigen stijl draagt en zich niet naar de gemiddelde mode voegt. Dat geeft haar eigenheid en integriteit en komt haar vast ook van pas in haar werk.
Daarnaast zag ik net op de Instagram van Leco van Zadel of dat hij haar kapsel en make up heeft gedaan voor een fotoshoot- dat ziet er prachtig uit, haar kapsel met name zit veel beter naar mijn smaak!

Zo dat is een aardige, lange lijst, “onze” prinses Laurentien is geen stilzitter.
Leuk mens vind ik haar; kleding en accessoires zijn vaak heel opvallend en “aanwezig”, soms wat teveel, maar altijd met flair gedragen.
Het vest en broek van Missoni, met leren top en opvallende ketting is mijn favoriet uit dit overzicht.
Valt me op dat ze vaker (kunst)leer draagt. Ooit op Prinsjesdag droeg ze een bruine leren jurk 🤩(of top en rok), dat vond ik echt zo super en gedurfd.

Ik vind bij haar effen, donkere kleuren heel mooi staan, geeft een hele andere look dan felle kleuren en/of drukke prints. Ze doet veel en goed werk in haar eigen interessegebied.

Wat een leuk mens is het toch. Harde werker en kleurrijk qua mode. Mooi doelen die ze steunt, zoals het inclusieve onderwijs. Ze is ook met veel enthousiasme bij de Kinderraad betrokken geweest.

Leuk mens. En ze zet zich met hart en ziel in voor haar werkzaamheden. Wat mode betreft vind ik haar soms bijna clownesk. Dat heeft ze toch helemaal niet nodig, Al die toeters en bellen. Ze heeft echt een heel erg mooi figuur. Op zich vind ik het ook wel weer leuk dat ze lekker aandoet waar ze zelf zin in heeft. Het is in ieder geval nooit voorspelbaar.De jurk van Valentino en de schoenen van Diane van Furstenberg vind ik zelf het allermooist.

Een mooi, betrokken mens.

Helemaal mee eens !!!

Echt een prinses, met haar werk / taken en toewijding! Ze lijkt me een hartelijke maar ook krachtige vrouw. Net als prinses Margriet. Leuk; die foto van hen samen; collega’s. Mooi om haar in het voetlicht te zetten. Diverse lange soepjurken vind ik haar geen recht doen; de kortere Valentinojurk staat haar goed. Pittige kleding pas haar veel beter.

Wat een bezige bij, onze prinses Laurentien…!
Ze straalt zoveel hartelijkheid en energie uit.
Altijd een verzorgd uiterlijk, waarbij ze niet voorspelbaar is qua kledingstijl, die in mijn beleving varieert van extravagant tot klassiek.
Van de hier getoonde outfits vind ik de Prinsjesdag look heel mooi, evenals de donkerblauwe galajapon van Missioni.
De zwart/groen/witte jurk van Valentino vind ik haar ook keurig staan, en wat een gezellige zomerse
roze/witte rok+top Van Max en Co!
Zo zie ik Laurentien graag!

Laurentien lijkt me zo.n leuk en gezellig mens, wat veel mooie en fantastische dingen doet.
Maar door haar aparte kledingstijl kijk je toch anders naar haar.
En ze heeft het ook niet nodig , met wat minder uitbundige kleding zou ze veel charmanter overkomen.
Ook haar kapsel kan veel beter, dat zagen we onlangs wel bij de foto sessie..

Dank voor het overzicht van de werkzaamheden van Laurentien, het lijkt mij dat ze niet bepaald stil zit.
Haar kledingkeuze is niet mijn smaak, maar gelukkig hoeft dat ook niet en vind ik het alleen maar fijn dat iedereen zijn eigen kledingsmaak heeft. Maar ik vind wel dat ze meestal haar kleding met verve draagt en ze straalt wel iets uit, dat vind ik heel mooi om te zien.

De kleding van Laurentien kan mij niet bekoren. Het ziet er meestal uitdagend/opvallend uit, net of dat ook de bedoeling is. Het is wat hoekig en krampachtig. Nu is het moeilijk als je de natuurlijke charme van bv Maxima, Mathilde etc. niet hebt. Maar je kan het niet iedereen naar de zin maken, als Laurentien maar gelukkig is met haar keuzes, daar gaat het om.