Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 04 mei 23 reacties

Koningspaar bij Nationale Dodenherdenking 2023

Op een overvolle Dam woonden koning Willem-Alexander en koningin Máxima vanavond de Nationale Dodenherdenking bij.

De plechtigheid begon met een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk, waar Marcel Möring de 4 mei-voordracht uitsprak. Aansluitend legde het Koninklijk Paar een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Namens de Rijksministerraad werd een krans gelegd door de minister-president, minister Ollongren van Defensie, staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de gevolmachtigd ministers Thijsen en Manuel en plaatsvervangend gevolmachtigd minister Panneflek van respectievelijk Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Radio- en televisiepresentator Dieuwertje Blok hield een toespraak.

PPE/Van Emst
PPE/Lonkhuijsen

Mode
Bij een plechtigheid als de Nationale Dodenherdenking draait het niet om mode, maar met haar kleding kan de koningin wel iets laten zien van haar betrokkenheid en respect. Vanavond deed ze dat met een wollen mantel van NATAN, die eerder in beeld kwam tijdens de herdenkingsdienst voor prins Friso.

Wil je meer over het kledingstuk lezen? Dan verwijs ik je door naar Máxima’s digitale kledingkast.

De hoed met sierlijke applicatie komt uit het atelier van Philip Treacy en deed ook dienst tijdens de herdenkingsdienst voor prins Philip.

De schoenen duiken (vrijwel) ieder jaar op tijdens de plechtigheid. Door de brede hak hoeft de koningin niet bang te zijn voor struikelpartijen.

Op haar wollen mantel droeg de koningin een broche van parels en diamanten.

Het juweel kwam ook in beeld tijdens de begrafenis van de Queen.

BSR

Over de herkomst van het juweel gaan twee verhalen. Eén wijst naar koningin Sophie, één naar koningin Emma. In deze blog doen we uitvoerig uit de doeken waarom de moderators van deze website geloven in de eerste theorie.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
23 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Prachtig ensemble!

Ieder jaar draagt Máxima weer heel mooi en stijlvolle look, meteen knipoog naar de jaren ‘40. Staat haar geweldig. Stiekem kijk ik nu iedere keer of ik deze schoenen weer zie. Ook een compliment voor Willem Alexander die duidelijk een nieuw kapsel heeft.

Gepast en verzorgd.

Gewoon keurig en waardig, voor mij +6 uur niet rechtstreeks, maar veanmorgen mijn tijd even bekeken, eindelijk een beetje lentewaardige temperatuur, kort dan prima! Benieuwd waar ze ons vanavond mee verrast bij t bevrijdingsconcert terwijl Amalia met Oma Beatrix op Buckingham Palace bij de receptie zijn

Last edited 1 jaar geleden by P J Hoogeveen

Ze zag er keurig uit, vond het direct erg stijlvol en netjes. Een waardige plechtigheid. Mooi om te merken dat het in ons eigen dorp ook even heel stil was. Het leeft gelukkig echt bij heel veel mensen.

Mantel aan de korte kant, maar niet storend. Ik vind zelf rood (lippenstift, nagels) altijd vrij hard staan bij zwart. Verder keurig verzorgd, beiden.

Het gaat vooral om de plechtigheid en niet om de kleding maar onze koningin zag er zeer waardig uit, totaal niet te kort deze outfit, ingetogen is ons koningspaar tijdens deze herdenking. De mantel zou ik zo willen hebben, die hele lange juist niet, maar staat Maxima ook heel mooi. Ook de pillbox heel mooi, chique uitstraling vond ik!

Super verzorgd outfit, maar dat vind ik altijd bij deze herdenking.

Maxima zag er prima uit! Heel verzorgd, zoals altijd op 4 mei. Mooie mantel en pillbox. Ik vind de mantel juist pittig staan door de kortere lengte. Waarom moet je perse in een langere mantel blijven lopen? Langer zal dan in de mode zijn, maar altijd langere jassen en jurken word ik ook een beetje zat. Helemaal prima dat ze deze jas droeg.
Verstandig dat ze schoenen met een bredere hak aan heeft bij deze gelegenheid. Het loopt echt niet fijn daar op die keitjes.

Ik vind weer wat korter wel mooi. De perzikkleurige lipstick staat Maxima prachtig.

Dat vind ik ook Wiekie. Het staat pittig en ze heeft er de benen voor. Waarom zou dit niet passend voor deze gelegenheid zijn? Wat een onzin zeg.

Ik zag een betrokken koningspaar tijdens de aangrijpende, altijd weer ontroerende plechtigheid op de Dam.
Alles was keurig verzorgd en perfect getimed, waar ik steeds bewondering voor heb.
Helaas had Maxima niet gekozen voor de prachtige mantel die ze tijdens de begrafenis van de Queen droeg.
Ik onderschrijf de hieronder al eerder genoemde punten van haar mantel die ze vanavond droeg.

Dan was waarschijnlijk het decolleté weer te diep geweest. Zo is er altijd wel wat.

Maxima op haar best in een prachtige slanke outfit, heel mooi sieraad en intense blik.

Ik kan me wel vinden in de meningen over de mantel en schoenen, ik vind ze beiden gedateerd. De pillbox is heel mooi met die applicatie erop. Mooi dat we weer stilstaan op zo’n moment.

Fijn dat we in Nederland zo respectvol met de juiste toon herdenken.
Onze queen zag er verzorgd uit. Wat een mooie pillbox.

Indrukwekkend deze herdenking !!! Was er enkele jaren terug live aanwezig en het is erg aangrijpend .Alhoewel het bij de herdenking niet over mode gaat vind ik de outfit van maxima verzorgd maar de mantel is te kort en mi niet passend voor deze gelegenheid.

Indrukwekkend en ontroerend ieder jaar weer. Ook een mooie menselijke bijeenkomst in de Nieuwe Kerk. Maxima zag er op zich netjes uit, maar ook ik vond haar jas te strak en te kort. In de kerk zittend was dat nog al zichtbaar. Uiterlijk vertoon is eigenlijk van ondergeschikt belang, maar ja het zijn wel de koning èn de koningin.

Last edited 1 jaar geleden by Catherine

Het draait niet om mode, maar toch. Deze mantel vind ik veel te kort en niet meer van deze tijd. En de schoenen zijn langzamerhand ook gedateerd. Jammer. Ze kan veel beter.

Eens wat betreft de schoenen. Ze koopt zo veel nieuws, koop dan hiervoor ook een keer een nieuw paar.

Heel indrukwekkend altijd weer dodenherdenking. En altijd mooi weer.
Ik vond Máxima er niet zo mooi uitzien. De rode lippenstift en de korte mantel vond ik niet mooi. Aan de voorkant ging het nog maar de opnames van haar aan de achterkant toen ze bijneem kranslegging stil stond vond ik veelste kort en ook niet passen din het huidige modebeeld zo dat al belangrijk is
De speech van Dieuwertje Blok vond ik zeer aangrijpend

Ik vind persoonlijk de mantel veel te strak en te kort voor een gelegenheid als deze, had liever gezien dat ze de robe manteau aan had gedaan van de begrafenis van de Queen.

Ik vind dat Máxima er charmant en verzorgd uit zag. Misschien wel iets teveel nadruk op haar prachtige benen gelet op het moment. De noodzaak van het tasje ontgaat me ook: het staat er geweldig bij, maar m.i. is dit een gelegenheid waarbij het niet om Fashion gaat. Mag van mij dus thuisblijven de volgende keer.

Last edited 1 jaar geleden by Suus