Avatar foto Door Josine Droogendijk
Juwelen 29 sep 23 reacties

De ‘nieuwe’ parelbroche van Máxima is omgeven door mysteries

Droeg Máxima bij de begrafenis van de Queen een nieuwe broche? Ja en nee.

Foto: BSR

Laten we beginnen met de ‘ja’. Het bovenste deel van Máxima’s broche is een bekend juweel uit de historische Oranjecollectie. Over de herkomst gaan twee verschillende verhalen. Zo wordt de broche in verband gebracht met koningin Sophie, die op onderstaand schilderij inderdaad twee broches draagt die héél veel overeenkomsten vertonen met het bovenste deel van Máxima’s broche.

Wat dit verhaal extra aannemelijk zou kunnen maken, is dat er in het archief van prins Alexander (haar jongste zoon) een juweel is gevonden dat werd omschreven als een slot ‘met eene groote ovale paarl en twee zijstukken van brillanten.’

Verhaal twee brengt ons bij koningin Emma. Op de Instagrampagina van DutchRoyalJewels is een foto te zien van een imposante broche die Willem lll aan Emma heeft gegeven. En ja: het middelste deel van dit juweel líjkt overeen te komen met het bovenste deel van Máxima’s broche. Met de nadruk op lijkt, want wie de diamanten van de binnenste rij telt, zal op verschillende aantallen uitkomen. Ook zie je dat de diamanten op de linker foto van gelijke grootte zijn bij de binnenste ring, terwijl ze rechts qua formaat variëren. Acht kleine, vier grote. Als je vervolgens de diamanten van de buitenste rij telt, kom je weer op verschillende aantallen uit. Vijftien versus zestien. Er zijn dus twee soortgelijke broches in de Oranjekluis te vinden!

Ik vermoed dus dat het verhaal over koningin Sophie klopt, maar de herkomst blijft voor alsnog een mysterie. Wat weten we dan wél zeker? Dat de broche van Emma (hierboven rechts) gedragen kan worden als slot. Bijvoorbeeld van een armband….

Foto: PPE/Nieboer

….. of als slot aan een parelcollier met drie strengen….

Foto: PPE/Nieboer

…. of als slot aan een parelcollier met vijf strengen.

© PPE/Nieboer

Last but not least kan het middelste deel van Emma’s broche ook nog als losse broche gedragen worden. Op onderstaande foto kun je goed zien dat de binnenste rij diamanten van dit juweel vier grote en acht kleine stenen bevat.

. © PPE/Nieboer

De broche die Máxima bij de begrafenis droeg, draagt ze op onderstaande foto ook. Maar dan met een losse parel als pendant.

(c) PPE/Nieboer/pool PPE-Agency

Eerlijk gezegd vind ik deze versie niet zo mooi. Het oogt, zeker van voren, als knip- en plakwerk. Dat zie je ook wel op onderstaande foto van koningin Beatrix.

Margriet draagt hem hier ook. Of de parelpendant eraan hangt, is door de omslagdoek helaas niet te zien.

Foto: PPE

Koningin Beatrix draagt hem hier in ieder geval wél zonder pendant.

Foto: BSR/ Michael Kooren, HH

En dan komen we nu bij het ‘nee’ van de inleiding. oftewel: waarom Máxima wél een nieuwe broche droeg bij de staatsbegrafenis. Alle onderdelen van het juweel hadden we weliswaar al wel eerder gezien, maar de combinatie van de ronde parelbroche (van Sophie?), een diamanten tussenstukje en een hangende parel is wél nieuw.

Update: tijdens de Nationale Dodenherdenking 2023 droeg de koningin deze versie van de broche opnieuw.

Waar het diamanten tussenstukje vandaan komt, is een raadsel. Wat ik alleen met zekerheid durf te zeggen, is dat dit onderdeel ook bij andere broches is opgedoken.

Goed, lang verhaal kort: er bestaan twee soortgelijke broche, een met 12 diamanten in de binnenste rij, een met 16 diamanten. De verschillende onderdelen van Máxima’s broche van de staatsbegrafenis zijn niet nieuw, de combinatie ervan wel. Over de herkomst is meer niet dan wel bekend, dus nu maar hopen dat er binnenkort een journalist aanklopt bij het Koninklijk Huisarchief voor onderzoek. Ik weet zeker dat er een fantastisch boek geschreven kan worden over al het moois in de Oranjekluis.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Renske, Gert-Jan en Edwin. Waarvoor dank!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
23 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat een fantastisch mooi artikel! Vol nieuwe weetjes en gedegen informatie, prachtige foto’s er ook bij!! Groot compliment voor de samenstellers.

Wat een geweldig nieuws , heel erg fijn dat ze een 2e kindje verwachten.
Ik gun het ze zooooo.

Supermooi (behalve die combinaties met tiara). Wat gaaf toch zo met die juwelencombinaties en wie komt er op t idee om nog een tussenstukje te doen?

En ik had geen nr 2 meer verwacht in Luxemburg. Blij voor ze.

Ja, in april verwachten ze de kleine, fijn voor hun inderdaad, ze zien er zo gelukkig uit.

Blij nieuws uit Luxemburg.
Guillaume en Stephanie verwachten een tweede kindje

Oh wat ontzettend leuk voor ze!

Wat stralen zij ook al met hun zoontje !!! En straks nog een broertje of zusje !! Zeer goed nieuws voor deze sympathieke ouders !!

Ja heerlijk nieuws!!! Ben zo blij voor hen, ze hebben al zo lang moeten wachten op hun eerste en nu opnieuw geluk!!

Door zo te kunnen variëren wordt de toch al goed gevulde kluis onuitputtelijk. Wat ik me afvroeg, wordt er bij andere koningshuizen ook zo heerlijk gefröbeld met de juwelenkist?

Denk dat -behalve engeland – de meeste koninginnen niet over een zo een “volle” kluis beschikken . De koninklijke stichting heeft verhinderd dat de collectie verdeeld zou worden bij overlijden.

Mooi verhaal / uitzoekwerk over een pracht juweel. Stiekem denk ik altijd aan een soort Lego bouwpakket 😉 met alle variaties die er bij veel Oranje juwelen zijn.

Wat een zoektocht en wat leuk om zoveel te lezen ove4 dit mooie juweel. Ik vind de combinatie die Máxima bij de uitvaart van Elisabeth vroeg heel mooi. Vooral de pendant is een sierlijke toevoeging. Die zie ik graag nog eens

Inderdaad, wat een onvoorstelbare pracht en ongeëvenaarde luxe !! Vooral die beide meervoudige parelcolliers zijn een streling en een lust voor het (bijna verblinde !) oog !!! Die luxe wordt nog steeds ten top gedreven met/bij een schitterend avondtoilet en (vroeger, helaas heden hoogst zelden nog) witte lange handschoenen… !!! Mogen we nog dromen…?

Oh, asjeblieft niet, vind die gipsarmpjes foei lelijk 🙈

Wat een pracht !!!!
Zowel de stenen als de parels en in het bijzonder de grotere parels en … zo veel keren verschillend te combineren !!
Een lust voor het oog !!
Dank voor deze interessante blog .

Hartelijk dank Josine, voor alweer zo’n interessant blog.

Wat zijn er veel mogelijkheden onvoorstelbaar en wat praktisch. Zo creeer je steeds een ander juweel. Ik vind de broche het mooist met een hangende parel.

Prachtig overzicht met schitterende foto’s ter illustratie, waarvoor dank!
Wat een mogelijkheden om te variëren.
Als ik een keuze had mogen maken bij de kleding van Maxima t.g.v. de uitvaart van the Queen zou ik een één-strengs parelcollier in de halsopening mooi gevonden hebben in combinatie met de broche zonder pendant op de japon( zie de keuze van Beatrix op de foto met de paarse kleding).
Bij gala gelegenheid vind ik de broche als slot aan een parelcollier ook bijzonder sierlijk staan op de getoonde foto’s.

Hi Josine,

Many tks!!

Lieve gr Sterre

Ik vind de combinaties prachtig als slot van de armband/parelketting. De oorbellen van Maxima zijn erg mooi en ik vind de diadeem van Beatrix/Margriet mooier dan die van Maxima, daar staan de lange parels zo hoog op en bij die andere zitten er nog diamanten omheen, wat het meer af maakt.

Wat een leuke blog zeg, de broche is echt veel mooier met het tussenstuk.

Wat een mogelijkheden zijn er toch om een juweel zo vaak te veranderen.
Ik vind het erg mooi zoals het verwerkt is in de parelketting.
Is er een vaste juwelier die dit steeds doet?
En er zal ook regelmatig overleg zijn met de koningin denk ik wat over wat ze wil en wat de mogelijkheden zijn .
Mooi artikel , Josine .

Ik vind de broche eigenlijk het mooist in de meest eenvoudige versie, simpel ontwerp met schitterende stenen, maar blijft geweldig om te zien hoe ze met bestaande historische onderdelen steeds verrassende combinaties kunnen maken.