Avatar foto Door Moderator Petra
Ten paleize 08 nov 39 reacties

In beeld: zo woont koningin Máxima

Altijd al willen weten hoe de royals wonen? Moderator Petra start een nieuwe serie over de woningen van de Royals. We trappen af met de woning van onze koningin Máxima.

Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van het koninklijk gezin, werd gebouwd in het midden van de zeventiende eeuw als zomerverblijf voor prins Frederik Hendrik van Oranje en zijn vrouw Amalia van Solms. In de eerste helft van de 18e eeuw liet prins Willem IV het verbouwen tot paleis. De oranjezaal is nog altijd beroemd vanwege de monumentale schilderstukken die zich daar bevinden.

Foto ©PPE/pool/v.d. Werf/van Katwijk

Officiële residentie

Huis ten Bosch is dus de officiële residentie van de koning. Dit betekent dat het niet alleen zijn woning is, maar dat het ook gebruikt wordt voor een deel van zijn representatieve functies. Het paleis ligt in het Haagse bos. Huis ten Bosch is het eigendom van de staat der Nederlanden en is een monument. Met zo’n zestien hectare grond en een vloeroppervlakte van 8785 vierkante meter is het een riant en royaal onderkomen.

Koning Felipe van Spanje en koning Willem-Alexander en de DNA kamer. Foto ©PPE/Nieboer

Beveiliging

Een woonpaleis in Den Haag, kun je daar zomaar bijkomen? Nee, dat gaat iets minder makkelijk. Logisch ook, het koninklijk gezin moet goed worden beveiligd, wat we recent nog hebben gemerkt bij de dreiging rond prinses Amalia. Om het terrein van Huis ten Bosch ligt dan ook een gracht. Via de oprijlaan, vanaf de kant van de Leidse straatweg, stuit je eerst op een hek. Als je daar doorheen mag, volgt er een stuk oprijlaan, waarna je bij het bruggetje over de gracht komt. Voor het bruggetje staan achter een heel aantal veiligheidspalen, waarvan de middelste 2 naar beneden kunnen. Na het bruggetje volgt een tweede hek. In geval van dreiging, zijn daarachter zelfs glazen veiligheidsdeuren, die achter het hek kunnen sluiten. Vermoedelijk is dit kogelwerend glas.

Vanuit het paleis ziet het er zo uit:

PPE/Waal

De ingang vanaf de Bezuidenhoutseweg ziet er zo uit:

Voorkant

Vanaf de Leidsestraat bereik je de voorkant van Huis ten Bosch via de oprijlaan. Voor het wit gestucte middengedeelte van het gebouw zie je een bordes naar de ingang, met daarachter de vestibule. In het jaar 1734 werd het Huis ten Bosch uitgebreid met twee vleugels. De Wassenaarse vleugel en de Haagse vleugel. Ook werd het voorhuis vergroot en kwam er een verdieping bovenop. Het gezin van koning Willem-Alexander en koningin Máxima woont in de Wassenaarse vleugel, vanaf de voorkant gezien is dit aan de linkerkant. De Haagse vleugel bevindt zich rechts van het hoofdgebouw. Deze wordt gebruikt als gastenverblijf en het onderkomen van het personeel. Het middelste gedeelte van het paleis, het hoofdgebouw, wordt gebruikt voor representatieve functies.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Koningin Máxima neemt haar muzikale kado in ontvangt ter ere van haar 50e verjaardag. Leuk om de koningin zo te zien in de deuropening.

screenshot video ©RVD
screenshot video ©RVD

Het koningspaar en prinses Beatrix bij Huis ten Bosch, ter gelegenheid van de lunch in verband met 10-jarig koningschap.

Foto ©PPE/RPE/van katwijk

Toen prinses Ariane voor het eerst naar Gymnasium Sorghvliet gaat, werd er een foto vrijgegeven van haar vertrek bij het paleis. Op de achtergrond zie je de voordeur van het privégedeelte.

Foto ©RVD

Het koninklijk gezin bij hun voordeur:

RVD

Achter de voordeur zit een hal met goudkleurig behang en wat schilderijen.

Achterkant

Ook aan de achterkant is paleis Huis ten Bosch een prachtig gebouw. Vooral als de blauwe regen bloeit.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Woningsdag 2020. Foto ©PPE/pool/v.d. Werf/van Katwijk
Foto ©PPE/pool/v.d. Werf/van Katwijk

Omdat we nu aan de achterkant van het paleis ‘staan’, is de privévleugel, waar het koninklijk gezin woont, nu aan de rechterkant te zien.

Hier zien we koningin Máxima, die aan de achterkant van de privévleugel naar binnen loopt. In de hal zie je sneakers en laarzen op de grond staan, en het balletje en de riem voor de hond liggen klaar. Hoe gewoon wil je het hebben ;).

Serre

De serre is in 2018, tijdens de verbouwing van paleis Huis ten Bosch, toegevoegd aan het paleis. We kennen de serre van de blog die Josine eerder schreef over het kunstwerk met de paarse cirkels, van Thomas Trum. Op die foto’s is ook te zien dat er veel boeken liggen en er een kopieerapparaat staat. In deze ruimte wordt duidelijk ook gewerkt. En hoe heerlijk werken zal dat zijn, op zo’n lichte en zonnige plek in huis.

Foto ©BSR
Ingezoomde foto ©BSR
Foto ©RVD

Woonkamers

In het paleis zijn meerdere woonkamers. Zo is er een op de benedenverdieping, die uitkomt op het terras. De inrichting is hier modern, met aan de wand bijvoorbeeld een licht- en kunstwerk van Porta Romana. Ook heeft prinses Amalia verklapt dat er een piano staat, maar naar haar oordeel klinkt die niet zo mooi als de zwarte vleugel in de muziekkamer.

De woonkamer op de eerste verdieping grenst aan de serre en is qua kleur pretty intens. Zo is de kleur op de wand paars. De drie tafeltjes onder elkaar ogen als ambachtelijk werk, op het wandtafeltje prijkt een schattige foto van prinses Beatrix en een van de A’s.

Vanuit waar de kerstboom staat, kijk je zo naar de serre. Daar staat oa een paarse bank met gele kussens. Linksonder op de foto zie je een stukje van de koninklijke televisie.

Keuken

Het paleis heeft in de rechtervleugel een grote keuken voor het personeel. Máxima’s privékeuken heeft een antracietkleurig blad. De keuken is deels voor het raam geplaatst. In ieder geval één van de muren heeft een okergele kleur.

Vanuit het raam kijk je uit op het bordes.

Hij zit dus hier:

De professionele keuken, die gebruikt wordt door de paleiskok en zijn medewerkers, ziet er zo uit:

screenshot video ©RVD

Kleedkamer/slaapkamers

Over koninklijke kleedkamers volgt binnenkort een speciale blog. De slaapkamer van prinses Alexia hebben op verscheidene kiekjes kunnen zien die op sociale media terecht zijn gekomen. Omdat dit ongewild was, doen we daar niks mee. Wel kunnen we wat verklappen over de slaapkamer van prinses Amalia, want in het boek dat ter ere van de achttiende verjaardag van de prinses werd vrijgegeven, schrijft Claudia de Breij er uitgebreid over. “The grand tour around the house eindigt in Amalia’s eigen kamer. Het contrast met het begin van de rondleiding, in die indrukwekkende Oranjezaal, is enorm. Zo statig als die ruimte is, zo pretentieloos en gezellig is deze. De volle breedte van het spectrum waarmee een kroonprinses vertrouwd moet zijn, komt voorbij tijdens een ronde door dit paleis. Stap voor stap, van eeuwenoude pronkzalen via stijlvolle werkkamers naar hedendaagse privévertrekken om te eindigen in een gewone, gezellige meidenkamer. Van het dragen van een dynastie tot ‘heel gewoon blijven’. Alles is in huis. Het is geen al te grote kamer. Er staat een bed, een bureau, een relaxte stoel en niet zo heel veel meer. Aan een van de muren hangt een wandvullende wereldkaart, op een andere is een collage van vrolijke fotootjes geplakt. Dat heeft ze zelf gedaan, met een speciaal klein fotoprintertje. Vanaf de stoel kijken lachende gezichten me aan; er liggen kussens met foto’s van proostende vriendinnen erop gedrukt. Eén foto staat los van de rest, in een lijstje in de kast. Dat is Amalia, een stukje jonger dan nu, liggend in het gras met haar tante Inés.”

Koepel

Als er iemand binnen het koninklijk gezin slaagt, dan wordt de vlag gehesen, net als in andere gezinnen. Zo hijst Amalia de vlag nadat ze op 10 juni 2021 te horen krijgt dat ze cum laude is geslaagd voor haar VWO-examen op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet.

Foto ©RVD
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Máxima bij de koepel van Huis ten Bosch.

Foto ©BSR/Patrick van Katwijk

Tuin

In de tuin, ontworpen door Piet Oudolf, kan in de zomer met volle teugen genoten worden. Circa 20.000 vaste planten en grassen maken de 4 seizoenen van Piet Oudolf. Naast een breed palet vaste planten en grassen zijn veel voorjaarsbollen aangeplant. In de vaste plantenweide is een mix gemaakt tussen de bekende groepen van vaste planten en kleine veldjes van Sporobolus en Molinia.
De overgang tussen het deel dat grenst aan het woongedeelte en de Paleistuin is
vormgegeven middels een robuuste vaste planten- en grassenborder. Hiermee wordt een
overgang gecreëerd tussen de twee tuindelen. Deze tuin gaat uit van een hogere beplanting,
waardoor deze meer als een transparante, natuurlijke scheiding gaat fungeren.

Zicht op de vijver aan de achterkant van het paleis. Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Voor de serre staat een tuintafel met 5 tuinstoelen, waar het koninklijk gezin heerlijk in het zonnetje kan ontbijten, koffiedrinken of gewoon even relaxen. Ook zijn er op onderstaand gedeelte van een foto een aantal loungestoelen te zien, die ook al dienst deden bij Villa Eikenhorst.

Foto ©PPE/Nieboer

Zwembad en tennisbaan

Het terrein bij paleis Huis ten Bosch beschikt over een eigen tennisbaan en een zwembad. Bij het zwembad staat een gebouwtje, wat er voor zorgt dat de gezinsleden niet de halve tuin door hoeven te wandelen of fietsen in bikini of zwembroek. Andere faciliteiten: een kapsalon, fitness zaal, sauna en schuilkelder.

In de volgende blog in deze serie hebben we aandacht voor de officiële vertrekken van paleis Huis ten Bosch.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
39 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat een interessante blog Petra, dankjewel!

Dankjewel Petra, wat een prachtige blog. Heerlijk voor de vroege zondagochtend. Ik zou op deze druilerige dag lekker genieten van het overdekt zwembad. En wat grappig dat ze hiervoor alsnog een stuk moeten lopen of zelfs fietsen. Het is wel een overdaad aan luxe hoor. Maar dat hoort nu eenmaal bij een koningshuis. Ik denk juist dat zij zich hier heerlijk thuis voelen. Wat een geweldige compensatie voor de privacy die zij moeten inleveren. Maxima geniet volgens mij ook echt van de glamour die dit leventje met zich meebrengt. Maar zij heeft dan ook bewust voor dit leven gekozen.

Wat een ontzettend leuk blog Petra! Eén vraag over de foto ‘Achter de voordeur zit een hal met goudkleurig behang en wat schilderijen’, ik dacht te menen dat dit op Kasteel Drakensteyn is, of vergis ik me?

Pk 020 , ik meen eerder ergens gelezen te hebben dat deze foto genomen werd in de vip ruimte van een luchthaven. .. mr ik ga ervan uit dat josine meer vertrouwd is met het paleis …

Beste Petra, ik hoop niet dat mijn/deze reactie “ondersneeuwt” in reacties van recentere blogs; ik vermoed nog steeds Kasteel Drakensteyn, benieuwd naar je reactie.

Super dank je wel, het gaat me niet om al of niet mijn gelijk te halen maar nu ben ik “in de war” 😉

Sorry, late to the party. Zoals Petra al bevestigde, is het wel de hal van Paleis Huis ten Bosch. Op deze foto van Amalia, die op haar verjaardag de voordeur betreedt, zie je hetzelfde schilderij en behang. https://editorial01.shutterstock.com/wm-preview-1500/12635220v/3f316a94/Shutterstock_12635220v.jpg

🐉 Dank je wel Josine, ik meende me de foto te herinneren vanuit een blog van MKM -> locatie Drakensteyn 🐉, Blijkt dus niet zo te zijn, de link die je deelt herinner ik me niet en kan ik nog niet plaatsen,

Verder, interessant wat betreft de gracht en de glazen panelen van kogelwerend glas (wat een leven…)

Wat een bevoorrechte mensen.

Wat een super leuk blog. En wat een informatie! Soms vraag af of ze niet liever in Wassenaar hadden willen blijven Volgens mij hadden ze daar ook een heel fijn familiehuis Maar waar je ook woont, als het maar als thuis voelt en de openbare ruimtes / werkkamers zijn wat mij betreft heel goed aangepast aan nu.
Ik moet wel een beetje lachen om de foto waar Máxima in haar gele jurk naar het huis loopt. Blijkbaar loopt Alexia net voor haar en lijkt het alsof ze nu meerdere benen heeft 😂

Hoi AnnekeM,
Wat grappig die foto, had ik nog niet gezien 😂

Och het trollenleger is weer geactiveerd🧌 Triest, heel triest.

Willem de laatste……🤔
Gezien de denigrerende opmerking ben je vást geen nakomeling van Willem van Oranje!

Wat een superleuk blog weer!! Zo lekker om bij weg te dromen en je toch ook een soort van beeld te vormen van hoe de Oranjes wonen… echt heel leuk!!

Ik ben het met je eens. Ik schrik iedere keer weer hoe rijk en luxueus ze kunnen leven.

Maar waarom kom je dan op deze site, als je er zo van schrikt?!

Een heerlijk blog om even bij weg te dromen voor bedtijd.
Veel achtergrondinformatie en de foto’s zijn er zo mooi bij gezocht (of net andersom…)
Hier heb je vast veel tijd en energie in gestoken, Petra! Bedankt hoor.
Mooi dat Maxima dit statige paleis toch de sfeer van een eigen home heeft gegeven in hun woonvertrekken. En de dochters zullen hier natuurlijk ook volop aan mee doen.
Belangrijk dat zij zich in de privacy van eigen huis kunnen terugtrekken.
Wat een schitterende tuin hè!
Ik hoop van harte dat ons koningsgezin zich er ook echt thuis voelt, om in een veilige en hechte sfeer op te laden en van daaruit er weer te kunnen zijn voor hun activiteiten en werk buitenshuis.

Heb toch wel eens het idee dat dat ‘zich thuis voelen’ meer ergens anders is dan in dit paleis, gezien de vele (buitenlandse) reizen en (vakantie) en andere tripjes wat we vaak lezen. Dat mag, maar ik vraag me wel af waar ze zich dan thuis voelen.

Nel123 heb mij die vraag ook gesteld . ..

Petra, wat een leuk blog! Een beetje een kijkje achter de schermen in de privé vertrekken. Ik kan bijna niet wachten op het vervolg😉

Mee eens.ben ook benieuwd . Mss volgt de aanduiding van het “inloopmagazijn” zoals iemand het noemde 😉

Oooh, ik kan niet wachten.
Zo grappig dat “inloopmagazijn” 😂

Wat leuk dit blog, ik zou heel graag eens binnen willen kijken, maarja, dat zit er niet in, op deze manier toch wel een beetje, geweldig! Ik kijk uit naar het vervolg. Inderdaad privé denk ik moderner ingericht dan de officiele vertrekken.

Hulde Petra, voor deze prachtige blog. Wat leuk om eens binnen te kijkenbij de royals. Ik krijg het idee dat privé toch wel heel anders is ingericht als de vertrekken die we tot nu toe gezien hebben voor de officiële gelegenheden. Maar wel altijd met de klassieke koninklijke stukken. Ik zit helemaal te genieten hier.😉

Leuke blog om even bij weg te dromen. Wat een privilege om in zo’n indrukwekkend paleis met bijzonder interieur te mogen wonen.
Aparte versiering van de kerstboom, simpel, maar je moet er maar op komen. Er zullen wel meer kerstbomen rond die tijd in huis (huizen) staan, elk met een eigen look.

Echt heel leuk !! Heel goed gedaan. Krijg zo een heel helder beeld. Hulde !

Joh Petra, wat een speurwerk moet je hieraan hebben gehad. Chapeau!
En wat ontzettend leuk om dit allemaal zo op zijn plaats en in de juiste context te zien.
Vooral de serre keek ik van op, nooit gerealiseerd dat die nieuw was. Dat is echt een mooie aanvulling op het paleis en een heerlijke kamer als het frisjes is en er toch een zonnetje schijnt.
Vind ook dat onze koningin echt haar modegevoel heeft doorgezet in huis. Heel aparte kleuren (paars en geel) gebruikt. Ook weer heel anders als in Wassenaar (beige).
Dank je wel en ik kijk reikhalzend uit naar de volgende blog.

Echt een hele leuke blog!!! Wat zou ik hier graag is ronddwalen.

Wat een leuk bericht! Geen mode maar wonen 🙂 Wat heerlijk om zo in het groen te leven. Ik denk ook even aan Amalia die niet in Amsterdam kan wonen, zoals ze graag zou willen. Hier is een flink stuk grond waarop de familie zich vrij kan bewegen.

Wat een heerlijkheid toch als je zo mag wonen .
Dit is toch geweldig,
Ik weet dat ze als koningspaar/ gezin veel in moeten leveren wat privacy betreft.
Maar dit maakt toch wel heel veel goed..