Avatar foto Door Josine Droogendijk
Overig 23 jan 28 reacties

Dit is het verhaal achter de paarse cirkels in Máxima’s serre

Als klein meisje droomde Máxima van een eigen kunstgalerie. Door haar huwelijk met Willem-Alexander is het er nooit van gekomen, maar gelukkig is ze op Paleis Huis ten Bosch ook omgeven door de mooiste schilderijen. In de serie Oranjekunst leggen we de kunstwerken stuk voor stuk onder de loep. Met vandaag: de paarse cirkels van Thomas Trum.

Aan de achterzijde van Paleis Huis ten Bosch is bij de laatste renovatie (2018) een grote serre aangebracht. Het bouwwerk is modern en strak, en zie je op de foto hieronder uiterst rechts.

(c) PPE/Nieboer

In de serre is een werkplek voor de koning en koningin gerealiseerd, inclusief kopieermachine en een grote Mac.

(c) BSR

Helemaal links in de serre hangt het schilderij waar deze blog om draait.

(c) BSR

Het schilderij ken je misschien vooral van de foto die werd vrijgegeven op de avond van Eurovision ‘Shine your light’.

(c) RVD

Het gaat om een kunstwerk van Thomas Trum. Deze jonge, Nederlandse kunstenaar ziet zijn atelier als een speelplek waar hij met allerlei materialen en instrumenten de vele mogelijkheden van verf verkent.

Voor het schilderij in Máxima’s serre is een machine voor wegmarkering gebruikt. Je weet wel, die machines waarmee de witte pijlen op het wegdek worden aangebracht.

Heb je een kunstwerk op Paleis Huis ten Bosch gezien dat je graag in deze rubriek terugziet? Stuur dan even een mailtje via het contactformulier. Hieronder reageren mag ook.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Mirjam, waarvoor dank!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
28 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat een tof kunstwerk. Lekker modern en kleurig, helemaal Máxima!

Ik vind het een prachtig kunstwerk. Het is zo bijzonder door de aparte kleur, maar vooral doordat de cirkels gemaakt zijn met een apparaat dat rechte, langwerpige lijnen maakt. De ronde cirkels krijgen daardoor iets vierkant, wat een beetje vervreemdend werkt. Echt heel erg goed gemaakt.

Wat is kunst? Voor mij is dit paarse schilderij geen kunst. Ik vind t niet mooi, de kleur spreekt me wel aan maar dat is dan ook ’t enige.

He gelukkig, eindelijk wat ruimte na de uitbouw!
Het kunstwerk kan me niet bekoren.

Heel leuk! Ik wild deze ook!!

Haha beter! Vond al zonde.

Je bent kind aan huis daar! 🙂

What a beautiful conservatory! It looks like a nice place to enjoy the sunshine on a cold, winter day. If the King and Queen want to make that their office, I have no problem with that. Personally, I would rather use it to sit and enjoy the sunshine with a book or to grow my favorite plants or to practice playing a musical instrument. The purple circles are not the kind of art I appreciate, but if the King and Queen like it that is their privilege to buy it and enjoy it.

Een aanbouw is altijd fijn als de woon (-werk)ruimte wat krapjes is… ;))
In hun eigen afzonderlijke werkkamers kan waarschijnlijk geen kopieerapparaat staan…
Zonder gekheid nu: ik vind de aanbouw best mooi maar vreselijk ingericht. Was er nu echt nergens anders ruimte te vinden voor kantoorspullen? En zo kaal verder, had dan in ieder geval een paar planten neergezet.
Het kunstwerk vind ik er totaal niet bij staan.

Ik associeer deze rommelige serre met een badkamer/doucheraam in een woonwijk, waar allerlei flessen op de vensterbank voor het raam staan. Foeilelijk. Dit kan veel beter. Een paar grote planten maken al een wereld van verschil. De kleur van het kunstwerk vind ik er niet bij passen. Op zich wel mooi.

Dánk je 🤓

Mwah, is tenminste veilige kinderhoogte (meestal dan)

Verrassend: een serre op de 1e etage aan het paleis gebouwd en dan ook nog ingericht als een zakelijk kantoor!
Ik heb heel andere ideeën van een serre….!
Het schilderij heb ik zelf niks mee, maar misschien is de kleur een aardige tip voor het ontwerp van een galajapon?
Ik stel mij zo voor dat dit kunstwerk op een plekje aan de wand in de Griekse vakantievilla beter tot zijn recht komt dan waar het nu zichtbaar is.

Wat een rommelige serre, kan me voorstellen dat het een fijne werkplek is met zicht op de tuin, maar dit kan heel anders. Misschien kan Mariska Dietz de huis stylist en vriendin van Maxima, nog eens goed kijken… Het kunstwerk vind ik wel geinig, maar dan op een andere muur, en bijvoorbeeld temidden van grote planten, zo oogt het nogal steriel.

Wat jammer van de serre! Ik vind het kunstwerk mooi van kleur, maar daar blijft het bij😉

Leuk, zo’n kijkje in het paleis. Ik vind de serre eerlijk gezegd niet zo passen bij het statige van het paleis. Ik had een ruimere, klassieke serre op de benedenverdieping aangebouwd. Het kunstwerk is apart maar vind het niet mooi op een klinkermuur.

Wat leuk, kunst van Nederlandse bodem. Groot gelijk zo’n mooie werkplek creëren. Het ziet er wel uit als een echte werkplek met alle bakjes, boeken ed. De kopieermachine had ik lekker binnen neergezet

Ben een architectuur freak en vind dat de uitbouw boven de luifel kan. De soberheid doet mi geen afbreuk aan het monument. Maar …. om er nu precies een werkplek van te maken en aldus alle apparatuur, computers enz te etaleren …. dat vind ik erover en mi “verstoort ” de inhoud van de uitbouw het monument.
Vraag mij ook af of de warmte die vastgehouden wordt in dergelijke uitbouw goed is voor deze apparatuur of moet er dan weer aparte airco voorzien worden??? Waarom in de uitbouw geen ” gewone ” orangerie voorzien ???

Totaal niet gepast voor dit paleis. Ik vind de inrichting niet mooi van dit paleis. Past er niet in een paleis. Die serre als kantoor dat vind ik ook erg overdreven

Het kunstwerk vind ik mooi hoor. Maar lieve help: zo’n gigantische kopieermachine in je serre…

Nou inderdaad, vind het echt heel vreemd dit kantoor in die serre.

Wacht even… ze hadden toch al ieder een eigen kantoor in dit paleis? Hebben ze nu allebei twee kantoren in dit paleis? Eentje voor ieder voor zich en eentje voor gezellig met zijn tweetjes?? 🤔

Last edited 1 jaar geleden by Jacqueline

Wat een geweldige rubriek! Dank!
Graag meer info over:
De lamp in de hal
De grote blauwe cirkel/spiegel in de werkkamer van Máxima
De DNA kamer
En vast nog veel meer!
Veel dank

De Oranjezaal zit van boven tot onder vol met prachtige kunstwerken. Wie heeft dat gemaakt?

Die nieuw aangebouwde serre is wel heel gaaf! Mooie werkplek zo! Het kunstwerk ben ik heel eerlijk gezegd niet zo heel weg van. Maar ja, ieder zo z’n ding ;).

Misschien over het maken van de lamp(met paardebloemen)die in de entree hangt, waar ze voor t interview voor haar 50e verjaardag Matthijs v Nieuwkerk ontving