Avatar foto Door Moderator Petra
Diademen 04 jan 14 reacties

In beeld: deze tiara’s heeft Kate gedragen

De Britse juwelenkluis is tot de rand toe gevuld. Als koningin Camilla een beetje toeschietelijk is, zal prinses Catherine ons de komende jaren flink kunnen verrassen met zowel iconische als vergeten tiara’s. In deze blog kijken we naar de vier opties die al zijn afgevinkt.

Cartier Halo Tiara

Catherine Elizabeth Middleton draagt bij haar huwelijk met prins William, voor het eerst een tiara. De eer valt te beurt aan de Cartier Halo Tiara. In combinatie met haar bruidsjurk van Alexander McQueen echt een plaatje!

De Cartier Halo tiara wordt ook wel de Scroll Tiara genoemd. De tiara bestaat uit diamanten met golfmotieven en is ontworpen door Cartier. De Queen Mum kreeg het juweel kado van haar man, vlak voor ze koning en koningin werden. Toen hun dochter Elizabeth (de onlangs overleden Queen Elizabeth ll) 18 jaar werd, kreeg zij de tiara van haar moeder. Elizabeth heeft het geschenk weinig gedragen, maar leende hem regelmatig uit aan haar zus prinses Margaret en later aan haar dochter prinses Anne. Lange tijd heeft de tiara in de kluis gelegen, tot Kate hem droeg op haar trouwdag.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Lotus Flower Tiara

De Lotus Flower Tiara was een favoriete tiara van prinses Margaret. Hij wordt ook wel de Papyrus Tiara genoemd. Oorspronkelijk was het juweel in het bezit van de Queen Mum, de moeder van wijlen Queen Elizabeth ll. Prinses Margaret kreeg de tiara van haar moeder en leende deze uit aan haar schoondochter Serena tijdens haar huwelijk met haar zoon David Armstrong-Jones. Toen Margaret overleed, werden veel van haar juwelen geveild. De Lotus Flower Tiara kwam echter weer terug in de koninklijke kluis. Tegenwoordig mag Catherine hem gebruiken.

Foto ©BSR

Op 20 oktober 2015 was Catherine voor het eerst aanwezig bij een staatsbanket. Op Buckingham Palace werden de Chinese president Xi Jinping en zijn echtgenote verwelkomd. Catherine droeg de Lotus Flower Tiara bij een rode galajapon van Jenny Packham.

Lover’s Knot Tiara

De Lover’s Knot Tiara is een diamanten diadeem met 19 peervormige parels. De tiara is in opdracht van koningin Mary ontworpen door de Britse juwelier Garrard. Mary wilde graag een kopie van de tiara van haar grootmoeder, Augusta von Hessen – Kassel. Om het juweel te kunnen maken, werden er diamanten en parels van andere bestaande juwelen gedemonteerd. In 1953 liet koningin Mary de tiara – na haar overlijden – na aan koningin Elizabeth II, haar kleindochter. Elizabeth heeft de tiara wel gedragen, maar met name toen ze jong was.

Bij haar huwelijk met prins Charles, kreeg prinses Diana de tiara in bruikleen. Diana droeg hem een aantal keren, maar droeg toch liever het familiediadeem van de Spencers. De Lover’s Knot Tiara vond ze nogal zwaar, ze kreeg er hoofdpijn van. Na Diana’s scheiding bleef het diadeem lange tijd ongebruikt in de kluis liggen, tot Catherine hem in 2015 omarmde voor de jaarlijkse receptie voor het Corps Diplomatique op Buckingham Palace. Omdat de tiara is geïnspireerd op de Cambridge Lover’s Knot Tiara, was hij heel toepasselijk voor de toenmalige hertogin van Cambridge.

Catherine op 4 december 2018 tijdens een receptie voor het Corps Diplomatique. Foto ©BSR

Inmiddels heeft Catherine het diadeem al verschillende keren gedragen. O.a. tijdens verschillende jaarlijkse diplomatieke recepties op Buckingham Palace, maar ook tijdens het staatsbezoek van koning Felipe en koningin Letizia van Spanje in 2017.

Strathmore Rose Tiara

Wat een verrassing, toen Catherine tijdens het staatsbanket ter gelegenheid van het staatsbezoek van Zuid-Korea aan Groot-Brittannië in november 2023, ineens een ander diadeem droeg: de Strathmore Rose Tiara.

Deze tiara was een van de favorieten van de Queen Mum. Zij kreeg het juweel als huwelijksgeschenk van haar ouders, die de graaf en gravin van Strathmore waren. De rozen op de tiara kunnen ook als broche gebruikt worden. Na het overlijden van de Queen Mum bleef het diadeem werkeloos in de kluis liggen. Alleen tijdens een tentoonstelling in het Victoria en Albert museum en in het boek The Queens Diamonds konden we er een glimp van opvangen. Geweldig dat Catherine de tiara heeft herontdekt. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar!

Info mede met dank aan www.allthingsroyal.nl/koninklijkejuwelen

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
14 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Een hoge tiara zoals de Lotus Flower en de Lover’s Knot vind ik het mooist staan bij een vol opgestoken kapsel. De andere tiara’s kunnen ook goed bij een loshangend kapsel.

Voor mij is de Lotus Flower de minst mooie tiara. Ik vind deze minder bij Catharine passen. Haar huwelijkstiara vind ik een beauty. Benieuwd wat voor moois ze nog meer mag gaan gebruiken.

Wat een pracht en praal. Het moet toch heerlijk zijn als je je in deze Royale kringen begeeft om zulke mooie sieraden en tiara’s te dragen. Ze staan Catherine schitterend, mede waarschijnlijk omdat ze ook mooi dik haar heeft dat vaak fantastisch mooi gestyled is

Schitterend!
Ik kan niet zeggen welke de mooiste is…..; hangt af van diverse factoren waarop ze gedragen worden, zoals bv de gelegenheid, de kleding, het kapsel enz.
Gewoon lekker afwisselen zou ik zeggen.

En als ik het mij goed herinner had ze de briljanten oorbellen voor haar huwelijk als geschenk van haar ouders gekregen.

Alle tiara’s zijn een lust voor het oog, maar bij Catherine vind ik de wat fijnere modellen het mooist staan. Oogverblindend mooi vond ik haar op haar huwelijksdag met de Cartier Halo Tiara.
Ik ben benieuwd of ze er ook eens voor kiest de Strathmore Rose Tiara op het voorhoofd te dragen, net als de Queen Mum destijds. Met het juiste kapsel en dito outfit een gewaagd maar mooi alternatief, al lijkt het mij verre van comfortabel.

Oh heerlijk al dit snoepgoed🤪 mocht ik maar een keertje in de Engelse juwelenkluis duiken….. ik vind ze allemaal goed staan bij Catherine, ze heeft er het voorkomen voor! Mooi ook dat ze die ‘gouwe ouwe’ exemplaren weer tevoorschijn haalt, vooral de Strathmore Rose Tiara staat haar geweldig, vrolijk en minder statig en dat past bij Catherine (ben fan van haar maar dat mag duidelijk zijn😜).

👸🏻 De Lover’s Knot Tiara – ‘Diana’s Tiara’ – vind ik haar mooi staan, over de rest ben ik niet zo enthousiast in combi met Kate.

Wat heerlijk toch die tiara”s. Klein maar fijn staat Kate goed, die van Diana vind ik al een beetje fors. Die van de queen die nu Camilla soms draagt zijn te groot voor haar, tegen die tijd maar eens ombouwen…..
Die 1e rode jurk is een beauty trouwens.

Wat een schitterende tiara’s, ik kan echt niet zeggen welke ik het mooist vind.

The lotus Flower vind ik niet echt een mooie tiara. Die anderen, prachtig! Ik hoop dat we nog anderen en meer te zien gaan krijgen. De tiara met de naam girls of great Britan hoop ik gauw eens bij Kate te zien.

De Cartier Halo vind ik erg mooi en stond Catherine schitterend in combi met haar bruidsjurk. Jammer dat die tiara niet meer te zien is. Of zou het nu liggen te wachten op prinses Charlotte?
De Lovers Knot is voor mij toch echt de Diana tiara, maar staat Catherine ook heel goed.
Leuk om te zien hoe de mode uit de tijd ook het dragen van een tiara beïnvloed, op de foto van de Strathmore Rose Tiara draagt de Queen Mum deze op haar voorhoofd. Echt de roaring twenties.
De Lotus Flower tiara valt wat weg met los haar, die komt beter uit als Catherine haar haar opsteekt, zeker omdat ze donker haar heeft.
Mooi overzicht weet Petra🙏🏻