Avatar foto Door Josine Droogendijk
Juwelen 04 mrt 28 reacties

Het allermooiste paasei van Nederland ligt in Máxima’s kluis

In de winkels liggen de paaseieren alweer naar ons te lonken. Het lijkt wel alsof ze ieder jaar lekkerder én mooier worden. Maar het allermooiste paasei? Dat ligt nog altijd in Máxima’s kluis….

De geschiedenis van de cabochon (ovaal, zonder facetten) geslepen smaragd brengt ons ver terug in de tijd. Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem 5, was van goede afkomst en nam bij haar komst naar het Nederlandse hof een riante verzameling smaragden mee. Op 22 maart 1815, zo’n tweehonderd jaar geleden dus, bepaalde Wilhelmina dat de groene edelstenen na haar dood naar haar dochter Louise zou gaan. Het lot besliste anders. Louise overleed eerder dan haar moeder en de cabochon geslepen smaragd kwam uiteindelijk via prinses-weduwe Wilhelmina in het bezit van koning Willem l.

Koningin Wilhelmina is de eerste Oranjedame die met het juweel werd geportretteerd. Verwissel haar niet met de Wilhelmina uit de alinea hierboven. Tussen Wilhelmina van Pruisen en koningin Wilhelmina zitten vier generaties verschil. Het paasei-debuut van koningin Wilhelmina vond plaats in 1912. Na zes keer schitteren sloot de koningin het tijdperk in 1947 af tijdens een bezoek van president Mackenzie.

Nationaal Archief

Na haar aantreden in 1948 liet Juliana de cabochon geslepen smaragd lange tijd links liggen. In 1963 werd ze voor het eerst met de steen gezien, tijdens een bezoek van president de Gaulle.

In het totaal werd Juliana tien keer gezien met de smaragd.

NA/Max Koot

Op Prinsjesdag 1979 werd ze voor het laatst gezien met de smaragd uit de nalatenschap van Wilhelmina van Pruisen.

Nationaal Archief

Prinses Beatrix is nooit met de smaragd gezien, ook niet tijdens haar regeerperiode. Prinses Laurentien overigens wel, op Prinsjesdag 2004.

PPE

Koningin Máxima is tot nu toe zes keer met het ‘paasei’ gezien. De eerste keer was in 2007, tijdens de verjaardag van koning Harald van Noorwegen.

Staatsbezoek China, 2015:

26-10-2015 © PPE/Nieboer

Tijdens het staatsbezoek aan Australië, 2016:

PPE

Aan een diamanten collier, Duitsland 2017:

Staatsbezoek Portugal, 2017:

10-10-2017 © PPE/pool

Staatsbezoek Ierland, 2019:

PPE
12-06-2019 © PPE/Nieboer

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Renske, waarvoor hartelijk dank!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
28 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Prachtige smaragden! Beatrix is nooit gezien met dit paasei, zoals ze ook ander juwelen nooit heeft gedragen. Bijvoorbeeld: diadeem met de Stuart diamant, collier met de huisdiamanten, 2 grote diamanten devant de corsages, Pauwenstaart collier, devant de corsage van de Mellerio parure. Beatrix was geen diamond Queen, maar een superintelligente zakenvrouw.

Idd, denk dat beatrix de spanning tussen de voordelen van haar publiek ambt ( belastingen, uitkering enz) en het etaleren van zoveel rijkdom beter begreep en aldus geen aanstoot wou geven .

Je slaat de spijker op zijn kop! In slechte economische tijden je behangen met miljoenen aan diamanten, was niks voor Beatrix. Ze wilde van onbesproken gedrag zijn. Of misschien was het wel haar persoonlijke voorkeur, weinig juwelen. Juliana leek wel een “kerstboom”, en toch vind ik dat mooi.

Schitterend!

Wat bijzonder dat Beatrix nooit met dit mooie sieraad is gezien… Toch heeft ze genoeg andere mooie juwelen gedragen. Het doet me duizelen wat voor waarde dat allemaal bij elkaar vertegenwoordigt…
Qua draagmoment vond ik de smaragd bij Maxima het mooiste bij het staatsbezoek aan China in 2015. Daar komt hij mooi uit op de rustige stof en kleur van de jurk.

Heel mooi vooral bij de staatsbezoeken. Voor mij blijven echter de Fabergé eieren de mooiste eieren die je maar kunt hebben. Die Russische tsaren konden er wat van qua paascadeau’s. Voor de geïnteresseerde lezers: https://en.wikipedia.org/wiki/Faberg%C3%A9_egg

Heerlijk dat de partners van onze voormalige royals wat meenamen voor de NL koninklijke juwelenkluis.
En dat Maxima ze graag en goed etaleert (laurentien ook op deze foto).
En dat er events zijn waarbij dat uitpakken past.
Hoop dat met staatsbezoek Vietnam, inkomend staatsbezoek Spanje weer moois te zien valt.

Ik ga deze Pasen eens extra zoeken in de tuin.
Je weet maar nooit wat de Paashaas achter heeft gelaten😉😂

Per karaat is smaragd duurder dan diamant, want veel zeldzamer. Dit is een hele grote, met daarenboven een grote historische waarde wat de prijs nog verder opdrijft. Ik durf hier geen bedrag opkleven maar denk maar gerust aan een fortuin. Als je wat thuis wil zijn in bedragen is het een tip om veilingen te volgen, dan heb je een idee van de prijs en ook van wat een bekende/historische/koninklijke herkomst nog doet (meestal toch nog eens x10).

Josine, ga er maar vanuit dat het in de “stichting ” waar dit alles is in ondergebracht over zeer vele nullen gaat om nog maar van de eerste cijfers te zwijgen. Naast dit ei zijn er nog de vele robijnen sieraden en robijn -niet het wasmiddel – is zowaar nog zeldzamer en dus ook nog duurder dan smaragd . Ja, het nederlandse koningshuis behoort bij de top van de europese koningshuizen wat rijkdom betreft ..

Josine, hierbij een interessant artikel over de waarde van -hier vooral koninklijke tiara’s !!!
https://www.elle.com/nl/lifestyle/a37932991/nederlandse-juwelen-duurste-wereld-lijst/

Idd, nog een ei al is dat eerder van een kwartel … 😂😂 de voorouders hebben destijds gefortuneerde partners uit gekozen …

En dan zijn er naast carat en cut ook nog de 2 andere c’s ( colour, clarity) die sowieso de prijs altijd mee bepalen ook bij gekleurde edelstenen .

Kortom dames, de Paashaas moet maar wat gaan overwerken😉😂
Goh en dan zijn er ook nog die prachtige Fabergé eieren……🤩

Grinnik; paasei…..
Maar wat een pracht juweel, heel mooi dat Máxima deze uit de koninklijke mottenballen heeft gehaald😉

Ik vind het “paasei” het mooist zoals gedragen in Portugal, Ierland en China: bij die halslijnen valt hij heel mooi. De groene japon die ze droeg in Portugal en Ierland is mijn favoriet. Is hij later nog eens gedragen?

Súper mooi deze smaragd! Vooral zoals Máxima en Julian hem dragen, alleen aan een kettinkje zoals Wilhelmina droeg is het wat minder WAuW effect. Ook bij de combinatie van Laurentien met de parels en als pendel aan een broche komt deze goed tot zijn recht. Hopelijk wordt Máxima geïnspireerd door dit blog en zien we hem snel weer.

Super zoals Laurentien hem heeft gedragen. Ik vind dat echt prachtig zoals “het paasei” zo uitkomt.

Grappig….een paasei!
Ik noemde deze prachtige smaragd steeds: de groene druppel. 😀
Als mooiste draagmomenten ga ik voor Maxima tijdens:
1. Australië (2016),
2. Portugal (2017)
3. China 2015
Juist wanneer “de druppel” helemaal vrij hangt aan een juweel, komt het sieraad ’t meest tot z’n recht.

Doe mij maar zo’n schitterende smaragd in plaats van de mooiste en lekkerste paaseieren. Fijn weer wat meer over de rjke geschiedenis van de Oranje juwelen te lezen. Onbegrijpelijk waarom Beatrix dit adembenemende juweel nooit in het openbaar heeft gedragen. Máxima weet er gelukkig wel raad mee en laat dit prachtstuk keer op keer op zijn best uitkomen. Ook met de parels, zoals door Laurentien gedragen, vind ik een mooie afwisseling.

Maxima is een ekster 🙂 en wij genieten mee!

Wat een schitterend juweel/sieraad. De manier waarop Maxima hem draagt tilt hem absoluut naat een hoger niveau

mooie blog!, kleine aanvulling: tijdens het staatsbezoek aan China in 2015 droeg Maxima dit juweel ook.
Te zien op de foto’s van de website van het koninklijk huis:
https://www.koninklijkhuis.nl/onderwerpen/staatsbezoeken/uitgaande-staatsbezoeken/staatsbezoek-china