Avatar foto Door Josine Droogendijk

Dit draagt Máxima tijdens het staatsbanket

Bij een staatsbezoek hoort een staatsbanket. In het Koninklijk Paleis in Amsterdam prikken koning Willem-Alexander en koningin Máxima een vorkje met president Macron en zijn vrouw. In deze blog lees je meer over de mode en juwelen.

PPE/Schoemaker

De jurk is een ontwerp van Claes Iversen.

Geinig detail: een half jaar geleden, op 2 september, schreef ik een blog over de nieuwe collectie van Iversen én adviseerde ik de koningin deze jurk te bestellen.

Wil je de nieuwe aanwinst sterren geven? Neem dan een kijkje in Máxima’s digitale kledingkast.

Juwelen
Onze juwelenkenner Edwin Fellner licht de juwelenkeuze van vanavond toe: “Het antieke pareldiadeem hebben we acht keer eerder bij Máxima gezien, waarvan twee keer zonder parels. Ten onrechte wordt het juweel ook wel aangeduid als het Paulowna Pareldiadeem omdat koningin Anna Paulowna ooit een diadeem bezat met grote overeenkomsten. Het diadeem dat Máxima vanavond draagt werd in 1900 gemaakt in opdracht van de toenmalige Koningin Wilhelmina, naar een voorbeeld (!) van het diadeem van haar Russische grootmoeder. Het diadeem van Anna Paulowna is waarschijnlijk geërfd door haar dochter, prinses Sophie, grootvorstin van Saksen-Weimar-Eisenach. De grote peervormige parels die op het huidige diadeem zijn gemonteerd, zijn echter veel ouder dan het juweel zelf. De parels (minimaal 4) uit 1646 (!) komen uit het bezit van Amalia van Solms, de 17-eeuwse Nederlandse prinses. De parels uit haar bezit zijn op een basis van diamanten, guirlande met fleur-de-lys ornamenten gezet. Het diadeem kan ook zonder parels gedragen worden

Koningin Wilhelmina was dus de eerste draagster van dit diadeem. Sindsdien is het pareldiadeem door alle Nederlandse koninginnen gedragen. Het was Koningin Juliana die het prachtige juweel erfde en het later in de, door haar opgerichte, koninklijke familie juwelenstichting plaatste, zodat het behoud van dit prachtexemplaar verzekerd was voor haar nakomelingen.”

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
54 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Jammer om te moeten zeggen, want op zich zou deze japon echt ‘smashing’ moet zijn voor de Koningin, maar hij doet het helaas dit keer voor mij niet… De ballonmouwen kunnen op zich wel, als je zo staand poseert, maar ik heb andere foto’s gezien – bijvoorbeel bij het proosten – en dan ziet het toch wel redelijk belachelijk/over-the-top uit. Wie ben ik om te zeggen dat de pasvorm niet goed is van een jurk die door een ontwerper speciaal voor haar gemaakt is, maar toch…
En toch ook: weer een rode japon en die heeft ze al behoorlijk wat. Ik hou echt van Claes Iversen, maar had in dit geval ZO veel liever deze japon terug gezien:
https://www.modekoninginmaxima.nl/staatsbezoek-president-singapore-staatsbanket/

Het lijkt of Maxima geen klik heeft met Brigitte Macron. Haar kledingkeuze vind ik niet mooi. Uitbundig en over de top. Zeker de rode jurk, niet geschikt voor een diner. Brigitte Macron stelt zich bescheiden op en heeft als enige ook geen sjerp. Het zou haar denk ik ook niet passen. Bij de Keukenhof is zij sportief en fleurig gekleed, terwijl Maxima verdrinkt in allerlei kledingstukken. Alleen de laatste avond in het zwart vind ik Maxima passend gekleed. Concluderend vind ik Brigitte Macron een echte elegante Française die zich goed weet te kleden. Maxima heeft van nature die allure niet (voeten niet naast elkaar, vaak haar mond open etc.). Ze moet niet teveel een paspop worden die zich van alles laat aanmeten want het is wel een mooie vrouw.

Ik neem aan dat Brigitte Macron dan nog geen onderscheiding (ordelint) heeft ontvangen van het Koninklijk huis. Dat is niet omdat het niet bij haar “zou passen”

Mag ik ook zeggen dat ik het een vreemde aanname vind dat ze geen klik zouden hebben omdat hun kledingkeuze’s anders zijn? 😳

Geweldige avondjurk en wat een puffy ballonmouwen. Love it. Supermooie halslijn, doordat ze de sjerp er overheen draagt komt dat nu niet zo goed tot zn recht, jammer genoeg. De parels als juwelen goed gekozen, mooie combinatie.

Bij nadere foto’s; het lijkt wel ander materiaal dan wat het model draagt? Te glimmend, te veel stof inderdaad. Ze verdwijnt in deze jurk en dat gebeurt niet vaak. Ook erg zware make up nodig om boven de jurk uit te komen, dan weet je het eigenlijk al dat de jurk te overweldigend is.
Losse haren vind ik niet mooi met een tiara.
Laurentien heeft haar haar mooi zitten

Tsjongejonge……op het eerste gezicht ziet Maxima er mooi en stralend uit, maar had die ( confectie?-) jurk niet op maat gemaakt moeten worden voor haar? Dus korter, en de mouwen wat netter? Ik kan het niet goed zien, maar hopelijk zijn de zakken er wel afgehaald. Maxima moet niet vergeten dat ze daar als koningin is, en dat ze er dan eigenlijk perfect uit moet zien. Ik vind de keuze van de kleur een affront naar het gastland Frankrijk, hierdoor is het ordelint niet meer zichtbaar. Tevens vind ik, het is al eerder gememoreerd, dat het niet echt van goed smaak getuigt, mevrouw Macron, die gast is, zo te outshinen met een overdaad aan kostbare juwelen. Ik hou van juwelen, en juich zeer toe dat Maxima ze draagt en er van geniet….maar bewaar dat voor momenten als er een andere koningin of prinses te gast is, zou ik zeggen….

Wauw, wat een aangename verrassing. Ik vind het juist geweldig dat het ordelint exact dezelfde tint heeft. Fantastische jurk en gelukkig van Nederlandse ontwerper. Het totale plaatje vind ik stunning! Ook het kapsel uiteraard. En dan dat parelcollier, wat een verrassende maar perfecte keuze.
Wat leuk Josine dat jij dit eerder hebt geadviseerd.
Het maakt dat mijn dag goed begint. Ik geniet er oprecht van om Maxima zo te zien.

Máxima ziet er prachtig uit in de felrode jurk. Wel apart dat het orde lint dezelfde kleur heeft als de jurk, dat is toch niet gebruikelijk. Haar kapsel en juwelen staan er mooi bij. Alleen jammer van die enorme mouwen. Mevrouw Macron ziet er stijlvol uit.

Echt een Máxima jurk, gedurfd en apart. Leuk dat ze NL design draagt. Maar toch. Al ben ik de enige: het totaalplaatje kan me niet bekoren. Teveel stof waardoor het model slecht te zien is. En een sjerp en sieraden, wat het geheel rommelig maakt.

Nee hoor, je bent niet de enige.die het totaal plaatsje niet bekoort.
Ik denk alleen: o wat jammer:, wat veel allemaal: veel sieraden, veel stof in de te pompeuze mouwen en de te lange rok.
Het teveel aan stof van de rok had mooi aan het bovenlijfje erbij gekund. persoonlijk vind ik het niet mooi staan zo’n blote hals, bovenarmen. De verhoudingen kloppen eigenlijk niet. Al met al een beetje té bijzonder willen maken door de couturier.

Wat een pompeus geval, ik vind het “too much”. Niet mooi. Wel positief is de kleur die staat haar geweldig.

Ja, zo zien we haar toch graag, prachtig! De ballonmouwen alleen tijdens t diner niet zo praktisch, maar dat terzijde, lijkt of haar kapsel weer wat voller is(extensions?), hopelijk houdt ze dat nu tot na Koningsdag!

Wie bedoel je met ‘we’?
Jezelf hoop ik. Ik heb geleerd altijd voor mezelf te spreken. Maar misschien bedoel je gewoon jezelf hoor.

Wat een eyecatcher is deze avondjurk! Ik vind het wat jammer dat de koningin met de opulente jurk en schitterende juwelen mevr Macron in de schaduw stelt. Er zal vast wel een geschiktere gelegenheid met andere royale dames in de nabije toekomst zijn om zo groots uit te pakken; dan hopelijk de haren wel mooi opsteken, dan komt het diadeem beter tot zijn recht.

Vlammend rood…. die kleur staat Maxima wel goed, maar ik zou er als gastvrouw niet voor kiezen, want de gast staat hierbij dan meestal in de schaduw en wordt overvleugeld, terwijl daar toch de aandacht naar uit dient te gaan.
Ook het rode ordelint lijkt nu een onderdeel van de japon te zijn.
Die goocheltruc-mouwen….nee, dat vind ik teveel bombassa, en bovendien super onhandig aan tafel.
De japon valt wat flodderig door de lengte.
Een prachtige tiara die in een opgestoken kapsel mooi tot zijn recht zal komen.
Als ik positief wil eindigen kan ik gelukkig zeggen dat Willem Alexander er keurig uitziet!

Helemaal eens

Vóór ze hem nog weer eens aantrekt, eerst maar laten vermaken.

Prachtig in één woord! Ja, de jurk is wel wat te lang, hij “staat” op de grond, ook haar handen verdwijnen een beetje in de mouwen, maar verder…..wauw!

Zeker een stuk of 30 foto’s van het staatsbanket, ontvangst, gedekte tafels op The Daily Mail
Zie nu ook dat jurk een klein sleepje heeft

Last edited 1 jaar geleden by Jacqueline

wat een prachtige foto’s. Nu zie je ook goed wat een perfecte pasvorm de jurk heeft. En wat een geweldig kapsel.

Dank Jacqueline voor deze tip. Wat een mooie foto’s!

Prachtige jurk hoor. Maar wat ik echt niet begrijp: HM wist toch dat ze een rood ordelint zou dragen? Komt zo helemaal niet uit de verf en dat is toch onbeleefd jegens de gever van de orde?

Hier een filmpje waar je de jurk in zijn geheel even in beeld ziet.
https://www.ad.nl/video/productie/macron-spreekt-nederlands-op-staatsbanket-369054

Ik vind het prachtig, ook de fantastische kleur. Misschien iets te lang, waardoor de jurk niet helemaal mooi valt.

Lijkt me niet heel handig deze mouwen bij een diner, je veegt voortdurend alles van tafel of door de soep. De foto hier boven lijkt wel een filter te hebben waardoor het moeilijk te beoordelen is.

Trouwens, leuk dat Constantijn en Laurentien bij het staatsbanket waren. Ben benieuwd naar de kleding van Laurentien, hopelijk zien we er nog foto’s van (en niet alleen van de Maliparmi broek met rode blouse bij aankomst).

Hilarisch, die meningen die alle kanten op vliegen. Ik weet nog niet helemaal zeker wat ik er zelf van vindt. Laat ik voorzichtig zeggen dat ik er nogal aan moet wennen ;).

Hm, deze jurk zorgt voor verdeelde meningen! Ik sluit mij op het eerste gezicht aan bij het ‘nee’ kamp. Te groot, te lang, te veel stof, valt niet mooi. Die mouwen zijn wel praktisch als je het tafelzilver mee naar huis wilt smokkelen. Ook het haar los met de tiara kan me niet echt bekoren.

Last edited 1 jaar geleden by Juffrouw Annie

Haha geweldig, het hele tafelservies. Ik zie er in gedachten gewoon al van alles in weg gemoffeld ;).

Ik dus ook!

Ik denk eigenlijk dat ze gewoon lekker de mouwtjes opstroopt 😂

Tikje korter laten maken en haren opsteken en dan steelt ze helemaal de show! Ik vind het erg mooi, zeker met de prachtige parels.

Ik vind t ook een prachtige combi. Idd 2 cm inkorten en de jurk krijgt de ruimte om te zwieren.

Zo n klassieke jurk met een beetje over-the-top mouwen past bij een Frans staatsbezoek-ontvangst. En rood is altijd goed bij Maxima.
De jurk van Brigitte Macron kan ik nog niet goed zien.
Wat leuk dat Nederlands van de president!

Die mouwen…! Ik denk dat de blaadjes sla er nog in hangen als ze hem vanavond op een hangertje hangt. Nee ik vind hem niet mooi, te grof en pofferig model en inderdaad veel te lang. Het haar opgestoken vind ik eigenlijk protocol bij het dragen van tiaras.

Nou dit zeg ik niet vaak van een jurk van Máxima, wat een beláchelijke jurk 😳 Althans, vooral bij Máxima zit hij echt belachelijk, een soort van te grote vuilniszak.
20 centimeter te lang waardoor er armoedige plooien in komen, de mouwen hangen armoedig en te groot bij.
Bij de tekening lijkt de jurk nog wel aardig, alhoewel daar veel te laag op het bovenlijf maar bij het model is hij ook al wat te lang maar toch nog beter dan bij Máxima.
En, hoe wil ze eten met die mouwen??

Nou, ik denk eigenlijk nog steeds dat dit een grap is, dat die jurk niet echt zo valt bij Máxima. Dit is het ergste ooit gedragen door haar.

Dat vind ik toch zo leuk aan deze site, zoveel mensen zoveel meningen. Ik zie niks ergs, ik vind zelfs dat ze er prachtig uitziet!! Ik houd wel van deze look al had ik opgestoken haar iets leuker gevonden en inderdaad de jurk mag iets korter waardoor hij net boven de grond zweeft. Maar alsnog genieten dit voor mij!

Dat klopt, wat de één mooi vindt dat vindt de ander niet maar van deze jurk, hoe hij bij Máxima valt, heb ik hele grote moeite te geloven dat iemand dat mooi vind 😉
Meestal valt kleding veel te klein bij haar, maar bij deze jurk is alles te groot, te lang, te wijd, als een meisje van 8 die de jurk van haar moeder heeft aangetrokken.
Ik ga dit gauw vergeten 😄

Stop maar in mijn geheugen, ik wil deze look wel onthouden 🙂

Mooie japon, ‘Maxima rood’, lijkt me super onhandig aan tafel met de oversized pofmouwen. Het model heeft steekzakken, die zijn bij Maxima achterwege gelaten. Jammer dat het haar niet is opgestoken, sorry hoor los haar met een tiara doet me aan een beauty contest denken. Hopelijk komt er ook nog iets van Jan T. te voorschijn, want zijn raffinement en verfijning mis ik bij Claes I.

Had mijn berichtje hier op de verkeerde plek geplaatst

Last edited 1 jaar geleden by Ina.h

Schitterende jurk !! Prachtige mouwen.de jurk is mss net iets te lang !! In comvinatie met de parels is dit mi een zeer mooi totaalplaatje .

Hmm, kan me niet bekoren. Ik vind het een draak van een jurk. Teveel stof.

En steevast uitpakken met grote juwelen terwijl een presidentsvrouw er klassiek geen heeft. Is best jammer.

Wat een fantastische jurk, prachtig. Gave mouwen…en Dutch design…

Oh ja de mouwen vind ik fantastisch.

Mooi deze jurk!! Wat leuk dat ze geluisterd heeft naar jou suggestie!

Pracht jurk toch?! Leuk Josine dat ze naar jouw advies luistert 😉 is de kleur nu rood of oranje? Want oranje de kleur die het model draagt lijkt mij Maxima ook mooi staan.

Wow!!! Wat een verrassing, schitterend ontwerp en rood is altijd een succes bij Maxima. Een opgestoken kapsel had het af gemaakt maar desondanks word ik hier helemaal blij van!

Last edited 1 jaar geleden by Tony

Dit is echt een Máxima jurk, qua model maar vooral qua kleur! Leuk dat ze voor Dutch Design kiest!

Zo op het eerste gezicht een hele mooie jurk en ook mooie accessoires zijn erbij gekozen. In mijn optiek is de halslijn wel echt een uitnodiging om mooie schouders te laten shinen, dus haren omhoog!

Deze foto wordt vast nog vervangen door een beter exemplaar maar alsnog zie ik een mooie outfit!